Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-28@16:52:21 GMT

احکام خودکشی در اسلام

تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۲۷۱۰۰

احکام خودکشی در اسلام

خبرگزاری آریا -

احکام خودکشی در دین اسلام
خودكشی، كشتن یك انسان است. خودكشی، كشتن یك انسان است. قرآن در آیات گوناگون این مسأله را با اهمیت فوق ‏العاده‏ اى ذكر كرده است. در این مطلب احکام خودکشی و نظر مراجع در رابطه با دیه فردی که خودکشی کرده را ارائه خواهیم کرد.
احکام خودکشی در اسلام
حتماً در زندگی هر انسان، ناراحتی ها و یا شکست هایی پیش می‌اید که جهان را در چشم انسان تیره و تار میکند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این حالت انسانها دو گونه اند؛ تعدادی از بین این غرقاب مشکلات، سر بلند میکنند و با تمامی سختی ها و مشقات و با توکّل بر خداوند، آغاز به سازندگی مجدد میکنند . ولی در مقابل تعدادی دیگری هستند که زیر این سختی ها کمر خم کرده و به انزوا کشیده میشوند و یا بدتر از آن دست به خودکشی میزنند . درصورتی که انسان به منطق دین اسلام اشنا باشد درمی یابد که مرگ انتهای راه نیست بلکه اول راهی است بدون پایان. بنابراین خود کشی اصلاً کمکی به انسان نمی کند. مضافاً بر اینکه هیچ مشکلی در جهان آن قدر ارزش ندارد که انسان دربرابر آن، جان با ارزشش را بگیرد.
از منظر دین اسلام مالک همه چیز من جمله انسان، خداوند است و اوست که حق تصرف در دنیا و انسان را دارد. آن جا که او اجازه دهد، جایز و جایى که وی اجازه ندهد، غیرمجاز است. از جمله موارد، کشتن انسان است. در این مسئله اصلاً تفاوتى بین انتحار و دیگر کشى( کشتن دیگران) نیست، به دلیل آن که این کار سلب حق حیات از خود و یا دیگرى است.
خودكشی، كشتن یك انسان است. قرآن در آیات گوناگون این مسأله را با اهمیت فوق ‏العاده‏ اى ذكر كرده است؛ تا آن جا كه قتل بى‏ دلیل یك انسان را شبیه كشتن تمام مردم روى زمین معرفى مى‏ كند: « مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِى الأَرْضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیْعاً؛( 1) آن كس كه انسانى را بدون این كه قاتل باشد و یا در زمین فساد كند بكشد، گویا همه مردم را كشته است. از این رو ، تفاوتی بین خود انسان یا فرد دیگر نیست.
اما درصورتی که شخصی دست به خودكشی میزند ، بگونه ای باشد كه اصلا متوجه كاری كه انجام میدهد نیست و در آن حال خیر و صلاح و منفعت و خسارت خویش را تشخیص نمی دهد و كارش از روی جنون و خارج از مدار عقل و اختیار باشد، تكلیفی ندارد، زیرا محور تكالیف، عقلی است و گناهی بر وی نمی باشد.
فردی كه دست به خودكشی میزند، و بداند چه می كند، هر چند هیچگاه در وضعیت معمولی و متعادل به آن روی نمی آورد، با اینهمه، خودكشی در دین اسلام این مسأله باتوجه به وضعیت سختی كه انسان دست به انجام آن میزند، گناهی بزرگ و غیر قابل جبران شناخته شده است.
بدین ترتیب، مبادرت به خودكشی از گناهان كبیره است. فردی كه خودكشی كرده است، چون با این عمل مهلت استغفار را هم از دست داده، برای این گناه دچار عذاب الهی میشود.
" خود‌کشی به هر نحو، حرام و از گناهان کبیره است، و از امام صادق( (ع) ) نقل شده :هر کس از روی عمد خود‌کشی کند همیشه در آتش جهنم خواهد بود".( من لایحضره الفقیه، ج 4، ص 95؛ الکافی، ج 7، ص 45)
و از امام باقر( (ع) ) نقل شده :" شخص مۆمن به هر بلایی دچار میشود و به هر مرگی ممکن است بمیرد ولی خود‌کشی نخواهد کرد"( الکافی، ج 3، ص 112)

