Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-24@04:45:51 GMT

عربستان با شکست استراتژیک مواجه است

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۶۱۰۸۲

عربستان با شکست استراتژیک مواجه است

به گزارش حوزه بین‌الملل خبرگزاری تقریب، «عبدالله الغیلانی» نویسنده و کارشناس عمان در امور استراتژیک می‌گوید که دست داشتن عربستان در حمله به نفت‌کش ایرانی در دریای سرخ بعید است چرا که عربستان با شکست‌های استراتژیک در چند جبهه مواجه است.

الغیلانی تشریح کرد که این حمله در نزدیکی بندر جده رخ داد و در درجه نخست حاوی پیام سیاسی بود چرا که خرابی زیادی در کشتی به بار نیاورد و تلفات انسانی نیز نداشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود که این حمله در حالی رخ داد که منطقه با تنش مواجه است و شکی نیست که عامل این حمله بر اساس محاسبات سیاسی با دقت این زمان و مکان را انتخاب کرد و در حقیقت بر اساس این محاسبات جنگ نفت‌کش‌ها از خلیج‌فارس به دریای سرخ کشیده شد.

طبق گزارش وبگاه «الخلیج‌ اونلاین»، این کارشناس عمانی با اشاره به شکست عربستان در یمن و نزاع منطقه‌ای با ایران و حمله اخیر به تأسیسات نفتی آرامکو که دلیلی دیگر بر شکننده بودن نظام دفاعی عربستان بود، این کشور به تقاضا برای بهبود روابط با تهران روی آورد.

الغیلانی همچنین با اشاره به تلاش‌های منطقه‌ای اعم از پاکستان، عراق و چه بسا عمان برای انجام گفت‌وگوهای ریاض و تهران، تأکید کرد که به شکست کشاندن این تلاش‌ها با منفجر کردن یک نفت‌کش، دور از درایت سیاسی است.

وی متذکر شد که انفجار نفت‌کش ایرانی در آستانه سفر «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان به تهران رخ داد و تاکید کرد که «بهبود روابط عربستان و ایران به مذاق برخی برخی طرف‌های بین‌المللی همانند آمریکا و اسرائیل خوش نمی‌آید چرا که در صورت تحقق بهبودی روابط بین دو کشور، تحولی در معادلات درگیری و ترتیبات امنیتی در منطقه رخ می‌دهد.»

وی همچنین گفت که چنانچه بهبودی در روابط ریاض و تهران حاصل شود تنها در سطح تاکتیکی خواهد بود و به بعُد استراتژیک ارتقا نمی‌یابد و دلیل آن هم اختلافات دو کشور از یک سو و سیطره واشنگتن بر تصمیمات استراتژیک کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از سوی دیگر است.

انتهای پیام/

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۶۱۰۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمان تغییر آغاز شده است / تحلیل «المیادین» از وضعیت ایران در منطقه پس از عملیات «وعده صادق»

به گزارش قدس آنلاین، به روایت پایگاه المیادین ، پس از یک دهه تحریم اقتصادی سخت، «اسرائیل» انتظار داشت محاسبات ایران در مورد واکنش به حمله به کنسولگری – به‌دلیل نگرانی از افزایش مشکلات اقتصادی - متفاوت باشد، اما حمله موشکی نشان داد ایران از این نگرانی عبور کرده است. تحولات اخیر میان تهران و تل‌آویو نشان‌دهنده تغییر راهبرد قبلی ایران در مقابله با اسرائیل است؛ یعنی تغییر در آنچه مقامات ایرانی از آن به عنوان «صبر راهبردی» یاد می‌کردند.

