Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، در سال ۱۹۲۱ میلادی فردی به نام جیمز بیگز که شغل عکاسی اشتغال داشت طی ‌حادثه‌ای بینایی‌اش را از دست داد و به شیوه‌ای ابتکاری برای در امان ماندن هنگام رفت و آمد در خیابان از ‌ «عصای سفید» استفاده کرد.

ابتکار عمل او باعث شد تا ۲ پژوهشگر این رفتار را مورد مطالعه قرار دهند و ‌در نهایت حاصل کار این پژوهشگران تبدیل به قانون عصای سفید شد و بعد از آن روز ۱۵ اکتبر که اغلب در ‌ایران با روز ۲۳ مهرماه تلاقی می‌کند به عنوان روز جهانی نابینایان تعیین شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قابل انکار نیست به دلیل روحیه همدلانه‌ای که در مردم ایران وجود دارد نابینایان به عنوان گروهی از ‌معلولان جامعه مورد احترام اکثریت مردم هستند و هنگام عبور و مرور از خیابان ها (به ویژه طی سالیان اخیر ‌و با اقدامات فرهنگ ساز) مورد یاری قرار می‌گیرند. هرچند برای این موضوع هنوز هم باید تلاش های ‌بیشتری انجام شود و پرهیز از شتابزدگی برخی رانندگان هنگام مواجهه با نابینایان در سطح شهرها ضروری ‌است. اما هدف از این گزارش یادآوری چنین موضوعاتی نیست چرا که حسب ضرورت موضوع اخیر بارها در ‌رسانه هاگوشزد شده است؛ آنچه که نوشتار پیش رو قصد طرح آن را دارد دسترسی نداشتن یا دسترسی کم ‌نابینایان به اطلاعات مورد نیاز در رسانه‌هاست. ‌

نابینایان در دسترس کمتر به اطلاعات

ممکن است این روزها که به کمک نرم‌افزارهای تلفن همراه هرچیزی ممکن شده است و نابینایان هم می‌توانند بسیاری از کتاب‌های چاپی را بخوانند طرح این موضوع که هنوز نابینایان به اطلاعات مورد نیازشان در ‌رسانه ها دسترسی ندارند و به عبارتی یک «شکاف آگاهی» بین این قشر از جامعه با بسیاری گروه‌های دیگر ‌وجود دارد کمی غیرقابل قبول به نظر برسد، اما چنین موضوعی صحت دارد. ‌

به عنوان مثال برخی نرم افزارهای تلفن همراه همچون «چشمان من باش» (‌Be My Eyes‌) نرم افزار ‌رایگانی است که کاربران گزارش می‌دهند به دلیل شرایط تحریمی امکان استفاده از آن را ندارند یا نرم ‌افزارهای قابل استفاده‌ای هستند که به دلیل هزینه‌بر بودن برای تمام نابینایان امکان استفاده ندارند. به غیر ‌از این شرایط هم در ایران یکی دو روزنامه به طور جدی برای نابینایان فعالیت می‌کنند که یکی از قوی‌ترین ‌روزنامه ها «ایران سپید» است که به عنوان نشریه وابسته به ارگان مطبوعاتی دولت نماینده فعالیت دارد.

‌نگاهی به صفحه اصلی سایت آن نشان می‌دهد این رسانه فقط تریبون دولت است و صدای همه بخش‌های ‌کشور نیست. البته از قاعده انصاف نباید دور شد اگر این روزنامه همان طور که در شعار خود مدعی‌ست ‌نخستین روزنامه جهان به خط بریل باشد ایده راه‌اندازی آن و زنده ماندش تا امروز قابل تقدیر است اما ‌جمعیت ۱۵۰ هزار نفری نابینایان هم حق دارند از تنوع نگرش ها و سلایق سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... و. ‌کشورشان باخبر باشند و نسبت به آنها موضع دلخواه شان را داشته باشند. ‌

نابسامانی بازار کاغذ مزید بر علت

شرایط موجود در بازار کاغذ هم مزید بر علت شده است در شرایطی که وضعیت کاغذ مطبوعاتی در کشور ‌هنوز هم ثبات کامل ندارد و مطبوعات امکان فعالیت گسترده ندارند، به نظر نمی رسد همان روزنامه ایران ‌سپید هم در تیراژ گسترده چاپ شود و تکافوی نیاز نابینایان را بکند.

