Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، شرکت خودروسازی فولکس واگن به عنوان یکی از بزرگترین خودروسازان جهان یک سال پیش بود که تصمیم گرفت به منظور توسعه و افزایش سهم خود در بازارهای جهانی علی الخصوص چین که همواره برای تمامی شرکت های خودروسازی از اهمیت خاص و بسزایی برخوردار بوده است، در این کشور یک کارخانه اختصاصی احداث و راه اندازی کند تا بتواند در آن محصولاتی مخصوص این بازار را به تولید و عرضه برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت فولکس واگن در چین در این باره خاطرنشان کرده است: تنها ظرف مدت ۱۲ ماه احداث و راه اندازی این کارخانه به طول انجامید که به همین سبب به تمامی همکارانم تبریک می گویم و امیدوارم بتوانیم سهم بزرگ و خطیری در افزایش سهم خودروهای برقی، پاک و دوستدار محیط زیست را ایفا کرده و در تسریع و شتاب بخشیدن به توسعه وسائل نقلیه الکتریکی و باکیفیت و مدرن کوشا باشیم.

بر اساس گزارش وب سایت evertiq، این کارخانه که به منظور توسعه و تولید خودروهای الکتریکی در چین ساخته شده، مبتنی بر پلتفرم MEB بوده و قرار است از اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی عملیاتی شود. همچنین گفته می شود نخستین محصول آن نیز فولکس واگن ID مخصوص بازار چین خواهد بود.

این کارخانه ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو را خواهد داشت که نقش کلیدی و محوری در برنامه های بلندمدت چین و فولکس واگن در توسعه حمل و نقل پاک و الکتریکی ایفا خواهد کرد.

فولکس واگن در چین تا سال ۲۰۲۵ میلادی ۱۵ مدل خودروی الکتریکی تولید خواهد کرد که برخی از این خودروهای چینی و برقی در کارخانه فاو – فولکس واگن به تولید خواهند رسید که در مجموع ظرفیت تولید سالانه آنها ۶۰۰ هزار دستگاه برآورد می شود.

افزایش روزافزون خودروهای برقی و محبوبیت استفاده بیشتر از این خودروهای پاک، موجب شده است شرکت‌های خودروسازی در سراسر جهان به رقابتی تنگاتنگ پرداخته و هر یک از برنامه‌های خود برای طراحی و تولید خودروهایی بهتر و با توان پیمایش بیشتر رونمایی کنند.

با توجه به تغییر سیاست‌های جهانی درباره حفظ محیط زیست و مقابله با معضل آلودگی هوا و کاهش انتشار میزان آلاینده‌ها و گازهای گلخانه‌ای، بسیاری از کشورها از جمله انگلستان، فرانسه، نروژ، اسپانیا، یونان، مکزیک، چین و هند از جمله پیشگامانی هستند که قصد دارند به منظور جلوگیری از آلودگی هوا و حفظ محیط زیست، تولید و فروش خودروهای بنزینی و دیزلی را تا دهه ۲۰۳۰ و نهایتا تا دهه ۲۰۴۰ میلادی (حدودا دو دهه آینده) ممنوع و متوقف اعلام کنند.

این خودروساز آلمانی پیشتر اعلام کرده بود که می‌خواهد بالغ بر ۱۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۵ در بخش تولید و طراحی خودروهای برقی هزینه کند. خودروی مدل I.D فولکس واگن با ارزان‌ترین مدل تسلا به رقابت خواهد پرداخت. قیمت این مدل جدید که یک خودروی سدان است، برای تولید انبوه در بازار ۳۵ هزار دلار خواهد بود.

فولکس واگن بدین ترتیب می‌تواند یکی از بزرگترین بازیگران و پیشگامان در عرصه تولید و فروش خودروهای دوستدار محیط زیست و پاک در جهان باشد.

