Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-16@22:48:25 GMT

چه‌کسانی‌واکسن"سینه‌پهلو"تزریق کنند؟

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۷۶۴۲۲

پنومونی (عفونت ریه یا ذات‌الریه) به عنوان بیماری عفونی کشنده در کودکان زیر پنج سال و افراد بالای ۶۵ سال شناخته می‌شود و هر ساله منجر به مرگ افراد زیادی در سراسر دنیا می شود؛ از این رو سازمان بهداشت جهانی با هدف افزایش آگاهی افراد و توجه بیشتر به این بیماری، ۱۲ نوامبر یا ۲۱ آبان ماه را به عنوان روز جهانی پنومونی نامگذاری کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ناطقان: دکتر مسعود مردانی - عضو کمیته کشوری آنفلوانزا همزمان روز جهانی عفونت ریه (پنومونی)، اظهار کرد: پنومونی یا عفونت ریه که به دنبال عوامل ویروسی، باکتریایی، قارچی و یا عوامل استرپتوکوک ایجاد می‌شود، در همه جای دنیا و در فصول سرد سال شایع است.

انواع پنومونی

وی با اشاره به انواع پنومونی، به بروز عفونت ریه با عامل ویروسی اشاره کرد و گفت:‌ این نوع از پنومونی جزو بیماری‌های خود محدودکننده محسوب شده و پس از گذشت دوره بیماری، خودبخود و بدون ایجاد عارضه بهبودی پیدا می‌کند. دسته بعدی پنومونی‌ها به دنبال عوامل بیماری‌زای مهاجم اتفاق افتاده و می‌تواند عارضه‌زا بوده و منجر به بستری در بیمارستان و در موارد شدید بستری در آی سی یو و مرگ و میر شود.

زمان شیوع و علایم پنومونی

وی با بیان اینکه این نوع از عفونت ریه وسعت بسیار زیادی داشته و در همه جای دنیا دیده می‌شود، تصریح کرد: عمده شیوع پنومونی از نظر زمانی در فصول سرد سال بوده و تب و لرز، کم اشتهایی، سردرد، درد قفسه صدری، سرفه خلط‌دار که این خلط در ابتدا بی‌رنگ بوده ولی به مرور به زرد مایل به سبز تبدیل ‌شده، تنگی نفس و تنفس سریع و سطحی، افزایش ترشح دهان به داخل مجاری دستگاه تنفسی و تجربه یک لرز واقعی برخی از علائم بیماری پنومونی است.

وی در ادامه با بیان اینکه آنفلوانزا یکی از عفونت‌هایی است  که به صورت اولیه می‌تواند به بروز پنومونی منجر شود، ‌ افزود: سرماخوردگی و آنفلوانزا در این موارد جزو ام‌الامراض محسوب می‌شوند. در هین رابطه پنومونی بعد از آنفلوانزا، از انواع بسیار شدید این بیماری بوده که عمدتا منجر به  بستری در بیمارستان و حتی آی سی یو جهت استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی شده و گاهی با نارسایی تنفسی منجر به مرگ بیمار می‌شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

مردانی با تاکید بر اینکه بیماران با مشاهده علائم مذکور حتما باید به پزشک مراجعه کنند، ‌تصریح کرد: پزشک ضمن معاینه و گوش دادن به صداهای ریوی و  قفسه صدری می‌تواند تغییرات پیش آمده وجود عوامل بیماری زا، چرک و آب در سینه فرد را تشخیص دهد. همچنین در صورت نیاز با تصویربرداری یا سی تی اسکن، اسکن HR یا اسپیرال ریه می‌توان از بروز پنومونی اطمینان قریب به یقین حاصل کرد.

راه‌های تشخیص و درمان پنومونی

این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به سایر راه‌های تشخیص پنومونی، عنوان کرد: آزمایش و نمونه‌برداری از خلط بیمار نیز به تشخیص بیماری و میزان عامل بیماری‌زا کمک کرده و به تجویز  داروی مناسب بیمار برای درمان بهتر کمک می‌کند.

