Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-20@02:23:26 GMT

برج میلاد به بازار تهران وصل می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۷۰۴۰۸

برج میلاد به بازار تهران وصل می‌شود

مدیرعامل متروی تهران با اشاره به اینکه ساخت ایستگاه مولوی به لحاظ عبور از بافت تاریخی و قدیمی حائز اهمیت است،‌گفت:اتصال برج میلاد به بازار تهران با راه‌اندازی این ایستگاه در آذر محقق می‌شود.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ علی امام در بازدید از ایستگاه مترو مولوی اظهارداشت: این ایستگاه مراحل نهایی خود را می‌گذراند و در آذر به بهره برداری می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: ایستگاه مترو مولوی در خط ۷ به عنوان عمیق‌ترین خط مترو پایتخت از این جهت که از بخش‌هایی از بافت تاریخی و قدیمی شهر عبور می‌کند، حائز اهمیت است.

امام با اشاره به این که خط ۷ یکی از شریان‌های اصلی حمل و نقل ریلی در پایتخت است، خاطرنشان کرد: در سیستم تهویه ایستگاه مولوی همانند سایر ایستگاه‌های خط 6 و 7 از تکنولوژی روز استفاده شده به گونه ای که دستگاه‌ها می‌تواند وظیفه هواکش و هواساز را به صورت همزمان انجام دهد.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه (مترو) با تأکید بر این‌که تمام موارد ایمنی برای بهره‌برداری از ایستگاه متروی مولوی مهیا است، تأکید کرد: این ایستگاه دارای 2 ورودی است که پس از افتتاح با یک ورودی در بخش جنوبی به شهروندان خدمات‌رسانی می‌کند. ورودی شمالی آن نیز به‌زودی در دسترس شهروندان قرار می‌گیرد.

امام با اشاره به اینکه تلاش ما در ساخت تجهیزات و بخش عمرانی مترو تمرکز بر توان داخلی است، عنوان کرد: خوشبختانه در بخش عمرانی مترو 100 درصد بومی‌سازی انجام‌شده است. همچنین در بخش تجهیزات نیز ۶۰ درصد بومی‌سازی شده که امیدواریم با تلاش متولیان امر در این موضوع نیز به خودکفایی کامل دست پیدا کنیم.

وی افزود: همچنین با تلاش‌های صورت گرفته ۲ رام قطار هم‌زمان با افتتاح ایستگاه مولوی وارد مدار بهره‌برداری می‌شود. در تلاشیم ۴ رام قطار دیگر نیز تا ابتدای سال آینده به خطوط متروی تهران  اضافه شود.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه (مترو) گفت: ایستگاه مترو مولوی در خط ۷ واقع‌شده و یازدهمین ایستگاه از این خط است که افتتاح می‌شود. این خط در مجموع دارای ۲۷ کیلومتر طول و ۲۲ ایستگاه است و اماکن مهمی از شهر همانند برج میلاد، بازار تهران و سایر مراکز تجاری و فرهنگی در جنوب شهر را به یکدیگر متصل می‌کند.

بیشتر بخوانید: جمعیت اطراف تهران سال 1400 دو برابر می شود/ هزینه مترو شهرهای اطراف به دوش پایتخت قیمت دوچرخه گرانتر از مدل های دیگر حمل و نقل در تهران / استقبال زنان از دوچرخه سواری

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: بازار تهران برج میلاد پایتخت حمل و نقل مترو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۰۴۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گران شدن کرایه های مترو ، اتوبوس و تاکسی از شنبه

رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای اسلامی شهر تهران جزئیات افزایش بهای بلیت مترو، اتوبوس و کرایه تاکسی که قرار است از اول اردیبهشت ماه اعمال شود را تشریح کرد.   جعفر تشکری هاشمی در مورد نرخ جدید کرایه وسایل حمل ونقل عمومی در پایتخت گفت: شورای شهر تهران سال گذشته نرخ گذاری کرایه وسایل حمل ونقل عمومی اعم از تاکسی، مترو و اتوبوس برای امسال را به تصویب رساند و نمایندگان مردم سعی کردند با توجه به شرایط اقتصادی و افزایش قیمت‌ها، افزایش قیمت در حوزه مترو و اتوبوس را به دلیل اینکه متعلق به شهرداری تهران است و یارانه دریافت می‌کنند را حداقلی در نظر بگیرند؛ اما در مورد اتوبوس‌های بخش خصوصی و تاکسی‌ها باید بگونه‌ای نرخ گذاری انجام می‌شد که راننده تاکسی و بخش خصوصی در اتوبوسرانی متضرر نشوند.   به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه با توجه به این سیاست کلی نرخ ورودیه در مترو داخل تهران تنها ۱۶ درصد افزایش پیدا کرد؛ بگونه‌ای که این درصد افزایش به دلیل آنکه با نرخ تورم فاصله زیاد دارد به نفع مسافران خواهد بود، ادامه داد: بر این اساس تا سقف ۳۰ کیلومتر نرخ محاسبه می‌شود و اگر از ۳۰ کیلومتر بیشتر تردد کند، نرخ محاسبه نمی‌شود. پس نرخ بلیت تک سفر که فعلا ۳۳۰۰ تومان است، برای سال۱۴۰۳ حداکثر مبلغ ۴۳۰۰ تومان خواهد شد و در مورد خطوط حومه برای پرند و هشتگرد نیز افزایش ۳۰ درصدی نرخ را در نظر گرفتیم.   تشکری هاشمی با بیان اینکه بهای بلیت برای مبلغ ورودیه در اتوبوس تندرو و عادی ۲۲ درصد افزایش یافت، افزود: به ازای هر کیلومتر پیمایش برای اتوبوس‌های تندرو ۲۰ درصد افزایش و برای اتوبوس‌های عادی ۴۰ درصد افزایش داده شد، به عبارتی دیگر پس اگر بگویم که در حوزه اتوبوس چند درصد رشد داریم به طور میانگین قیمت تمام شده در اتوبوس تندرو ۲۱ درصد و اتوبوس عادی ۳۰ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ رشد داشته است و در مورد اتوبوس‌های ارائه خدمات دربستی نیز شاهد رشد ۴۰ درصدی هستیم.   رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران در مورد بهای تاکسی‌ها در سال جاری نیز با تأکید بر اینکه حداکثر رشد ۴۵ درصد برای نرخ کرایه تاکسی‌ها خواهیم داشت، گفت: البته دقت داشته باشید که در مورد سرویس دهی تاکسی‌های خطی، ضریب شیب معابر محاسبه می‌شود یعنی بطور متوسط ۱۵ درصد نرخ افزایش می‌یابد که البته این معابر شناسایی و اعلام عمومی خواهند شد.   تشکری هاشمی با تأکید بر اینکه فرمانداری نرخ گذاری‌ها را تأیید کرده است، تصریح کرد: بر همین اساس افزایش نرخ‌ها از شنبه اول اردیبهشت ماه سال‌جاری لازم الاجراست. کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: گران شدن کرایه‌های مترو، اتوبوس و تاکسی از اول اردیبهشت

دیگر خبرها

  • سحرگاه بیم و امید ۴محکوم به مرگ پای چوبه دار
  • کاهش سرفاصله حرکت قطار‌ها در خط ۷ متروی تهران
  • کاهش زمان معطلی مسافران خط 7 مترو با افتتاح ایستگاه ورزشگاه تختی
  • معطلی مسافران در خط ۷ مترو کاهش پیدا می‌کند
  • آخرین وضعیت ایستگاه ورزشگاه تختی در خط ۷ مترو | این ایستگاه چه زمانی افتتاح می شود؟
  • بازار صالح آباد کجای تهران است و مناسب کیست؟
  • فیلم | اسبی که می خواست سوار متروی سیدنی شود!
  • گران شدن کرایه های مترو ، اتوبوس و تاکسی از شنبه
  • زمان افتتاح آخرین ایستگاه خط ۷ مترو تهران
  • کاهش زمان معطلی مسافران خط ۷ مترو با افتتاح ایستگاه ورزشگاه تختی