Web Analytics Made Easy - Statcounter

آینده داروهای ضد میکروبی به مشارکت همه افراد جامعه بستگی دارد .با تجویز منطقی و مصرف اگاهانه انتی بیوتیک ها می توانیم نگهبان این داروهای معجزه گر باشیم .
هفته اگاهی از انتی بیوتیک ها که به ابتکار سازمان بهداشت جهانی از دوازدهم تا هجدهم نوامبر (21 تا 27 آبان ماه) با هدف ارتقا آگاهي عموم مردم از ميكروارگانيسم هاي مقاوم به آنتي بيوتيك و تشويق براي اتخاذ بهترين شيوه های مقابله با اين چالش جهانی در سراسر کشورها صورت می گیرد می تواند فرصتی برای بازنگری در نحوه مصرف و شیوه تجویز انتی بیوتیک ها در مراکز درمانی و داروخانه ها باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاریخچه و اهمیت مقاومت های میکروبی

همه ما با نگاهی به تاریخ می دانیم که پیش از کشف انتی بیوتیک ها و سایر داروهای ضد میکروبی نزدیک به 43 درصد از مردم جهان به دلیل ابتلا به بیماری های عفونی جان خود را از دست می دادند و امید به زندگی به طور میانگین کمتر از 20 سال بود. اما با کشف نخستین انتی بیوتیک در سال 1940 میلادی این داروهای معجزه گر توانستند سنگ بنای پزشکی مدرن قرن بیستم باشند.

امروزه درمان با انتی بیوتیک ها نقش مهمی در مقابله با بیماری های عفونی باکتریال و انگلی رایج که زمانی بسیار کشنده و خطرناک نظیر سل و پنومونی و مالاریا بودند ایفا می کنند. پیش از انتی بیوتیک ها باید به یاد بیاوریم که یک خراش و بریدگی ساده می توانست فرد را با خطر مرگ مواجه سازد.

آنتی بیوتیک ها در دنیای مدرن به عنوان داروهای پروفیلاکسی نقشی مهم و سرنوشت سازی در انجام موفق جراحی های حیات بخش نظیر جراحی مفصل و پیوند عضو به همراه سلامت کودک و مادر هنگام زایمان بر عهده دارند.

بیماران سرطانی هنگام شیمی درمانی که منجر به تضعیف سیستم ایمنی انها می شود نیز به انتی بیوتیک ها برای مقابله با بیماری های عفونی نیاز دارند. به اختصار می توان گفت دنیای بدون انتی بیوتیک های موثر دنیای تاریکی خواهد بود که میکروب های بیماری زا می توانند به اسانی در افراد بیماری های عفونی را ایجاد کنند و بسیاری از بیماران مزمن برای انجام عمل جراحی یا شیمی درمانی در یک دوراهی بزرگ قرار خواهند گرفت.

مقاومت میکروبی چیست و چگونه ایجاد می شود؟

درمان های فعلی و موثر انتی بیوتیکی به دلیل روند تکاملی باکتری ها و سایر عوامل بیماری زای میکروبی نظیر جهش ژنتیکی و انتخاب طبیعی کارامدی خود را نسبت به گذشته از دست داده اند. پیشروی و گسترش مقاومت میکروبی در جهان امروز اجتناب ناپذیر است و کاشف نخستین انتی بیوتیک الکساندر فلیمینگ 70 سال پیش چنین روزی را پیش بینی کرده بود.

مصرف بی رویه و غیر ضروری آنتی بیوتیک ها می توانند روند مقاومت میکروبی در جهان را تسریع ببخشند. الگوی مصرف انتی بیوتیک ها در جهان روندی صعودی را طی می کند به گونه ای که مصرف انتی بیوتیک از سال 2000 تا 2010 میلادی نزدیک به 40 درصد افزایش داشته است .

