Web Analytics Made Easy - Statcounter

سعیده سعیدی امروز سه شنبه در نهمین کنفرانس ملی انجمن جمعیت شناسی ایران درباره مقاله خود با عنوان "نقش سرمایه انسانی دیاسپورا در توسعه زادگاهی؛ فراملی گرایی ایرانی در بوته نقد" اظهار داشت: مهاجرت متخصصان به عنوان مسئله ای اجتماعی تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی بر پیشرفت و توسعه ملی دارد.
به گفته این عضو هیات علمی، نخبگان و متخصصان به عنوان ثروت ملی هر سرزمین تاثیر مهمی در فرآیند توسعه دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهاجران ایرانی در دیاسپورا به عنوان عامل مهمی در توسعه پایدار با سرمایه های متنوع اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی فرصت های گرانبهایی هستند که می توانند با شکل دهی به جریان ارسال پول، تجارت، مهارت ها و دانش روز دنیا کمک بزرگی به توسعه کشور مبداء کند.

وی افزود: حمایت همه جانبه از مهاجران متخصص و تلاش در جهت جذب حداکثری آنان تضمین کننده منافع ملی و توسعه جامعه است.

سعیدی با اشاره به اینکه در این مقاله تلاش شده تا با شناخت مختصات دیاسپورا ایرانی ضمن تاکید بر سیاست چرخش مغزها به منظور انتفاع از سرمایه انسانی مهاجران به چالش های موجود در تعامل دو سویه کشور مبداء دیاسپورای متخصص پرداخته شود، یادآور شد:  پژوهش پیش رو با تمرکز بر رابطه بین مهاجرت های بین المللی و توسعه زادگاهی درصد پاسخگویی به این دو سوال بنیادین است؛ مختصات دیاسپورای ایرانی چیست؟ و متخصصان در دیاسپورای ایرانی چه نقشی در توسعه زادگاهی می توانند ایفا کنند و با چه چالش های رو به رو هستند؟

وی خاطر نشان کرد: این پژوهش با مطالعه نظریات فراملی گرایی به آسیب شناسی تعامل دیاسپورای ایرانی با جامعه مبداء می پردازد.
این عضو هیات علمی با بیان اینکه روش این پژوهش کیفی بوده، گفت: علاوه بر مطالعات اسنادی برای دستیابی به تحلیل جامع از ۶۵ مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان بازگشتی به کشور، ۱۲ مصاحبه با مدیران گروه های دانشگاهی و همچنین نهادهای دولتی و خصوصی ذیربط در حوزه سیاست گذاری مهاجرت های بازگشتی در ایران صورت گرفته است.

به گفته این محقق، نبود ارتباط مناسب، دوسویه پویا و تعاملی میان کشور مبدا و دیاسپورای ایرانی که در نتیجه ضعف سیاست گذاری، کلیشه های ذهنی از هر دو طرف، تحریم های بین المللی و تاثیر فراواقعیت در شکل گیری ذهنیت طرفین به ظهور دیاسپورای تکه تکه منجر شده است که بر انتقال فرهنگ بومی در روابط بین نسلی، دیپلماسی دیاسپورا،  تصمیم به بازگشت مهاجران ذهنی و عدم بهره مندی کشور مبداء از سرمایه انسانی مهاجران ایرانی انجامیده است.

این عضو هیات علمی همچنین اظهار داشت: رویکرد نهاد آموزش عالی، انتفاع از سرمایه انسانی متخصصان بازگشتی در قالبی محدود و کوتاه مدت بوده و ادغام دراز مدت چارچوب فرآیند جذب نیرو با چالش های متعددی همچون انطباق نداشتن تخصص و مهارت مهاجران بازگشتی با نیازهای اعلامی دانشگاه های کشور، نبود زیرساخت های لازم در به فعلیت رسیدن تخصص مهاجران و از دست دادن شبکه های حمایتگر آکادمیک همراه است.

