Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-16@17:59:25 GMT

مسعود نیلی: اشتغال به عنوان موضوع اصلی کشور مطرح است

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۶۲۸۲۶

مسعود نیلی: اشتغال به عنوان موضوع اصلی کشور مطرح است

نیلی دوشنبه شب در میزگرد تغییر ساختار سنی اشتغال و سرمایه انسانی که در نهمین کنفرانس ملی انجمن جمعیت شناسی ایران در تالار ایوان شمس برگزار شد، اظهار داشت:‌ ما به عنوان کارشناس جمعیت از سالهای گذشته روی متولدین دهه ۶۰ ایران خیلی تمرکز داشتیم و کنفرانسی هم در این خصوص در سال ۶۶ در شهر مشهد برگزار شد، ‌در آنجا گفتیم که متولدین این دهه وقتی به سن کاری می رسند اشتغال برایشان رقم بزرگی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در اینجا یک سوال مطرح می شود که با توجه به اینکه «الان نرخ رشد جمعیت ایران به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کرده و نرخ بیکاری نیز کاهش یافته است». فرضیه مورداشاره درست است؟‌ امروز نمودار جمعیت گروههای سنی ۱۰ تا ۳۹ سال در ایران از ابتدا ۱۰ سال تا ۱۴ سال یک شوک جمعیتی حدود ۹ میلیون نفر را نشان می دهد و نمودار لایه های سنی بالاتر امروز در نمودار  ۳۵ تا ۳۹ سالگی در دهه ۶۰ بوده و در میانه سنی این امر دیده می شود.

*‌ اشتغال مهم حتی برای مردان دهه ۶۰  

این اقتصاد دان در ادامه اظهار داشت: ‌اشتغال امروز برای دهه ۶۰ ها شاید مطرح نباشد ولی هنوز شغل به عنوان موضوع اصلی در کشور مطرح است.  

وی گفت: امروز هر یک نفر شاغل در ایران نان آور چند نفر (حدود ۳.۶ نفر )‌ است که متوسط جهانی آن در حدود ۲.۲ نفر است. نرخ مشارکت در اقتصاد ایران در حال افزایش است اما  یکی از دلایل پایین بودن نرخ اشتغال در کشور ما، مساله اشتغال زنان است.

نیلی اظهار داشت: انتظار داریم با ورود دانشجویان دختر، نرخ اشتغال زنان بیشتر شود، در سالهای آینده باید اقتصاد ما در مقیاس های بزرگ شغل ایجاد کند و ما همچمنان باید به موضوع ایجاد شغل در اقتصاد بپردازیم.

*‌ ارتباط بین ساعات کاری شاغلین و تولید ناخالص داخلی

نیلی در ادامه افزود:‌ نمودار ارتباط بین ساعات کاری شاغلین و تولید ناخالص داخلی به ما می گوید که یک رابطه مثبتی میان این دو وجود دارد و نکته دیگر اینکه درآمدزایی اشتغال در حال کاهش است.

به گفته وی،‌ ساعت کاری ۳۰ تا ۵۰ ساعت در هفته و ۵۰ تا ۷۰ ساعت در هفته عدد نرمال یک شغل تمام وقت است که از سال ۹۳ تا ۹۶ در ایران ثابت بوده و بر اساس داده های آماری مشخص می کند این دو نوع ساعت کاری نقشی اصلی در ایجاد شغل نداشته اند اما ساعت شغلی زیر ۳۰ ساعت در هفته که عدد شغل ثابت نیست نقش مهمی در ایجاد شغل داشته است.

*‌ اصل پویای جمعیت و سرمایه انسانی

«غلامرضا کشاورز حداد» استادیار اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف نیز در ادامه این میزگرد با بیان اصل پویای جمعیت و سرمایه انسانی، گفت:‌ باید به این سوال پاسخ دهیم که پویایی جمعیت چه ارمغانی برای ما می آورد، ‌این را باید بدانیم که ویژگی اصلی اقتصاد مدرن یک افزایش پیوسته در تولید محصول ناشی از فعالیت اقتصادی را به همراه دارد.

وی افزود:  مالتوس در نظریه اقتصادی خود می گوید بزرگی اقتصاد و جمعیت نقشی در افزایش شغل و تولید ندارد و افزایش عرضه نیروی کار تنها زمانی می تواند موجب افزایش تولید شود که تعداد نهادهای مالی و فنی در دسترس نیز افزایش یابد.

به گفته وی،‌ کشورهای آمریکا و چین با بزرگی اقتصاد این نظریه را تایید می کنند،‌ شرط کافی برای رشد اقتصادی جمعیت زیاد و رشد جمعیت نیست، کشورهایی مانند امارات، بحرین و اسکاندیناوی با وجود جمعیت کم بهره وری بالایی در اقتصاد دارند.

