Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@17:09:31 GMT

اقامتگاه بوم گردی، از فراغت تا درآمد

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۶۸۶۱۰

اقامتگاه بوم گردی، از فراغت تا درآمد

گاهی احساس می شود که هنوز زندگی با رنگ و بوی قدیمی، علی رغم زندگی پر زرق و برق امروزی طرفداران زیادی دارد و می طلبد که هر از چندگاهی برای فراغت و داشتن حس خوب و رسیدن به آرامش به مکانی دور از هیاهوهای روزانه سفر کرد.

به گزارش ایسنا، یک خانه قدیمی با معماری خاص و بومی که با نان و غذای محلی در دل یک روستا و طبیعت نهفته است، می تواند شاخصه مکانی برای آرامش باشد که امروز این مکان ها بیشتر به نام اقامتگاه بوم گردی شناخته می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانه‌های محلی که در طبیعتی دیدنی، فرهنگ، آداب و رسوم محلی را ارائه می‌دهند.

امروزه اقامتگاه های بوم گردی عاملی موثر بر متنوع کردن پایه های درآمدی روستاها نیز به شمار می آیند، اما باید ذهنیت‌ها را نسبت به اقامتگاه‌های بوم‌گردی تغییر داد، به رغم اینکه خود بافت قدیمی روستا و غذاهای محلی می‌تواند به عنوان یک عنصر پول‌ساز مطرح باشد اما هنوز بسیاری نسبت به این مسئله بی‌تفاوت هستند و تنها راه کسب درآمد را همان کشاورزی می‌دانند.

سالار کهزادی، دکتری گردشگری در تعریف بومگردی می گوید: در ابتدا توسعه گردشگری به دلیل تاثیرات اقتصادی اشتغال زایی و ویژگی های جذاب، موجب شد که عمدتا دیدگاه مثبت، حمایت گسترده و تکاپوی خاصی در مقاصد مختلف برای توسعه گردشگری شکل بگیرد. همچنین در کنار توسعه شهرنشینی حمل و نقل و تکنولوژی در دنیا باعث شد که روز به روز با افزایش تعداد درخواست ها برای فعالیت های گردشگری رو به رو باشیم.

وی می افزاید: فعالیت های گردشگری انبوه شکل گرفت، اما با گذشت زمان تاثیرات منفی، هم از لحاظ زیست محیطی و هم از لحاظ فرهنگی و اقتصادی آشکار شد، به همین خاطر بحث گردشگری جایگزین که یکی از آنها بومگردی است مطرح شد.

این دکتری گردشگری، رایج ترین تعریف بوم گردی در گردشگری را یک سفر مسئولانه به یک منطقه طبیعی می داند که همزمان با لذت بردن گردشگر از آن محیط، زمینه حفظ محیط زیست و ارتقا زندگی محلی را نیز فراهم می کند.

وی آگاهی گردشگر از محیط طبیعی و محافظت و احترام به آن را از ارکان مهم فعالیت های بومگردی بیان کرد.

اقامتگاه از ارکان حیاتی گردشگری است

کهزادی، در رابطه با تاثیر اقامتگاه های بومگردی بر گردشگری استان کردستان عنوان کرد: اقامتگاه یکی از ارکان حیاتی گردشگری است که بخش زیادی از هزینه کرد گردشگران به آن مرتبط می شود.

وی ادامه می دهد: اقامتگاه ها انواع مختلفی دارند و نمونه جدید آن که در کشور بسیار رونق پیدا کرده اقامتگاه بومگردی است که مبتنی بر طبیعت و فرهنگ یک منطقه جغرافیایی باید تاسیس شود.

این دکتری گردشگری، زندگی صنعتی و ماشینی و مشکلات ناشی از شهرنشینی، تغییر سلایق گردشگران نسل جدید و گرایش به طبیعت را از جمله دلایل رونق اقامتگاها می داند و می گوید: این عوامل موجب شده روز به روز تمایل برای حضور در این واحدهای اقامتگاهی بیشتر شود.

وی معتقد است که استان کردستان اگرچه شاید از لحاظ جاذبه های گردشگری، توان رقابت با اصفهان و بسیاری از دیگر شهرهای کشور را نداشته باشد، اما از لحاظ تنوع بافت و طبیعت روستایی، فرهنگی، زیست محیطی و تجارب مختلفی که می تواند متناسب با محیط های مختلف روستایی برای گردشگران طراحی شود، پتانسیل بسیار بالایی دارد.

کهزادی، ۱۵ واحد اقامتگاه بومگردی در استان کردستان را دارای مجوز و فعالیت در این زمینه اعلام می کند و می گوید: هر یک از این اقامتگاه ها خود تبدیل به وسیله ای برای جذب گردشگر به استان کردستان شده اند.

