Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل اروپا معتقد است که مردم بریتانیا بعد از گذشت بیش از سه سال و نیم از شروع بحث برگزیت در این کشور، از کشمکشهای سیاسی مربوط به این مساله به شدت نگران و فرسوده هستند. ۲۰ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۴ بین الملل اروپا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کیومرث جاویدنیا، کارشناس مسائل اروپا در مصاحبه‌ای در خصوص اینکه آیا انتخابات پارلمانی انگلیس در 12 دسامبر آینده می تواند گره گشایی ماجرای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باشد یا نه گفت: «بعد از ماهها کشمکشهای پرتنش سیاسی میان دولت بریتانیا به رهبری بوریس جانسون نخست وزیر از یک سو و احزاب مخالف از سوی دیگر و در نهایت با توجه به بازنشدن گره برگزیت در این کشور همه اطراف موضوع مجبور شدند علیرغم ملی باطنی به گزینه برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در تاریخ 12 دسامبر رضایت دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین زمینه بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا انتظار دارد تا با جلب ارای بیشتر مردم و کسب کرسی های بیشتر پارلمانی بتواند بعد از تشکیل پارلمان جدید بدون ممانعت نمایندگان پارلمان، رویکرد و سیاست مد نظر خود برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر مبنای توافق اخیری که توانست با اتحادیه اروپا به ثمر بنشاند را تحقق دهد. احزاب مخالف هم انتظار دارند تا با کسب آرای مردم قدرت را از دست حزب محافظه کار و بوریس جانسون خارج کرده و خود زمام امور را در دست بگیرند و بر اساس رویکردهای مورد نظر خود دربحث برگزیت، این موضوع را مدیریت کنند. در همین راستا توجه به این نکته مهم ضروری است. در صورتیکه هریک از دو حزب عمده رقیب (محافظه کار به رهبری بوریس جانسون و کارگر به رهبری جرمی کوربین) نتواند در انتخابات 12 دسامبر اکثریت عمده پارلمان را به دست بیاورد تداوم روند قبلی اختلافات و عدم گشایش در بحث برگزیت قابل پیش بینی است و به عبارتی معضل و بحران برگزیت با انتخابات آتی هم حل و فصل نخواهد شد. در این میان امید دولت و احزاب مخالف و حتی افکار عمومی خسته بریتانیا این است که در نهایت یکی از طرفین اکثریت لازم را در پارلمان کسب کند تا روزنه ای برای حل و فصل گره کور برگزیت باز شود.»

جاویدنیا در ادامه به آرایش فعلی احزاب در پارلمان انگلیس اشاره کرد و گفت: «آرایش فعلی احزاب در پارلمان قبل از برگزاری انتخابات زودهنگام به این شکل است که حزب حاکم محافظه کار به رهبری بوریس جانسون نخست وزیرفعلی بریتانیا از مجموع 650 کرسی پارلمان 298 کرسی را در اختیار دارد. حزب کارگر عمده ترین حزب مخالف دولت به رهبری جرمی کوربین 242 کرسی و حزب ملی اسکاتلند( SNP) و لیبرال دموکرات به ترتیب با 35 و 20 کرسی در رده های بعدی قرار دارند. در همین چارچوب حزب DUP  به عنوان متحد دولت فعلی بریتانیا هم 10 کرسی را در اختیار دارد. با توجه به نوع ترکیب پارلمان و عدم داشتن اکثریت کرسیها توسط دولت حاکم، در برخی مقاطع زمانی روند تصمیم گیریها به گونه ای بود که حتی یک رای هریک از احزاب سیاسی مختلف میتوانست تایید کننده یا مردود کننده مصوبه ای در پارلمان باشد و همین امر باعث شد که دولت حاکم در طی سه سال و اندی بعد از برگزاری رفراندوم و رای مردم به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نتواند در رای گیری های متعددی که برگزار شد آرای لازم برای پیشبرد رویکرد خروج کشور از اتحادیه را پیش ببرد.»