پدیده جهانی شدن و افزایش مسافرت های بین المللی زمینه را برای انتقال میکروب های مقاوم به انتی بیوتیک میان قاره ها افزایش داده است. شواهد پزشکی نشان می دهد که تجویز انتی بیوتیک همواره بیشتر از نیاز بوده است .
تنها ده درصد از موارد سرفه به دلیل ریشه باکتریال ان نیاز به انتی بیوتیک دارد این در حالیست که برای نزدیک به 60 درصد از موارد ویروس های سرماخوردگی انتی بیوتیک نقش درمانی ندارد ولی متاسفانه توسط پزشکان تجویز می شود. در بسیاری از کشورها از جمله ایران انتی بیوتیک ها به راحتی و حتی بدون نسخه در اختیار بیماران قرار می گیرد .

مقاومت های میکروبی می تواند در حیوانات و محیط نیز ایجاد شود. در بخش کشاورزی و دامداری باید نظارت های کافی در خصوص تجویز منطقی انتی بیوتیک ها صورت بگیرد. در سی سال اخیر انتی بیوتیک های جدید به دلیل طولانی بودن فرایند تولید و اخذ مجوز های پزشکی لازم به ندرت ایجاد شده اند و شرکت های داروسازی نیز تمایل چندانی به تولید نسل های جدید انتی بیوتیکی در مقایسه با سایر دارو ها ندارند .

راهکارهای مقابله با مقاومت میکروبی چیست؟

به منظور جلوگیری از گسترش مقاومت های میکروبی باید از طریق کاهش تجویز و مصرف بی رویه به همراه فرهنگ سازی مناسب در جامعه به منظور حفظ این داروهای معجزه گر برای نسل های آینده و انجام پژوهش های گسترده ازمایشگاهی توسط مراکز تحقیقاتی فعال و پویای ژنتیکی به منظور شناسایی پروتین ها و مواد ترشحی عوامل بیماریزا و مهار انها قبل از اتصال به سلولهای میزبان صورت گیرد.

در حال حاضر عفونت های ناشی از مقاومت های میکروبی منجر به مرگ 50000 نفر در اروپا و امریکا و نزدیک به 700000 نفر در جهان به صورت سالانه می شود اما با توجه به الگوهای نامناسب مصرف انتی بیوتیک در سراسر جهان به نظر می رسد در 30 سال اینده این روند افزایش قابل توجهی داشته باشد.

بر اساس تخمین های سازمان های بین المللی جهانی مرگ و میر ناشی از مقاومت های میکروبی در جهان تا سال 2050 به 10 میلیون در سال برسد که بسیار بیشتر از موارد ابتلا به سرطان و دیابت در مجموع است .

با وجود دسترسی کشورهای توسعه یافته اقتصادی به داروهای انتی بیوتیکی نسل جدید اما به نظر می رسد میزان مرگ و میر ناشی از بیماران مقاومت میکروبی و هزینه درمان انها در سالهای اینده دوبرابر شود.

در کشورهای در حال توسعه به دلیل عدم نظارت کافی بر مصرف انتی بیوتیک ها و دسترسی به داروهای جدید ادامه چنین وضعیتی می تواند منجر به ایجاد سوش های مقاوم باکتریال سل و مالاریا و گسترش انها به جامعه شود که طبعا هزینه درمان بیماران را نیز با چالش های جدی برای سازمان های بین المللی بهداشتی ایجاد می کند.

موارد مقاومت میکروبی به باکتری های شناخته شده بیمارستانی در سالهای اخیر افزایش چشمگیری را نشان می دهد.
همه ما در مقابل مقاومت های میکروبی مسئولیم

برای مقابله با خطر مقاومت های میکروبی و جلوگیری از انتشار گسترده انها در جهان همه ما باید احساس مسئولیت کنیم . استراتژی های سازنده و راهگشا برای مقابله با مقاومت های میکروبی در حوزه های مختلف بهداشتی به همراه اموزشی و درمانی باید صورت گیرد و تنها از طریق تعامل سازنده وزارت بهداشت و درمان با انجمن های مردم نهاد به همراه اجرای دقیق و منظم برنامه حراست از انتی بیوتیک ها در بیمارستان ها و داروخانه های سراسر کشور میسر خواهد شد .