وی با بیان اینکه در گردشگری بُعد عرضه می تواند بر تقاضا تاثیرگذار باشد، تشریح می کند که متناسب با افزایش تعداد گردشگران، تعداد اقامتگاه ها نیز افزایش می یابد و مشاهده می شود که در شبکه های اجتماعی روز به روز گردشگران از نقاط مختلف داخل و خارج کشور به سمت این اقامتگاه ها جذب می شوند.

این دکتری گردشگری، معتقد است، تفاوت ماهیتی که در اقامتگاه بومگردی به نسبت سایر اقامتگاه ها ایجاد شده است و تجارب شخصی که به گردشگر ارائه می دهد، موجب شده گردشگرانی که وارد استان کردستان می شوند در این واحدها اقامت کنند و خود تبدیل به محرک هایی برای جذب گردشگر از نقاط مختلف شوند.

وی ادامه می دهد: اقامتگاه های بومگردی کوچک مقیاس هستند و بر اساس فرهنگ و معماری سنتی منطقه ساخته می شوند. آثار زیست محیطی کمتری نسبت به سایر اقامتگاه ها دارند و همچنین می توانند باعث احیای مشاغل سنتی در روستاها و ایجاد اشتغال شوند.

کهزادی اقامتگاه بوم گردی را عاملی موثر بر متنوع کردن پایه های درآمدی روستا می داند و می افزاید: در گذشته بیشترین تاثیر در زمینه دامداری و کشاورزی بود که در حال حاضر بعد خدمات گردشگری هم می تواند تنوعی در پایه های اقتصادی و درآمدی افرادی که در نواحی روستایی زندگی می کنند ایجاد کند.

وی در مورد ظرفیت های استان کردستان بیان می کند: باید قبول کنیم که کردستان یک استان صنعتی نیست، اما در بُعد خدمات می تواند قوی باشد، پتانسیل های خوبی که ما در این زمینه داریم شامل تعداد و تنوع روستاهایی که اکثرا نزدیک مراکز شهری هستند و دسترسی به آنها به نسبت بسیاری از روستاهای مناطق مختلف کشور راحت تر است می تواند زمینه توسعه گردشگری را بیش از پیش فراهم کند.

وی می گوید: بعد فرهنگی و طبیعت روستاهای استان کردستان موجب شده که این استان به همرا ه کرمانشاه میزبان کنفرانس بین المللی گردشگری روستایی ۲۰۲۰ شوند. همچنین شهر سنندج کاندید شهر خلاق موسیقی شده است.

این دکتری گردشگری ادامه می دهد: هر کدام از این رویدادها می توانند تاثیر فوق العاده ای بر رونق و توسعه گردشگری استان کردستان در آینده داشته باشند در صورتی که برنامه ریزی منظم و بازاریابی خوبی در این زمینه اتفاق بیافتد و متناسب با آن برنامه های سفر به استان کردستان طراحی شود.

اقامتگاه های بومگردی کردستان نیازمند آموزش هستند

وی در مورد مشکلات اقامتگاه های بومگردی می افزاید: بسیاری از اقامتگاه های بومگردی استان کردستان نوپا هستند و آموزش و تخصص لازم را ندارند و در زمینه فعالیت های بازاریابی و چگونگی برخورد با گردشگران، دیزاین محیط و ارائه خدمات به مشتری مشکلات زیادی دارند.

کهزادی معتقد است، با وجود تمام این مشکلات اقامتگاه ها به نسبت هتل ها، خیلی خوب با هم کار می کنند و شرایطی را ایجاد کرده اند که روز به روز گردشگران بیشتری را به استان جذب و بین اقامتگاه های مختلف توزیع می کنند. با در نظر گرفتن طراحی ها و استانداردهایی برای واحدهای بومگردی و لحاظ شدن آنها امیدواریم که مشکلات کمتر شوند.

وی سلایق گردشگران جدید را با گردشگران قدیم بسیار متفاوت ذکر می کند و می گوید: نسل قدیم گردشگران مشارکت زیادی در گردشگری نداشتند اما نسل جدید به دنبال تجربه هایی هستند که در آن دخالت داشته باشند، برای مثال محیط را تجربه کنند و با افراد محلی هم صحبت و هم نشین شوند. به دلیل اینکه اقامتگاه های بومگردی در روستاها دارای پتانسیل هایی نظیر فرهنگ های اصیل و محیط طبیعی هستند بسیاری از گردشگران گرایش به اقامت در آنها دارند.

این دکتری گردشگری، یادآوری می کند که، خدمات از پایه های اصلی توسعه در استان کردستان است که بعد اصلی آن به گردشگری بازمی گردد، به همین خاطر با وجود تمام مشکلات امیدواریم با همکاری و رونق بیشتر ابعاد گردشگری و مطالبه هایی که در این زمینه اتفاق میافتد شاهد توسعه هرچه بیشتر این امر در استان کردستان باشیم.

