Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@18:14:41 GMT

امیرعبداللهیان: امنیت عراق امنیت ایران و منطقه است

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۶۱۲۳۹

امیرعبداللهیان: امنیت عراق امنیت ایران و منطقه است

به گزارش صداوسیما، حسین امیرعبداللهیان در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما، اظهار داشت: آمریکایی‌ها و متحدانش فهم درستی از عراق با تمدن و با فرهنگ و مردم منطقه ندارند و تصور می‌کنند با تهدید و مداخله می‌توانند پیوند دیرینه مردم ایران و عراق را قطع کنند.

وی گفت: مردم ایران و عراق پیوند تاریخی و مشترکات تمدنی بسیاری دارند که حتی رژیم بعث با ۳۰ سال حکومت نتوانست این روابط را از بین ببرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عراق همسایه ماست و بیش از هزار و ۶۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ما دارد، افزود: آمریکایی‌ها در بحث تحریم‌های حداکثری بر ضد کشورمان اعلام کردند نگران همسایه‌های ایران هستند.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکا با تحریک مردم و با وارد کردن نفوذی‌ها به اعتراضات مسالمت آمیز عراقی‌ها می‌خواهند عرصه را به دولتی که زیر بار خواسته‌های آمریکا نمی‌رود تنگ کند.

وی افزود:​ فساد، بیکاری و مشکلات معیشتی از چالش‌های پیش روی دولت عراق است، اما آمریکایی‌ها نمی‌خواهند فرصت حل این مشکلات را به دولت عراق بدهند.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: آمریکا از مجموعه حاکمیت در عراق رضایت ندارد و هر چه دولت عراق به سمت استقلال حرکت می‌کند آمریکا عرصه را بر خود تنگ‌تر می‌بیند.

امیرعبداللهیان افزود: مثلث تروریست آمریکا، رژیم سعودی و رژیم صهیونیستی اجازه نمی‌دهند مطالبات مردم عراق به وسیله دولت این کشور برآورده شود.

وی گفت: هدف قرار دادن پایگاه حشدالشعبی به وسیله صهیونیست‌ها با هماهنگی آمریکایی‌ها بود، زیرا صهیونیست‌ها جرات ندارند بدون اجازه آمریکا حتی یک راکت پرتاب کنند.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود: موثرترین نیروی نظامی نابود کننده داعش در عراق حشدالشعبی بود، اما آمریکایی‌ها خواستار منحل شدن آن‌ها هستند.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکایی‌ها مزاحم جدی عراقی‌ها هستند و اگر آمریکایی‌ها به این شکل در عراق حضور داشته باشند هر توافقی میان عراقی‌ها ایجاد شود آن را به هم می‌زنند.

وی با اشاره به اینکه مرجعیت نقش ویژه‌ای در تحولات عراق دارد، افزود: در ابتدای حمله داعش، فتوای مرجعیت موجب شد چند میلیون عراقی برای مقابله با داعش نام نویسی کنند و ۱۰ روز پس از این فتوا در ملاقاتی که من و دریادار شمخانی با آیت الله سیستانی داشتیم از ما خواسته شد که به داوطلبان نام نویسی شده آموزش نظامی دهیم و آن‌ها را تجهیز کنیم.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به بازگشت آرامش به عراق در آینده نزدیک خوشبین هستیم، گفت: آزمون و خطاهای آمریکا هزینه‌های بسیاری را به منطقه تحمیل می‌کند و مقامات عربستانی که آلت دست مقامات آمریکایی هستند هزینه‌ها را چند برابر کرده اند.

امیرعبداللهیان افزود: از سال ۱۳۸۰ که عراق به اشغال آمریکا و انگلیس درآمد تاکنون آمریکایی‌ها در همه موضوعات عراق دخالت کرده اند و در اعتراضات و مطالبات اخیر مردم عراق نیز دخالت‌های آمریکا مشخص است.