وی در خصوص احتمال شکست حزب محافظه کار و اکثریت یافتن حزب کارگر و در نتیجه به قدرت رسیدن کوربین رهبر حزب کارگر، و اینکه آیا به قدرت رسیدن کوربین و حزب کارگر به معنای پایان مسئله برگزیت خواهد بود یا نه، گفت: «انتخابات عمومی در تاریخ 12 دسامبر برگزار خواهد شد و کاندیداهای نمایندگی پارلمان حدود 40 روز فرصت دارند تا به تبلیغات پرداخته و احزاب در قالب کارزارهای انتخاباتی خود برنامه ها و رویکردهای خود در قبال موضوعات مختلف را برای رای دهندگان تشریح کنند. در همین راستا و در حالیکه تنها چند روز از شروع رسمی فعالیت کارزارهای انتخاباتی گذشته صحبت از پیروزی هریک از احزاب بریتانیا چه محافظه کار به رهبری بوریس جانسون و یا کارگر به رهبری جرمی کوربین و یا بقیه احزاب صرفا گمانه زنی بیش نیست و نمیتوان در حال حاضر برنده آتی انتخابات 12 دسامبر را پیش بینی کرد و در این زمینه نظر داد. کسب ارای لازم از سوی حزب مخالف کارگر و نخست وزیری جرمی کوربین یکی از احتمالات متعددی است که وجود دارد که درصدی برای آن نمی توان متصور بود. کمااینکه کسب آرای توسط حزب محافظه کار و دولت فعلی به رهبری بوریس جانسون هم همین شرایط را دارد.»

جاویدنیا افزود: «بدون تردید حتی در صورت پیروزی حزب کارگر و نخست وزیر جرمی کوربین ، بحث برگزیت کماکان یکی از مهمترین اولویتهای دولت آتی خواهد بود . مردم بریتانیا در رفراندوم 2016 میلادی به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رای داده اند (هر چند فاصله تعداد موافقین و مخالفین این مساله زیاد نبود) و دولتهای حاکم موظف به پیشبرد این موضوع هستند. در این زمینه صرفا تفاوت در نوع رویکردها و نحوه پیشبرد موضوع است و گرنه برگزیت با فرض نخست وزیری کوربین از دستور کار هیات حاکمه بریتانیا خارج نخواهد شد. آقای جرمی کوربین اعلام کرده در صورت پیروزی حزب اش در انتخابات آتی بحث خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را در یک بازه زمانی شش ماهه و با توافقی که با اتحادیه اروپا خواهد داشت پیگیری میکند و نتیجه هرچه باشد را برای کسب نظر موافق مردم بریتانیا به همه پرسی خواهد گذاشت . البته این برنامه انتخاباتی است و بدیهی است که تحقق آن در عمل با پیچیدگی روبرو خواهد بود. »

کارشناس مسائل اروپا درباره دخالت ها و اظهارنظرهای رئیس جمهور آمریکا در مسائل سیاسی انگلیس و خواسته ترامپ امروز از جانسون و فاراژ برای اتحاد گفت: «موضع گیری دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده آمریکا در بحث برگزیت و به نفع بوریس جانسون و مخالفت با جرمی کوربین رهبر حزب مخالف و یا شهردار لندن ( که عضو حزب مخالف کارگر است)  یکی از مباحثی است که به ویژه اعضای حزب حاکم محافظه کار آن را چالشی برای دولت در روند انتخابات آتی می دانند. با توجه به نارضایتی عمده مردم و افکار عمومی بریتانیا نسبت به شخص ترامپ، هر نوع موضع گیری رییس جمهور آمریکا از سوی قاطبه افکار عمومی بریتانیا به عنوان دخالت در امور داخلی این کشور محسوب شده و کارشناسان و عقلای حزب محافظه کار معتقدند این موضع گیری ها در نهایت باعث ریزش بخشی از آرای حزب در انتخابات 12 دسامبر خواهد بود. نشست سران ناتو حدود یک هفته مانده به زمان برگزاری انتخابات سراسری بریتانیا در لندن برگزار خواهد شد و تمام تلاش دولت فعلی برآن خواهد بود تا ترامپ را به سکوت و عدم موضع گیری در زمان حضور در لندن ترغیب کند. البته با توجه به روحیات خاص دونالد ترامپ شاید مشکل باشد که بتوان او را مهار کرد.»