مردانی با اشاره به روش‌های درمانی مناسب پنومونی، اظهار کرد: درمان پنومونی در خیلی از موارد (افراد زیر ۶۵ سال، عدم وجود تغییرات خلق و خو و هوشیاری، طبیعی بودن آزمایش اوره و خون بیمار، عدم وجود نقص ایمنی در بیمار و نبود بیماری‌هایی مانند سرطان و HIV) به صورت سرپایی و با تزریق و تجویز آنتی بیوتیک انجام می‌شود.

افراد در معرض خطر پنومونی

وی ادامه داد: البته بیماران بالای ۶۵ سال، افراد دارای اوره بالا یا بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های قلبی، ریوی، آسم، آنفلوانزا و یا افراد دارای سابقه پیوند، امکان دارد به درمان‌های سرپایی پاسخ نداده و نیاز به بستری در بیمارستان برای تجویز آنتی بیوتیک‌های قوی و یا سایر درمان‌ها داشته باشند.

عضو کمیته کشوری آنفلوانزا در ادامه با اشاره به برخی از آمارهای مرتبط با آنفلوانزا و پنومونی، تصریح کرد: سالیانه طی فصول سرد سال، میلیون‌ها مورد بیماری آنفلوانزا در جهان اتفاق می‌افتد که از این تعداد ۳ تا ۵ میلیون نفر به پزشک مراجعه کرده و بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر آنها به ویزیت پزشک متخصص نیاز پیدا می‌کنند. یک چهارم این افراد در بیمارستان بستری شده و سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار نفر از این بیماری فوت می‌کنند.

وی پنومونی بعد از آنفلوانزا را یکی از موارد مرگ و میر در این بیماری عنوان کرد و افزود: بنابراین پیشگیری از بروز آنفلوانزا تا حد زیادی به کاهش مرگ و میرهای ناشی از پنومونی منجر می‌شود.

تزریق واکسن راهکاری برای کاهش بروز آنفلوانزا و پنومونی

مردانی با اشاره به راهکارهایی برای کاهش بروز آنفلوانزا، ‌گفت: در این راستا به کلیه افراد در معرض خطر بروز آنفلوانزا یعنی افراد بالای ۶۵ سال، زنان باردار، کودکان ۶ ماه تا ۶ سال، بیماران کلیوی، دیابتی، پیوندی‌ها، مبتلایان به ایدز و سرطان و یا مصرف کنندگان داروهای سرکوب‌گر سیستم ایمنی و کلیه پرسنل پزشکی، توصیه شده که در آستانه شروع فصل سرد سال (مهر و آبان) حتما نسبت به تزریق یک دوز واکسن آنفلوانزا به صورت سالیانه اقدام کنند.

وی تاکید کرد: افراد مذکور در صورت عدم تزریق واکسن و ابتلا به آنفلوآنزا متاسفانه دچار عوارض جبران ناپذیر وحتی ممکن است مرگ شوند، بنابراین تمام این افراد  باید نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.

با تزریق واکسن خطر بیماری صفر نمی‌شود

وی با تاکید بر اینکه با تزریق واکسن خطر بروز بیماری صفر نمی‌شود، گفت: ولی به طرز چشمگیری از بروز بیماری پیشگیری می‌شود، بنابراین با پیشگیری از آنفلوانزا از بروز پنومونی جلوگیری می‌شود؛ چراکه در صورت ابتلا به پنومونی بعد از آنفلوانزا، نیازمند بستری بوده و در صورت عدم درمان احتمال مرگ و میر وجود دارد.

عضو کمیته کشوری آنفلوانزا با اشاره به وجود  واکسن ۱۳ و ۲۳ ظرفیتی "پنوموواکس" در ایران، گفت:‌ به افراد در معرض خطر، افراد مسن بالای ۶۰ سال و کودکان توصیه می‌شود که حتما نسبت به تزریق واکسن سینه پهلو یا پنومونی اقدام کنند؛ چراکه از بروز پنومونی تا حد زیادی پیشگیری می‌کند.