وی گفت: از زمان اشغال عراق به وسیله آمریکایی‌ها با توجه به اینکه مسئول تامین امنیت در این کشور آمریکایی‌ها بودند تا سال ۲۰۱۱ میلادی روزانه بین ۷۰ تا ۲۱۰ عراقی در عملیات‌های تروریستی کشته می‌شدند و آمریکا ناامنی‌های مدیریت شده در عراق را طراحی و اجرا می‌کرد.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود: در آن سال‌ها یک تیم عملیات نظامی عراق ۱۱ نفر از نیروهای خارجی که ۹ نفر آن‌ها تبعه آمریکا بودند و دو نفر دیگر نیز عرب و غیر عراقی بودند را با تعداد زیادی از چاشنی‌های انفجاری در یکی از ویلاهای منطقه سبز بغداد بازداشت کردند، اما نیروهای آمریکایی چند ساعت بعد با هلی بورن وارد زندانی که این افراد در آن بازداشت شده بودند، شدند و حدود ۹۰۰ زندانی این زندان را به زندان ابوغریب منتقل کردند.

 امیرعبداللهیان گفت: آمریکایی‌ها تعدادی از این زندانیان را تبرئه و تعدادی را به زندان قبلی بازگرداندند، اما هیچ اثری از ۱۱ نفر تیم آمریکایی پیدا نشد.

وی با بیان اینکه پس از اشغال عراق به وسیله آمریکایی‌ها دولت‌های عراق منافع آمریکایی‌ها را تامین نمی‌کنند، گفت: بنابراین آمریکا ابتدا با عملیات‌های تروریستی و سپس داعش را به جان مردم عراق انداخت.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود: در مقطع جدید نیز با شکست داعش، آمریکایی‌ها سه هزار سازمان مردم نهاد را برای پیگیری اهداف خود در عراق ایجاد کردند.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکایی‌ها مطالبات مشروع مردم عراق را درباره معیشت و اشتغال و اوضاع اقتصادی به انحراف کشانده اند و با وارد کردن برخی از بقایای رژیم بعثی به مطالبات مردم شعارهایی را برای سقوط نظام می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه مطالبات حقیقی مردم عراق باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: با بازگشت ناامنی به عراق هیچ عراقی سود نخواهد برد.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: اگر مداخلات خارجی در عراق متوقف شود در شرایط قابل اطمینان اصلاحات جدی در بخش‌هایی که فساد وجود دارد انجام می‌شود، اما آمریکایی‌ها نمی‌خواهند از میلیون‌ها بشکه نفت عراق بگذرند و بر این اساس مردم عراق برای آن‌ها اهمیتی ندارند.

امیرعبداللهیان افزود: با حضور آمریکایی‌ها در عراق از زمان اشغال این کشور حدود یک میلیون عراقی تاکنون کشته شده اند.

وی گفت: آمریکا می‌خواهد عراق، یمن و سوریه را تجزیه کند و توافق‌های عمیق تری نیز برای تجزیه عربستان انجام شده است، اما رژیم آل سعود فکر می‌کند از این توطئه آمریکایی‌ها مصون می‌ماند و اگر پول بدهد می‌تواند برای خود امنیت فراهم کند.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود:​ ما همچنان که از تمامیت ارضی عراق، سوریه و لبنان حمایت می‌کنیم از وحدت و تمامیت ارضی عربستان نیز حمایت می‌کنیم، اما مقامات سعودی درک درستی از مسائل ندارند.

امیرعبداللهیان گفت:​ با تدابیر رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز دشمن پشت مرزهای ایران نیست بلکه ما پشت مرزهای دشمنان هستیم.

وی افزود: امروز محور مقاومت پشت مرزهای رژیم صهیونیستی حضور دارد.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: صهیونیست‌ها در نشستی که سالانه در سرزمین‌های اشغالی برگزار می‌کنند اعلام کرده اند تا زمانی که رهبری بزرگ ایران حضور دارد جمهوری اسلامی ایران با چالشی که نتواند از پس آن بر نیاید روبرو نخواهد شد.

امیرعبداللهیان افزود:​ صهیونیست‌ها همچنین گفته اند روند عادی سازی با برخی کشورهای عربی مانند بحرین،​ عربستان و امارات کمکی به رابطه ما با فلسطینیان نمی‌کند.

وی گفت:​ آمریکا در حوزه عراق و لبنان با روش تروریستی سیاسی در مسیر مطالبات مردم انحراف ایجاد می‌کند، زیرا می‌خواهد ارکان نظام این کشورها را از بین ببرد.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی افزود:​ هدف آمریکا در لبنان خلع سلاح حزب الله است و بی دولتی در لبنان و عراق این کشورها را به خلاء سیاسی وارد می‌کند که در این خلاء امکان بروز اتفاقات بسیاری است.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکا می‌خواهد مشکلات لبنان را به گردن حزب الله بیندازد، زیرا عملکرد خوب حزب الله موجب شده است اکثر مردم لبنان به سوی حزب الله متمایل شوند.

وی افزود:​ سعد حریری برای رژیم سعودی مهره سوخته است، اما چون جایگزینی برای آن ندارند همچنان او را نگه داشته اند.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی گفت: پیمان رئیس جمهور لبنان و حزب الله موجب شده است مطالبات مردم در جهت درست قرار گیرد.

امیرعبداللهیان افزود:​ در عراق و لبنان آمریکا، صهیونیست‌ها و سعودی‌ها نمی‌خواهند مطالبات مردم برآورده شود و فقط بازی پیچیده‌ای را به نام مردم انجام می‌دهند که در آن بیشترین آسیب را مردم می‌بینند.

وی گفت: اکنون سیدحسن نصرالله به دلیل عملکرد صادقانه خود به فردی مورد اعتماد در منطقه و حتی برای تروریست‌های سوریه تبدیل شده است و تروریست‌های سوریه برای تسلیم شدن یا تبادل اسرا تضمین سیدحسن نصرالله را می‌خواهند.

مدیرکل امور بین الملل مجلس شورای اسلامی درباره ادعای کشته شدن ابوبکر بغدادی نیز گفت: این‌ها مهره‌هایی هستند که آمریکا با آن‌ها بازی می‌کند و وقتی که تاریخ مصرفشان تمام می‌شود آن‌ها را با ژست قهرمانانه حذف می‌کنند و فرد دیگری را به جای آن‌ها می‌نشانند.

امیرعبداللهیان افزود: یکی از مقامات آمریکایی اذعان کرد بزرگترین خدمت البغدادی به آمریکا این بود که آمریکایی‌ها ۸۰ میلیارد دلار سلاح به منطقه فروخته اند.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۱۲۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دامی که آمریکا برای عراق پهن کرد

مینا العریبی، سردبیر روزنامه انگلیسی زبان در مقاله The National «عراق را ترک نکنید؛ در چرایی تداوم حضور آمریکا در عراق» که در وب سایت فارن افرز منتشر شده است، سعی در توجیه تداوم حضور آمریکا در عراق داشته است.

به گزارش فرهیختگان به نقل از العریبی در این مقاله سعی کرده آمریکا را ضامن حاکمیت عراق توصیف کند؛ گزاره‌ای که بی‌پایه بودن آن در نگاهی سطحی به وضعیت عراق در طول سالیان اشغال روشن می‌شود. نکته مهم‌تری که خوانش این مقاله آن را روشن می‌سازد، بیم آمریکا و حامیان آن از پیوند محکم جمهوری اسلامی ایران و عراق و ارتباطات قوی دو کشور است.

اکثر نخست‌وزیران عراق در دو دهه گذشته در مقطعی از ارتش آمریکا خواسته‌اند کشورشان را ترک کنند.

مذاکرات دوجانبه طی ۱۵ سال گذشته یا بیشتر سبب شده است حضور نظامی ایالات‌متحده در عراق از زمان اوج آن در سال ۲۰۰۷، یعنی زمانی که ۱۷۰ هزار نیروی آمریکایی به‌عنوان بخشی از «بسیج» مبارزه با القاعده و پشتیبانی از نیرو‌های مسلح این کشور که پس از متلاشی شدن از سوی واشنگتن در سال ۲۰۰۳ هنوز در مرحله بازسازی خود بودند، به‌شدت کاهش یابد.

تعداد فعلی سربازان آمریکایی در عراق اکنون ۲۵۰۰ نفر است. تهدید ایجاد شده از سوی القاعده و داعش در این کشور هم به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته و اعمال خشونت‌آمیز چشمگیر هم نادر شده، شرایطی که توجیه‌کننده حضور کمرنگ نیرو‌های آمریکایی در عراق است.

اکنون سودانی به دنبال پایان دادن به ماموریت نظامی آمریکا در عراق است. اگرچه سودانی به‌عنوان فرمانده کل قوا عملا باید بر تمام نهاد‌های مسلح عراقی تفوق داشته باشد، اما در عمل، گروه‌های شبه‌نظامی یا به‌صورت خودمختار یا از طریق نیرو‌های بسیج مردمی -سازمانی فراگیر که از نظر قانونی بخشی از دستگاه امنیتی عراق بوده، اما مستقیما با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران- هماهنگی دارد.

هنگامی که سودانی در ۱۵ آوریل با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در واشنگتن دیدار کند، از ایالات‌متحده درخواست خواهد کرد تمام نیرو‌های آمریکایی را از عراق خارج کند، اما بعید است که طرحی برای مقابله با شبه‌نظامیان پس از خروج این نیرو‌ها ارائه کند.

اگر حضور نظامی ایالات‌متحده در عراق به پایان برسد، احتمالا متعاقبا شاهد ایجاد اختلافات سیاسی خواهیم بود. پیشرفت‌های حاصل شده برای نیرو‌های مسلح عراق از سال ۲۰۱۴ یعنی زمانی که آن‌ها نتوانستند مانع پیشروی داعش در یک‌سوم خاک خود شوند، در صورت برداشته شدن دست حمایت ایالات‌متحده ممکن است از بین برود. واشنگتن اکنون باید از اهرم نفوذ خود در بغداد برای حفظ حضور نظامی غیرجنگی، مشابه نیرو‌هایی که در آلمان، ژاپن، فیلیپین و کشور‌های دیگر دارد، استفاده کند.

فضای مذاکره

حضور ایالات‌متحده در عراق در برهه‌ای ناپایدار برای خاورمیانه در کانون توجه قرارگرفته است. جنگ در نوار غزه فرصت‌هایی را برای آن دسته از بازیگران خارجی ایجاد کرده است که به دنبال سود بردن از ویرانی‌ها هستند، ازجمله ایران. نیرو‌های نیابتی ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری فعال هستند و تهران خواستار چیزی جز کاهش حضور ایالات متحده در منطقه و ترک کامل عراق نیست.

ایالات‌متحده امروز دوستان زیادی در رهبری عراق ندارد؛ وضعیتی که نتیجه عدم تعامل دیپلماتیک این کشور در طول سال‌ها به شمار می‌رود. با این حال، این امر بدان معنا نیست که سیاستمداران عراقی همگی خواهان خروج نیرو‌های آمریکایی از این کشور هستند.

در این میان سیاست‌های دولت عراق نیز تا حدودی متناقض است. تلاش‌های کنونی برای پایان دادن به حضور نظامی ایالات‌متحده بخشی از تلاش گسترده‌تر بغداد برای محدود کردن نفوذ بین‌المللی در این کشور است؛ دولت عراق همچنین استفاده از دینار عراق را برای معاملات مالی به‌جای دلار آمریکا دنبال می‌کند و نهاد ماموریت کمک‌رسانی سازمان ملل به عراق را نیز که به نظارت بر انتخابات و تشویق گفتگو میان احزاب سیاسی رقیب کمک کرده، محدود کرده است.

