Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@02:20:28 GMT

فرش ستاره‌دریایی نمونه‌سازی می شود

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۸۴۴۹۴

فرش ستاره‌دریایی نمونه‌سازی می شود

سید عبدالمجید شریف زاده، روز چهارشنبه افزود: این طرح توسط الهه ضیایی هنرمند کارگاه قالی و گلیم گروه هنر های سنتی در حال انجام است .
وی گفت: طراحان برجسته و تاثیر گذار در زمینه هنر های سنتی و فرش عموما روش ویژه خود را در ساماندهی و روند طراحی دارند که شناسایی این روش ها از طریق تجزیه و تحلیل طرحهایشان میسر است .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او با بیان اینکه در شکل گیری روش طراحی فرش عیسی بهادری، موضوع مهمترین عاملی است که ویژگی های خاص و بی مانند آثار وی را پدید آورده تصریح کرد: بهادری یکی از برجسته ترین استادان در زمینه هنرهای سنتی است که بررسی آثار وی نشان می دهد او مطالعات گسترده و دانش زیادی در زمینه ایران باستان ، اسطوره های ایرانی ،هنر های سنتی ،تشعیر ،مینیاتور و سایر هنرها داشته است.
شریف زاده گفت: آنچه طرحهای بهادری را شاخص می سازد روش ساماندهی او در طراحی و همچنین بهره گیری از موضوع در آثارش است .
رییس گروه پژوهشی هنر های سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، طرح ستاره دریایی را یکی از شاخص ترین طرحهای بهادری عنوان کرد که در آن رخدادی واقعی از آفرینش دریا را تصویر کرده و به نمایش در آورده است.

براساس اعلام روز چهارشنبه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری وی با اشاره به نمونه سازی فرش ستاره دریایی اثر استاد بهادری افزود: نقش مرکزی ترنج، تصویر ستاره دریایی با تجسم ماهی و اسب دریایی با ترکیب بندی طبیعت گرایانه و حاشیه های پهن و دو حاشیه باریک این قالی نیز به تبعیت از موضوع دریا با موتیف های مرتبط طبیعت ترسیم شده است.
به گفته وی، طرح یاد شده در ابعاد ۱۲۰در۱۸۰با رج‌شمار هفتاد و هشت در کارگاه قالی و گلیم گروه پژوهشی هنر های سنتی در حال انجام است.
شریف زاده با بیان اینکه رنگرزی گیاهی ،چله ابریشم ،گل ابریشم (۷۰ %ابریشم)کرک مرینوس چهارلا ، فارسی بافت ،شیرازه متصل ،از مشخصه های دیگر این قالی است تصریح کرد: طرح این اثر با هدف احیا ، باز بافی و مشابه سازی ارایه شده است.
گفتنی است ، آثار بر جای مانده از استاد عیسی بهادری در رشته‌های مختلف هنرهای سنتی، از خلاقیت و توانایی منحصر به‌فرد این هنرمند معاصر، به‌خصوص در زمینه طراحی نقشه فرش، حکایت می‌کند که فرش ستاره‌ دریایی، یکی از این جمله آثار است.
طرح‌ها و نقوش این فرش ، ارتباط تنگاتنگی با عناصر طبیعت داشته و عمدتا شامل انواع جانوران دریایی مانند ماهی، جلبک، حلزون، ستاره ‌دریایی، عروس دریایی، شقایق دریایی و ... هستند که در قالب عناصر و ترکیب‌بندی‌هایی متنوع، به‌شیوه‌ای نوگرایانه و انتزاعی، متناسب با اصول حاکم بر طراحی سنتی و نقشه فرش، به زیبایی هر چه تمام‌تر به‌اجرا درآمده و فرش ستاره ‌دریایی را به نمونه منحصر به‌فرد و خلاقانه‌ای در زمینه طراحی نقشه فرش تبدیل کرده اند.

عیسی بهادری (متولد ۱۲۸۴ روستای آقچه کهریز کمیجان، درگذشته ۱۳۶۵ در پاریس) طراح، نگارگر، نقاش و یکی از بزرگترین احیاکنندگان هنرهای سنتی ایران در دوره معاصر است. بهادری نزدیک به سی‌سال سرپرست هنرستان هنرهای زیبای اصفهان بود و در این مدت شاگردان بسیاری را پرورش داد. آثار ماندگاری از او در موزه‌ها و مجموعه‌های مختلف داخلی و خارجی باقی مانده اند.

وی  «در احیای طرح‌های سنتی ایرانی بسیار کوشید»، در عین حال طراحِ هنرمندی بود که در رشته‌های فرش، منبت، خاتم، موزائیک، کاشی و قلم‌زنی آثار ماندگاری از خود بر جای گذاشت. بهادری و شاگردان او در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان را به عنوان یکی از پیشگامان تأثیرگذار طرح فرشِ اصفهان در سدهٔ اخیر قلمداد می‌کنند.او بر اساس مبانی هنر ایرانی-اسلامی و خصوصیات صوری اصول تزئینیِ اسلیمی و ختایی، طرح‌ها، نقش‌مایه‌ها و آرایه‌های نوینی با مضمون‌های فلسفی، عرفانی و اساطیری ارائه کرد. ضمن اینکه، او برای هر طرحی بر اساس موضوع انتخابی، دست به ابداع نقوش جدیدی می‌زد. بهادری مبتکر نقش‌های گل، برگ و پرنده به جای اشکال هندسی بر روی خاتم است؛ و در سال ۱۳۳۸ برای نخستین بار چهره‌بافی را به شیوه نقاشی اجرا نمود.