وی با اشاره به اهمیت شستشوی مرتب دست‌ها در کاهش ابتلا به بیماری، اظهار داشت: براساس نتایج مطالعات صورت گرفته در ژاپن، حتی شستشوی دست به مدت ۳۰ ثانیه با آب لوله کشی معمولی باعث از بین رفتن اثر بیماری‌زایی ویروس آنفلوآنزا و مانع انتقال بیماری از بیمار به دیگران می‌شود.

آمار مرگ و میر ناشی از پنومونی

این فوق تخصص بیماری‌های عفونی، با بیان اینکه علت و نوع پنومونی در آمار مرگ و میر و میزان پاسخ‌دهی به درمان تاثیرگذار است، گفت: به عنوان نمونه پنومونی‌های ویروسی اصلا مرگ و میر ندارند و پنومونی بعد از آنفلوانزا یک صدم درصد باعث مرگ و میر می‌شود. ولی پنومونی نوع ۳ که در افراد دارای نقص ایمنی و ضعیف بروز می‌کند، بدخیم بوده و درصد مرگ و میر بالاتری دارد.

وی در پاسخ به ضرورت تزریق واکسن آنفلوانزا در افراد سالم، گفت: افراد عادی مراقب سالمند، کلیه کارکنان مراکز سالمندان و پرسنل بیمارستانی برای جلوگیری از انتقال بیماری، افراد زیر ۶۰ سال در صورت دارا بودن بیماری زمینه‌ای مثل آسم، فشار خون و بیماری‌های قلبی نیز توصیه می شود که نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. منبع: ایسنا برچسب ها: واکسن ، سینه پهلو ، تزریق

منبع: ناطقان

کلیدواژه: واکسن سینه پهلو تزریق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۶۴۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۹۲ بیمار هموفیلی تحت پوشش کانون هموفیلی چهارمحال و بختیاری

مینا قاسمیان نماینده کانون هموفیلی چهارمحال و بختیاری گفت: در حال حاضر ۹۲ بیمار هموفیلی در استان زیر پوشش این کانون قرار دارند این در حالی است که تعداد بیماران مبتلا بیش از این تعداد است و برخی از بیماران به سبب برخی مسائل از جمله نگاه جامعه عضو این کانون نمی‌شوند.

وی افزود: کانون هموفیلی یک نهاد به طور کامل مردمی است و تلاش دارد با جذب کمک خیرین و نیکوکاران کمک‌های مادی و معنوی به بیماران زیر پوشش ارائه دهد.

قاسمیان اضافه کرد: علاوه‌بر ارائه تسهیلات و وام به افراد نیازمند که عضو کانون هستند تلاش می‌شود تا به بیماران مشاوره داده شود تا با محدودیت‌ها و سختی‌های بیماری سازگاری پیدا کنند و همچنین به مناسبت‌های مختلف برای آن‌ها جشن برگزار می‌شود تا از نظر روحی برای آن‌ها تنوع ایجاد کنیم.

نماینده کانون هموفیلی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه ساختمان این کانون اجاره‌ای است و هزینه زیادی برای رهن و اجاره در بردارد، اظهار کرد: اگر دولت کمک کند تا زمینی و یا ساختمانی در اختیار کانون قرار دهد دغدغه‌های موجود برطرف می‌شود و می‌توان به شکل بهتری به امور بیماران تحت پوشش رسیدگی کرد.

بیشتر بخوانید

وجود ۷۴ بیمار هموفیلی در چهارمحال و بختیاری

وی با بیان اینکه برخی از بیماران هموفیلی نیاز به تعویض مفصل کتف، آرنج و زانو هستند، اضافه کرد: بر اثر خونریزی زیاد فرد مبتلا مفصل خود را از دست می‌دهد و تعویض مفصل هزینه‌های زیادی دارد که در همین خصوص به بیماران نیازمند وام داده می‌شود.