اما ممکن است مخاطب این گزارش فرض را بر این بگذارد که نابینایان به امکاناتی همچون شبکه های ‌رادیویی سازمان صداوسیما و چندین رادیو اینترنتی دسترسی دارند که نکته درستی است اما از آنجایی که ‌هر رسانه کارکرد خاص خود را دارد نمی‌توان انتظار داشت شبکه های رادیویی به عنوان جایگزین رسانه های ‌مکتوب که محل عرضه گزارش های تفصیلی هستند، تلقی شوند. آنچه که در خلال برنامه‌های رادیویی هم ‌به گوش می رسد نشان‌دهنده این است که تهیه‌کنندگان این برنامه ها به شکل خاص برنامه‌ای را متناسب ‌با نیاز نابینایان نمی‌سازند و طیف عام‌تری از مخاطبان رادیو را به عنوان جامعه هدفشان در نظر گرفته‌اند. ‌

مشکلات تولید مطبوعات برای نابینایان

در همین رابطه علی اکبر جمالی، مدیر عامل انجمن نابینایان می گوید: دولت‌ها به مساله مطبوعات ویژه ‌نابینایان، توجه چندانی ندارند و حق نابینا تضعیف شده و دیده نشده است. ‌

موضوعی که در ریشه‌یابی آن نسرین اطیابی، صاحب امتیاز و مدیر مسئول روزنامه بشری (دیگر روزنامه فعال ‌برای نابینایان) می‌گوید: خط بریل و مطبوعات نابینایان تفاوت اساسی با دیگر مطبوعات دارد، دارای چاپ و ‌کاغذ خاصی است به همین دلیل تولید نشریات نابینایان هزینه بر است. دستگاه چاپ نشریات نابینایان ‌خارجی است و باید از خارج کشور وارد شود، به همین دلیل نشریات چندانی  ویژه نابینایان در کشور منتشر ‌نمی شود.  

اطیابی با بیان این‌که نابینایان منابع مطالعاتی کمی در دسترس دارند، ادامه داد: نوع توزیع نشریات نابینایان از ‌طریق پست انجام می شود و پست آن را به مخاطب می رساند اما در این میان ناهماهنگی های اداره پست ‌مشکلاتی را برای نابینایان ایجاد می کند. ‌

غلبه تولید آثار گویا نسبت به خط بریل

منصور شادکام، قائم مقام انجمن نابینایان ایران که خود دبیر کتاب گویای نابینایان است معتقد است یکی از ‌دلایلی که به مشکلات نابینایان در حوزه دریافت اطلاعات افزوده بی‌برنامگی مسئولان است و اگر برنامه ‌ای هست بدون کار کارشناسی است. او همچنین بر این باور است که خط بریل برای نابینایان اهمیت زیادی ‌دارد و نباید فقط به تولید آثار گویا اکتفا شود و از مضرات این وضعیت بوجود آمدن مشکلات املایی برای ‌نابینایان را مطرح کرده است که همین نشان می دهد دولت باید برای تولید آثار مکتوب (اعم از رسانه ای و ‌غیررسانه ای) فعالیت جدی تری کند. ‌

