Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-23@12:54:31 GMT

امن‌ترین و ناامن‌ترین فضاهای شهری برای زنان

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۶۲۵۷۲

امن‌ترین و ناامن‌ترین فضاهای شهری برای زنان

امنیت عمومی همه شهروندان از مهم‌ترین شاخص‌های کیفیت فضا است و فضای شهری امن، امنیت و آسودگی‌خاطر شهروندان را به دنبال دارد. همچنین وجود فضاهای امن، از جمله حقوق شهروندان و تامین آن یکی از تکالیف دولت‌ها در برابر جامعه است.

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، فضاهای عمومی شهری از نظر ویژگی های کالبدی و کارکرد اجتماعی محیط چشمگیری برای رشد و بالندگی جامعه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فضای شهری مکانی برای تعاملات، برخوردها و تعاملات اجتماعی و همچنین، محملی برای انواع فعالیت‌هاست. تشویق مردم به حضور در فضای عمومی یا فراهم کردن امکان دسترسی برابر همه افراد و گروه‌ها به آن، نخستین گام برای دستیابی به عرصه عمومی است و این عرصه، تحقق جامعه مدنی را تضمین می‌کند.

پژوهشی که در ارتباط با فضاهای عمومی و امنیت زنان، توسط تیم پژوهشگران متشکل از سعید شریعتی مزینانی( مربی، گروه پژوهشی علوم اجتماعی سازمان جهاد دانشگاهی) و سیمین فروغ‌زاده( مربی، گروه پژوهشی علوم اجتماعی سازمان جهاد دانشگاهی)، با جامعه آماری ۱۰۰۰نفری،‌ زنان بزرگ‌تر از ۱۵ سال در شهر مشهد انجام شده، نشان می‌دهد:«زیرگذر ها و مسافربران شخصی ناامن ترین موقعیت‌ها بوده اند. پارک‌ها و محدوده‌ اطراف محل زندگی هم با میانگین نزدیک به هم در رده بعدی قرار می‌گیرند و اتوبوس، پل‌های عابر پیاده و تاکسی در مقایسه با فضاهای عمومی دیگر، بیشتر امنیت دارند.»

در این پژوهش آمده است:« یکی از اولویت‌های اساسی در مسائل شهری توجه به امنیت شهروندان است که شکل‌گیری سرمایه اجتماعی را در ساختار شهری ممکن می‌کند. بدون ایجاد امنیت، ساختار شهری به صورت سیستمی از اجزا و عناصر برای سکونت شهروندان و زندگی همراه با رفاه و کرامت انسانی کارایی ندارد.»

در این پژوهش یافته ها نشان می‌دهد:« با محور قرار دادن موضوع امنیت زنان، یعنی نیمی از کل جمعیت، در فضاهای عمومی باید فرصت های برابری فراهم شود.

زنان باید به وسایل حمل و نقل عمومی دسترسی داشته باشند تا به راحتی و آزادانه جا به جا شوند و از مواهب زندگی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شهر استفاده کنند. زنان همانند مردان حقوقی دارند و وقتی که به دیدگاه آنان توجه شود، امنیت شبانه‌روزی کاملا تضمین می‌شود؛ زیرا در زمان خشونت و پرخاشگری آنها نخستین هدف هستند و به همین دلیل، در برنامه‌ریزی شهری باید تجدید نظر شود. یک شهر امن امکان تحرک را برای همه، به‌ویژه برای زنان فراهم می‌کند و احساس امنیت در انسجام اجتماعی بسیار تاثیر دارد.»

پژوهشگران این پژوهش می‌گویند:« در بعد فیزیکی، در زمینه مسائل مربوط به زیرگذر ها نیز وضعیت نور تقریبا نیمی از آنها متوسط یا ضعیف بوده است. در ورودی هیچ‌کدام از زیرگذرها علائم نحوه کمک خواستن در وضعیت ویژه،‌ پیش‌بینی نشده است. در درون حدود دو سوم زیرگذرها جریان مناسب جمعیت دیده نشده است. نور شب در دو سوم پل ها به میزان متوسط بوده است و امکان دیدن آنها از پایین وجود دارد. همچنین، در ورودی بیشتر پل ها علائم نحوه کمک خواستن در وضعیت ویژه، پیش‌بینی نشده است. در دو سوم پل ها هم جریان مناسب جمعیت دیده شده است.»

در ادامه این پژوهش محققان در ارتباط با " احساس ناامنی" می‌گویند:« احساس ناامنی عوارض و ضایعات روان‌شناختی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی دارد و آثار آن بر کیفیت زندگی و بهروزی اقتصادی و اجتماعی دراز مدت است. احساس ناامنی تاثیرات روان‌شناختی گسترده ای ایجاد می‌کند که شامل مواردی مثل: اضطراب، بی‌اعتمادی، احساس بیگانگی،‌انزوا و نارضایتی از زندگی است.»

در نتایج این پژوهش آمده است:« در زمینه احساس امنیت به تفکیک فضاهای موجود، زیرگذرها و مسافربران شخصی ناامن ترین موقعیت ها بوده‌اند. پارک ها و محدوده اطراف محل زندگی با میانگین نزدیک به هم در رده بعدی قرار می‌گیرند و همچنین،‌اتوبوس، پل های عابر پیاده و تاکسی در مقایسه با فضاهای عمومی دیگر، امنیت بیشتری دارند.

فضاهای شهری در صورت امن بودن، گذشته از آنکه آرامش را برای مردم شهر به ارمغان می‌آورند، میزان تعاملات و فعالیت‌های اجتماعی ساکنان را افزایش می‌دهند و در نهایت، احساس مطلوب بودن و رضایت را نیز در شهروندان تقویت می‌کنند.»

این پژوهش در شماره چهارم پژوهش های "راهبردی امنیت و نظم اجتماعی" منتشر شده است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: کردستان سوریه اعتراضات لبنان آمدنیوز طرح انتقال آب خزر جنبش عدم تعهد طرح ملی مسکن جاستین ترودو شبنم نعمت زاده شهروندان امنیت عمومی فضاهای شهری کردستان سوریه اعتراضات لبنان آمدنیوز طرح انتقال آب خزر جنبش عدم تعهد طرح ملی مسکن جاستین ترودو شبنم نعمت زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۶۲۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر هوش مصنوعی در پژوهش‌های علوم اجتماعی

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، علوم اجتماعی محاسباتی را تحقیق بررسی میان رشته‌ای از جهان اجتماعی در اندازه‌های مختلف، از کوچک‌ترین تا بزرگ‌ترین گروه‌بندی از طریق محاسبه، تعریف کرد. 

پیشتر در گزارشی با عنوان «تحلیل کلان‌داده‌ها در جامعه‌شناسی» گفته شد که زیست در دنیای مجازی در حال سبقت از زیست افراد در دنیای واقعی است. فضای مجازی حجم عظیمی از داده‌ها را تولید میکند که حاصل کنش افراد است. تولید چنین داده‌هایی به صورت ثانیه‌ای در حال افزایش است و با حجم فزایند‌های از انباشت داده‌ها مواجه هستیم که جامعه‌شناسان تحلیل زیادی از آن‌ها ندارند.

علیرضا کریمی (استادیار گروه جامعه شناسی، دانشگاه خوارزمی) به این موضوع اشاره می‌کند که علوم اجتماعی محاسباتی بر نمونه‌گیری یا استنتاج علّی تأکیدی ندارد، بلکه عمدتاً بر آمار توصیفی و تحلیل هم‌بستگی متمرکز است و معمولا فقط به سوالات «چه» پاسخ می‌دهد، نه به سوالات«چگونه» (مکانیسم آشکارشدن فرایند) یا «چرا» (روابط علّی)علوم اجتماعی محاسباتی، نظریه‌های علوم اجتماعی را به داده‌کاوی، به‌ویژه کلان‌داده‌ها، وارد می‌کند.

علوم اجتماعی محاسباتی نیازمند نظریه است و نظریه راهنمایی برای داده‌کاوی است و جهت داده‌کاوی را تعیین می‌کند

* ارتباط علوم اجتماعی محاسباتی و کلان‌داده‌ها

این استاد جامعه شناسی به این موضوع اشاره می‌کند که از یک سو، کلان‌داده‌ها می‌توانند فرضیه‌های حاصل از نظریه‌ها را آزمایش کنند و از سوی دیگر، زمانی که یک نظریه دارای ابهام است، داده‌کاوی سرنخ‌هایی برای توسعۀ نظریه و کاهش ابهام آن ارائه می‌کنند. علوم اجتماعی محاسباتی نیازمند نظریه است و نظریه راهنمایی برای داده‌کاوی است و جهت داده‌کاوی را تعیین می‌کند.

کریمی در ادامه می‌نویسد: از نظریه سوالات پژوهش استخراج می‌شود و تحلیل کلان‌داده‌ها در راستای پاسخ به سوالات پژوهش است. بدون وجود نظریه و سوالات پژوهش محقق در حجم عظیمی از داده‌ها غوطه‌ور است و سردرگمی و ابهام وی بیشتر می‌شود.در هر مرحله از پژوهش علوم اجتماعی محاسباتی که از طریق تحلیل کلان‌داده‌ها صورت می‌گیرد.

* فرایند تحلیل کلان‌داده‌ها

از نظر کریمی نظریه‌ها به واسطۀ سوالات پژوهشی حضور دارند و نتایج حاصل از داده‌کاوی به صورت گفتگو با نظریه تفسیر می‌شود. این گفتگو می‌تواند به اصلاح و بهبود نظریه کمک کند.

این پژوهشگر جامعه شناسی می‌نویسد: در تحلیل کلان‌داده‌ها از نظریه شروع میکنیم، براساس نظریه سوالات پژوهش استخراج می‌شود و به کمک این سوالات نظریه به مدل تبدیل می‌شود که اصطالحاً به آن مدل پیش‌بینی گفته می‌شود و این مدل راهنمایی برای تحلیل کلان‌داده‌ها است.

به زعم این پژوهشگر کلان‌داده‌ها و داده‌کاوی نمی‌توانند به‌طور مستقل استنتاج کنند و باید به کمک نظریه در مکان و زمان محدود شوند. این استنتاج نظری است که به ما کمک می‌کند استنتاج‌های گسترده‌تری داشته باشیم. فرایند تحلیل کلان‌داده‌ها در یک فرایند گفتگوی تعاملی در شکل شماره ۱ نشان داده شده است.

*  تعریف علوم اجتماعی محاسباتی

از نظر کریمی علوم اجتماعی محاسباتی یک دانش بین رشته‌ای است و بر خلاف تقسیم‌بندی کلاسیک ازروش‌های پژوهش در جامعه‌شناسی یعنی تقسیم روش‌ها به دو دستە کمّی و کیفی است که علوم اجتماعی محاسباتی قابلیت استفاده در هر دو روش کمّی و کیفی را دارد و متعلق به یک روش خاص نیست.

کلان‌داده‌ها فقط از طریق رسانه‌های اجتماعی تولید نمی‌شوند بلکه زمینۀ تولید آنها بسیار متنوع است و روزبه‌روز بر منابع تولید کلان‌داده‌ها اضافه می‌شود

او در ادامه خاطر نشان می‌کند که دامنه علوم اجتماعی محاسباتی را نباید فقط به کلان‌داده‌ها تولید شده از طریق پلتفورم‌های فضای مجازی محدود کرد. در واقع کلان‌داده‌ها فقط از طریق رسانه‌های اجتماعی تولید نمی‌شوند بلکه زمینۀ تولید آنها بسیار متنوع است و روزبه‌روز بر منابع تولید کلان‌داده‌ها اضافه می‌شود که از آن جمله می‌توان به اطلاعات موقعیت مکانی افراد که از طریق تلفن همراه تولید می‌شود، داده‌های تراکنش بانکی، پرونده و سوابق سلامت الکترونیک افراد و حتی پیمایش‌ها و مطالعات کیفی پیشین اشاره کرد.

* تاثیر هوش مصنوعی در پژوهش‌های علوم اجتماعی

کریمی توضیح می‌دهد که علاوه بر این، توسعۀ هوش مصنوعی و ادغام آن در زندگی روزمره به واسطۀ داده‌هایی که تولید می‌کند از منابع مهم داده برای علوم اجتماعی محاسباتی است. دانش علوم اجتماعی محاسباتی به‌واسطۀ بازکردن دنیایی از داده‌ها و تحلیل‌های اجتماعی جدید و ارائه یافته‌هایی متفاوت از یافته‌های مرسوم در حوزه جامعه‌شناسی، به عنوان یک دانش جدید مورد استقبال محققان حوزه علوم اجتماعی قرار گرفته است.

او می‌نویسد مروری بر آثار منتشرشده در این حوزه در چند سال اخیر به‌خوبی روند گسترش این دانش جدید را نشان می‌دهد. علوم اجتماعی محاسباتی دانشی پیچیده و نیازمند زمینه‌های آماری و دانش نرم‌افزاری قوی است.

این پژوهشگر در نهایت با اشاره به این موضوع که این دانش را باید به صورت بین‌رشته‌ای در نظر گرفت که نیازمند پیوند بین محققان جامعه‌شناسی وعلوم کامپیوتر است. این همکاری متقابل می‌تواند زمینۀ ایجاد تغیراتی در هر دو حوزه باشد که برایند آن علاوه بر اینکه سبب همکاری‌های بین‌رشته‌ای می‌شود، زمینه ایجاد تغیراتی را در هردو حوزه دانشی ایجاد خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خمس: یک لحظه هم در ایران احساس عدم امنیت نداشتم
  • خمس: یک لحظه هم در ایران احساس عدم امنیت نداشتم/غرامت نگرفتم
  • با تشکیل سپند شاهد پیشرفت فناوری‌های نو و بدیع در نیروهای مسلح خواهیم بود
  • دستگیری عامل تخریب اموال شهروندان در جنوب غرب تهران 
  • اختلال اضطراب اجتماعی چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • هرآنچه لازم است درباره «تاب آوری» بدانیم
  • تاثیر هوش مصنوعی در پژوهش‌های علوم اجتماعی
  • بوستان‌های منطقه ۱۲ اصفهان مجهز به آلاچیق‌ می‌شود
  • بوستان‌های منطقه ۱۲ اصفهان مجهز به آلاچیق‌ها می‌شود
  • تعریف پنج برنامه راهبردی در زمینه امنیت غذایی