قاسمیان ادامه داد: هر بیمار هموفیلی که فاکتور ۸ را نداشته باشد و بیماری آن شدت بیشتری نسبت به بقیه دارد مجبور است که در ماه ۲۵ آمپول فاکتور بزند که هر کدام از این آمپول‌ها حدود ۳۰ میلیون ریال هزینه دارد که به عبارتی در ماه ۷۵۰ میلیون ریال می‌شود که دولت این هزینه را کامل پرداخت می‌کند.

وی افزود: یک مرکز جامع هموفیلی در تهران نیز فعال است که برای امور درمانی بیماران استان را به آن مرکز معرفی می‌کنیم و هزینه‌ها در آن رایگان است.

بیماران هموفیلی همانند دیگر افرادی که با بیماری خاص دست و پنجه نرم می‌کنند دارای چالش‌ها و دغدغه‌هایی هستند که می‌طلبد برای رفع آن اقدامات موثری انجام گیرد، هرچند نگاه گرم دولت سیزدهم بخشی از این دغدغه‌ها را برطرف کرده است.

۱۷ آوریل ۱۹۸۹ به مناسبت سالروز تولد بنیانگذار فدراسیون جهانی هموفیلی این روز که مصادف با ۲۸ فروردین است به روز جهانی هموفیلی نامگذاری شده است.
این نامگذاری فرصتی برای شناخت بهتر این بیماری است که شاید از همان بدو تولد تا پایان زندگی مهمان ناخوانده بیماران شود.

هموفیلی که از آن به عنوان اختلال انعقادی در فاکتور‌های خونی یاد می‌شود با علائمی همچون کبودی و یا خونریزی‌های طولانی مدت در اثر کوچکترین جراحتی قبل از تشخیص و درمان ایجاد می‌شود و پس از مراجعه به پزشک آن هنگام است که نام آن برای بیمار برملا می‌شود.

هموفیلی بر اثر جهش یا تغییر در یکی از ژن‌هایی که دستورالعمل ساخت پروتئین‌های فاکتور لخته شدن را ایجاد می‌کند، به وجود می‌آید. این تغییر یا جهش می‌تواند عملکرد صحیح پروتئین لخته کننده را از بین برده یا به طور کامل از آن جلوگیری می‌کند. این بیماری در مردان شایع‌تر است.

بسیاری از افرادی که اعضای خانواده آن‌ها مبتلا به هموفیلی هستند، باید بلافاصله بعد از تولد نوزادشان را آزمایش کنند. برای تشخیص، پزشکان آزمایش خون خاصی را انجام می‌دهند تا نشان دهد خون به درستی لخته شده است. اگر اینگونه نباشد آن‌ها روش سنجش فاکتور را انجام می‌دهند تا علت اختلال خونریزی را تشخیص دهند. این آزمایش‌ها نوع هموفیلی و شدت را نشان می‌دهد.

خانم رشیدی مادر دو کودک مبتلا به هموفیلی است. یکی از فرزندانشان اکنون ۱۸ ساله است و به سبب ناراحتی‌ها و محدودیت‌هایی که این بیماری بر وی تحمیل کرده است در سال تحصیلی جاری در کلاس درس حاضر نشده و ترک تحصیل کرده است.

وی گفت: پسرم هر موقع در مدرسه اقدام به بازی و یا ورزش می‌کرد دست و پایش سیاه می‌شد و خونریزی می‌کرد و به سبب همین مشکل از هم‌کلاسی‌ها خجالت می‌کشید و دوست نداشت به مدرسه برود.

این مادر از مسئولان تقاضا داشت تا برای کودکان و نوجوانان مبتلا به هموفیلی مکان‌هایی مختص ورزش احداث کند و ورزش‌هایی که متناسب با شرایط آن هاست را در این مکان‌ها آموزش دهند تا این افراد از ورزش گریزان نشوند.