تعداد اقامتگاه‌های بوم‌گردی کردستان به ۲۰ عدد افزایش می‌یابد

رئیس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان گفت: در حال حاضر در روستاهای استان کردستان ۱۳ اقامتگاه بوم گردی فعال بوده که قرار است تا پایان تابستان به ۲۰ اقامتگاه افزایش یابد.

آوات مکاری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: اقامتگاه بوم‌گردی به عنوان یکی از تاسیسات مهم گردشگری موردتوجه است که دولت نیز هم اکنون به این موضوع اهمیت خاصی می‌دهد.

وی افزود: در حال حاضر در روستاهای استان کردستان ۱۳ اقامتگاه بوم گردی فعال است که قرار است تا پایان تابستان به ۲۰ اقامتگاه افزایش یابد.

رئیس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی کردستان عنوان کرد: این اقامتگاه‌ها در روستاهای سنندج، مریوان، قروه و سقز دایر شده‌اند که اقامتگاه‌های تیشک، روژ، تریفه و ژین در روستای دولاب، واران در روستای گلین، ژوانگه در روستای شیان، میرزا سعید گومه‌ای در روستای گومه ‌ ای، نشینگه‌ی بنار در روستای دره‌تفی، سیرکول و ژاوه ‌ رو در روستای آویهنگ و هه‌ساره در روستای نوره فعال هستند.

وی با اشاره به اینکه اساس بوم گردی بر ضوابط زیست محیطی و فرهنگی بوده و بحث اقامت در آخر کار است، ادامه داد: کسی که می‌خواهد اقامتگاه دایر کند بیش از هر چیزی باید به مباحث زیست محیطی و معرفی گونه های گیاه و یا جانوری منقرض شده توجه کند.

مکاری اضافه کرد: آنها همچنین باید سعی کنند رویدادهای فرهنگی و جشن‌های برداشت محصول و شکرگذاری را به نام خود ثبت کنند.

رئیس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی کردستان، به اعطای تسهیلات به این واحدها نیز اشاره و اعلام کرد: طی دو سال اخیر حدود یک میلیارد و ۶۰۰ مییلون تومان تسهیلات به واحدهای بوم گردی استان اعطا شده است.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود تعداد روستای هدف گردشگری استان را ۴۳ روستا عنوان کرد و گفت: ۱۳ روستا مصوب ملی و ۳۰ روستای دیگر مصوب استانی هستند.

رئیس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی کردستان افزود: سال گذشته منظر فرهنگی ۱۰ روستای استان کردستان شامل روستاهای گلین، حلوان، هشه‌میز، دولاب، تخته، وصی سفلی، وصی‌علیا، شیان، ژان و بزلانه نیز به ثبت ملی رسید.

مکاری در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: در حال حاضر ۳۱ هتل، ۲۴ مهمانپذیر، ۵۶ خانه مسافر، ۱۳ مجتمع گردشگری، ۱۳ اقامتگاه بوم گردی، ۲ سفره خانه، سه مرکز تفریحی سرگرمی، ۲ هتل آپارتمان و ۱۱۲ واحد پذیرایی در استان کردستان فعال هستند.

وی خاطرنشان کرد: کل تاسیسات و واحدهای گردشگری استان کردستان بالغ بر ۲۵۱ مورد است.


 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: اقامتگاه بوم گردی استانی فرهنگ و هنر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۶۸۶۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طبس میزبان بیش از نیم میلیون زائر و گردشگر در تعطیلات عید فطر

رحیمی فرماندار شهرستان طبس در مورد آمار بازدید‌ها از جاذبه‌های تاریخی و مذهبی شهرستان طبس طی نوروز و فعالیت ستاد خدمات سفر، گفت: در این مدت، بیشترین بازدید از قطب گردشگری مذهبی شرق کشور یعنی آستان مبارک حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) بوده است. 

او افزود: همچنین باغ تاریخی گلشن، روستا‌های هدف و منطقه گردشگری ازمیغان و خرو، منطقه نمونه گردشگری چشمه آبگرم مرتضی علی، کال جنی، کویر حلوان و روستای جهانی گردشگری اصفهک از مکان‌های پربازدید و مورد استقبال گردشگران و زائران در این مدت بوده است. 

رحیمی بیان کرد: ستاد اجرایی خدمات سفر با آمادگی کامل در شهرستان برای استقبال از مسافران و زائران در تعطیلات عید فطر تشکیل و تمهیدات و برنامه ریزی لازم انجام و از این آزمون سر بلند بیرون آمد. 

فرماندار شهرستان طبس ادامه داد: اقدامات صورت گرفته برای تسهیل شرایط بازدید گردشگران شامل آمادگی کامل دستگاه‌های امدادی و خدمات رسان، برنامه ریزی تهیه مایحتاج عمومی مانند نان، گوشت مرغ، سوخت (بنزین و نفت گاز)، آب شرب مناطق گردشگری و آماده سازی مناطق گردشگری پربازدید بوده است. 

