Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-03-29@11:05:00 GMT

پسته‌کاران از برندگان اصلی عرضه بورسی پسته

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۰۶۲۱۷

پسته‌کاران از برندگان اصلی عرضه بورسی پسته

 

به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، ‌حمیدرضا مهرآور در پاسخ به این‌که ورود پسته به بورس کالا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ اظهار کرد: در یک نگاهی کلی، معامله هر محصولی که به‌صورت شفاف و بر اساس عرضه و تقاضا و در بستری قانونی مانند بورس کالا انجام می شود، موجب ارتقای کیفیت و بهبود وضعیت بازار آن محصول خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درباره بازار پسته، همواره واسطه‌ها، پسته را با قیمت ارزان از کشاورز می‌خرند و سپس منتظر می‌مانند تا در زمان مناسب محصول را به بازار عرضه کنند. اما با ورود پسته به معاملات گواهی سپرده و آتی بورس کالا این روند حذف می‌شود و امکان عرضه مستقیم پسته از سوی کشاورزان در بورس با قیمت واقعی فراهم می‌شود؛ نمونه بارز این اتفاق در اندک مدتی برای زعفران رخ‌ داده و بازار داخلی و خارجی طلای سرخ را رونق داده است.

وی ادامه داد: برنامه‌ای که اکنون برای پسته پیش‌بینی ‌شده را شاید بتوان با یک مثال، روشن‌تر بیان کرد؛ فرض کنید شما پول اضافی خود را در جایی مانند بانک سپرده‌گذاری می‌کنید و هرگاه نیاز داشتید به میزان لازم از سپرده خود برداشت می‌کنید. به همین سیاق، برای پسته هم انبارهای استاندارد و مورد تأیید بورس توسط بسیاری از عرضه‌کننده‌ها آماده‌شده تا افراد بتوانند محصولات خود را انبار کنند و بعد در زمانی که احساس می‌کنند قیمت فروش محصول به نفع آنان است، تمام یا بخشی از پسته‌های خود را از انبار خارج و روانه بازار یا بورس می‌کنند. نکته اینجاست که تاکنون، رویه غالب این بود که کشاورز محصولی را تولید می‌کرد اما چون مکان مناسبی برای نگهداری آنچه از لحاظ بهداشتی و چه امنیتی نداشت، ناچار به فروش سریع محصول خود می‌شد، آن‌هم در زمان برداشت محصول که طبیعتاً قیمت آن بسیار ارزان‌تر است.

این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: اما با مکانیسم جدیدی که اندیشیده شده و پس از آغاز به کار بورس پسته، این امکان به وجود آمده که تولیدکننده در زمان مناسب محصول خود را عرضه و سود بهتری نصیب خود کند. جدای از این دستاورد مثبت، آن‌ها می‌توانند بر مبنای محصولی که به امانت در انبارهای پسته گذاشته‌اند «گواهی سپرده کالایی» دریافت کنند. این گواهی سپرده، جزو اوراق ارزشمندی است که در بانک‌ها قابل توثیق و دریافت تسهیلات است. بنابراین شروع به کار بورس پسته، اقدام بسیار بزرگ و مهمی است و همانند بورس زعفران که به‌ویژه با حذف واسطه‌ها موجب بهبود درآمد کشاورزان شد، بورس پسته هم می‌تواند عامل افزایش درآمد تولیدکنندگان پسته شود تا به‌اصطلاح، حق به حق‌دار برسد.

‌مهرآور در پاسخ به این‌که چگونه می‌توان کشاورزان را به عرضه بورسی محصول خود ترغیب و تشویق کرد؟ گفت: هر کشاورزی که از این واقعیت مطلع شود که عرضه بورسی پسته تولیدی‌اش، حداقل ۱۰ تا ۲۰ درصد سود بیشتر عاید او خواهد کرد؛ شک نکنید فروش سنتی پسته را کنار گذاشته و محصولش را روانه بورس کالا خواهد کرد. اجازه بدهید باز هم از زعفران مثال بزنم؛ بسیاری از زعفران کاران که تولید آنان به‌اندازه یک کیلو بود، ترجیح می‌دادند آن را به اولین خریدار بفروشند اما اکنون هیچ‌کدام این کار را نمی‌کنند و به دلیل اطلاع از نرخ زعفران در بورس، مشتاقانه محصولشان را در بورس زعفران عرضه می‌کنند و همین تحول، تأثیر مثبتی در افزایش درآمد کشاورزان و نیز قیمت و بازار زعفران ایجاد کرده است.

