Web Analytics Made Easy - Statcounter

پل کشکان با قدمتی بیش از هزار سال در خطر تخریب قرار دارد که نیازمند تامین اعتبار و انجام مرمت است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، لرستان را به پل‌های تاریخی و بناهایی با قدمت چند هزار ساله‌اش می‌شناسند؛ در واقع چشم‌انداز هنر و معماری هزار و 400 ساله ایران را می‌توان در پل‌های تاریخی این استان مشاهده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لرستان با دارا بودن صدها پل تاریخی از جمله پل‌ کشکان، شاپوری (شکسته)، گاومیشان، پل‌دختر، کلهر و پل گپ نام پایتخت پل‌های تاریخی ایران را به خود گرفت و همواره به عنوان شاهراه مهمی در طول تاریخ، گذرگاه شمال را به جنوب و شرق را به غرب وصل کرده است.

اما پل‌های تاریخی لرستان و سایر بناهای چند هزار ساله این استان در سیل فروردین ماه امسال در امان نماند و خساراتی بر پیکره این بناها وارد شد؛ پل «کشکان» که از پل‌های تاریخی دوره ساسانیان است و لقب مادر پل‌های تاریخی ایران را به خود گرفته است پایه‌های آن در میان سیلاب دچار آسیب شد و یکی از ستون‌های آن فرو ریخت.

سید امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی استان لرستان ششم فروردین ماه امسال بود که از خسارت سیلاب به پل های تاریخی لرستان خبر داد و گفت: براثر بارش‌های شدید و سیلاب ناشی از رودخانه کشکان، بخشی از پایه طاق الحاقی کشکان تخریب شد و یکی از ستون های کشکان فرو ریخت، همچنین خساراتی به پل های تاریخی کلهر و افرینه وارد شده است.

هم اکنون این پل تاریخی هزار ساله در خطر ریزش قرار دارد و بیم آن می رود با وقوع سیلاب دیگر «کشکان» در خطر نابودی قرار گیرد و بزرگترین پل تاریخی ایران از بین برود.

مادر پل‌های تاریخی ایران نیازمند مرمت

علی مصطفی نژاد کارشناس پل های تاریخی لرستان در گفت و گو با خبرنگار سفیر افلاک اظهار داشت: بیشترین خسارات سیل در لرستان در حوزه میراث فرهنگی بوده است چرا که پل های تاریخی در محور طغیان رودخانه ها قرار دارد و مانعی وجود ندارد که در جلوی طغیان رودخانه ها قرار بگیرد.

وی افزود: باتوجه به اینکه سیل اخیر میراث لرستان را در معرض خطر قرار داد، خسارتهای دیگری نیز به تاسیسات شهرها و روستاها چگنی، پلدختر و معمولان وارد کرد.

کارشناس پل های تاریخی لرستان عنوان کرد: در سیل امسال بیشترین خسارت در حوزه میراث فرهنگی به پل های تاریخی وارد شد به طوری که پایه این پل ها در برخورد با آب آسیب دید.

وی بیان کرد: بر اساس نظر کارشناسان این سیل چه بسا در ۵۰۰ سال گذشته بی سابقه بوده است ولی پل هایی با قدمت بیش از هزار سال قطعا بی آسیب نبوده اند و با وقوع سیل اخیر نیز در خطر تخریب قرار گرفتند.

مصطفی نژاد تصریح کرد: پل های تاریخی لرستان به علت فرسودگی در برخی از طاق ها و پایه های اتصالی از بالا دست و به خاطر نداشتن طاق و به هم تنیده نبودن عملا در مواردی آسیب ها به صورت قطعی شناسایی نشده است.

اعتبارات قطره چکانی پاسخگو نیست

وی گفت: اعتبارات قطره چکانی پل های صدگانه لرستان از سالهای گذشته تاکنون جوابگوی مرمت و استحکام بخشی این اَبر پل ها نبوده و نیست؛ اینگونه اعتبارات برای پلهای تاریخی استان مناسب نیست و مرمت پل کشکان با این اعتبارات اندک امکانپذیر نیست.

کارشناس پل های تاریخی لرستان خاطرنشان کرد: پل کشکان واقع در شهرستان چگنی دارای ۱۳ پایه است که در سیل اخیر یک پایه آن تخریب شد و یک پایه دیگر آن در معرض خطر قرار دارد.