او همچنین از تدارک اسکان در اقامتگاه‌های بومگردی و مجتمع‌های گردشگری، ۸۰ کلاس درس مدارس و ظرفیت هیئت‌های مذهبی و بقاع متبرکه و آستان حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع)، دانشکده فنی امام علی (ع) و دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین جوار آستان مبارک و پارک‌ها و بوستان‌ها برای اسکان موقت خبر داد. 

رحیمی اظهار کرد: در بازه زمانی ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۷ فروردین ۱۴۰۳، بیش از ۵۹۸ هزار و ۳۹۰ نفر از جاذبه‌های گردشگری شهرستان طبس بازدید کرده‌اند.

فرماندار شهرستان طبس ادامه داد: از ابتدای شروع فعالیت ستاد سفر نیز تا ۱۷ فروردین، ۸۲ هزار و ۵۴۱ نفر در اقامتگاه‌های رسمی و ۳۹۹ هزار و ۳۳۰ نفر در اقامتگاه‌های غیررسمی، اضطراری و کمپ‌های اسکان موقت، اسکان داده شده‌اند و در این مدت ۶۳ مورد بازدید نظارتی از اماکن اقامتی و پذیرایی انجام شد. 

او بیان کرد: همچنین در بازه زمانی ۲۱ فروردین ۱۴۰۳ تا ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳، بیش از ۵۲۱ هزار و ۴۴۷ نفر از جاذبه‌های گردشگری شهرستان طبس بازدید کرده‌اند. 

رحیمی عنوان کرد: از ۲۱ فروردین ماه تا ۲۴ فروردین ماه، ۲۰ هزار و ۲۸ نفر در اقامتگاه‌های رسمی و ۱۵۸ هزار و ۴۵۳ نفر در اقامتگاه‌های غیررسمی، اضطراری و کمپ‌های اسکان موقت، اسکان داده شده‌اند و در این مدت ۶۳ مورد بازدید نظارتی از اماکن اقامتی و پذیرایی انجام شد.

فرماندار شهرستان طبس ضمن خیر مقدم و تشکر از همه هموطنانی که شهرستان طبس را به عنوان مقصد سفر خود در ایام تعطیلات نوروزی انتخاب کرده‌اند، گفت: کمبود‌ها و نواقص احتمالی نیز قطعا وجود داشته، اما امیدواریم با کمک ویژه مسئولین استانی و همت و تلاش مسئولین شهرستان نواقص موجود را برای سال‌های بعد مرتفع کرده و زیرساخت‌های مورد نیاز گردشگران و زائران را در شهرستان فراهم کنیم. 

رحیمی ضمن تشکر از فعالیت‌ها و اقدامات همه اعضای ستاد اجرایی خدمات سفر و همراهی مردم مهمان نواز شهرستان، تصریح کرد: از بخشداران تولیت آستان مبارک حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) بابت خدمات این مجموعه و همچنین فرماندهی انتظامی شهرستان، فرماندهی بسیج سپاه شهرستان، فرماندهی راهنمایی و رانندگی، فرماندهی پلیس راه طبس_یزد و دیهوک، شبکه بهداشت و درمان، اورژانس جاده‌ای، هلال احمر، آموزش و پرورش، ریاست هیئت‌های مذهبی، میراث فرهنگی و شهرداران شهر‌های طبس، دیهوک و عشق‌آباد به صورت ویژه تقدیر و تشکر می‌کنم.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • اجرای تور کارگاه‌گردی صنایع‌دستی شهرستان کوار با گردشگران کشور لیتوانی
  • فعال بودن ۱۲ اقامتگاه بومگردی در تربت حیدریه
  • اقامت ۶۳ میلیون و ۶۴۷ هزار نفر شب و افزایش ۲.۵ درصدی در اقامتگاه‌های رسمی
  • ◄ تمرکز ستاد سفر بر کاهش حوادث جاده‌ ای
  • اسکان ۷۵ هزار مسافر از عید تا عید در چهارمحال و بختیاری
  • بازدید بیش از ۶۸ هزار نفر از جاذبه‌های استان سمنان در تعطیلات عید فطر
  • ‌اجرای تور کارگاه‌گردی صنایع‌دستی شهرستان کوار با گردشگران کشور لیتوانی
  • طبس میزبان بیش از نیم میلیون زائر و گردشگر در تعطیلات عید فطر
  • ۱۲۰ هزار نفر از جاذبه‌های شهرستان صحنه بازدید کردند
  • بازدید بیش از ۶۸ هزار نفر در تعطیلات عید فطر از جاذبه‌های سمنان