خانم رشیدی ادامه داد: حال که فرزندم ترک تحصیل کرده است نسبت برای آینده کاری وی نگران هستم و با توجه به شرایط جسمانی که دارد انتظار دارم دولت شغل مناسبی برای این افراد در نظر بگیرد یا آن‌ها را بیمه کند تا در آینده بتوانند از مزایای بازنشستگی برخوردار شوند.

وی در خصوص مشکل فرزند کوچکتر خود که آن هم مبتلا به هموفیلی اینگونه ادامه داد: فرزند دومم استعداد خوبی در درس دارد، اما موقع بازی در مدرسه دچار خونریزی می‌شود و همین موضوع سبب می‌شود تا از درس‌ها عقب بیفتد.

این مادر گفت: فرزند کوچکترم نیاز به دارو دارد و هر ماه باید دارو مصرف کند، در اخبار آمده که داروی جدید وارد کشور شده که با مصرف آن بیماران مبتلا به هموفیلی تا سه ماه بی‌نیاز از تزریق فاکتور خونی هستند، اما این دارو هنوز در اختیار استان قرار نگرفته است و انتظار می‌رود در این خصوص پیگیری لازم از سوی مسئولان انجام شود.

طبق دستورالعمل‌های درمانی، بهترین روش برای درمان هموفیلی جایگزینی فاکتور انعقادی خون از دست رفته است تا خون بتواند به درستی لخته شود. این کار با تزریق (از طریق ورید) کنسانتره‌های فاکتور آماده شده تجاری انجام می‌شود.

افراد مبتلا به هموفیلی می‌توانند خودشان یاد بگیرند که چگونه این تزریق‌ها را انجام دهند تا بتوانند قسمت‌های خونریزی را متوقف کنند و با انجام تزریق به طور منظم حتی می‌توانند از بیشتر قسمت‌های خونریزی جلوگیری کنند. دریافت مراقبت‌های پزشکی با کیفیت از پزشکان و پرستاران که اطلاعات زیادی در مورد این اختلال دارند می‌تواند به جلوگیری از برخی مشکلات کمک کند.

آقای صادقی یکی دیگر از بیماران هموفیلی بیش از ۳۰ سال است که از بیماری خود آگاه شده است. وی نسبت به کمبود پزشک متخصص خون و آنکولوژی در استان گلایه دارد و می‌گوید: برای تزریق آمپول فاکتور۸ با مشکلات زیادی روبرو هستیم و افرادی که بتوانند این آمپول را تزریق کنند در استان کم هستند.

وی ادامه داد: علاوه‌بر اینکه افراد حاذق برای تزریق آمپول فاکتور ۸ در استان کم هستند بلکه این آمپول نیز به ندرت در بازار یافت می‌شود، نمونه خارجی آن موجود نیست و نمونه داخلی هم سخت پیدا می‌شود.

این بیمار مبتلا به هموفیلی که از بدو تولد و به شکل ارثی مبتلا به این بیماری شده است به نحوه آگاهی خود از این بیماری اشاره کرد و گفت: وقتی ۳۰ ساله بودم به دندانپزشکی مراجعه کردم و زمانی که دکتر دندان من را بخیه و پانسمان کرد تا یک هفته خون آن بند نیامد که در نهایت آزمایش دادم و مشخص شد که مبتلا به هموفیلی مادرزادی هستم.

صادقی با تاکید بر اینکه آگاهی از ابتلا به هموفیلی و اطلاع‌رسانی در این خصوص از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار کرد: درمان به موقع می‌تواند از بسیاری از آسیب‌های مادی و معنوی این بیماری بکاهد و از سوی دیگر مردم جامعه باید آگاه باشند که این بیماری اگر تحت مراقبت باشد مشکلی برای فرد و اطرافیان ایجاد نمی‌کند.

