Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۹ به سیاستمدار جوان فعال و از چهره های صلح طلب آفریقایی رسید. «آبی احمدعلی» نخست وزیر اتیوپی به علت تلاش ها در توسعه صلح و توسعه بین المللی به ویژه حل مناقشه کشورش با اریتره که موجب پایان دادن به یک منازعه دو دهه ای شد مورد توجه جهانیان از جمله کمیته نوبل قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دوکشور برای حدود ۲۰ سال درگیری های مرزی داشتند و حتی در سال های نه چندان دور جنگ سختی را تجربه کردند. 

احمدعلی ۴۳ ساله در رشته صلح و امنیت بین المللی دکترا دارد و بیشتر از یک سال قبل به عنوان نخست وزیر اتیوپی انتخاب شد. در سابقه اقدامات وی علاوه بر حل مشکل مرزی با اریتره، موفقیت هایی همچون اصلاحات گسترده اقتصادی و سیاسی در داخل، ممنوع کردن شکنجه، مقابله با فساد مقامات دولتی پیشین و همچنین توجه به مسائل زنان و محیط زیست وجود دارد. همچنین وی هنگامی که نماینده پارلمان این کشور هم بود نقش پررنگی در پایان دادن به درگیری مسلمانان و مسیحیان در این کشور داشت و حتی مجمع صلح بین الادیانی را هم در این کشور راه اندازی کرد.

توافق صلح، موفقیتی بزرگ برای آفریقا

انجام اصلاحات در  اتیوپی و اعلام عفو عمومی زندانیان سیاسی در کنار ایجاد گشایش های چشمگیر در سیاست داخلی در کنار نقش آفرینی در فرایند تقسیم سودان که چند سال قبل به اجرا در آمد از آبی احمدعلی چهره ای صلح طلب و انساندوست در میان رهبران و کشورهای بحران زده آفریقایی به جهانیان عرضه داشت.

بیشتر رسانه های جهان از جمله خبرگزاری «رویترز» مهمترین دلیل اعطای این جایزه به احمدعلی را نقش پررنگ وی در پایان دادن به منازعه با اریتره عنوان کردند زیرا توانست درگیری دو دهه ای آن ها را حل و فصل کند.  

به نوشته این خبرگزاری، اگرچه یکی از جوان ترین رهبران آفریقایی در ابتدای نخست وزیری با چالش بین المللی بزرگی روبرو بود اما وی توانست این مساله را حل کند و در کمتر از دو سال اصلاحات سیاسی و اقتصادی چشمگیری را در کشورش به اجرا در آورد. او زندگی بهتر را به مردم کشور فقیر اتیوپی نوید داده است و برای آن تلاش بسیاری را انجام می دهد.

احمدعلی در تماس تلفنی با کمیته نوبل هم شخصیت خود را به نمایش گذاشت و  دریافت جایزه صلح نوبل را افتخاری برای قاره آفریقا و رهبران این قاره و محرکی برای پیشبرد صلح در منطقه ارزیابی کرد. کمیته نویل دلیل اعطای این جایزه به احمدعلی را دستیابی به صلح و تشویق همکاری بین المللی به ویژه اتخاذ ابتکارهای سرنوشت ساز برای حل مشکل مرزی با اریتره عنوان کرد.

روزنامه «گاردین» هم در زمینه دستاوردهای احمدعلی که موجب کسب این افتخار برای وی شد، آورده است بزرگترین دستاورد وی توافق صلح با همسایه بود که در همان ماه های ابتدایی نخست وزیری به آن دست پیدا کرد. البته وی تغییرات چشمگیری را در فضای داخلی این کشور هم پدید آورد و تاحدود زیادی فضای سیاسی اتیوپی را باز کرد.   

بسیاری از تحلیلگران توافق صلح میان اتیوپی و اریتره را موجب تعجب و خوشحالی میلیون ها نفر در آفریقا دانسته اند زیرا این تنش باعث هزینه های سنگین انسانی و مالی برای هر دو کشور شد و روند توسعه در منطقه را هم متوقف ساخته بود.