جاویدنیا درباره سرانجام کش و قوس های فعلی بر سر مسئله برگزیت اظهار داشت: «مردم و افکار عمومی بریتانیا بعد از گذشت بیش از سه سال و نیم ازشروع بحث برگزیت در این کشور، از کشمکشهای سیاسی مربوط به این مساله و نیز بحث و بررسی ها به ویژه انتشار گزارشهای مربوط به پیامدهای جدی و منفی آن به شدت نگران و فرسوده هستند و حل و فصل این بحران مهمترین خواسته فعلی مردم بریتانیاست. این موضوعی است که همه سیاسیون بریتانیایی اعم از دولت و مخالفین کاملا به آن واقف اند . لذا مجموع شرایط ایجاب میکند به ویژه بعد از انتخابات 12 دسامبر، دولت وپارلمان جدید بریتانیا حل و فصل سریع بحران برگزیت را در اولویت کار خود قرار دهند. بر همین اساس پیش بینی میشود بحران برگزیت درفرصت زمانی جدیدی که اتحادیه اروپا به بریتانیا داده یعنی تا آخر ژانویه 2020 با توافق طرفین به نتیجه برسد و در صورتیکه به هر علت این امر میسر نگردد این احتمال وجود دارد که گزینه حذف و کنار گذاشتن برگزیت با اتکا به آرای مردم در همه پرسی جدید مد نظر سیاستمداران بریتانیایی و مقامات اروپایی قرار بگیرد.»

وی درباره تبعات عدم اجرایی شدن مسئله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا که منجر به تغییرات پیاپی در راس هرم قدرت در انگلیس شده، گفت: «عدم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا علاوه بر آنکه باعث تغییرات گسترده در سطح حاکمیت این کشور شده همانطور که قبلا اشاره شد فرسایش روانی و خستگی  افکارعمومی بریتانیا و حتی سایر کشورهای اروپایی را هم به دنبال داشته است. عدم امکان پیش بینی آینده صاحبان صنایع و سرمایه و تجار بریتانیایی و اروپایی و حتی بین المللی را هم دچار سردرگمی کرده و پیامدهای منفی این مساله در اقتصاد بریتانیا قابل مشاهده است. خروج سرمایه، عدم اشتیاق به سرمایه گذاری ، خروج نیروی کار ارزان قیمت ، تضعیف پول ملی و .. بخشی از آسیب هایی است که به بریتانیا به ویژه در حوزه اقتصاد ی وارد شده است.»

جاویدنیا درباره بحث استعفای جانسون گفت: «مطالب منتشره در برخی رسانه ها و محافل مطرح شده مبنی بر استعفای آقای بوریس جانسون بدان صورتی که توضیح داده شده است صحت ندارد. مطابق قانون، بوریس جانسون تا زمان برگزاری انتخابات و شروع به کار دولت جدید همچنان رییس دولت بریتانیا بوده و به فعالیتهای خود  ادامه خواهد داد. ملاقات کوتاه نخست وزیر با ملکه در روز چهارشنبه ١٥ آبان (٦ نوامبر) که طبق قانون و سنت سیاسی بریتانیا طی آن ملکه فرمان انحلال دوره کنونی پارلمان و برگزاری انتخابات برای گزینش نمایندگان دوره جدید را به شکل تشریفاتی صادر میکند احتمالا باعث انتشار این خبر بوده است. همین جا لازم است ذکر کنم ملکه بریتانیا در روندهای سیاسی دخالتی ندارد و جایگاه وی صرفا تشریفاتی است. »

کارشناس مسائل اروپا درباره بحث خروج از برجام بعد از برگزیت گفت: «خروج کامل و رسمی بریتانیا از اتحادیه اروپا یک روند بسیار پیچیده ، دشوار و زمانبر خواهد بود. به عبارتی 31 ژانویه یا قبل از آن اگر هم با توافق طرفین خروج بریتانیا از اتحادیه تحقق یابد شروع دوره انتقالی را خواهیم داشت. احتمالا آنچه که خروج بریتانیا از اتحادیه به شکل رسمی است موضوعی است که حداقل تا چندماه در آینده ادامه خواهد داشت. در همین چارچوب توجه به نکته  ای دیگر ضروری است. بریتانیا در طول سالهای طولانی عضویت در اتحادیه اروپا در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی پیوند عمیقی با ساز و کارهای اروپایی ایجاد کرده و یکی از کنشگران اصلی و نقش آفرین در تمامی این حوزه ها بوده لذا خروج از اتحادیه به معنای خروج فوری از مکانیسمها و ساز و کارهای مختلف اروپایی نخواهد بود. برخی تحلیلها مبنی بر تغییرات اساسی در سیاستهای بریتانیا و دوری و عدم همراهی با اروپا در حوزه های مختلف از جمله حوزه سیاسی و امنیتی با واقعیت تطبیق ندارد.

برجام یک دستاورد مهم بین المللی است که اروپا و بریتانیا به عنوان یک کنشگر موثر اروپایی منافع خود را از جنبه های مختلف در رسیدن و حفظ آن می بینند و طبیعی و بدیهی است که تمایلی به از دست دادن این دستاورد مهم بین المللی به این سادگی نخواهند داشت. مواضع اخیر مقامات بریتانیایی در سطوح مختلف موید همین مساله است. تحلیل نزدیکی به آمریکا و به تبع آن همراهی با سیاست های دولت فعلی این کشور از سوی بریتانیا قدری ساده کردن موضوع است و به دلایل مختلف فنی و ملاحظات مختلف سیاسی و اقتصادی و امنیتی خروج از برجام اولویت بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی عضو این توافق نخواهد بود.

ضمن اینکه موضوع پیچیده تر از آن است که مواضع سیاست خارجى بریتانیا در خصوص خاورمیانه و ایران از جمله برجام تحت تاثیر تنها یک متغیر به نام برگزیت قرار بگیرد. در عین حال که امکان نزدیک تر شدن کلى سیاست خارجى دو کشور را نمیتوان از نظر دور داشت.»

منبع: قدس آنلاین

انتهای پیام/.

R36439/P/S8,89/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۶۰۱۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامه‌ای جانبدارانه، پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه را محکوم کردند و خواستار خویشتن‌داری طرف‌ها و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شدند.

در این قطعنامه که یک نسخه آن در تارنمای پارلمان اروپا منتشر شد، قانون‌گذاران اروپایی خواستار تشدید سیاست شکست خورده تحریم ایران شدند. آنها در تداوم حمایت تمام‌قد غرب از رژیم تروریستی صهیونیستی به ابراز تاسف از تجاوز این رژیم علیه کنسولگری ایران بسنده و اشاره کرده‌اند که اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک باید طبق قوانین بین المللی رعایت شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه‌ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است، اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اروپا در بخش دیگری از قطعنامه جانبدارانه‌ای که امروز صادر شد، ضمن تکرار ادعا‌های بی‌اساس و سیاه‌نمایی درباره نقش ایران در منطقه، از تصمیم اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه برای تشدید سیاست شکست‌خورده تحریم ایران استقبال کرده و خواستار افزودن فوری نام اشخاص و نهاد‌های نظامی ایرانی در فهرست تحریم‌ها شدند.

آنها همچنین درخواست غیرقانونی افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی را تکرار کرده و از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اقدام در این زمینه شدند.

بر اساس گزارش‌ها بورل قرار است فهرست تحریم‌های جدید علیه ایران را در پی عملیات وعده صادق ارائه کند؛ وی با این حال تصریح کرده است که شناسایی سپاه پاسداران به‌عنوان نهاد به اصطلاح تروریستی، بدون حکم دادگاه امکان پذیر نیست.

او هفته پیش در نشست با خبرنگاران در این باره گفت: ما به حکمی نیاز داریم که نشان دهد سپاه ایران در یک پرونده تروریستی دخیل بوده است. در شرایط کنونی چنین پرونده‌ای موجود نیست و من به همکارانم گفتم که پاسخ همانی که است چند ماه پیش اعلام شد.

قانون‌گذاران اروپایی در فراز دیگری از این قطعنامه به توافق سال ۹۴ اشاره کرده و بدون توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق و بدعهدی کشور‌های اروپایی عضو برجام، خواستار پایبندی کامل ایران به تعهدات خود شدند.

گفتنی است که ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

این درحالیست که ایران با وجود بدعهدی طرف مقابل، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات وین با هدف حفظ توافق برجام نشان داد، اما تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق نهایی وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که علاوه بر تضمین طرف‌های مقابل به پایبندی، تحریم‌ها را به صورت موثر و قابل‌راستی آزمایی رفع کند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • معامله گران گاز از حالا نگران زمستان آینده اروپا شدند
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • معامله‌گران گاز از حالا نگران زمستان آینده اروپا شدند
  • توافق آلمان و انگلیس برای تقویت همکاری‌های دفاعی
  • انهدام دو انبار بزرگ نفت روسیه توسط پهپادهای اوکراین/ استقرار ۱۶۰۰۰ سرباز و جنگنده انگلیسی در لهستان 
  • فرانسه خواستار تحریم روسیه به اتهام انتشار اخبار جعلی شد
  • استقرار هزاران نظامی و یک جنگنده یوروفایتر تایفون انگلیسی در لهستان
  • کارشناس انگلیسی: ترامپ تهدیدی برای اروپای شرقی است
  • آخرین تصمیمات درباره افزایش تعطیلات آخر هفته | پاسخ ایران به تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا | آخرین وضعیت حقابه هیرمند
  • روز جهانی زبان انگلیسی ۱۴۰۳ + پوستر International English Language Day