طراحی فرش «بشریت» از کارهای معروف بهادری است که در موزه هنرستان هنرهای زیبای اصفهان نگهداری می‌شود؛ طرح فرش «تولد انسان» نیز از آثار دیگر اوست که در اداره فرهنگ و هنر (سابق) بافته شده و اکنون در موزه هنرهای ملی ایران موجود است. «شکار چرخ» اثری دیگر از بهادری است که زیر نظر او، توسط غلامعلی صفدرزاده حقیقی در کارگاه قالی‌بافی هنرستان هنرهای زیبای اصفهان بافته شد. از آثار دیگر او در همین زمینه می‌توان از فرش‌های: «ستاره دریایی»، «تنازع بقا»، «تشعیر» و «پروانه‌ها» نام برد. چندین طرح، و فرش بافته‌شده از آثار ممتاز دیگر بهادری نیز در دو موزه نامبرده و همچنین موزه فرش ایران، موزه آستان قدس رضوی و موزه‌ها و مجموعه‌های خصوصی در داخل و خارج از کشور نگهداری می‌شوند.

بهادری طراح نقشه کاشی‌کاری گلدسته‌های حرم امام حسین (ع) -آن را بدون دریافت مزد انجام داد-، گنبد آرامگاه حضرت شاه چراغ، و نمای هنرستان هنرهای زیبای اصفهان است. همچنین کاشی دور مسجد امام اصفهان را که قسمتی از آن ریخته بود، او ترمیم کرد. از آثار دیگر او در این زمینه، طرح کاشی‌کاری دیوار بیرونی بیمارستان تاریخی عیسی بن مریم در اصفهان است.

بهادری نگارگر چیره‌دست و خلاقی بود و آثار متعددی در زمینه نگارگری و تذهیب از او باقی مانده است. یکی از آثار او در این زمینه، نگاره‌ای با عنوان «معراج حضرت محمد (ص)» است که در موزه هنرهای ملی ایران نگهداری می‌شود.

او تابلوهای نقاشی رنگ و روغن متعدد و قابل توجهی ساخته است. یکی از تابلوهای او با عنوان «محله‌ای در شهر اصفهان» موجود در موزه کتابخانه نیاوران، معماری شهری و زندگی اجتماعی اصفهان را در دوران هنرمند نمایش می‌دهد. همچنین یکی از تابلوهای وی با عنوان «مجلس ابن سینا» در موزه لوور پاریس نگهداری می‌شود.

برچسب‌ها فرش وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرش وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی فرش وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۸۴۴۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادگارهای آیینی محوطه‌های باستانی اردبیل به نمایش گذاشته می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، حسن محمدی ادیب بعدازظهر چهارشنبه در بازدید از نگارخانه خطایی مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی اظهار کرد: یادگارهای آئینی محوطه‌های باستانی استان اردبیل در دوران پیش از تاریخی و تاریخی از چهار تا ۱۱ اردیبهشت ماه در معرض دید عموم قرار داده می‌شود.

وی با بیان اینکه این اقدام همزمان با نخستین همایش بین‌المللی موزه‌ها در محل نگارخانه خطایی مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی انجام خواهد شد، گفت: یادگارهای آئینی بخشی از نشانه‌های تمدنی اقوام گمشده تاریخ هستند که این آثار کارکردی آئینی و مذهبی داشته و در ارتباط با ادراک انسان مورد استفاده مردمان در دوره‌های گذشته قرار گرفته‌اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل بیان کرد: این آثار بیشتر در یادمان‌های مذهبی مخصوصاً معابد و گورهای باستانی قرار داشته‌اند، اشیایی چون ظروف مختلف در اشکال ریتون، پیکرک و مهره‌های گوناگون که جنبه مقدس داشته و در مکان‌های مذهبی و گورها کشف شده‌اند.

محمدی ادیب ادامه داد: در تمام دوره‌های پیش از تاریخی و تاریخی این اشیا بخشی از یافته‌های باستان‌شناسی را تشکیل می‌دهد و اکنون این اشیا همزمان با نخستین همایش بین‌المللی موزه‌ها برای بازدید عموم به نمایش گذاشته می‌شود.

کد خبر 6081065

دیگر خبرها

  • اظهارات وزیر فرهنگ درباره اکسپو و رشد هنرهای تجسمی / اسماعیلی: بازار هنری ایران را از امسال برگزار می‌کنیم
  • هنرمندانی که برای وعده صادق نقش زدند/چهره سال هنر انقلاب تجسمی شد
  • مجموعه‌ای فرهنگی با رنگ و بوی دفاع مقدس در یزد
  • برگزاری نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران»
  • نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی روایت باران برگزار می‌شود
  • نمایشگاه هنرهای تجسمی بناهای تاریخی ایران افتتاح شد
  • بازدید از آثار تاریخی زنجان به مناسبت روز جهانی بناها رایگان است
  • بنا‌های تاریخی قوت گردشگری گیلان است
  • نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی، «روایت باران» برگزار می شود
  • یادگارهای آیینی محوطه‌های باستانی اردبیل به نمایش گذاشته می‌شود