زمان همت بیشتر دولت برای نابینایان

جان کلام این گزارش را می‌توان در این عبارت خلاصه کرد که طبق کنوانسیون جهانی حقوق معلولان ‌(ایران هم عضو آن است) دستگاه های مختلف تکالیفی دارند و حق دسترسی به اطلاعات امتیازی برای نابینا ‌نیست بلکه یک حق است. بر همین اساس هم دسترسی به رسانه‌های مختلف حق هرنابینایی است که ‌دولت می‌تواند با ارائه تسهیلاتی به رسانه‌های مختلف که تمایل به فعالیت برای این قشر از جامعه را دارند یا ‌دادن مشوق‌های مختلف زمینه دسترسی اطلاعات متنوع را برای نابینایان فراهم کند. ‌

کد خبر 459057 برچسب‌ها نابینایی رسانه‌ ایرانی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: نابینایی رسانه ایرانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۷۳۰۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد بولتون از بایدن به دلیل فشار بر اسرائیل

«جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در مصاحبه‌ای ضمن اذعان به کوچک بودن حمله ادعایی منتسب به اسرائیل علیه ایران، دلیل این تصمیم رژیم صهیونیستی را فشار بسیار زیاد دولت «جو بایدن» بر تل‌آویو دانست.

به گزارش مشرق، بولتون در یک مصاحبه رادیویی گفت: «فکر می‌کنم کاری که اسرائیل انجام داد، تا جایی که پیش رفت، خوب بود. من فکر می‌کنم آنها تحت فشار بسیار زیادی بودند، یعنی تحمل یک فشار زیاد از سوی دولت بایدن برای انجام اقدام بیشتر. قبول یک موقعیت دشوار است».

این مقام دولت دونالد ترامپ سپس ادامه داد: «حتی در کابینه جنگ اسرائیل، مردم باور دارند که بنی گانتز رهبر اپوزیسیون می‌خواست فراتر از این پیش برود».

این پایگاه خبری در ادامه اذعان کرده است: باوجود آنکه مقامات اسرائیل پیش از این تهدید کرده بودند که به حمله اخیر ایران پاسخ قاطع می دهند، اما این حمله نسبتا کوچک بود.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز در جلسه کابینه خود در لفاظی هایی اعلام کرده بود که «اسرائیل هر کاری که لازم باشد برای دفاع از خود انجام خواهد داد».

تحلیلگران نیز معتقد هستند که واکنش ادعایی محدود اسرائیل با هدف تلاش برای جلوگیری از تشدید تنش بیشتر میان کشورهای خاورمیانه بوده است.

ریچارد هاس رئیس بازنشسته اندیشکده آمریکایی «شورای روابط خارجی» در همین زمینه نوشت: «هدف از این اقدام بازدارندگی و ممانعت از هرگونه حمله بیشتر ایران به اسرائیل بود. اما اقدام اسراییل نیز طوری تنظیم شده بود که عدم واکنش را برای ایران آسان سازد. دولت اسراییل آنچه را که اتفاق افتاده در بوق و کرنا نمی کند.»

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • انتقاد تند روزنامه دولت از کریمی قدوسی : همین افراد دستمایه ایران هراسی و تحریم می‌شوند
  • روزنامه دولت علیه ایران خودرو : اشک مردم را درآورده اید
  • روزنامه دولت علیه ایران خودرو: اشک مردم را درآورده اید
  • پیشنهاد مذاکره مستقیم با آمریکا برای استحاله اراده ملت ایران/ روزنامه شرق: ایران در عملیات وعده صادق صهیونیست‌ها را پشت خط ترس نگاه داشت
  • بازتاب سفر رئیس‌جمهور ایران به پاکستان در رسانه‌های انگلیسی‌زبان
  • ایران قدرت جهانی
  • پس از تنبیه رژیم صهیونیستی حالا وقت احیای برجام است! / اصلاح‌طلبان برای دور دوم انتخابات چه برنامه‌ای دارند؟
  • پیشنهاد ویژه رم به اسطوره: تمدید چند ساله!
  • انتقاد بولتون از بایدن به دلیل فشار بر اسرائیل
  • صفحه یک روزنامه همشهری در شبکه خبری N۱۲ اسرائیل + عکس | ایرانی‌ها، ما را مسخره‌ می‌کنند