مبادرت به خودكشی از گناهان كبیره است.
احکام خود‌کشی
در اینجا به چند پرسش در ارتباط با احکام خودکشی پاسخ داده خواهد شد
سوال:
حکم شرعى کشتار نفس چیست؟ و با توجّه به اینکه بدن متعلّق بخود فرد مى باشد، نه به دیگرى، و مسؤولیّت آن بخود فرد بر مى گردد ، به چه دلیل خودکشى حرام است؟ و همچنین گرفتن مجالس سوگوارى و دفن آن ها در قبرستان مؤمنین چطور است؟ و آیا احتمال بخشودگى در درگاه حق تعالى، با عنایت به فرمایشات معصومین( علیهم السلام) براى چنین افرادى وجود دارد؟
پاسخ آیت‌الله مکارم شیرازی
خودکشى قطعاً از گناهان کبیره است، و مالکیّت انسان نسبت به نفس خود، نمى تواند علت بر خودکشى شود. همان گونه که مالکیّت انسان نسبت به اموالش، نمى تواند مجوّز آتش زدن آن گردد. البتّه باید تمام مراسم را براى اینگونه اشخاص مثل مسلمان عادّى انجام داد، و براى نجات آن ها دعا کرد، شاید مشمول عفو الهى واقع شوند.
سؤال:حکم دیه شخصی که خویش را در معرض کشتن قرار دهد، چیست؟ در صورتی که او تصمیم خود‌کشی نداشته باشد چطور؟
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
باید کسی که مرتکب قتل شده در مراجع صالحه اثبات کند که مقصر در قتل نبوده و این مسئله احتیاج به حکم قضایی دارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی( مد ظله العالی):
کسی که خود را در معرض خطر قرار میدهد به دلالت التزامی نوعی قصد خود‌کشی دارد. دیه او بر کسی نیست مگر این که رانندگان اتومبیل های عبوری قدرت کنترل خود دربرابر وی را داشته باشند.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی( مد ظله العالی):
عمل مذکور با فرض احتمال عقلائی خطر، حرام است و در صورت اقدام به این عمل درصورتی که کشته شدن وی بدون تعمّد راننده یا تیر انداز باشد. بطوریکه اتفاقی و غیر مستند به آن ها باشد دیه ندارد.
پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی( مد ظله العالی):
اگر فردی بگونه ای خویش را در معرض کشتن قرار دهد که امکان اجتناب از آن نباشد- مثل این که خویش را جلوی اتومبیلی که با سرعت در حرکت است، پرتاب کند- بگونه ای که خود‌کشی محسوب شود، دیه ای ندارد. ولی درصورتی که از جایی که احتمال کشته شدن در آن وجود دارد ، عبور کند و به وسیله عاملی مثل خودرو کشته شود، بگونه ای که عرفاً خودکشی محسوب نشود و کشتن وی از دیدگاه عرف به عامل مزبور مثلاً راننده استناد داده شود، دیه دارد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۲۷۱۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جریمه پزشک متخلف در اهواز

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان،  بهرام بهممی گفت: پرونده تخلف یک پزشک متخصص در شعبه هفتم تعزیرات حکومتی استان خوزستان رسیدگی شد.

معاون اجرای احکام تعزیرات حکومتی خوزستان افزود: شعبه با بررسی محتوای پرونده، تخلف انتسابی را محرز و متهم را علاوه بر توبیخ کتبی و درج در پروانه پزشکی به پرداخت ۶۰۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم کرد.

بنا به گفته بهمئی، پس از انجام مراحل قانونی رای صادره اجرا و جریمه متهم نیز وصول شد.

معاون اجرای احکام تعزیرات حکومتی خوزستان افزود: تخلف از سوی کمیسیون ماده ۱۱ تعزیرات حکومتی معاونت درمان علوم پزشکی جندی شاپور اهواز شناسایی و به این اداره ارسال شد.

دیگر خبرها

  • آنهایی که این احکام را خوارج می‌شوند!
  • احکام ماه رمضان و روزه‌داری
  • صدور ۳۱ حکم جایگزین حبس در آذربایجان غربی در حمایت از محیط زیست
  • فیلم| جلوگیری از خودکشی سگ پلیس!
  • ۳۱ حکم سبز در آذربایجان‌غربی صادر شد
  • پزشک متخلف در اهواز جریمه شد
  • فروش خودرو‌ها و موتورسیکلت‌های توقیفی در استان سمنان
  • جریمه پزشک متخلف در اهواز
  • (ویدئو) جلوگیری از خودکشی سگ پلیس!
  • جایگاه حق سرگرمی از نگاه اسلام