وی اظهار داشت: هر کدام از این پایه ها آپارتمانی است حدودا ۷ طبقه با زیر بنای ۱۵۰متر مربع که این ابعاد، اندازه و حجم می‌تواند با اعتبارات در خور خودش سرپا بماند و برقرار و استوار باشد.

مصطفی نژاد افزود: پل کلهر نیز با زیر بنای ۲۰۰متر مربع و ارتفاع ۲۱ متر اعتباری به مبلغ ۵۰تا ۱۰۰میلیون تومان برای این پل در نظر گرفته شده بود که هیچ دردی از این بنا را دوا نمی کند و هم اکنون در بحث سیل اخیری که به صورت وحشتناک روی این پل تاثیر گذاشت هیچ گونه اعتباری در نظر گرفته نشده است.

یک ریال اعتبار خسارت سیل پرداخت نشد

وی بیان کرد: استان لرستان در حوزه پل های تاریخی بهترین تیم های کاری، مناسب ترین شرایط همکاری اداری لازم و حساسیت های لازم را دارد اما متاسفانه اعتبارات بسیار اندک و ناچیز است.

کارشناس پل های تاریخی لرستان عنوان کرد: از محل ستاد حوادث بنا بود حدود ۳۰میلیارد تومان برای جبران خسارات ناشی از این سیل به پل های تاریخی لرستان تعلق گیرد ولی تاکنون حتی یک ریال اعتبار به این موضوع تخصیص داده نشده است.

وی گفت: باتوجه به بارندگی هایی که در پیش رو داریم به زودی مجددا طغیان ها و سرکشی رودخانه ها آغاز خواهد شد ولی چگونه پایه های آسیب دیده و زخمی ابر پل های لرستان می توانند با زور آزمایی این رودخانه ها مبارزه کند که در این راستا دست اندر کاران به خصوص ستاد حوادث بایستی پاسخگو باشند.

کشکان در خطر نابودی

زهرا بهاروند معاون میراث فرهنگی لرستان در گفت و گو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: کشکان پلی است باستانی که تاریخ ساخت آن به دوره حکومت آل حسنویه و ساخت آن به قرن چهارم هجری قمری بر می گردد و بر اساس کتبه موجود در زمان بدربن حسنویه ساخته شده است.

وی افزود: پل کشکان در محور مستقیم دارای ۱۱ پایه اصلی و دو پایه کوچک فرعی در انتهای غربی می باشد که دو پایه کوچک فرعی اتصال پایه را با تپه مجاور از طریق یک راسپ نزولی برقرار کرده است‌.

معاون میراث فرهنگی لرستان عنوان کرد: در سیل فروردین ماه به دلیل حجم بالای آب رودخانه و بی سابقه بودن سیلاب از ۱۰۰ساله اخیر، متاسفانه یک پایه الحاقی که ساخت آن مربوط  به دوره قاجار بود تخریب شده و یکی از پایه های اصلی این پل کج شد و در همان حالت باقی مانده است.

وی بیان کرد: در پی وقوع این حادثه بلافاصله کارشناسان میراث فرهنگی به محل اعزام شدند و گزارشی به سازمان ارسال شد و در همان روزهای ابتدایی گروه کارشناسان میراث فرهنگی و معاون کشور از محل بازدید کردند.

بهاروند تصریح کرد: در پی بازدیدهای انجام گرفته اعتباری معادل ۵۰۰میلیون تومان جهت اجرای دیوار محافظ به استان تخصیص یافت تا در صورت سیل احتمالی از تخریب بیشتر این پل جلوگیری شود.

وی خاطرنشان کرد: عملیات ساخت این دیواره محافظ در حال انجام است و تقریبا حدود ۷۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ پایه های کج شده نیز قبل از هرگونه اقدامی نیاز به مطالعه دارد که پیشنهاداتی از کارشناسان خبره کشور جهت مرمت و پایدار نگه داشتن در همین حالت شده که هنوز به تصویب نهایی نرسیده است.

معاون میراث فرهنگی لرستان گفت: از آنجا که مرمت پل نیاز به تخصیص اعتبار دارد و بااعلام ستاد بحران این اداره کل نیز اعلام خسارت خود را از طریق سامانه انجام داده است ولی تاکنون متاسفانه هیچ اعتباری به برای جبران خسارات وارده به میراث فرهنگی استان تعلق نگرفته است و به محض تخصیص اعتبار عملیات مرمت و استحکام بخشی آغاز خواهد شد.