وی با اشاره به این‌که بورس پسته تازه شروع به کار کرده اظهار کرد: خیلی از کشاورزان هنوز با اهداف و مزیت‌های آن آشنا نیستند یا ممکن است حتی از فعال شدن چنین بورسی بی‌اطلاع باشند اما اگر اطلاع‌رسانی گسترده و اقناعی دوباره بورس پسته و مزایای آن برای کشاورزان در دستور کار قرار گیرد و اجرایی شود، بدون تردید، تولیدکنندگان از بورس پسته استقبال خواهند کرد زیرا این بورس، تأمین‌کننده منافع آنان است. به این ترتیب مرجعی کارشناسی و مورد اعتماد، پسته را قیمت‌گذاری می‌کند که همین باعث خواهد شد دست دلالان و کسانی که سال های سال از دسترنج کشاورز سودهای هنگفتی می‌بردند، کوتاه شود و سودها به جیب کشاورزان برود. علاوه بر این، نظارت بهتری برای صادرات صورت خواهد گرفت که صادرات پسته و ارز حاصل از آن را افزایش خواهد داد که باز کشاورزان از این رخداد منتفع می‌شوند.

‌وی در پاسخ به این‌که یکی از مشکلات ما در بازار جهانی، ضعف استاندارد پسته صادراتی کشورمان و به‌ویژه در بحث چگونگی نگهداری و نیز بسته‌بندی‌های نامناسب این محصول است. آیا عرضه بورسی پسته می‌تواند در ترمیم این نقطه ‌ضعف مؤثر باشد؟ گفت: ‌دقیقاً، به نکته درستی اشاره کردید. چگونگی نگهداری پسته، مخصوصاً پسته تازه و تر خیلی مهم است زیرا عدم توجه به این نکته دچار شدن پسته‌ها در انبارها به آفت و قارچ را تقویت می‌کند. این اتفاق متأثر از نگهداری در انبارهای غیراستاندارد است.

او ادامه داد: اگر کشاورزان با امکانات آشنا شوند و بدانند نگهداری و بسته‌بندی با شیوه درست و استاندارد، چه ارزش‌افزوده چشمگیری برای آنان و همچنین کشور خواهد داشت، در زمینه رفع این کاستی و نقطه‌ضعف با جدیت وارد عمل خواهند شد. از جمله راهکارهای مؤثر، ورود کشاورزان به بورس پسته است که باعث خواهد شد امکان نگهداری این محصول در انبارهای برخوردار از استانداردهای لازم فراهم شود.

‌این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این‌که آیا بورس پسته قادر است ظرفیت پسته ایران برای تبدیل به یکی از قطب‌های اصلی قیمت‌گذاری پسته در بازارهای جهانی را عینیت بخشد، گفت: چرا که نه؛ چند روز پیش گزارشی درباره پسته آمریکا دیدم که نشان می‌داد در این کشور تولید پسته بسیار زیاد است اما کشاورزان آمریکا هم اذعان داشتند که مزه پسته ایران خیلی بهتر از پسته آنهاست. این مزیت رقابتی پسته کشورمان، می‌تواند با بورس کالا تقویت شود و در نهایت، بازار جهانی پسته کشورمان را گسترش دهد. همین باعث خواهد شد که ما از طریق بورس پسته جای خود را در بازارهای جهانی خیلی بیشتر باز کنیم. هم‌اکنون نیز کشورهای بسیاری هستند که بدون توجه خطرات تحریم‌های ضدایرانی آمریکا حاضرند پسته کشورمان را خریداری کنند. ترکیه، نمونه بارز چنین کشورهایی است.