وی افزود: تاکنون ۲ بار عمل جراحی داشته‌ام که در هر مورد باید آمپول فاکتور ۸ تزریق می‌کردم که با تزریق آمپول عمل به خوبی انجام گرفت و مشکلی به وجود نیامد.

کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری با اشاره به حمایت‌های دولت سیزدهم از بیماران خاص و از جمله بیماران هموفیلی گفت: بیمه‌ها ۱۰۰ درصد هزینه‌های بیماران را تقبل می‌کنند.

سولماز رمضانی افزود: بیماران هموفیلی در هنگام بستری در بیمارستان و برای تزریق آمپول فاکتور هیچ هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند و از سوی دیگر دارو‌های آنها از طریق معاونت غذا و دارو تامین و به صورت رایگان توزیع می‌شود.

وی با بیان اینکه بیماران هموفیلی ۲ دسته هستند؛ دسته اول بیمارانی که مادرزادی مبتلا به بیماری شده‌اند و دست دوم از طریق عامل ثانویه نظیر ازدواج فامیلی درگیر این بیماری شده‌اند، تصریح کرد: شدت بیماری در بیمارانی که به صورت ارثی و مادرزادی مبتلا هستند بیشتر است، اما بیماری در بیمارانی که اکتسابی مبتلا شده‌اند قابل درمان و کنترل است و به صورت مقطعی افراد را درگیر می‌کند.

کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری افزود: تمام تلاش دولت بر این است که از رنج بیماران بکاهد و در این خصوص نقش حمایتی بیمه‌ها در دولت سیزدهم پررنگتر شده است.

صندوق حمایت از بیماران سخت علاج در سال‌های گذشته پنج بیماری را پوشش می‌داد، اما به همت دولت سیزدهم ۱۰۷ بیماری زیر پوشش این صندوق قرار دارد.

مدیرکل بیمه سلامت چهارمحال و بختیاری گفت: از ۱۰۷ بیماری برای ۵۱ بیماری از جمله هموفیلی پروتکل درمانی نوشته و در سامانه‌ها بارگذاری شده و بدون اینکه فرد بعد بخواهد فاکتور ارائه دهد همان موقع تخفیف‌های سامانه‌ای و الکترونیک برای بیمار لحاظ می‌شود.

علیرضا اصغرزاده اظهار کرد: از یک میلیون نفر جمعیت استان، ۴۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه سلامت نشان‌دار شده‌اند که از این تعداد حدود ۱۵ هزار نفر مبتلا به بیماری خاص و سخت علاج هستند.

وی یادآور شد: وقتی بیماران نشان‌دار شوند مشخص می‌شود که باید چه میزان پول ویزیت دهند، چقدر تخفیف دارویی به آن تعلق می‌گیرد و چه دارو‌هایی باید برای آن تایید شود و بدین ترتیب ۹۵ تا ۱۰۰ درصد هزینه‌های بستری بیماران نشان‌دار پرداخت می‌شود.

منبع : ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • اجرای طرح ملی واکسیناسیون رایگان طیور بومی در خمینی‌شهر
  • این بیماری در کمین کسانی که زبانشان تلخ می‌شود
  • ورود داروهای مخدر و آرام‌بخش های بنزودیازپین به عربستان ممنوع است/لزوم تزریق واکسن مننژیت+فیلم
  • ۹۲ بیمار هموفیلی تحت پوشش کانون هموفیلی چهارمحال و بختیاری
  • ورود داروهای مخدر و آرامبخش های بنزودیازپین به عربستان ممنوع است/لزوم تزریق واکسن مننژیت+فیلم
  • احتمال شیوع بیماری آنتروتوکسمی در دام‌های سبک
  • بیماری در بیراهه زیبایی
  • نتایج امیدوارکننده آزمایش مقدماتی یک واکسن برای شایع‌ترین بیماری آمیزشی
  • چه چیزی باعث ژنیکوماستی می شود؟
  • چه افرادی بیشتر در معرض خطر سرخک هستند؟