احمدعلی و عمل به وعده های داخلی

انتشار خبر اعطای جایزه صلح نوبل به احمدعلی در سرتاسر اتیوپی موجی از شادی به راه انداخت اما مردم این کشور اعتقاد دارند نخست وزیر هنوز باید کارهای زیادی را برای بهبود وضعیت زندگی مردم کشورش بردارد. رویترز نوشت پس از حل یک چالش مهم بین المللی اتیوپی، اصلی ترین مساله برای احمدعلی رفع خشونت های داخلی این کشور است که موجب آوارگی ۳ میلیون نفر شد.

هنگامی که احمدعلی در آوریل سال گذشته به نخست وزیری رسید، اتیوپی برای سومین سال درگیر تنش های داخلی گسترده ای بود که موجب استعفای نخست وزیر پیشین هم شد. وی در این مدت نسبتا کوتاه سیاست های لیبرالی را در پیش گرفت و زمینه فعالیت آزادانه احزاب سیاسی را ایجاد و بسیاری از مقام های فاسد را دستگیر و زندانیان سیاسی را آزاد کرد. با اینحال جوانان اتیوپیایی انتظارات فراوانی از وی در زمینه کاهش بیکاری و بهبود سطح زندگی و افزایش فرصت ها را دارند.

به نوشته گاردین، احمدعلی در توقف خشونت ها در سودان به ویژه پس از سرنگونی عمر البشیر هم نقش مهمی داشت. اصلاحات داخلی وی در حوزه های مختلف سیاسی، رسانه ای و امور زنان چشمگیر بود. وی حتی طرح کاشت میلیون ها درخت را ارائه کرد. نخست وزیر اتیوپی از جمله رهبران سیاسی جهان است که بیشترین تعداد درخت را کاشته و همین امر یکی از دلایل کسب جایزه صلح نوبل در مقابل دیگر رقبا از جمله «گرتا تونبرگ» نوجوان سوئدی فعال محیط زیست بود.

نخست وزیر جوان در مقابل انبوه مشکلات

ناظران تحولات در آفریقا، ریشه مسلمان-مسیحی احمدعلی را در کنار نفوذ وی در سه قوم بزرگ اتیوپی را دلیلی می دانند که به وی کمک کرده است تا بتواند در این کشور آفریقایی با قومیت های گوناگون، پل ارتباطی را در جامعه برقرار سازد.

«دینو ماهاتانی» مدیر برنامه گروه بحران بین المللی آفریقا اعتقاد دارد انتخاب احمدعلی نشان می دهد که غرب امیدوار است تغییرات بنیادینی در اتیوپی ایجاد شود با این حال توافق صلح در حوزه خارجی و تغییرات سیاسی در داخل با وجود نیت خیر وی باعث بروز خشونت هایی شده است که در ساختار نیروهای سیاسی مرکزگریز این کشور ریشه دارد.

تارنمای شبکه خبری «سی ان ان» هم احمدعلی را رهبر آفریقایی عصر مدرن خواند که برای نخستین بار در تاریخ اتیوپی از قبیله اورومو به یک پست مهم رسیده است. وی از دوره نوجوانی در احزاب سیاسی دموکراتیک همکاری می کرد.

یکی از دلایل موفقیت نخست وزیر اتیوپی از نظر این شبکه تلویزیونی آن بود که از همان ماه های ابتدای نخست وزیری فعالیت اثرگذار خود را با عفو زندانیان سیاسی و ممنوع کردن شکنجه و آزاد کردن روزنامه نگاران در حبس آغاز کرد.

وی با رهبران گروه های مخالف سیاسی و فعالان مدنی هم دیدار کرد و در زمینه اصلاحات سیاسی با آن ها مشورت داشت. وی حتی احزاب در تبعید را هم به اتیوپی دعوت کرد. همچنین احمدعلی تغییرات ساختاری و قانونی گسترده ای را در حوزه های امنیتی و قضایی اتیوپی ایجاد کرد. وی علاوه بر این زنان را هم در اصلاحات فراموش نکرد و تعهد خود به برابری جنسیتی را نشان داد؛ از پیامد کارهای وی این بود که برای نخستین بار دو زن رئیس پارلمان و دادگاه عالی این کشور شدند.