برچسب‌ها مهاجرت انجمن جمعیت شناسی ایران پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مهاجرت انجمن جمعیت شناسی ایران پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی مهاجرت انجمن جمعیت شناسی ایران پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۲۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت ایجاد بازار کار مناسب برای تشویق دانش‌آموزان به تحصیل در رشته ریاضی 

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، برخلاف دهه‌های گذشته در یک دهه اخیر شاهد ریزش تعداد دانش‌آموزان علاقه‌مند به رشته ریاضی در دبیرستان‌های کشور هستیم آن طور که آمارها نشان می دهد فقط بین 15 تا 18 درصد دانش آموزان رشته ریاضی را برای ادامه تحصیل خود در مقطع دبیرستان انتخاب می‌کنند، محمدرضا نیک نژاد با اشاره به اینکه در یک روند تقریبا یک دهه اخیر تعداد افراد علاقه‌مند به ریاضی کمتر شده است، اظهار کرد: در این مدت زمان شاهد علاقه‌مندی و حضور بیشتر دانش آموزان به رشته تجربی و در نهایت پزشکی و زیرشاخه این رشته هستیم.

وی با بیان اینکه فرهنگ آموزشی غالب بر روی دانش آموزان تاثیرگذار است، یادآور شد: قبل از این دهه دانش آموزان و حتی والدین آنها به رشته های فنی و مهندسی علاقه‌مند بودند و در برهه ای از زمان شاهد بودیم که حتی کشور و جهان علاقه‌مند به جذب نیروهای فنی و مهندسی بودند. 

این کارشناس آموزش و پرورش تاکید کرد: در سال‌های اخیر عواملی مانند افزایش بیکاری فارغ‌التحصیلان رشته‌های فنی و مهندسی و دیگر زیرشاخه‌های رشته ریاضی همچنین تغییر رویکرد از تولید و کارهای خدماتی به فعالیت‌هایی مانند دلالی که عمدتا نیاز به مدرک تحصیلی خاصی ندارد متاسفانه باعث شد تا نگرش جامعه نسبت به تحصیل در رشته ریاضی تغییر کند. 

به گفته نیک نژاد، در حال حاضر رشته پزشکی به دلیل درآمد بالا، نیاز جامعه و جذب در کشورهای خارجی بیشتر از سایر رشته‌ها به ویژه ریاضی مد نظر انتخاب دانش آموزان پس از انتخاب و تحصیل در رشته تجربی است.  

وی با بیان اینکه مردم ارزیابی خود را از شرایط جامعه دارند، اضافه کرد: در حال حاضر شاهد افزایش تعداد و ظرفیت دانشگاه‌ها در رشته ‌های مختلف پزشکی هستیم و شاید جامعه نیاز به رشته های فنی و مهندسی به دلیل نداشتن بازار کار مناسب ندارد، در حالی که والدین باید بدانند همان اندازه که جامعه نیاز به رشته هایی همچون پزشکی دارد به رشته های فنی و مهندسی نیز نیاز دارد. 

این کارشناس آموزش و پرورش متذکر شد: متاسفانه اقتصاد کشور براساس اقتصاد دلالی می چرخد که نیاز به مدرک تحصیلی فنی و مهندسی ندارد، این در حالی است که بسیاری از داشن آموزان می خواهند پس از دریافت مدرک تحصیلی مناسب برای ادامه تحصیل یا کسب شغل مناسب به کشورهای خارجی بروند. 

وی پیشنهاد کرد: برای رفع مشکل کاهش تعداد دانش آموزان در رشته ریاضی لازم است دولت بازار کار و اقتصاد کشور را ساماندهی کند و از طریق فراهم کردن شرایط مناسب برای بازار کار، رویکرد جامعه را نسبت به تحصیل در رشته ریاضی تغییر دهد، البته در این عرصه نیاز به یک آموزش فراسازمانی نیز است تا هم تعادل در تحصیل در رشته‌های نظری ایجاد شود و هم والدین بدانند که جامعه نیاز به همه رشته‌های تحصیلی دارد.  

گفت‌وگو از مهدیه قمری

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • «مهاجرت» توازن توانمندی‌های توسعه‌ای را دگرگون می‌سازد
  • دانشگاه فرهنگیان کرمان با کمبود شدید فضا روبه‌رو است
  • روند روبه رشد صادرات خراسان شمالی
  • آیت‌الله رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند
  • توسعه میادین نفت و گاز به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد
  • فعالیت هنرستان انرژی اتمی هرمزگان از مهر ماه سال جاری آغاز می‌شود
  • سند تک برگ ۱۴۲ میلیون مترمربع از اراضی شهر جدید امیرکبیر صادر شد
  • افتتاح مرکز جامع غربالگری اتباع در شهرستان ری
  • ۵۰۰میلیون دلار پروژه توسط متخصصان ایرانی در سریلانکا اجرا شده است
  • ضرورت ایجاد بازار کار مناسب برای تشویق دانش‌آموزان به تحصیل در رشته ریاضی