وی افزود: نکته دیگر اینکه وقتی محصولی دارای بازار مصرف خوب باشد، مردم به تحریم‌های دولت‌ها اعتنایی نمی‌کنند و آن محصول را به هر صورت خریداری می‌کنند. بنابراین اگر ما از طریق بورس پسته، برندسازی حرفه‌ای و مؤثری انجام دهیم، می‌توانیم جایگاه برتری در بازارهای جهانی پسته به خود اختصاص دهیم. فراموش نکنیم داشتن مزیت، به‌تنهایی کافی نیست بلکه باید با بهره‌گیری از روش‌های علمی و به‌روز، وارد بازارهای دنیا شویم؛ وگرنه، همان بلایی که سر صادرات بی‌رقیب فرش ما آمد و اکنون به حاشیه بازارهای جهانی رانده ‌شده، در سایر محصولات صادراتی ما هم خواهد آمد. آینده پسته ایران بسیار روشن است،  مشروط به آنکه تولید و صادرات آن موردحمایت قرار گیرد و از استانداردهای موردتوجه بازارهای جهانی برخوردار باشد.

انتهای پیام/

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: بورس پسته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۰۶۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصمیمات نادرست دولت بورس را سوزاند؟

حال بازار سرمایه آنچنان تعریفی ندارد و این را می‎توان از نمودار عملکرد بازار در سال ۱۴۰۲ دید. این در حالی است که بیشتر کارشناسان و تحلیلگران بازار معتقدند که بازار پتانسیل رشد در سال ۱۴۰۳ را دارد، اما به شرط‎ها و شروط‎ها!

به گزارش اقتصاد ۲۴، جلوگیری از اتخاذ سیاست‎های نادرست و تلاش برای بازگشت اعتماد به این بخش، از آن دست شرط‎‎ و شروط‎هایی است که بسیاری از کارشناسان به آن تاکید دارند. البته این درحالی می‎تواند به بازار جانی دوباره بدهد که عملکرد دولت در این بخش تغییر کند چراکه به گفته کارشناسان، کارنامه دولت در بازار سهام دارای نمرات منفی متعددی است.

در این راستا فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه با مروری بر عملکرد دولت در سال ۱۴۰۲ می‎گوید: بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ با فراز و نشیب‎های بسیاری روبه‎رو بود و این فراز و نشیب‎ها نتیجه برخی از سیاست‎های غیرکارشناسانه و ناصحیحی بود که دولت گرفت. تسعیر نرخ خوراک پتروشیمی، نرخ فروش شرکت‎های پالایشگاهی، بهره ۳۰ درصد که مبنای بسیار قابل اتکایی برای تعیین نرخ بازه بدون ریسک بوده و رابطه معکوس با بازار سرمایه دارد و انتشار بی رویه اوراق توسط دولت نمونه‎هایی از تصمیمات ناصحیح بود که شرایط را برای بازار سخت کرد.

نمرات منفی دولت در بازار سرمایه

وی ادامه می‎دهد: دولت در کارنامه خود در حوزه بورس دو نمره منفی دارد. اولین نمره منفی برای شاخص کل است که از ابتدای سال تا همین حالا در مقایسه با سایر بازار‌هایی که بیش از ۱۰۰ درصد بازدهی داشته‎‎اند تنها ۱۰ درصد بازدهی کسب کرده است.

آقابزرگی می‎گوید: دومین نمره منفی برای خروج پول حقیقی از بازار است. سال ۱۳۹۹ سالی هیجانی بود، در آن سال ۲۵ همت خروج پول از بازار داشتیم. سال ۱۴۰۱ حدود ۶۰ همت و اکنون بیش از ۹۰ همت خروج پول حقیقی داریم. رشد حجم خروج پول از بازار نشانه افزایش بی اعتمادی ناشی از عملکرد نادرست دولت است. در چنین شرایطی بدون آنکه سازمان بورس به عنوان مقام ناظر نقشی در وظایف تعریف شده خود در قانون بازار اوراق بهادار ایفا کند، بازار فقط شاهد یکه‎تازی بود و این به نفع دولت و علیه سهام‎داران به خصوص سهام‎داران خرد بود.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به حجم نقدینگی در اقتصاد ادامه می‎دهد: ما یک حجم نقدینگی حدود ۸ هزار همتی داریم که انتظار می‎رود در سال ۱۴۰۳ بخشی از آن به سمت بازار سرمایه حرکت کند. بازار سرمایه در مقایسه با بازار‌های دیگر بازدهی لازم و کافی را نداشته و احتمالا در سال جدید این بخش پتانسیل بالایی برای جذب نقدینگی خواهد داشت. در این میان باید بگویم که امیدوارم دولت در سال جدید همانند گذشته از بازار سرمایه همانند قلک خود استفاده نکند.