افزایش آگاهی عمومی و ترویج آموزش و پرورش گروه های حرفه ای مرتبطپایش مداوم مقاومت میکروبی، مصرف داروهای ضد میکروبی، و شناسایی علائم تغییر و گسترش مقاومت میکروبیجلوگیری از گسترش میکرواورگانیسم های مقاوم به داروهای ضد میکروبی با اجرای برنامه های مناسب کنترل و پیشگیریترویج استفاده مناسب از داروهای ضد میکروبی در حوزه مراقبت های بهداشتی درمانی، تولید دام، طیور و آبزیاناولویت بندی و اجرای کامل برنامه حراست از انتی بیوتیک ها در بیمارستان هاتشویق شرکت های داروسازی داخلی و مراکز تحقیقاتی به ایجاد انتی بیوتیک های نسل جدیدفرهنگ سازی و اموزش همگانی در ارتباط با مقاومت میکروبی توسط رسانه ها و معاونت بهداشتمحدود سازی مصرف بیش از حد انتی بیوتیک ها در دامداری و کشاورزیمدیریت پسماند های بیمارستانی و تدوین برنامه های جامع مراقبت و نظارت در بیمارستانها بر اساس استاندارد های بین المللیارزیابی و گزارش دهی منظم بر اساس شاخص های انتخاب شده مقاومت های میکروبیتشخیص زودهنگام مقاومت های میکروبی با تشکیل کارگروه های تخصصی بیمارستانیتهیه گزارش سالانه به همراه برگزاری کنفرانس ها و سمینار های اموزشی در ارتباط با مقاومت های میکروبی



منبع: صدای ایران

کلیدواژه: میکروب صدای سلامت سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۵۹۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باشگاه خبرنگاران دانش آموزی پلیس افتتاح شد

به گزارش خبرگزاری مهر، سرهنگ علی همه‌خانی، معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، با حضور در مراسم افتتاحیه باشگاه دانش آموزی خبرنگاران پلیس، ضمن اشاره به تاکید پلیس بر همکاری با اقشار مختلف جامعه، گفت: دانش آموزان بخش بزرگی از پیکره علم و دانش هستند و می‌توانند به عنوان حلقه ارتباطی میان خانواده، مدرسه و جامعه در مأموریت‌ها، به پلیس یاری برسانند.

سرهنگ همه خانی اظهار داشت: بی شک همگان اذعان داریم که امنیت یکی از ارکان اصلی رونق جوامع در همه عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی فردی است، اما تولید این امنیت امری است بس گران که جز با مشارکت و همیاری میان پلیس، دستگاه‌های اجتماعی و خصوصاً مردم، روی نخواهد داد.

این مقام انتظامی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم و فرزانه انقلاب، حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)، که امسال را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گذاری کرده‌اند، بیان داشت: این نامگذاری خود تأکیدی است بر لزوم مشارکت مردمی در بخش‌های مختلف جامعه از تولید گرفته تا تعاون و پیشرفت در امور اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، که امنیت پایدار نیز یکی از این مسائل مهم است.

وی تصریح کرد: در دورانی که اطلاع رسانی و آگاهی امری مهم برشمرده می‌شود و عصر، عصر ارتباطات است، نهاد یا ارگانی که از دستیابی به اخبار و اطلاعات دور باشد و جا بماند، فرصتی را برای رشد و تعالی نداشته و از چرخه رشد باز می‌ماند.

سرهنگ همه خانی افزود: دانش آموزان، بخش بزرگی از پیکره علم و دانش اند و از آن بیشتر اینکه می‌توانند در این عصر که ارتباطات و آگاهی حرف اول را در همه زمینه‌ها می‌زند، به عنوان نگاه خارج از گود به جریانات، اتفاقات و حوادث جامعه نگاه کرده و به دور از هر گونه سوگیری این جریانات را به تحلیل بکشند و نتیجه آن را برای جامعه آینده به یادگار بگذارند.

وی ادامه داد: دانش آموزان امروز، مردان و زنانی در آینده می‌شوند که می‌توان با تکیه بر نیروی عظیم آنها آینده هر جامعه‌ای را ساخت و پیش برد.