با این حال، دولت عراق همچنان به دنبال برقراری پیوند نظامی با غرب است. گروه مامور ناتو در عراق که به آموزش و مشاوره نیرو‌های عراقی کمک می‌کند، برخلاف آمریکا، زیر بار انتقاد‌ها قرار ندارد.

دلایل بقا

دولت‌های پیشین ایالات‌متحده تلاش‌های مختلفی را برای پاسخگویی به خواسته‌های عراق برای مذاکره مجدد درباره حضور نظامی ایالات متحده در عراق انجام داده‌اند. خاطرات وعده رئیس جمهور اوباما برای خروج نیرو‌های آمریکایی از عراق و بازگشت سه‌سال بعد آن‌ها به این کشور هنوز هم در خاطرات اهالی عراق زنده است.

برای بیش از دو دهه، عراق سنگ بنای سیاست خاورمیانه‌ای ایالات‌متحده بوده و فعالیت‌های نظامی ایالات‌متحده بیشتر بر تهدید تروریستی القاعده و بعدا داعش متمرکز بوده است. البته اگرچه این گروه‌ها هنوز هم تهدید به‌شمار می‌روند، دامنه دست درازی آنان به‌شدت کاهش یافته است، اما در این میان خطرات دیگری در قالب گروه‌های شبه‌نظامی سرکش پدیدار شده است که بیشتر آن‌ها از سوی تهران تغذیه می‌شوند.

البته ایالات‌متحده در این میان بدون اهرم فشار هم نیست. عراق همچنان به‌شدت به حمایت سیاسی و نظامی واشنگتن برای تقویت نیرو‌های مسلح خود و همکاری با شرکای منطقه‌ای متکی است.

آزمون اراده‌ها

یک تناقض کلیدی در بطن سیاست عراق وجود دارد؛ درخواست‌های ارائه‌شده برای حاکمیت بیشتر عراق که در عمل به خروج نیرو‌های آمریکایی ترجمه می‌شود، توسط گروه‌هایی تحریک می‌شود که خود با گرفتن دستورات از تهران، اقتدار دولت عراق را تضعیف می‌کنند. ایالات‌متحده ضربه اولیه را [به حاکمیت عراق]با جنگ و اشغال سال ۲۰۰۳ وارد کرد و آسیب به حاکمیت عراق به شبه‌نظامیان و دیگر بازیگران غیردولتی اجازه داد تا در سال‌های پس از آن تکثیر شوند.

موضوع حضور نیرو‌های آمریکایی در عراق به آزمون اراده بین بازیگران سیاسی خواستار هماهنگی بغداد با تهران و کسانی تبدیل شده که می‌خواهند استقلال عراق را از طریق ایجاد توازن در روابط با تهران و واشنگتن تضمین کنند. آنچه در این بحث مطرح است بسیار بزرگ‌تر از چند هزار سرباز غیرجنگی است. به‌نفع عراق و ایالات‌متحده است بر سر یک توافق بلندمدت مذاکره کنند که مساله سربازان را حل و در مرحله بعدی روابط ایالات‌متحده و عراق را تنظیم کنند.

دیگر خبرها

  • انتقاد امیرعبداللهیان از "سرکوب دانشجویان آمریکایی"
  • نگرانی وزیر خارجه ایران از سرکوب دانشجویان آمریکایی/ امیرعبداللهیان: این سرکوب، در راستای تداوم حمایت و پشتیبانی تمام‌ عیار واشنگتن از رژیم اسراییل است
  • جزئیات توافق مهم امنیتی ایران و عراق
  • توافق مهم امنیتی ایران و عراق (+جزئیات)
  • هشدار پنتاگون به عراق درباره ادامه حملات علیه نیروهای آمریکا
  • توافق الاعرجی با احمدیان درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق
  • توافق مهم امنیتی ایران و عراق + جزئیات
  • دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی و همتای عراقی وی در سن‌پترزبورگ
  • دامی که آمریکا برای عراق پهن کرد
  • پیام امیرعبداللهیان درباره سفر رئیس جمهور به پاکستان