گستره وسیع عملیات موشکی علیه اهدافی در عمق اسرائیل نشان می‌دهد ایران به‌دنبال ایجاد بازدارندگی در برابر سیاست‌های نظامی «اسرائیل» و متحدان غربی آن در منطقه عربی و اسلامی است. از خلال این نکته، زاویه نگاه تهران روشن می‌شود؛ که «زمان تغییر» آغاز شده است و آینده نظام امنیتی منطقه بدون حفظ منافع سیاسی و اقتصادی ایران پایدار نخواهد بود. تغییرات متعاقب «هفتم اکتبر» و تلاش‌های «اسرائیل» برای نابود کردن «حماس»، اجرای این رویکرد راهبردی امنیتی جدید ایران را سرعت بخشید.
نیروهای مسلح یمن (ارتش و رزمندگان انصارالله) به‌صورت مستقیم وارد درگیری با «اسرائیل» شدند و منافع اشغالگران را در تنگه باب‌المندب تهدید کردند و از این طریق به دنیا هشداری جدی ارسال کردند. انگار که تهران – به حکم روابط راهبردی متمایز خود با صنعا – می‌گوید از این پس تحرکات برضد منافعش در منطقه را تحمل نخواهد کرد. دولت‌های غربی این مسئله را به‌خوبی فهمیده‌اند و به‌دلیل نگرانی فزاینده در قبال خسارات اقتصادی ناشی از تنش امنیت تجارت دریایی، در هفته‌های اخیر فشارهای سیاسی خود بر «اسرائیل» برای کاهش دامنه عملیات نظامی در غزه را افزایش داده‌اند.

مهم‌ترین آسیب ناشی از این موضوع، به دولت بی‌ثبات نتانیاهو رسید که ممکن است در میانه جنگ منجر به برکناری وی شود. نتانیاهو برای عبور از این بحران، با حمله مستقیم به کنسولگری ایران در دمشق و افزایش تنش‌ها، تلاش کرد فضای امنی برای خود بیابد و بر مخالفان داخلی خود برتری پیدا کند.

عبور رژیم صهیونیستی از خطوط قرمز
حمله موشکی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق – در ابتدای آوریل – از یک سو به شهادت هفت نیروی نظامی ایرانی منجر شد و از سوی دیگر، مقامات بلندپایه ایران – به‌خصوص رهبر معظم انقلاب اسلامی، آیت‌الله خامنه‌ای – آن را حمله به سرزمین ایران قلمداد کردند. به‌عبارت دیگر، «اسرائیل» از خطوط قرمز ایران عبور کرد و پاسخ نظامی قاطع، ضرورتی برای حفاظت از بازدارندگی و پایانی برای سیاست تهاجمی اسرائیل بود.

در نخستین روزهای پس از حمله اسرائیل به کنسولگری، شاهد اختلاف نظر کارشناسان در مورد ارزیابی واکنش ایران به این حمله بودیم. برخی از آن‌ها معتقد بودند پاسخ ایران محدود خواهد بود؛ برای جلوگیری از افزایش تنش و شروع درگیری نظامی مستقیم با «اسرائیل» و ایالات متحده. برخی از مقامات غربی نیز با تهران تماس گرفتند و سعی کردند تهران را در مورد خطرساز بودن عواقب هرگونه پاسخ نظامی به «اسرائیل» متقاعد کنند؛ با این حال پس از آن، واکنش ایران در واقع شوک شدیدی ایجاد و ارزیابی‌ها و خوانش متفاوتی از ایران را منعکس کرد.

حمله گسترده با موشک و پهپاد از سرزمین ایران به پایگاه‌های نظامی اسرائیل، مسئله‌ای خارج از محاسبات تحلیلگران و مسئولان در دنیا بود. در عمل، شکست سامانه دفاعی اسرائیل و رسیدن چندین موشک به پایگاه‌های اصلی نظامی آن، تصویر روشنی از ضعف نیروی دفاعی اسرائیل - بدون توجه به ادعاهای دروغین آن درباره شکست حمله ایران - و مشارکت کشورهای بزرگ – به‌ویژه آمریکا و انگلیس- در دفاع نظامی از رژیم اشغالگر را ترسیم کرد. این حمله در واقع گامی بزرگ برای تشکیل موازنه جدید قوا در منطقه بود. هشدارهای جدی ایران به واشنگتن برای عدم مداخله در مناقشات منطقه‌ای، قطعه دیگری به این دومینو افزود که با عقب‌نشینی آمریکا تکمیل شد. علاوه بر اعتماد مقامات ایرانی به توان نظامی خود، به نظر می‌رسد تهران از ماه‌ها قبل خود را برای این مرحله آماده و تشدید تنش‌های امنیتی را به‌عنوان یکی از سناریوها پیش‌بینی می‌کرد.

آمادگی اقتصادی برای مقابله نظامی
گزارش‌های پرشماری در رسانه‌های داخلی ایران منتشر شده و حاکی از آن است دولت ایران در ماه‌های اخیر ذخایر کالایی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده و در میان‌مدت بخش مهمی از وابستگی خود به واردات را پایان داده است. اما قوی‌ترین کارت روی این میز، تغییر بسته دارایی‌های خارجی بانک مرکزی بود؛ چرا که کشورهای مشمول تحریم‌های مالی غرب، از طریق تبدیل ذخایر خود به طلا و سایر فلزات گرانبها، برای خنثی کردن بخش بزرگی از این تحریم‌های مالی و جلوگیری از شکل‌گیری بحران اقتصادی در کشور تلاش می‌کنند.

بر اساس اطلاعات دریافتی از منابع آگاه خارجی، بانک مرکزی ایران در یک سال گذشته و مشخصاً در سه ماه اخیر، ذخایر طلا و فلزات گرانبهای موجود در خزانه خود را از منابع خارجی به‌شکل بی‌سابقه‌ای افزایش داده است. بنابراین، ایران با وجود فشار تحریم‌های آمریکا، بدون شک در تلاش است راهی مطمئن برای تأمین مالی تجارت خارجی بیابد. اجرای این امر در بخش تجارت غیرنفتی و بخش خصوصی آغاز شد؛ زیرا به بازرگانان ایرانی اجازه می‌داد از طلا برای پرداخت حقوق ارزی خود استفاده کنند.
در همین راستا، ثبات و کاهش قابل ملاحظه قیمت دلار در بازار تهران پس از حمله موشکی اسرائیل و پاسخ محدود ایران در ۱۴آوریل، نیز نشان از موفقیت بانک مرکزی ایران در کنترل واکنش‌های سیاسی بازار و بازگشت اعتماد به فعالان اقتصادی دارد. عملیات نظامی ایران در ۱۴آوریل ثابت کرد مقامات اسرائیلی با تغییراتی در مفروضات قبلی خود درباره اراده ایران برای پاسخ نظامی مواجه هستند و این همان چیزی است که موجب لرزش «اسرائیل» در صفحه شطرنج صف‌بندی میان دو کشور شده است.

مصطفی لشکری

دیگر خبرها

  • سفیر ایران: خاندوزی هفته آینده به عربستان می رود
  • گام‌های تهران و ریاض برای تقویت روابط
  • دریای کاسپین: اهداف استراتژیک و چالش‌های جدید برای روسیه
  • فرانسه: حضور ما در خاورمیانه باعث مهار تنش است!
  • ویلیام برنز: اگر ما نبودیم‌، اسرائیل در مقابل ایران قادر به دفاع از خود نبود/ رسانه‌های صهیونیستی: سکوت کامل نتانیاهو نشان دهنده دردسری استراتژیک است که حمله ایران برای او ایجاد کرده است/ کمبود آب شرب غزه را در آستانه فاجعه قرار داده است +عکس و فیلم
  • بندبازی اردن بین اسراییل و ایران
  • حمله به پایگاه راداری استراتژیک روسیه؛ کی‌یف از خط قرمز هسته‌ای مسکو عبور کرد؟
  • زمان تغییر آغاز شده است / تحلیل «المیادین» از وضعیت ایران در منطقه پس از عملیات «وعده صادق»
  • افزایش تنش بین ایران و اسرائیل یا بازگشت به منطقه خاکستری؟!
  • تل‌آویو، بازنده شطرنج استراتژیک با تهران