وی اظهار داشت: میراث فرهنگی لرستان در حد توان بااعتبارات جزئی اقداماتی بر روی پل ها و دیگر بناهای آسیب دیده انجام داده است که کافی نیست ودر صورت تکرار سیلاب امکان آسیب رسیدن جدی تر به این بناهای باارزش تاریخی وجود دارد که این مهم یاری و کمک ارگانهای ذیربط را جهت تامین اعتبارات لازم می طلبد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۷۵۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سعدآباد پرحاشیه

همشهری آنلاین - محمد باریکانی: ؛ مجموعه تاریخی - فرهنگی سعدآباد تهران اما در چندماه اخیر با حاشیه‌های بسیار مواجه شده است. از قطع درختان سعدآباد توسط مدیران این مجموعه به بهانه فرسودگی و ایجاد خطر برای بازدیدکنندگان تا تعطیلی و تخلیه موزه مرکز اسناد و وضعیت نامعلوم هاردهای حاوی میلیون‌ها عکس و سند تصویری سعدآباد که ۳۰سال برای ذخیره‌سازی آنها زمان گذاشته شده بود، تبدیل این موزه به دفتر کار مدیر، یافتن یک شیء زیر خاک که مدیران سعدآباد در همهمه قطع درختان مدعی شدند قاچاقچیان آثار تاریخی در این مجموعه آن را برای بیرون‌بردن از سعدآباد زیر خاک کرده‌اند و هنوز هم در دست بررسی است که آیا قدمت آن قاجاری است یا پهلوی و معاصر، تا آب‌گرفتگی شدید موزه ظروف سلطنتی سعدآباد که به تعبیر برخی رسانه‌ها پشت‌بام آن را تبدیل به استخر کرد و آسیب‌های بسیاری به بنای ساختمان این مجموعه که به کاخ اشرف شهرت داشت وارد کرد، همگی حاشیه‌های بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین مجموعه تاریخی-فرهنگی شهر تهران در ماه‌های گذشته‌اند. پرونده شکایت شهرداری از قطع درختان سعدآباد همچنان در جریان است و همین چند روز قبل بود که بازپرس دادسرا برای تکمیل تحقیقات درخصوص تعداد درختان قطع‌شده به این مجموعه رفت و شهرداری تهران در انتظار اعلام نظر دستگاه قضایی است.

قبض آب ۷میلیارد تومانی

مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد چندین منبع تامین آب دارد؛ رودخانه دربند و - آنطور که صدای میراث اعلام کرده است - حقابه پس‌قلعه و چندین قنات و چندین چاه آب؛ اما هزینه‌ای که این مجموعه برای مصرف ۲سال آب شرب شهری از دو کنتور موجود در تمام این مجموعه زیرنظر وزارت میراث فرهنگی باید پرداخت کند، به‌گفته وزیر میراث فرهنگی، ۷میلیارد تومان است. براساس آنچه در رسانه‌ها منتشر شده است، ۳نشتی آب وسیع در سعدآباد و آبیاری باغات و فضای سبز این مجموعه با آب شهری موجب شده است که قبض آبی نجومی برای مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد بیاید و این مجموعه ماهانه ۳۵۰میلیون تومان بدهی آب داشته باشد.

هزاران لیتر آب بر پشت‌بام موزه ظروف سلطنتی سعدآباد

روزنامه همشهری اما مهم‌ترین آسیب واردشده به مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد را که آب‌گرفتگی شدید این مجموعه در هفته‌های گذشته بود، زیر ذره‌بین برده است؛ اتفاقی که موجب شد جریان آب ۳روز مداوم بر پشت‌بام ساختمان موزه ظروف سلطنتی جریان داشته باشد و به دیوارها و بنای این مجموعه سرایت کند و سالن خلیج‌فارس آن را که سایت صدای میراث خبر از وجود یکی از مخازن مهم این مجموعه در آن داده بود، دچار آسیب پلمب کند.

اما ماجرا چه بود؟ بارش‌های اواخر فروردین‌ماه سال‌جاری که چند روز ادامه یافت، به همراه خرابی منبع انبساط آب واقع بر پشت‌بام موزه ظروف سلطنتی سعدآباد، موجب نشتی هزاران لیتر آب در ۳روز متوالی - آنطور که صدای میراث گزارش داده بود - شد؛ اما این آب چگونه به پشت‌بام ساختمان موزه و سپس به پشت دیوارهای سالن‌های موزه رسید و از سقف داخلی وارد محوطه موزه‌ای شد و کف سالن خلیج‌فارس را گرفت و پشت دیوارهای داخلی مجموعه جمع شد؟

بی‌توجهی به یک هشدار

اسفندماه سال گذشته نامه‌ای با قید فوریت در اتوماسیون اداری مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد قرار گرفت که به موجب آن شیرین شعبانی، رئیس موزه ظروف سلطنتی سعدآباد به حسین علوی، مدیر وسیع‌ترین مجموعه تاریخی-فرهنگی شهر تهران، خبر داد که خطر آب‌گرفتگی این مجموعه جدی است. او درخواست اعزام کارشناس برای رفع ایرادات در ساختمان موزه ظروف سلطنتی سعدآباد را ارائه کرد.

شعبانی اما به صدای میراث گفته است که مدیر سعدآباد به این نامه توجه نکرد تا آنکه آب‌گرفتگی این مجموعه به‌دلیل خرابی منبع انبساط و بارش‌های فروردین‌ماه سال‌جاری خسارات زیادی به این ساختمان و سالن‌های آن وارد آورد.

ویدئوهایی که در اختیار روزنامه همشهری نیز قرار گرفته است، شامل تصاویر عجیبی از داخل سالن‌های آب‌گرفته موزه ظروف سلطنتی است؛ تصاویری که نشان‌دهنده تجمع زیاد آب پشت دیوارهای موزه است به‌طوری‌که آب با یک فشار دست از داخل دیوارها به بیرون نشت می‌کند.

ارزش‌های تاریخی موزه ظروف سلطنتی سعدآباد

شیرین شعبانی، مدیر سابق موزه ظروف سلطنتی سعدآباد: موزه ظروف سلطنتی سعدآباد دومین موزه مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد به لحاظ تعداد آثار است. بیش از ۸۰هزار شیء تاریخی در مخازن و این موزه وجود دارد. ظروف موزه در چهار بخش مختلف قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و ظروف اهدایی تقسیم‌بندی می‌شوند که ظروف دوره قاجار شامل ظروف نقره و با روکش نقره و همچنین ظروف دارای روکش ضخیم طلا در دوره‌های بعدی هستند. ظروف مربوط به جشن‌های ۲۵۰۰ساله نیز در این مخازن وجود دارند. البته میان این ظروف آثاری هست که تنها یک عدد از آنها در جهان وجود دارد و قابل قیمت‌گذاری نیستند؛ ظروفی که به کارخانه‌های معروف دنیا مانند لیموژ، باواریا، رزنتال سور و غیره سفارش داده‌ شده‌اند و شاید در مواردی تنها یک قطعه یا یک دست برای ایران تولید شده‌اند. ظروف اهدایی هم به مناسبت‌های مختلف به خاندان پهلوی اهدا شده‌اند. این موزه دارای آثار منحصربه‌فردی است؛ ازجمله ظروف کریستال، چینی و ظروف فلزی مشتمل بر ظروف نقره‌ای و دارای روکش نقره بسیار باارزش، و همچنین آثار و ظروفی با روکش طلا با چندین میکرون ضخامت. آثار موزه ظروف سلطنتی تحت حسابرسی دقیق اموال دولتی است. این آثار البته هنوز صورتجلسه کامل ندارند و برخی از اموال موجود در مخازن هم هنوز ثبت‌نهایی نشده‌اند. بخشی دیگر البته در مرحله ثبت قرار دارند. یک مخزن از آثار گنجینه موزه ظروف سلطنتی سعدآباد در سالن خلیج‌فارس و همان سالنی است که دچار آب‌گرفتگی شد. مخزن موجود در این سالن به‌دلیل آب‌گرفتگی دچار رطوبت شدید شده و ممکن است آثار موجود در آن آسیب ببینند؛ درحالی‌که ۸سال زحمت کشیده شده است تا ۸۰هزار شیء ارزشمند این مجموعه ساماندهی شوند.

کد خبر 846780 برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری فرهنگ - میراث فرهنگی تهران

دیگر خبرها

  • اقدامات لازم جهت حفظ اموال فرهنگی در بروجرد ضروری است
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر_ ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • ۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد
  • ارتقای روشنایی معابر جهان شهر تاریخی یزد
  • نابودی بزرگترین دشت لاله‌های واژگون کشور، خیلی دور، خیلی نزدیک
  • ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