Web Analytics Made Easy - Statcounter

خرداد؛ یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: مجموعه فعالیت‌های ایران در ماه‌های اخیر، کشورمان را بیش از پیش به نقطه‌ای نزدیک می‌کند که غرب از آن با عنوان «گریز هسته‌ای» نام می‌برد. پیش از برجام آمریکایی‌ها مدعی بودند که تهران دو تا سه هفته با ساخت سلاح هسته‌ای فاصله دارد و یک برآورد نشان می‌دهد ایران اگر با همین روند ادامه دهد تا نزدیک سال جدید میزان مواد لازم برای ساخت حداقل یک بمب اتم را خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


امیرعلی ابوالفتح در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی که در آن ضمن نادیده گرفتن عدم عمل به تعهدات خود، ضمن درخواست از ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی، بصورت علنی از امکان استفاده از «مکانیسم ماشه» سخن گفته‌اند، در خصوص این تهدید سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان، گفت: در فاصله بین گام سوم و گام چهارم، فعالیت هسته‌ای یا کاهش تعهدات ایران یک تغییر چشمگیر و اساسی داشته است. در گام سوم، فعالیت ایران شامل موارد جزئی بوده یا حداقل از دید اروپایی‌ها تخطی جزئی از برجام صورت گرفته بود و شاید بتوان گفت برای آنها قابل تحمل و قابل درک بود که در مقابل خروج آمریکا از برجام ایران دست به اقداماتی زده که اندکی ظرفیت اورانیوم این کشور را افزایش خواهد داد. 
وی ادامه داد: اما در زمان اتخاذ گام چهارم، اروپا با یک تغییر اساسی در فعالیت هسته‌ای ایران رو به رو شد؛ نخست اینکه این غنی‌سازی در فردو انجام شد و اهمیت این سایت برای اهالی فن و اروپا مشخص شده است و پیام خاصی را منتقل می‌کند. فردو ویژگی‌های خاصی دارد که باعث می‌شود دنیا به شدت نسبت به این مساله حساسیت نشان دهد و به نوعی خط قرمز آنها تلقی می‌شود.
وی افزود: نکته بعدی این است که ایران در گام چهارم از سانتریبفیوژهای جدید استفاده کرده و این در حالی است که اروپایی‌ها تصور می‌کردند تهران اگر بخواهد اقدامی نیز انجام دهد با استفاده از همان سانتریفیوژهای قدیمی خواهد بود و این مساله نمی‌تواند ذخایر اورانیوم ایران را به شکل اساسی گسترش دهد اما گفته می‌شود سانتریفیوژهای جدید به کار گرفته شده تا ۱۵ برابر سرعت غنی‌سازی ایران را افزایش داده و هر روز فعالیت فردو به میزان قابل توجهی ذخایر ایران را افزایش می‌دهد و آژانس اعلام کرده است که ایران حدود ۳۷۳ کیلو اورانیوم غنی شده دارد. 
این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: مجموعه فعالیت‌های ایران در ماه‌های اخیر، کشورمان را بیش از پیش به نقطه‌ای نزدیک می‌کند که غرب از آن با عنوان «گریز هسته‌ای» نام می‌برد. پیش از برجام آمریکایی‌ها مدعی بودند که تهران دو تا سه هفته با ساخت سلاح هسته‌ای فاصله دارد و یک برآورد نشان می‌دهد ایران اگر با همین روند ادامه دهد تا نزدیک سال جدید میزان مواد لازم برای ساخت حداقل یک بمب اتم را خواهد داشت. 
وی ادامه داد: همین ارقام و گمانه‌زنی‌ها به شدت اروپایی‌ها را نگران کرده و مدعی هستند ایران در گام چهارم از یک تخلف جزئی به نقض فاحش برجام رسیده است؛ به همین دلیل هم این بار به تهدیدی مبنی بر استفاده از تمانم مکانیسم‌های مندرج در برجام شامل همان «مکانیسم ماشه» متوسل شده‌اند. 
وی افزود: البته همان زمانی که آقای روحانی در تاریخ ۱۸ اردیبهشت سال جاری نامه اعلام نخستین گام کاهش تعهدات ایران را برای سران طرف‌های باقیمانده در این توافق ارسال کردند؛ گمانه‌زنی این بود که رئیس‌جمهور در بخشی از همان نامه اعلام کرده است که اگر در پی کاهش تعهدات، موضوع به شورای امنیت ارجاع داده شود؛ ایران یا اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد و یا به طور کامل از NPT خارج می‌شود و این نشان می‌دهد شاید خیلی دست اروپا باز نباشد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز چند روز قبل اعلام کردند که اگر قرار باشد پای ایران مجددا به شورای امنیت سازمان ملل باز شود، کشور در دکترین هسته‌ای خود تغییر ایجاد خواهد کرد. 
وی تاکید کرد: همه مسائل فوق نشان می‌دهد اروپا همچنان در مرحله تهدید بوده و امیدوار است با این تهدید‌ها ایران را وادار به تجدید نظر کند که البته بعید به نظر می‌رسد. 
ابوالفتح همچنین در پاسخ به این سوال که تا چه میزان در این چرخش اروپایی‌ها به سمت تهدید ایران و همچنین گزارش اخیر آژانس بین الملل انرژی اتمی در زمان رئیس جدید خود با اندکی تغییر لحن منتشرشده و سخن از سایت اعلام نشده به میان آورده است؛ نقش فشارهای آمریکا و سفرهای متعدد مایک پمئو وزیر امور خارجه ایالات متحده تاثیرگذار بوده است، گفت: مجموع تحولات چندماه اخیر نشان می‌دهد ایران و طرف‌های برجامی در حال گذار به دوران پیش از برجام هستند؛ به این معنی که تحریم‌ها از سوی آمریکا تشدید می‌شود و ناتوانی اروپا که علیرغم عدم اعمال مستقیم تحریم، او را در اقدامات ایالات متحده شریک می‌کند.
وی ادامه داد: ایران نیز در این مدت در حال سرعت دادن به برنامه هسته‌ای خود چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی است؛ بنابراین در این شرایط دور از ذهن نیست که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش‌هایی مشابه پیش از برجام منتشر کند و از مشکوک بودن فعالیت‌ها و اعلام سایت‌های اعلام نشده سخن به میان بیاورد. باید بدانیم که آژانس به شکل کاملا روشنی تحت نفوذ آمریکا و اروپا بوده و تنش در روابط ایران و غرب به طور محسوسی بر گزارش‌های آژانس هم تاثیر خواهد گذاشت. 
وی افزود: فعلا ایران قصد ندارد در بحث دسترسی‌های پادمانی آژانس تغییری ایجاد کند و تا امروز همه گام‌های ایران تحت نظر آژانس بوده است. اینکه می‌بینیم آژانس از سایت اعلام نشده صحبت می‌کند که احتمالا همان «تورقوزآباد» مدنظر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی باشد یک پارامتر قابل توجه است. آمریکا مدت‌ها منتظر بود که ایران اقدامی انجام دهد تا بتواند فشارها بر ایران را افزایش داده و حداقل اروپا از انتقاد از آمریکا دست بردارد.  برچسب ها: آژانس بین المللی انرژی اتمی ، امیرعلی ابوالفتح ، مکانیسم ماشه ، تروئیکای اروپایی ، شورای امنیت

