Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش الف فروردین امسال با سیل شروع شد، سیلی که از شمال تا جنوب کشور را در نوردید، از آق قلا در گلستان تا معمولان لرستان، سیل آمد تا به خوزستان رسید، حدود 70 نفر جان باختند، 700 نفر مصدوم و راهی بیمارستان شد و هزاران نفر بی خانمان شدند.

گر چه با کمک های مردمی و فعالیت های دستگاه های اجرایی بالاخره با تاخیر، بحران کنترل شد اما فاز بازسازی و بازگشت به زندگی طبیعی پس از بحران هنوز تمام نشده است، هزاران نفر هنوز بی خانمان هستند، صدها هکتار از زمین های کشاورزی هنوز زیر آب است و جاده های فروریخته زیادی همچنان تخریب شده مانده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما درباره خود واقعه سیل نیز هنوز سوالات زیادی مطرح است که بی پاسخ مانده، آیا این سیل قابل پیش بینی و پیشگیری و قابل مهار و کنترل نبود؟ چه کسانی مقصر بودند که خسارت ها تا این حد ویرانگر شد؟ چرا کسی بازخواست و محاکمه نمی شود؟ چرا هنوز بسیاری از آسیب دیدگان به زندگی عادی برنگشته اند؟ و چرا از گذشته درس نمی گیریم و کاری برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه انجام نمی شود؟

سیل فروردین امسال در خوان آخر به جنوب کشور و خوزستان رسید، سرزمین نفت و جلگه و کشاورزی با مردمانی صبور و آفتاب سوخته و مظلوم که با وجود مشکلات اقتصادی که قبل از سیل داشتند، حالا زمین گیر هم شده اند. هنوز بسیاری از آنان در شرایط بحرانی و سخت روزگار می گذرانند و کسی صدایشان را نمی شنود.

علاج واقعه قبل از وقوع باید می شد

علی ساری اهل دشت آزادگان و نماینده مردم اهواز در گفت و گو با خبرنگار الف درباره سرنوشت و وضعیت امروز سیل زدگان خوزستان گفت: سیل در خوزستان طبیعتش با جاهای دیگر فرق می کند. مطالعات می تواند میزان خطر سیل را قبل از وقوع آن نشان دهد، اگر به خاطر داشته باشید، سیل نوروز در دو مرحله اتفاق افتاد یکبار قبل از نوروز در آخرین روزهای سال 97 و مرحله دوم اولین روزهای پس از نوروز بود.

وی افزود: اگر به وضعیت تالاب ها و مخازن آب در خوزستان قبل از سیل توجه می کردیم مشاهده می کردیم که یک مخرن مصنوعی به نام سد برای نگهداری آب داشتیم و یک مخزن طبیعی به نام تالاب برای نگهداری آب داشتیم.

نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نیاز نیست مهندس باشیم و به مباحث مهندسی آب تسلط داشته باشیم، موضوع خیلی ساده است به میزانی که در پایین دست سدها برای شرب و برای کشاورزی به آب نیاز داریم باید خروجی آب سدها را تنظیم می کردیم و باید با توجه به متغیر آب شرب، آب کشاورزی و آب مربوط به ورودی رودخانه ها، خروجی آب سدها را تنظیم می کردیم.

وی گفت: نمی شود که به طور سلیقه ای و بدون توجه به نیاز آب رودخانه ها، نیاز به آب کشاورزی و آب شرب، خروجی آب سدها را کم کنیم زیرا با این کار طبیعت رودخانه ها و کشاورزی نابود می شود، متغیرهای دیگری هم هستند که باید با توجه به آنها خروجی آب سدها را تنظیم کنیم.

ساری ادامه داد: بنابراین باید با توجه به نیاز آب پایین دست سدها آب رها شود و بیش از آن آب پشت سد ذخیره شود. بر این اساس در مدیریت آب سدها باید بیشتر از حداکثر ظرفیت لازم آب ذخیره نشود و البته حد مینیمومی و حداقلی نیز وجود دارد که آب پشت سد نباید از آن کمتر باشد.

فاجعه سیل با تخلیه به موقع سدها کنترل می شد

ساری گفت: با توجه به این اطلاعات کارشناسی باید بگویم که وضعیت آب پشت سدها را طوری نگه داشته بودند که تا روزهای قبل از عید اگر درست پیش بینی کرده بودند و از نیمه بهمن و اوایل اسفند تخلیه آب پشت سدها را به موقع انجام می دادند فاجعه سیل به این شدت اتفاق نمی افتاد.

وی افزود: قرار نبود با باز کردن دریچه سدها و افزایش خروجی، آب وارد رودخانه ها و خیلج فارس شود بلکه دو مخزن طبیعی هورالعظیم و تالاب شادگان را داشتیم که ظرفیت ذخیره سازی این حجم آب را داشتند و اگر این اقدام ساده انجام می شد به مراتب مشکلات سیل در خوزستان کمتر می شد و حتی شاید بتوان گفت که به سیل منجر نمی شد.

ساری ادامه داد: بنابراین به یقین اعلام می کنیم سیل خوزستان قابل پیش بینی و قابل پیشگیری بود اما مسئولان مکانیزم های لازم را برای پیشگیری از وقوع سیل انجام ندادند و فاجعه سیل را باعث شدند. در واقع لازم بود در حد مورد نیاز آب پشت سدها می ماند و بقیه آن به تالاب شادگان و هورالعظیم سرازیر می شد و به همین سادگی سیل خوزستان رخ نمی داد. این بی توجهی تالاب شادگان و هورالعظیم را به 350 هزار هکتار کانون بحرانی و فوق بحرانی ریزگردها نیز تبدیل کرده بود.

ساری گفت: محاسبات علمی درباره میزان آب پشت سدهای گتوند، کرخه و دز انجام شده و معلوم است که چقدر آب پشت این سدها باید آزاد می شد تا فاجعه سیل رخ ندهد اما بر خلاف این محاسبات مسئولان این سدها بدون توجه به پیش بینی های سیل همه آب را پشت سدها نگه داشتند و با اقدام دیرهنگام؛ تخلیه های سریع و نابهنگام سیل را رقم زد و زمانی رها شدن آب انجام شد که کار از کار گذشته بود.

نماینده مردم اهواز در مجلس ادامه داد: غفلت مسئولان باعث شد که مجبور شوند با شدت و با میزان بالایی یک دفعه آب پشت سد را خالی و رها سازی کنند. در نتیجه سیل بندها دیگر تحمل نداشت و آب به سمت زمین های کشاورزی و مسکونی مردم سرازیر شد و به میزان زیادی خسارت و ویرانی رخ داد. در واقع به تعبیر ساده اگر تخلیه آب در بهمن یا اوایل اسفند انجام می شد مشکل سیل به وجود نمی آمد.

ساری گفت: در این شرایط تصمیم گیرنده مسئولان مدیریت بحران وزارت کشور، وزارت نیرو و استانداری خوزستان بودند، عالی ترین مقامی که در این زمینه تصمیم گرفت استاندار خوزستان بود و حتی در سفر رئیس جمهوری به خوزستان نیز آقای روحانی گفتند که در این زمینه غیر از وزیر نیرو کسی تصمیم نگیرد.

مسئولان خوزستان در تشدید سیل نقش داشتند

وی اضافه کرد: از نظر من برخی مسئولان در وقوع سیل خوزستان مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند، خود من نامه ای را در این زمینه به قوه قضاییه داده ام و خواسته ام که جواب بدهند شاید من اشتباه می کنم، گروه بازرسی بفرستند و در این مورد تحقیق کنند، نامه ای هم به شخص رئیس جمهوری ارسال کردیم که در این زمینه کارشناسی کنند و اعلام کنند که چه کسی مقصر بوده است، چه اتفاقاتی در آن مقطع زمانی رخ داده و چرا تخلیه آب با تاخیر انجام شده است.

ساری درباره میزان خسارات ناشی از سیل در خوزستان گفت: مسئولان در زمان وقوع سیل اعلام کردند که سیل زدگان در هتل های لاکچری هستند. مسئولان استان خوزستان آدرس این هتل های لاکچری را که خیلی هم در رسانه های خارجی حاشیه ساز شد اعلام کنند تا ما هم بدانیم این هتل ها کجا هستند.

خسارت سیل در خوزستان بیش از 9 هزار میلیارد تومان

وی افزود: خسارت های ناشی از سیل را می توان به چند بخش تقسیم کرد که شامل خسارت به منازل مسکونی مردم، خسارت به زمین های کشاورزی و خسارت های دیگر به سایر ابنیه از جمله راهها و راه آهن است که دچار تخریب شدند.

نماینده مردم اهواز ادامه داد: آماری که دولت در این زمینه درباره میزان خسارت سیل در خوزستان اعلام کرد تا حدود 9 هزار میلیارد تومان را شنیدم ولی من فکر می کنم یک مقدار در اعلام میزان خسارت های جانبی دقت لازم انجام نشده است به عنوان مثال کشاورز کشت گندمش را در زمان سیل از دست داده است و بعد از آن کشت تابستانه را هم از دست داده است چون  الان  که 6 ماه از زمان سیل گذشته است هنوز در برخی زمین های کشاورزی آب ناشی از سیل وجود دارد و من می توانم آدرس این زمین ها را اعلام کنم.

ساری ادامه داد: به طور مثال زمین های کشاورزی در پایین دست سد کرخه جایی که به تالاب هورالعظیم می رسد هنوز آبهای سیل وجود دارد و زمین های کشاورزی را غیر قابل کشت کرده است، رسانه ها دوربین های خود رابه این منطقه بیاورند و ببینند که حتی برای کشت پاییزه نیز آماده نیست.

تعلل در پرداخت خسارت کشاورزان سیل زده

وی گفت: بیشترین تعلل هم در پرداخت خسارت کشاورزان صورت گرفته است، پروسه پیچیده ای برای پرداخت خسارت کشاورزان تعیین شده است و بهتر است مهندس حجتی وزیر کشاورزی اعلام کند که از بین خسارت کشاورزان، چند پرونده وجود دارد و چند پرونده پرداخت شده است.

وی گفت: علاوه بر آن خسارت های زیاد دیگر به مردم سیل زده تحمیل شد که در محاسبات دولت در نظر گرفته نشده است از جمله مراجعات مردم که برای درمان به پزشک و روانشناس و روانپزشک انجام شد و بحران های روحی و روانی که مردم مناطق سیل زده متحمل شدند.

نماینده اهواز افزود: در زمینه خسارت منازل مسکونی نیز کافی است به شهر کارون یا حمیدیه بروید و ببینید با گذشت 6 ماه از زمان سیل چقدر ساخت خانه های مردم پیشرفت کرده است و می بینید که ساخت بسیاری از خانه ها تازه به سقف رسیده است و در مواردی فقط پی ساختمان درست شده و حتی ستون ساختمان ساخته نشده است. حتی برای برخی ساختمان های تخریب شده هیچ اقدامی برای بازسازی انجام نشده است و فقط تعداد معدودی از خانه ها تکمیل شده است.

ساری ادامه داد: آمار دقیقی از خانه های تخریب شده یا بازسازی شده ندارم اما در بازدیدی که به صورت تصادفی از مناطق سیل زده داشتم دیدم که اکثر خانه های سیل زدگان یا در مرحله فونداسیون و زیرسازی است یا در مرحله ساخت ستون و دیوار است یا در مرحله ساخت سقف است و تعداد کمی از خانه ها تمام شده است.

زندگی سیلزدگان در آلونک

وی در پاسخ به این پرسش که این سیل زدگان اکنون در کجا ساکن هستند گفت: بیشتر این سیل زدگان در خانه های تخریب شده خودشان یا منازلی که دیوارهاییش ترک برداشته است ساکن هستند چون بنیاد مسکن گفته در کنار خانه قدیمی و در زمین آن خانه جدید بسازند، در کنار آن یک آلونک کوچک درست کرده اند و در بدترین شرایط در کنار هم زندگی می کنند و منتظرند تا نوبت بازسازی خانه آنها برسد.

ساری افزود: کار ساخت و ساز منازل این طور نیست که همه همزمان با هم انجام شود، به یک عده معدودی هم که هیچ جایی و آلونکی ندارند کانکس داده اند و تا همین الان هم هنوز در کانکس زندگی می کنند که از جمله در شهرستان حمیدیه قابل مشاهده است.

وی اضافه کرد: از جمله مناطق خسارت دیده خوزستان که هنوز آثار سیل و بی خانمای مردم در آن مشاهده می شود می توان به حمیدیه، بامدژ، شهر باوی و شهرستان کارون و حتی مناطقی از شهرستان اهواز اشاره کرد، در مورد بازسازی مدارس اقدامات تا حدی بهتر از خانه های مسکونی انجام شده است اما این طور نیست که همه مدارس آماده شده باشد، تعدادی از مدارس تخریب شده هنوز در حال ساخت هستند و در تعدادی از مدارس با همان شرایط نامناسب کلاس های درس را تشکیل داده اند. چاره دیگری ندارند. هنوز در شهرستان باوی، حمیدیه و اهواز مدرسه آماده نشده و تخریب شده در سیل داریم.

پل ها خراب مانده اند

نماینده مردم اهواز گفت: درباره خسارت های دیگر از جمله خسارت به جاده و پل هنوز بسیاری از پل ها و جاده ها علیرغم دستورات مکرر وزیر راه تعمیر نشده اند از جمله پل عنافچه، پل خسرج یا در مورد پل شهرستان کارون هنوز اقدامی صورت نگرفته است.

وی گفت: بسیاری از جاده ها هم که از قبل خراب بودند و به شکل نامناسبی تخریب شدند فقط یک کلنگ زنی برای احداث در حمیدیه انجام شد اما در شهرستان باوی یا کارون کار چندانی برای بازسازی جاده ها انجام نشده است؛ همین الان دوربین رسانه ها را ببرید به روستاهای سیل زده شهرستان کارون و ببینید که جاده ها چه وضعی دارند و مردم به چه شکلی تردد می کنند.

ساری افزود: از نظر من بخش مهمی از معضل سیل ناشی از سوء مدیریت مسئولان قبل از وقوع سیل است که متاسفانه مدیریت بسیار ضعیفی بود. در زمان سیل نیز مدیریت درهم برهمی بود که واقعا مردم را دچار خسارت و آسیب های شدید و آشفتگی کرد که تا همین الان مردم گرفتارند.

 

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۶۴۰۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان خسارت اقتصادی مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در اهواز

مهران معلم  اشاره به وضعیت آلودگی هوا و مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا گفت: مهم‌ترین آلاینده‌های هوا ذرات با اندازه ۲.۵ میکرون هستند و وزارت بهداشت، سالانه میزان مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا بر اساس این ذرات در کلانشهرها و شهرهای پرجمعیت کشور را محاسبه می‌کند و در اختیار مراکز ذی‌ربط قرار می‌دهد.

او  با بیان اینکه تاکنون آخرین آمار موجود از مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا مربوط به سال ۱۴۰۱ است و آمار ۱۴۰۲ هنوز در دست نیست، افزود: بر اساس آخرین آمار در سال ۱۴۰۱، در اهواز یک هزار و ۲۴۷ مورد مرگ منتسب به آلودگی هوا داشتیم، این در حالی است که در سال ۱۴۰۰، میزان مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در اهواز یک هزار و ۶۷ مورد بوده است.

مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا ناشی از چهار بیماری ایسکمی قلبی، سرطان ریه، انسداد ریوی یا سکته مغزی هستند.

آقای معلم  با اشاره به میزان بالای خسارت اقتصادی بیماری‌ها و مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا افزود: میزان خسارت اقتصادی مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۱ در اهواز ۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. 

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • ساماندهی رودخانه بابلک از بروز خسارت به یک روستا پیشگیری کرد
  • پورفرجی:حضور امینی در شهرداری اهواز باعث ایجاد اختلاف بین نیروهای انقلابی شده است
  • ۱۷ گروه ارزیاب خسارت سیل اصفهان را برآورد می‌کنند
  • حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان خسارت اقتصادی مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در اهواز
  • اعتبارات جبران خسارت‌های سیلاب ۹۸ در حوزه راه پرداخت نشده است
  • ببینید | توهین دولت سیزدهم به مردم به روایت نماینده اصولگرای مجلس
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • چگونه خسارات سیل را کاهش دهیم؟
  • برای خانه‌ات بجنگ!
  • تذکر نماینده مردم شوش در مجلس به وزرای اقتصاد و ورزش