*‌ در ایران بیشترین تولید موالید در در دهه ۶۰ بوده

این استاد اقتصاد ادامه داد:‌ با نگاه به هرم سنی جمعیتی در ایران بیشترین تولید موالید در دهه ۶۰ بوده که برخی بحرانهای اقتصادی را بوجود آورده و دیدم که در ادامه دولت کفاف هزینه در بخشهای عمومی را نداشت و بخش خصوصی به آن کمک کرد آن هم با حفظ درآمدزایی خود.

وی اظهار داشت: در دهه ۶۰ مشکلات فضای آموزشی و مدارس بیشتر شد و بخش خصوصی با ورود و کمک به دولت این بار را بر دوش کشید،‌ در بخش دانشگاه هم با تاسیس دانشگاه آزاد و دانشگاههای خصوصی به ‌دانشگاههای دولتی برای ارائه خدمات به دانشجویان کمک شد.

 *‌نمودار تحولات جنسیتی دانش آموزی ایران

 کشاورز حداد گفت:‌ پیک جمعیتی در ایران در سال ۱۳۷۵ به تفکیک دختر و پسر وجود داشت و اواخر دهه ۷۰ با فروکش کردن رشد جمعیت، مدارس سه شیفته به دو شیفته تبدیل شدند و بخش خصوصی در مدارس خدماتی به دانش آموزان ارائه می داد و امروز هم با تغییر نظام آموزشی نمودار تحولات در دوره ابتدایی بیشتر از دوره های دیگر است.

*‌ نمودار تحولات جمعیت دانشجویی ایران

وی تاکید کرد:‌ در جمعیت دانشجویی هم رشد وجود داشته و از سال ۸۹ یا ۹۰ تعداد دانشجویان دختر از پسر پیشی گرفتند ولی از سال ۹۲ و ۹۳ تعداد دانشجویان در حال کاهش است.

به گفته وی،‌ در بحث نرخ باسوادی و مقایسه ایران با ترکیه یک مقدار ما پایین تر هستیم ولی افزایش نرخ سواد هیچ ارتباطی با پویایی و افزایش جمعیت ندارد. در مقایسه ایران با کشورهای میدل ایست (خاور میانه) هم  از عراق و یمن بهتریم و در کنار عربستان قرار داریم و در برابر قطر پایین تر هستیم.

*‌ تحقق سود جمعیتی یا ادبار جمعیتی

دکتر «کامبیز کبیری» مدیر برنامه صندوق جمعیت ملل متحد نیز در این میزگرد گفت:‌ اصل چند وجهی بودن برای پیشرفت و برنامه ریزی در کشورهای پیشرفته و آژانس های بین المللی بسیار مورد توجه است و زمینه های مختلفی را در بر می‌گیرد.

* نمایه کار جمعیتی ایران

وی افزود:‌ شاخص های مختلف در سود جمعیتی وجود دارد،‌ در این نوع شاخص ها  باید بتوانیم گروههای همیار جوانان را ایجاد کنیم و مهارت های کسب و کار و زندگی را به آنها ارائه نماییم و در نهایت تامین مالی این گروههای هدف را داشته باشیم.

به گفته وی،‌ صندوق جمعیت بین الملل با کمک دانشگاهها این برنامه ها را به پیش می برد و توصیه آنها بر سلامت مهارت و اشتغال است. سلامت کودکان،‌ داشتن مهارت در زندگی و حضور فعالانه زنان در موفقیت  کشورهای آسیای شرقی و امریکای لاتین به نوعی تایید این مراحل را به همراه دارد.

* ‌ جمعیت بازار کار و سرمایه انسانی

دکتر «علاالدین ازوجی» مدیرکل دفتر سیاستگذاری و اشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی نیز در این نشست گفت:‌ در دنیا بحث ها در افق بلند مدت با سود جمعیتی مطرح می شود و کشورهای خاورمیانه و ایران نیز علاوه بر سود جمعیتی، سود جنسیتی را نیز مطرح می کنند که جمع این دو تبدیل به سود اجتماعی می شود که اگر از آن استفاده درست نشود تبدیل به نقمت اجتماعی شده و زیان بار است.

وی افزود:‌ تغییرات ساختار سنی و جنسی در این سالها شبیه هم هستند اما  به درون ساختار سنی جمعیت که وارد می شویم تغییراتی در حوزه های سرمایه انسانی و اشتغال دیده می شود.

به گفته وِی،‌ در این نوع تغییرات در سال ۶۵ به ازای یک جمعیت ۰ تا ۴ ساله یک نفر وجود داشت که در سال ۹۵ این رقم ۳ برابر شده است.   