منبع: خرداد

کلیدواژه: آژانس بین المللی انرژی اتمی مکانیسم ماشه تروئیکای اروپایی شورای امنیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۷۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی به تهران سفر می‌کند

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای با تکرار ادعا‌های خود علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران گفت: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه با خبرگزاری آلمانی "دویچه وله" مدعی شد که ایران هفته‌ها و نه ما‌ه‌ها با داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای تولید بمب هسته‌ای فاصله دارد، اما این بدان معنا نیست که ایران در این مدت زمان سلاح هسته‌ای دارد یا خواهد داشت.

وی در این مصاحبه گفت: اگرچه غنی‌سازی اورانیوم در سطوح نزدیک به درجه تسلیحات باعث نگرانی است، اما نمی‌توان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران اکنون سلاح هسته‌ای دارد.

گروسی ادامه داد: یک کلاهک هسته‌ای کاربردی به چیز‌های دیگر مستقل از تولید مواد شکافت‌پذیر نیاز دارد.

وی همچنین با بیان اینکه اهداف ایران نامشخص است گفت: خط‌مشی عمومی ایران این است که این ماده شکافت‌پذیر برای مقاصد پزشکی یا غیرنظامی مورد نیاز است.

این ادعا‌های گروسی در حالی مطرح می‌شود که مقامات ایران بار‌ها تأکید کرده‌اند که دکترین هسته‌ای ایران همیشه صلح‌آمیز بوده است و هیچ‌گاه به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیست.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز گذشته در نشست خبری هفتگی خود در این خصوص تأکید کرد: دکترین هسته‌ای ایران کاملاً واضح و روشن است و اقدامات صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را حق مسلم خود می‌دانیم، اساساً سلاح هسته‌ای در دکترین هسته‌ای ایران هیچ جایگاهی ندارد و بار‌ها مواضع ایران دراین‌باره اعلام شده است.

مدیرکل آژانس همچنین با تکرار ادعا‌های خود درباره بازرسی‌ها از تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن سطح دسترسی را که نیاز است، دریافت نمی‌کند، این موضوع بر گمانه‌زنی‌ها در مورد برنامه هسته‌ای تهران افزوده است.

مسئله بازرسی‌ها در حالی مطرح می‌شود که آژانس ۱۰ برابر بیشتر از دیگر کشور‌های عضو "ان‌پی‌تی" بر تأسیسات ایران نظارت دارد.

پیشتر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی حجم تأسیسات هسته‌ای ایران را حدود ۲ درصد تأسیسات هسته‌ای سراسر جهان دانست و گفت: منطقی نیست بیش از ۱۰ برابر دیگر کشورها، ایران تحت بازرسی قرار بگیرد.

وی در حاشیه شصت و هفتمین کنفرانس سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین گفت: ایران همکاری خوبی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد. حدود ۱۲۰ بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم‌اکنون مورد پذیرش و اعتماد ایران هستند و فعالیت جدی دارند.

گروسی همچنین در این مصاحبه در واکنش به تنش‌ها بین رژیم صهیونیستی و ایران اظهار داشته که هرگونه تصور حمله به تأسیسات هسته‌ای محکوم است.

وی درباره تهدید حملات هسته‌ای گفت: به‌نظرم عادی‌سازی صحبت از تسلیحات اتمی، استفاده از این تسلیحات و دستیابی به تسلیحات اتمی واقعاً اسفناک است.

مدیرکل آژانس همچنین با بیان اینکه آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند، در خصوص مذاکرات ایران و آژانس گفت: آنچه واقعاً به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما و ایران است، زیرا چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد دارم به‌زودی به ایران سفر کنم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • روسیه قطعنامه آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا را وتو کرد
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی به تهران سفر می‌کند
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد