Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،یادش بخیر روز‌های که مادر و مادر بزرگ‌ها با اومدن پاییز شروع می‌کردند به درست کردن انواع ترشی و یا تهیه رب خانگی.       درست کردن انواع مربا یا ترشی و تهیه رب خانگی درفصل پاییز به عنوان یکی از رسوم قدیمی بانوان زنجانی است که ریشه در تفکر ذخیره مواد غذایی برای دوران زمستان‌های سخت این دیار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آن روز‌ها درست کردن ترشی و یا تهیه رب آداب و رسوم خودش را داشت، خیلی‌ها حتی سرکه ترشی را هم خودشان درست می‌کردند.
زنجانی‌ها به واسطه داشتن تاکستان‌های زیاد به خصوص در شهر‌های خرمدره و ابهر با آمدن پاییز بازار سرکه انداختن داغ داغ می‌شد و اغلب خانواده‌ها سرکه ترشی را خودشان تهیه می‌کردند .   بانوان انگور‌های رسیده و غالبا از خوشه ریخته شده در باغ هایشان را بعد از تمیز کردن و شستن درون ظرف‌های بزرگ سفالی (خم) می‌ریختند و درش را با پارچه‌ای می‌بستند و جلو آفتاب می‌گذاشتند تا خوب به عمل بیاید و تخمیر شود. بعد از به عمل آمدن سرکه نوبت به تهیه ترشی می‌رسید.
این سنت همچنان در بین خیلی از بانوان  طرفدارای خودشو داره بطوریکه همچنان با آمدن پاییز بانوان زنجانی فصلی پر از تلاش و تکاپو را طی می‌کنند .
بانوان در شهر زنجان در همین ایام با ورود انواع سبزیجات و صیفی جات پاییزی به بازار به تکاپو برای تهیه این مواد خوراکی می‌کنند.
بازار میوه فروش‌ها محل تردد بانوانی است که با در دست داشتن وسایل تهیه ترشی و یا رب در حال رفت و آمد هستند و به راحتی می‌توان شور و شعف را در چهره آن‌ها به خاطر تصمیمشان برای رنگ و لعاب دادن به سفره‌های غذای خانواده شان را دید.     هنری به یادگار از گذشتگان یک بانوی زنجانی که درحال خرید وسایل تهیه ترشی است به خبرنگار  گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،می‌گوید: هنر ترشی انداختن و پخت مربا، نسل به نسل به ما منتقل شده است و ما هم تلاش می‌کنیم که آن را به دخترهایمان یاد دهیم.  
او می‌افزاید: هر ساله با آمدن پاییز ترشی درست می‌کنم و از آن به دختر‌ها و پسرهایم هدیه می‌دهم.
این بانوی زنجانی لیته و هفته بیجار از ترشی‌های مورد علاقه خانواده اش برشمرد: که در تهیه آن از سبزی‌های مختلف استفاده می‌کند تا بر تنوع و زیبایی ترشی بیفزاید. رونق مشاغل  خانگی در پاییز زیبای زنجان در آستانه فصول سرد سال تمایل به تهیه ترشی افزایش پیدا می‌کند همچنین گرایش مردم به ترشی‌های سنتی در مقایسه با ترشی‌های ساخته شده در کارخانه‌ها بازار مشاغل خانگی را در این فصل از سال داغ داغ کرده است.
اما این روز‌ها با توجه به زندگی شهرنشینی و شاغل شدن زنان جامعه شاید کمتر فرصت و یا تمایلی برای تهیه ترشی وجود داشته باشد که این امر موجب می‌شود تا برخی از زنان خانه‌دار این فرصت را مغتنم شمرده و اقدام به تهیه ترشی و فروش آن به زنان شاغل کنند بنابراین خرید ترشی خانگی از آشنا‌ها و یا مغازه‌ها در بازار افزایش پیدا می‌کند.
این دست از بانوان با گرفتن سفارش از برخی خانواده‌ها در مورد نوع و میزان ترشی‌های درخواستی و همچنین رب اقدام به تهیه و فروش آن می‌کنند.
در زنجان برخی از مغازه داران نیز در این فصل با دایر کردن کارگاه‌های فصلی اقدام به عرضه انواع ترشی به صورت بسته بندی و یا فله‌ای و فروش آن در بازار می‌کنند.‌      جلوی ضرر را از هر جا بگیری منفعت است امسال به دلیل وفور گوجه فرنگی بازار تهیه رب در زنجان داغ تر از سال‌های دیگر بود باغدارانی که از فروش محصول گوجه خود به قیمت مناسب نا امید شدند خود دست بکار شدند تا با تهیه رب خانگی از متضرر شدن خود جلوگیری کنند.
آقای حسنی از جمله  کشاورزانی هست که امسال در مزرعه خود گوجه فرنگی کاشته ، ولی بدلیل کاهش قیمت‌ها خود دست به کار شده تا محصول خودش را نجات بده و آنرا تبدیل   به رب خانگی کند و سپس آنرا در فروشگاه‌ها و مغازه‌ها به فروش برساند.     حسنی به خبرنگار   گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،می‌گوید: درحال حاضر عرضه گوجه فرنگی بسیار فراوان است و قیمت آن نیز برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست.
او ادامه می‌دهد: با اینکه رب گیری دردسر‌های خودش را دارد و کاری پر زحمت است و سال‌های گذشته فقط برای مصرف خودمان رب تهیه می‌کردیم، ولی به دلیل کاهش قیمت گوجه امسال تصمیم گرفتیم محصول گوجه مزرعه خود را به رب خانگی تبدیل کنیم و بعدا به فروش برسانیم.      
این کشاورز اضافه می‌کند: حالا به کمک اعضای خانواده محصول گوجه فرنگی مزرعه خود را تبدیل به رب خانگی می‌کنیم و به فروشگاه‌ها و مغازه‌ها تحویل می‌دهیم.
همسر آقای حسنی هم به خبرنگار  گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،می‌گوید: در تهیه رب، گوجه فرنگی‌هایی باید مورد استفاده باشند که گوشتی بوده و به اصطلاح معروف رسیده باشند، گوجه فرنگی‌های نارس، کال و سبزرنگ به درد نمی‌خورند. این موارد یکی از نکات مهمی است که در درست کردن رب خانگی به آن دقت می‌کنیم.
خانم حسنی می‌گوید :البته تکنولوژی و ماشین‌ها کار را راحت کرده اند گوجه فرنگی‌های شسته شده بادستگاه و ماشین‌های مخصوص آبشان را می‌کشیم و سپس می‌جوشانیم بدون اینکه آن را مثل قدیم یک هفته جلوی آفتاب بگذاریم و این کار باعث افزایش سرعت در تهیه رب گوجه می‌شود.   سونا عبدی کد بانویی زنجانی است که با آمدن پاییز انواع ترشیجات را در منزل خود درست می‌کند و در مغازه کوچکشان به فروش می‌رساند .  
او به خبرنگار   گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان،می‌گوید: مشتری‌هایم قدیمی هستند، سال‌هاست که از رب خانگی تا ترشی، شور و شیره را برای آن‌ها تهیه می‌کنم و از این طریق امرار معاش می‌کنم.  
خانم عبدی ادامه می‌دهد: لیته، هفت بیجار، بادمجان شکم پر از انواع ترشیجاتی است که در بین زنجانی‌ها طرفدار دارد.             او می‌گوید: قدیم‌ها انجام بیشتر این کار‌ها   با مشقت‌های فراوان و صرف زمان زیاد  انجام می‌شد  مثل برای تهیه رب  بعد از شست‌وشوی گوجه فرنگی‌ها آن را قاچ کرده و داخل دبه‌های پلاستیکی می‌کردیم، این دبه‌ها را به مدت ۴ روز جلو آفتاب می‌گذاشتیم چرا که با قرارگیری در معرض نور آفتاب علاوه بر آب اندازی گوجه‌ها، پوست آن‌ها نیز به راحتی جدا و آماده آب‌کشی می‌شود.

این کدبانوی زنجانی  با اشاره به اینکه حالا این رویه از روند رب‌گیری حذف شده و به جای آن بعد از شستن گوجه‌ها آن را با دستگاه مخصوص گوجه فرنگی آبگیری می‌کنیم،  می گوید: خوشبختانه این کار باعث شده است که زمان و زحمت کمتری برای تهیه رب صرف شود.

او می‌گوید: به هر حال من به اینکار علاقه دارم و از قدیم الایام پاییز که می‌شد شروع به درست کردن انواع چاشنی‌ها برای خانواده می‌کردم، ولی وقتی می‌دیدم همه از طعم ترشی‌ها و رب خانگیم تعریف می‌کنند تصمیم گرفتم به اینکار به عنوان یک حرفه نگاه کنم و کمک خرج خانواده شوم.        

گزارشی از زهرا نصیری

انتهای پیام/ن

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اشتغال میوه و تره بار اخبار سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۳۶۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زنان چگونه شغل خانگی راه بیندازند؟ | سهم چشمگیر زنان از مشاغل خانگی

به گزارش همشهری آنلاین، همه‌چیز از حدود ۴۰سال قبل آغاز شد؛ از یک خانه و از یک چرخ‌خیاطی کنار اتاق؛ حالا اما کارگاهی‌ که هر روزه تولیدات زیادی را روانه خانه مشتریان می‌کند.این داستان بسیاری از کارآفرینان موفق است که از صفر آغاز کردند؛ از بسم‌الله. البته که زنان در حوزه‌های دیگری هم دست به کارشده‌اند تا هم خودشان شاغل شوند و هم اشتغالزایی کنند.

کسب‌وکار این روزها جنسیت نمی‌شناسد؛ ‌هر کس ایده خلاقانه‌تری عرضه کند و آن را به مرحله تولید برساند می‌تواند با پشتکار فراوان کم‌کم جای خود را در میان تولیدکنندگان باز کند. زنان هم این روزها به‌دنبال به‌دست آوردن سهم خود از بخش تولید هستند؛ سهمی که اگرچه کسب آن برایشان سخت‌تر از مردان است، شیرینی‌هایش آنها را در این راه ماندگار کرده است.

پررنگ‌تر شدن حضور زنان در حوزه تولید، ما را بر آن داشت تا سراغ تعدادی از آنها در نمایشگاه زنان و تولید ملی که در محل نمایشگاهی بوستان گفتگو برپا بود، برویم؛ برخی قدیمی‌ترهای حوزه تولید و برخی که این روزها در حال آزمون و خطای ایده‌هایشان هستند و فعلا کارشان را در قالب همان تولیدات خانگی ادامه می‌دهند.

تولید، سخت اما دلچسب است

سمیرا هدایتی که در حوزه تولید کالای خواب فعالیت می‌کند، تولید را کار بسیار سختی می‌داند و در این‌باره می‌گوید: کسانی که می‌خواهند وارد کار تولید شوند بدانند که سختی‌های زیادی را باید تحمل کنند. در ایران با توجه به موانعی مانند نوسانات نرخ ارز و برخی قوانین در یک فضای پرچالش باید کار را پیش‌ ببرید.

وی ادامه می‌دهد: البته که شیرینی‌های کار تولید، ساختن و خلق کردن و ارتزاق عده‌ای با کسب‌وکاری که شما آن را راه ‌انداخته‌اید، ‌لذتی دارد که با هیچ کاری قابل مقایسه نیست.

هدایتی درباره آغاز به کارشان اینطور توضیح می‌دهد: کار ما در سال۶۳ از یک خانه شروع شد؛ از یک چرخ‌خیاطی کنار اتاق. مادرم لباس نوزادی و لباس مجلسی می‌دوخت. کسب‌وکارمان با بزرگ شدن بچه‌ها خانوادگی شد و سال۸۸ وارد حوزه کالای خواب شدیم. وسعت کارمان کم‌کم بیشتر شد و الان کارگاه و ۲۰نیرو داریم.

وی درباره حضور زنان در بخش تولید هم اینطور می‌گوید: مشکلات که برای زنان بیشتر از مردان است اما نگاه‌ها خیلی بهتر شده است. ما می‌خواستیم کاری را راه بیندازیم و همگی در این جهت تلاش کردیم و کار را جلو هم بردیم.

این تولیدکننده به مشکلاتی مانند گرفتن وام هم اشاره می‌کند و می‌گوید: متأسفانه عده‌ای مانند چای دبش به نام تولید خلاف‌هایی کردند و اسم تولیدکننده خراب شده است. شما به‌عنوان تولیدکننده وقتی جایی می‌روید اول باید ثابت کنید که شما تولیدکننده درستکاری هستید و دنبال رانت‌خواری نیستید. البته از جایی به بعد شما را می‌شناسند و می‌دانند که واقعا می‌خواهید تولید کنید و برای آن هم برنامه دارید؛ آن موقع همکاری‌ها هم بهتر می‌شود.‌

توصیه برای آنهایی که ابتدای راهند

هدایتی توصیه‌هایی هم برای کسانی که تازه می‌خواهند وارد کار شوند، دارد: همه فکر می‌کنند برای شروع کار باید وام بگیرند. بسیاری وام می‌گیرند اما چون برنامه مناسبی برای خرج کردن آن ندارند، قسط‌ها سررسید می‌شود و نمی‌توانند کار کنند؛ چراکه دغدغه پرداخت قسط را دارند. اگر می‌توانید، حتما وام بگیرید اما برای ریال به ریال آن باید برنامه داشته باشید. با توجه به دوره بازگشت سرمایه که چندماهی طول می‌کشد می‌توانید قسط را از خود وام بدهید تا ذهن‌تان آزاد باشد. به هر حال باید بدانید شما از همان‌ ماه اول در یک کار سود نمی‌کنید.

وی می‌افزاید: این مهم است که تیم داشته باشید و تیم‌سازی و تقسیم وظایف کنید. همچنین تولیدکننده برای ادامه کار در حوزه کاری‌اش باید دائم به فکر نوآوری باشد. همچنین برای شروع کسب‌وکار بهتر است گوشه‌ای از حوزه کاری را انتخاب کنید و در آن متخصص شوید و بعد از به سود رساندن ایده‌ اولیه، کار را گسترش دهید.

بیشتر بخوانید:

ناترازی در عرضه و تقاضای نیروی کار | چرا نیروی کار رغبتی برای اشتغال در مشاغل موجود ندارد؟

سال۹۸ با ۵میلیون تومان شروع کردیم

فاطمه رضاقدیری از دیگر زنان تولیدکننده است. او درباره شروع کارش در حوزه تولید کیف‌های پارچه‌ای اینطور می‌گوید: کار هنری را در بسیاری شاخه‌ها از ۲۰سال قبل شروع کردم تا اینکه به چرم رسیدم. از هنرجویی شروع کردم و بعد از گذراندن ۵دوره، شروع به تدریس و تولید و فروش کردم اما در دوران کرونا چون چرم قابل شست‌وشو نبود، وارد حوزه کارهای پارچه‌ای شدیم. البته الان هم کارگاه ندارم و با همکاری ۲دخترم کار را در خانه انجام می‌دهیم.

وی با اشاره به اینکه ابتدا کار را در سال۹۸ و با سرمایه ۵میلیون تومان آغاز کرده است، می‌افزاید: وقتی استقبال شد من هم سرمایه را افزایش دادم. در حال حاضر با ۲دخترم کار می‌کنم.

وی ادامه داد: البته دریافت وام برای گسترش کار و راه‌اندازی کارگاه بسیار خوب است اما تاکنون اقدام نکرده‌ام. وی به زنان دیگر هم توصیه می‌کند که در صورتی که می‌خواهند وارد کار تولید شوند، کفش آهنی بپوشند.

لباس‌های بازاری در میانگین سنی ۱۰ تا ۱۶سال خیلی ناقص است

مرضیه نورعلی از تازه‌کارهای حوزه تولید است و ۹ماهی است که در حوزه تولید پوشاک فعالیت می‌کند. وی درباره حضور زنان در حوزه تولید می‌گوید: البته که بازار مردانه است و مردان گاهی توقع دارند که فقط خانم‌هایی را ببینند که به‌دلیل مشکلات تامین معیشت و سرپرست خانوار بودن، کار تولید را دنبال می‌کنند. شاید برای عده‌ای از مردان سخت باشد که درک کنند خانم‌ها می‌توانند در کنار مادری و اداره خانه، علاقه خود را در قالب تولید دنبال کنند. هرچند تاکنون پشتکار ما زنان باعث شده است که این دیدگاه‌ها تا حد زیادی اصلاح شود اما باز هم گاه و بی‌گاه با آن مواجه می‌شویم.

وی ادامه می‌دهد: به هر حال زن و مرد مسیر را پیدا می‌کنند اما باید بدانیم که شروع کار بسیار سخت است. شما ایده‌هایی در ذهن دارید اما درنهایت با توجه به آنچه در اختیارتان هست می‌توانید تولید کنید.

نورعلی درباره ورود خود به شغل تولید لباس نیز اینگونه می‌گوید: من عکاس بودم و البته همچنان هم هستم اما با بزرگ شدن دخترم و اینکه لباس نوجوان مناسب پیدا نمی‌کردم، درگیر این قضیه شدم. لباس‌های بازاری در میانگین سنی ۱۰ تا ۱۶سال خیلی ناقص است. وقتی با آقایان تولیدکننده صحبت می‌کردم اکثرا می‌گفتند که برای تولید لباس در این سن سرمایه‌گذاری نمی‌کنند چرا که نوجوانان نه کودکند و نه بزرگسال و خانواده‌ها هم برای آنها کمتر خرید می‌کنند. این موضوع موجب شد که خودم وارد این عرصه شوم. به این موضوع فکر کرده‌ام که چه چیزی بهتر از این که برای مشکلی که در زندگی آن را لمس کرده‌ام و مشکل خودم هم هست، حرکت کنم پس وارد این شغل شدم. البته من خودم طراحی لباس را انجام می‌دهم و با یک تولیدی زنانه کار می‌کنم.

نورعلی ادامه می‌دهد: با سرمایه خودم و از مقدار کم شروع کردم و هنوز هم تولید من انبوه نشده اما هر بار اوضاع بهتر شده است. به نسبت وقت و زمانی که گذاشتم و با توجه به میزان سرمایه‌ای که با آن کار را شروع کردم و با توجه به تورم، نتیجه تلاش خودم را دوست دارم. اما تازه‌کارها باید بدانند که در یک‌سال، ‌یک‌سال‌ونیم اول سود زیادی نمی‌برند و سودهای کوچک خود را هم باید به‌کار بگیرند تا کار را گسترش دهند.‌

سهم زنان از مشاغل خانگی

بر اساس آمارها ۱۵ تا ۲۳درصد اشتغال در کشورهای توسعه‌یافته متعلق به مشاغل خانگی است. به‌گفته معاون اشتغال وزیر کار، بیش از ۳۵درصد اشتغال ایجادی در سامانه رصد اشتغال و ۸۰درصد اشتغال ایجادی حوزه مشاغل خانگی توسط زنان صورت گرفته است. طبق اعلام وزارت کار، بیش از ۱۴۰هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون در حوزه اشتغال خانگی ایجاد شده است.

کد خبر 839680 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها شاخص کسب و کار اشتغال کارآفرینی زنان تولید کنندگان

دیگر خبرها

  • مواد غذایی برای پیشگیری از سرطان پروستات
  • (ویدیو) طرز تهیه واویشکای گوشت گوسفند و گوجه توسط آشپز مشهور افغانی
  • مشتری جدید پرسپولیس پیدا شد؛ یک شرکت تولید رب گوجه فرنگی!
  • طرز تهیه واویشکای گوشت گوسفند و گوجه توسط آشپز مشهور افغانی (فیلم)
  • زنان چگونه شغل خانگی راه بیندازند؟ | سهم چشمگیر زنان از مشاغل خانگی
  • اختصاص ۵ میلیارد تسهیلات برای مشاغل خانگی نکا
  • اختصاص 5 میلیارد تسهیلات برای مشاغل خانگی نکا
  • اعطای بیش از ۶ میلیارد تومان وام مشاغل خانگی در شبستر
  • برپایی بازارچه دائمی مشاغل خانگی در فردیس
  • اعطای بیش از ۶ میلیارد تومان وام مشاغل خانگی به متقاضیان شهرستان شبستر