وی در بخش دیگری از صحبت‎هایش به پیش‎بینی بازار در سال جدید می‎پردازد و در این‎باره می‎گوید: بازار سرمایه می‎تواند در سال ۱۴۰۳ شرایط خوبی را تجربه کند، هرچند ممکن است در سود شرکت‎ها دست‎اندازی شود، اما باید بدانیم لزوما سود مبنای تمام و کمالی برای پیش‎بینی حرکت شاخص و قیمت‎ها نیست. به هرحال اکنون حجم نقدینگی بالا بوده و در بخش خودرو و مسکن شاهد رکود هستیم، بازار طلا و ارز به شکل علنی سرکوب می‎شوند در این شرایط می‎توان امیدوار بود که بازار سرمایه محلی مناسب برای جذب نقدینگی سرمایه‎گذاران باشد.

چگونه می‎توان اعتماد را به بازار سرمایه بازگرداند؟

آقابزرگی در پاسخ به این پرسش چگونه می‎توان اعتماد را به بازار سرمایه بازگرداند؟ می‎گوید: برای بازگشت اعتماد به بازار بورس باید سهام‎داران استقلال و حکمرانی مقام ناظر در بازار را ببینند. اگر قرار باشد تشکل‎های خودانتظام و حتی خود مقام ناظر هیچگونه نقشی در اتخاذ تصمیمات و یا جلوگیری از تصمیمات نادرست نداشته باشند قطعا به افزایش بی‎اعتمادی دامن زده می‎شود. اما اگر در ابتدا همین مسئله مورد توجه قرار بگیرد رفته رفته اعتماد از دست رفته بازسازی خواهد شد. البته من نمی‌گویم باید با مقامات بالادستی برخورد شود، اما واقعیت این است که بورس یک موسسه غیردولتی بوده و اصلا ارتباطی با دولت ندارد؛ بنابراین انتظارات سهام‎دار خرد بر اساس ماده ۷ قانون بازار این است که سازمان بورس حفظ صیانت کند. به عبارت دیگر سازمان بورس باید از وقوع تصمیماتی که ضد منافع سهام‎داران است جلوگیری کند.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید می‎کند: هرقدر نقش سازمان بورس پررنگ‎تر باشد اعتماد عمومی به بازار با سرعت بیشتری باز خواهد گشت، اما اگر رویه برعکس این باشد هیچ امیدی برای بازسازی اعتماد نخواهد بود.

دیگر خبرها

  • شناسنامه دار شدن بیش از ۱۴ هزار هکتار از باغ‌های مازندران
  • تمدید خرید توافقی سیب‌زمینی درچهارمحال و بختیاری
  • ۱۴ هزار هکتار باغ مازندران شناسنامه‌دار شد
  • تمدید خرید توافقی سیب‌زمینی در چهارمحال و بختیاری
  • شاخص کل بورس به سطح دو میلیون و ۲۶۰ هزار واحد رسید
  • تصمیمات نادرست دولت بورس را سوزاند؟
  • رشد مشارکت مردم با افزایش سود تولید و مالیات از سودگری
  • بیگانی : پیش بینی بازاری داغ برای فعالان بورس در تابستان 1403 / صندوقهای طلا، کالا و بعضی سهامی، برندگان سال 1402 بازار سرمایه / حضور ترامپ در انتخابات تمام بازارهای مالی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد
  • وضعیت انس طلا در بازار جهانی چگونه خواهد بود؟/ بهترین پرتفو بورسی
  • اولین گواهی صرفه‌جویی، بهار در بورس عرضه می‌شود