معاون اجتماعی پلیس پایتخت، اظهار داشت: ارتباط دانش آموزان در سه حوزه خانواده، مدرسه و جامعه این پتانسیل را دارد که همچون حلقه ارتباطی میان آنها عمل کرده و با آگاهی از وضعیت این سه بخش اطلاعات را جمع آوری و پس از تحلیل به عنوان اخبار صحیح و دانش روزانه به دیگر بخش‌ها منتقل کند.

وی تصریح کرد: در این میان دانش آموزان خبرنگار پلیس به عنوان سرمایه اجتماعی به بهترین نحو می‌توانند در نقش حلقه اطلاع رسانی و ارتباطی میان ارگان‌ها و نهادها خصوصاً پلیس و مردم عمل کرده و مسئولان حوزه امنیت و تأمین آرامش را به شهروندان پیوند بزنند؛ می‌دانیم که امنیت و تأمین آرامش مردم جامعه بدون مشارکت و همکاری آحاد جامعه که بنیادی‌ترین و زیربنایی‌ترین آن کانون گرم خانواده است، میسر و ممکن نیست و پلیس همواره سعی در جلب مشارکت و حمایت مردم دارد.

سرهنگ همه خانی بیان داشت: بر همین اساس است که پلیس به عنوان حافظ و تثبیت کننده امنیت تلاش دارد با ایجاد ارتباط میان خود و مردم، مشارکت اجتماعی آنان را به دست آورده و این امر محقق نمی‌شود مگر با همیاری و حضور لایه‌های آینده ساز جامعه که همانا دانش آموزان هستند؛ این قشر از جامعه که بنابر قول بزرگان جامعه به عنوان آینده سازان این مرز و بوم هستند، با حضور در سطوح عالی مشارکت‌های اجتماعی و برقراری ارتباط میان مسئولان و متولیان امنیت و مردم، به عنوان عنصر ارتباطی و مشارکتی پلیس و جامعه عمل کنند.

معاون اجتماعی فاتب، عرصه ارتباطات و اطلاع رسانی را در دنیا، فضایی مهم برشمرد و تاکید کرد: از این رو، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، در راستای تدابیر فرمانده انتظامی کل کشور و با همکاری آموزش و پرورش شهر تهران، با هدف شناسایی و ساماندهی دانش آموزان علاقمند به حرفه خبرنگاری و فعالیت‌های رسانه‌ای، اقدام به افتتاح و تأسیس باشگاه خبرنگاران دانش آموزی کرده تا ضمن زمینه سازی برای کاهش جرایم و آسیب‌های اجتماعی بتوانند به پلیس در برقراری تعامل و مشارکت با اقشار مختلف جامعه به پلیس یاری برسانند.

سرهنگ علی همه خانی، در پایان بیان داشت: خوشبختانه، دانش آموزان، افراد مستعد و با هوشی هستند که در واحدهای خبری محلی و دانش آموزی پا به پای خبرنگاران با سابقه و با دقت نظر و ظرافت در امر خطیر اطلاع رسانی فعالیت داشته باشند و نقطه عطفی برای دستیابی به اهداف عالی کشور باشند.

کد خبر 6086697 فاطمه کریمی

دیگر خبرها

  • مسئولان روش‌های مشارکت مردم در تحقق شعار سال را تبیین کنند
  • سلامت جامعه در گرو کاهش مصرف پلاستیک و سیگار
  • حل مسئله پسماند شهرستان دیر نیازمند عزم همگانی است
  • مسکن مجاز در دوران بارداری
  • باشگاه خبرنگاران دانش آموزی پلیس افتتاح شد
  • «آقای قاضی» جدید هفته آینده پخش می‌شود
  • برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!
  • پاکستان علاقه‌مند و نیازمند به گسترش همکاری‌ها با ایران است
  • مشارکت مردم در عرصه‌های تولید نیازمند گفتمان‌سازی است
  • ارائه داروهای بیماران خاص و صعب العلاج در داروخانه هلال احمر