به نوشته سی ان ان پایان دادن به تنش خشونتبار با اریتره باعث شد تا این منطقه بار دیگر آرامش را احساس کند و اکنون برای رشد سریع اقتصادی آماده شود. با این حال رسیدگی به وضعیت میلیون ها شهروند این کشور که به خاطر خشونت، سال گذشته مجبور به ترک خانه خود شده اند از جمله مهمترین چالش های احمدعلی در آینده به شمار می روند.

علاوه بر این اگرچه احمدعلی برای واگذاری بخش های مخابرات، برق و خطوط هوایی به سرمایه گذاران برنامه ریزی کرده، اما نبود امنیت جلب سرمایه گذار خارجی را سخت کرده است. با این وجود سازمان های بین المللی برنامه های احمد علی دلیلی را دلیلی بر افزایش تولید ملی اتیوپی به ۱۰۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۰  ارزیابی می کنند که همین امر اتیوپی را به کشوری تبدیل می کند که بیشترین رشد اقتصادی منطقه را دارد.  

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اریتره قاره آفریقا جایزه نوبل صلح بین الملل نوبل اتیوپی صلح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۷۲۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش نخست وزیر پاپوآ گینه‌نو به کنایه «آدم‌ خواری» بایدن

به گزارش جام جم آنلاین، جیمز ماراپه، نخست وزیر پاپوآ گینه‌ نو با اشاره به داستانی که جو بایدن، رییس جمهور آمریکا درباره سربه‌نیست شدن دایی‌اش در این کشور واقع در اقیانوس آرام تعریف کرده است، گفت که پاپوآ گینه نو لایق این نیست که به آن لقب «آدم‌ خوار» داده شود!

بایدن هفته گذشته داستانی را درباره آمبروز فینِگن، برادر مادرش تعریف کرد؛ کسی که به گفته بایدن حین مامورتی در گینه نو، پس از سقوط هواپیمای وی در اقیانوس آرام، مفقود شد. به گفته رییس جمهور آمریکا، هواپیما ساقط شد و جسد دایی او هرگز پیدا نشد چون «آنجا در آن بخش از گینه نو، آدم‌خوارهای زیادی بودند»!

ماراپه با اشاره به اینکه در چهار موقعیت با بایدن ملاقات کرده است، درباره اظهارات وی گفت: او همیشه احترام زیادی برای پاپوآ گینه نو قائل بوده است اما گاهی اوقات خون به مغزتان نمی‌رسد! شاید حرف‌های بایدن اشتباه لفظی بوده است؛ با این حال، کشور من لایق برچسب «آدم‌ خوار» نیست!

نخست وزیر پاپوآ گینه نو ادامه داد: کشور ما در جنگی که برای خودش نبود، به جنگ جهانی دوم کشانده شد. از آمریکا می‌خواهیم تا به پاکسازی این کشور و جزایر سلیمان از بقایای جنگ جهانی دوم از جمله اجساد انسان، لاشه هواپیما و کشتی، تونل و بمب که همچنان جان انسان‌ها را تهدید می‌کند، کمک کند.

وی در ادامه نیز با طعنه به بایدن گفت: شاید اگر این کار انجام شود، حقیقت درباره سربازان گمشده همچون آمبروز فینِگن مشخص شود.

دیگر خبرها

  • گینه نو: سزاوار برچسب «آدمخوار» از سوی بایدن نیستیم
  • واکنش نخست وزیر پاپوآ گینه‌نو به کنایه «آدم‌ خواری» بایدن
  • مطالبات علمای شیعه از حکومت سرپرست افغانستان
  • استقبال رسمی شهباز شریف از دکتر رئیسی
  • استقبال رسمی شهباز شریف از رئیسی
  • شروع کار سفارت در هتل و مذاکرات سفیر برای خرید جنگنده از اتیوپی
  • بالاگرفتن اختلافات داخلی میان مقامات تل آویو درباره تبادل اسرا
  • مهاجری: وزیر کشور شرایط ۱۴۰۱ را تشدید کرد
  • انتخابات هند، بزرگترین در جهان (+ عکس) / رای گیری از یک میلیارد نفر
  • انتخابات هند، بزرگترین در جهان (+ عکس) / رای گیری از یک میلیارد نفر در 44 روز