این خودروساز پرفروش و پرطرفدار آلمانی، پس از آنکه حدود سه سال پیش به دستکاری و تقلب در نرم‌افزار مدیریت میزان آلایندگی خودروهای دیزلی تولیدی‌اش (رسوایی دیزل گیت) در آمریکا متهم و محکوم شد، تصمیم گرفت که برای جلب اطمینان مردم و دولتها و همچنین کمک به کاهش میزان انتشار آلایندگی به جو زمین و محیط زیست، به طراحی و تولید خودروهای برقی و الکتریکی پاک روی آورد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خودرو خودروسازان فولکس واگن خودرو برقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۷۸۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با ۱۰۰ هزار تومان چند بار می‌توان خودروهای برقی را شارژ کرد؟

در سال‌های اخیر با توجه به پیامد‌های منفی افزایش قیمت سوخت، دولت ناچار شده علی‌رغم میل باطنی، نرخ بنزین را ثابت نگه دارد.

به گزارش تجارت نیوز؛ بر همین اساس بحث ورود خودرو‌های برقی به ناوگان حمل‌ونقل کشور از ابتدای سال جاری و با ورود عباس علی‌آبادی به ساختمان وزارت صمت با جدیت بیشتری دنبال می‌شود. طی همین فاصله، خودروسازان بخش خصوصی و داخلی از محصولات تمام‌برقی خود رونمایی کردند که قرار است در آینده‌ای نزدیک وارد بازار شوند.

یکی از اصلی‌ترین پرسش مصرف‌کنندگان این است که از لحاظ قیمت سوخت، شارژ خودرو‌های برقی به‌صرفه‌تر خواهد بود یا پر کردن مخزن سوخت یک خودروی بنزینی؟

هر باک بنزین معادل قیمت ۹ بار شارژ کامل خودروی برقی!

برای مقایسه هزینه سوخت خودرو‌های بنزینی و برقی، باید در نظر داشت که طبق گفته مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر، تعرفه شارژ خودرو‌های برقی تا اطلاع ثانوی به ازای هر کیلووات ساعت، ۵۴۷ تومان بوده و هر زمانی که تعرفه برق واحد‌های تجاری تغییر کند، تعرفه شارژ خودرو‌های برقی هم تغییر خواهد کرد؛ بنابراین هزینه شارژ شش محصول تمام برقی که ورودشان در آینده نزدیک به بازار ایران تأیید شده، به شرح زیر است.

اطلس برقی با کمترین ظرفیت باتری نسبت به محصولات دیگر با حدود ۱۹ هزار تومان می‌تواند کامل شارژ شود. جک E۵۰A کرمان موتور با ۲۷ هزار تومان، ری‌را برقی، آریزو ۵ ev و هونگچی EQM۵ با حدود ۲۹ هزار تومان و اسکای‌ول ET۵ با بیشترین ظرفیت باتری می‌تواند تنها با پرداخت ۳۹ هزار تومان به صورت کامل شارژ شود.

البته باید این نکته را نیز درنظر داشت که ظرفیت باتری‌هایی که خودروسازان اعلام می‌کنند، غالباً به صورت اسمی بوده و علاوه‌بر آن، باید مقاومت باتری و کابل‌های شارژ هم به ظرفیت فوق اضافه شود؛ بنابراین نرخ‌های اعلامی به صورت تقریبی محاسبه شده است.

دیگر خبرها

  • ۶ روند فناوری که آینده صنعت خودروسازی را شکل می‌دهند
  • کاهش مصرف سوخت و آلایندگی با استفاده از خودروهای برقی
  • بی‌وای‌دی‌های جدید در راه است
  • آزمون شیائومی برای شکست بازار پرترافیک خودرو
  • یوزپلنگ آلمانی؛ خودرویی عجیب برای افراد زیر ۱۸ سال (+عکس)
  • با ۱۰۰ هزار تومان چند بار می‌توان خودروهای برقی را شارژ کرد؟
  • (تصاویر) فولکس واگن یوزپلنگ آلمانی را به بازار می‌فرستد
  • خودرویی عجیب برای افراد زیر ۱۸ سال در آلمان
  • شکایت چین از آمریکا
  • غول خودروهای برقی چین لرزید