برچسب‌ها سازمان های مردم نهاد انجمن جمعیت شناسی ایران دانشگاه صنعتی شریف دانشگاه ها

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان های مردم نهاد انجمن جمعیت شناسی ایران دانشگاه صنعتی شریف دانشگاه ها سازمان های مردم نهاد انجمن جمعیت شناسی ایران دانشگاه صنعتی شریف دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۶۲۸۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقادات صریح عباس عبدی: فکر می کنند با پرداخت قدری پول و اعتبار، مردم برای ازدواج و فرزندآوری صف می‌کشند /مشکل اصلی جوانان سقوط اقتصاد و درآمدست

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی با عنوان«سیاست گران و شکست خورده» در روزنامه اعتماد نوشت:

قانون فرزندآوری با گذشت بیش از دو سال از اجرای آن فرصت مناسبی است که به لحاظ موفقیت و شکست ارزیابی شود. این قانون بسیار پر هزینه و مساله‌دار چه دستاوردی برای جامعه ایران داشته است؟ کل متولدین دو سال ۴۰۱ و ۴۰۲ به ترتیب برابر ۱.۰۷۵ و ۱.۰۵۸ میلیون کودک است. این آمار به معنای کاهش ۳.۷ و ۱.۶ درصدی زاد و ولد نسبت به سال پیش آنها و نسبت به سال ۱۳۹۵ نیز ۳۱ درصد کمتر شده است.

گرچه هنوز آمار مرگ و میر سال ۱۴۰۲ اعلام نشده است، ولی با فرض معقول حدود ۴۴۰ هزار فوتی، کل جمعیت کشور در سال ۱۴۰۲، حدود ۶۲۰ هزار نفر افزایش یافته است که با فرض جمعیت ۸۵.۶ میلیونی کشور (آمار روز سایت مرکز آمار) این رقم به منزله رشد سالانه ۰.۷۳ درصد است و با اصلاح جمعیت اتباع خارجی حدود ۰.۷۵ خواهد بود. شواهد نشان می‌دهد که در سال‌های آینده نیز این روند کاهشی ادامه خواهد یافت. رشد سالانه جمعیت در سال ۱۳۹۵، حدود ۱.۳ درصد بود که اکنون تقریبا نصف شده است. تعداد ازدواج در سال ۱۴۰۲ نیز بیش از ۱۵درصد کمتر از سال ۱۴۰۰ شده که کاهش بسیار چشمگیری است ضمن اینکه بخشی از این ازدواج‌ها صوری و برای دریافت وام ازدواج است.

در مجموع در این دو سال نرخ خام ولادت و ازدواج کاهش داشته و نرخ خام فوت و طلاق افزایش یافته است. جالب‌تر اینکه میانگین سن مردان و زنان در اولین ازدواج هم بالا رفته است. میانگین سن فوتی‌ها هم ۶ ماه کم شده که برخلاف روند سال‌های پیش از آن است. نکته مهم‌تر اینکه سیاست و قانون حمایت از فرزندآوری در حال تخریب منطق و طبیعت تشکیل ازدواج و خانواده است به عبارت دیگر مطابق گزارش مقامات رسمی، آمار ثبت احوال نشان داده است که کودکان اول و دوم خانوارها نسبت به گذشته کمتر متولد شده‌اند، ولی کودکان چهارم به بالا در خانواده‌ها بیش‌تر متولد شده‌اند، این یعنی سیاست فرزندآوری در حال افزایش در جمعیت فقرا و پدر و مادرانی در سنین بالاست و این منجر به اختلال در ساختار خانواده و وضعیت اجتماعی و کاهش ضریب هوشی کودکان خواهد شد و این قانون هیچ کمکی به فرزندآوری طبیعی نکرده و شاید اثرات منفی هم گذاشته که فرزندآوری به جای افزایش، کاهش یافته است. چرا سیاستگذاران و مجلس ایران تا این حد نامعقول و غیرعلمی سیاستگذاری می‌کنند و در این شرایط بد اقتصادی، مبالغ هنگفتی را صرف کاری می‌کنند که نه تنها فاقد اثربخشی است؛ بلکه اثرات منفی هم دارد؟ چند علت برای این وضعیت وجود دارد. اول اینکه آنان درک علمی از مسایل و به ویژه این مساله ندارند.

معمولا خیلی ساده‌انگارانه تحلیل می‌کنند و گمان می‌کنند با قدری پرداخت پول و اعتبار؛ مردم برای ازدواج و فرزندآوری صف می‌کشند. همچنین گمان می‌کنند که مردم فراموش کرده‌اند که فرزند بیاورند، لذا به شکل سطحی و حتی سخیفی اقدام به تبلیغات مختلف فرزندآوری می‌کنند، غافل از اینکه این رفتارها بیش از پیش مردم را از این سیاست منزجر می‌کند. علت دوم رویکرد دخالت‌محور و اراده‌گرایانه آنان است که گمان می‌کنند در هر کاری باید دخالت کنند و هم می‌توانند دخالت کنند و مساله هم حتما حل می‌شود. اینجا به در بسته می‌خورند و توان اندک خود را در مواجهه با واقعیت فرسوده می‌کنند و به جای عقب‌نشینی شجاعانه اقدام به پیشروی بیش‌تر و البته جبونانه می‌کنند!

علت بعدی ناآگاهی از روش‌های علمی و مشورت با کارشناسان خبره است، چون مخالف علم هستند قادر نیستند که از یافته‌های علمی و پژوهش‌های جمعیت‌شناسی استفاده کنند. به همین علت است که اغلب جامعه‌شناسان و جمعیت‌شناسان با این سیاست‌ها مخالف هستند؛ چون آن را محصول علم و دانش نمی‌دانند.

در مجموع می‌توان گفت که مساله آنان فرزندآوری نیست، چون واضح است که سیاست‌های پر هزینه و گران آنان شکست خورده است و عقل اقتضا می‌کند که این راه را ادامه ندهند ولی ادامه می‌دهند. چرا؟ زیرا این سیاست از نظر ما و آمار و ارقام رسمی شکست خورده است، ولی از نظر آنان شکست معنا ندارد و همین که قانون فرزندآوری را در قالب اصل ۸۵ و به دور از صحن مجلس و اطلاع مردم به تصویب رساندند و بخش مهمی از منابع مالی کشور را در این راه بیهوده تلف می‌کنند و تورم زیادی را هم به جامعه تحمیل کردند، کافی است که به وظیفه خود عمل کرده باشند، بقیه موارد از جمله اثربخشی سیاست‌ها فاقد اهمیت است. به قول امام جمعه تهران چون انگیزه خیر دارند حتی اگر اشتباه هم کنند، اجر و پاداش می‌برند!!

چندی پیش با یک بنگاه املاک محل که انسان شریفی است، گفت‌وگو می‌کردم، گفت پیش پای شما زوج جوانی آمده بودند تا خانه‌ای با ودیعه ۲۰۰ میلیونی و ۸ میلیون تومان ماهانه اجاره کنند، گفتم چنین واحدی وجود ندارد. دختر به گریه افتاد و گفتند هر کدام بروند نزد خانواده خود زندگی کنند تا آینده چه پیش آید. مشکل اصلی جوانان اینجاست، سقوط اقتصاد و درآمد. منابع کشور را صرف فرزندآوری و انواع کارهای بیهوده می‌کنند ولی از رشد اقتصادی و ایجاد شغل و مهار تورم غافل هستند. بانک مرکزی اعلام کرد: سال گذشته حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرده‌اند. اینها باید سرمایه‌گذاری و تبدیل به شغل و تولید شود. ابتدا باید دنبال کاهش مرگ و میر و افزایش کیفیت زندگی برای زنده‌ها باشید نه آوردن فرزند بدون آینده. اگر به فکر مردم باشید خودشان فرزند می‌آورند و نیازی هم به وام ندارند.

متاسفانه برای بیش‌تر مسائل ایران در ذیل همین الگو سیاستگذاری می‌شود. به همین علت است که منابع وجود دارد ولی تلف می‌شود و نتیجه‌ای به دست نمی‌آید.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1895318

دیگر خبرها

  • دستگاه قضایی پیشران حمایت از تولید و اشتغال در استان تهران است
  • تبادلات علمی و آموزش در رفع مسائل تغییرات جمعیتی موثر است
  • تن ماهی گران نمی‌شود / دلایل افزایش تولید تن مرغ چیست؟
  • دستگاه قضایی پیشران حمایت از تولید و تقویت اشتغال در استان تهران است
  • انتقادات صریح عباس عبدی : فکر می کنند با پرداخت قدری پول و اعتبار، مردم برای ازدواج و فرزندآوری صف می‌کشند؟ مشکل اصلی جوانان سقوط اقتصاد و درآمدست
  • انتقادات صریح عباس عبدی: فکر می کنند با پرداخت قدری پول و اعتبار، مردم برای ازدواج و فرزندآوری صف می‌کشند /مشکل اصلی جوانان سقوط اقتصاد و درآمدست
  • ایران هیچ مکان اقتصادی یا جمعیتی را هدف قرار نداد
  • ایران هیچ مکان اقتصادی یا جمعیتی را مورد هدف قرار نداد
  • کمک به اشتغال حدود ۷ هزار نفر با اقدامات دستگاه قضایی استان البرز
  • جلوگیری از تعطیلی ۴۳ واحد تولیدی با ورود دادگستری البرز