Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@21:52:40 GMT

با وجود بارش ها وضعیت آب در خراسان بحرانی است

تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۹۱۰۴۸

با وجود بارش ها وضعیت آب در خراسان بحرانی است

دیروز به نقل از مدیرعامل شرکت آبفای مشهد از هدررفت ۳۵ میلیون مترمکعبی آب بر اثر فرسودگی و خرابی شبکه آبرسانی نوشتیم؛ در حالی که کمبود آب از سال‌ها پیش به عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در خراسان رضوی تثبیت شده است.

مهدی کاهانی مقدم/

دیروز به نقل از مدیرعامل شرکت آبفای مشهد از هدررفت ۳۵ میلیون مترمکعبی آب بر اثر فرسودگی و خرابی شبکه آبرسانی نوشتیم؛ در حالی که کمبود آب از سال‌ها پیش به عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در خراسان رضوی تثبیت شده و این استان یکی از بحرانی‌ترین استان‌های کشور از این نظر به شمار می‌آید و آمارها از اضافه برداشت سالانه ۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۷ میلیاردمکعبی از سفره‌های زیرزمینی آب دشت‌های استان حکایت دارد.

بیشتر کارشناسان معتقدند که با توجه به اهمیت حیاتی عنصر زمان و سهم حدود ۹۰ درصدی بخش کشاورزی از مصرف آب؛ تغییر الگوی کشت، بهسازی جوی‌ها و کانال‌های آبیاری و نیز اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری از جمله راهکارهای کوتاه‌مدت است که باید در اولویت کاری دستگاه‌های مربوط قرار گیرد.

رئیس‌جمهوری چندی پیش در جریان گزارش‌دهی در محضر رهبر معظم انقلاب، تغییر الگوی کشت را یکی از دستور کارهای دولتش اعلام کرد و امید نگارنده هم این بوده است که با توجه به مصرف بیش از دو سوم آب قابل شرب کشور در بخش کشاورزی و تحقق نیافتن هیچ کدام از شعارهای دولت‌های پیشین در این بخش، دولت یازدهم عزم جدی در این زمینه از خود نشان دهد و با اختصاص بودجه مناسب، تدوین برنامه‌های کارشناسی شده و کارآمد و پیگیری و نظارت مستمر، این مهم را برای نخستین بار در تاریخ کشورمان به حیطه عمل درآورد و سهم خودش را در زمینه صرفه‌جویی به خوبی ادا کند و به عبارت دیگر به خشکسالی مدیریتی که به گفته کارشناسان بر اثر سوء مدیریت مصرف آب پدید می‌آید و مؤثرتر و مخرب‌تر از خشکسالی هواشناسی(طبیعی) است، پایان دهد.

اما آنچه در این بین مایه تأسف و تأثر و موجب فرصت‌سوزی فراوان شده، شعارزدگی مسئولان و نبود عزم و اراده‌ای جدی برای بهبود شرایط و مقابله با مشکل کمبود آب بوده که در این ارتباط بارها نوشته‌ایم اما برخی پرسش‌ها همچنان بی‌پاسخ مانده است؛ از جمله اینکه جهاد کشاورزی استان مشخصاً در زمینه تغییر الگوی کشت، پیاده‌سازی روش‌های به‌زراعی و آبیاری نوین تاکنون چه کرده و یا دست کم در سال جاری چه اقداماتی انجام داده و یا در دستور کار دارد؟

از سوی دیگر سازمان‌های منابع طبیعی و آب منطقه‌ای چه برنامه کارآمدی برای ذخیره‌سازی و مهار رواناب‌ها و تقویت سفره‌های زیرزمینی داشته و برای بهره‌وری بیشتر طرح‌های گذشته خود به ویژه در زمینه آبخیزداری و آبخوانداری چه تدبیری اندیشیده‌اند؟

بحث تصفیه فاضلاب‌ها برای استفاده مجدد در بخش کشاورزی نیز مسئله دیگری است که به دنبال بحرانی شدن کمبود آب، از فرصت به تهدید تبدیل شده، به این دلیل که معمولاً استانداردهای لازم در این زمینه رعایت نمی‌شود و پساب خروجی تصفیه‌خانه‌ها بیشتر برای آبیاری مزارع سبزی و صیفی‌جات استفاده می‌شود که دغدغه جدی در زمینه سلامت غذایی است و بسیاری آن را از دلایل اصلی افزایش تعداد مبتلایان به سرطان می‌دانند.

دیگر اینکه بسیاری از مسئولان در این مقطع زمانی که تمرکز و توجه جدی برای یافتن راهکارهای سریع، علمی و عملی رفع مشکل کمبود آب، ضرورتی حیاتی است، پیشنهادهای قابل تأملی ارائه می‌دهند که نه تنها گره‌گشا نیست که انرژی و هزینه‌های فراوانی را از افراد و دستگاه‌های متولی این حوزه می‌گیرد و زمان زیادی را که حکم طلا دارد، هدر می‌دهد. مثل فروش آب کشاورزی به بخش صنعت یا انتقال آب از فلان کشور و دریا و دریاچه و امثال آن که اجرایی شدن این پیشنهادها جدا از اینکه قابلیت اجرا و صرفه اقتصادی دارد یا نه، در این فرصت کوتاهی که کشاورزی ما نفس‌های واپسین خود را می‌کشد، ناممکن به نظر می‌رسد.

در حالی که به اذعان مسئولان ذی‌ربط، با توجه به روندی که دیده می‌شود اگر بیشترین صرفه‌جویی و کمترین اسراف را هم داشته باشیم باز با کمبود آب مواجه خواهیم بود و باید بهترین تصمیم برای رفع این بحران با مشارکت مردم اتخاذ و اجرایی شود. بر همین اساس بر ما و به ویژه مسئولان فرض واجب است که قطره، قطره آب را قدر دانسته، متناسب با شرایط و وضعیت بومی این خطه، منطقی و عاقلانه مصرف کرده و زمینه‌های اتلاف آب را از بین ببریم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بحران اب خشکسالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۱۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخلیه روستاهای بحرانی زیرکوه‌

ایسنا/تهران فعالیت سامانه بارشی جدید از عصر سه شنبه در خراسان جنوبی آغاز و در برخی مناطق استان به ویژه زیرکوه شدت گرفت و این مساله منجر به جاری شدن سیل در برخی مناطق استان و وارد کردن خسارت ‌به بخش‌هایی از راه‌های روستایی در مناطق غرب استان شد.

در این راستا معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی گفت: بیشترین بارندگی را برای عصر امروز شاهد خواهیم بود که هسته اصلی آن در بیرجند است.

‌علیرضا عباس زاده، امروز ۶ اردیبهشت در جلسه اضطراری ستاد مدیریت بحران استان گفت: با بررسی آخرین وضعیت بارندگی در شهرستان‌های زیرکوه و بشرویه، درخصوص مدیریت شرایط تصمیماتی اتخاذ شد.

محمودرضا تیمورپور، معاون مدیریت بحران استانداری نیز درخصوص مصوبات این جلسه گفت: بر اثر سیلاب روز گذشته تا امروز ۶۰ خانوار از اهالی روستای نوده و ۲۵۰ خانوار روستای بمرود زیرکوه، هفت نفر در بشرویه و چهار نفر در سرایان به مکان امن منتقل و اسکان اضطراری داده شدند.

وی افزود: بسته غذایی ۷۲ ساعته از طریق جمعیت هلال احمر بین مردم آسیب دیده که در مناطق امن اسکان داده شده اند توزیع می شود و ارتش هم برای اعزام ماشین آلات سنگین در آماده باش است.

وی گفت: بارش های شدید روز گذشته تاکنون در شهرستان زیرکوه به ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی روستاهای نوده، بمرود و شاهرخت خسارت وارد کرده ، ۶ رشته قنات تخریب و ۳۰۰ راس دأم نیز تلف شده اند.

معاون مدیریت بحران استانداری با بیان اینکه زیرساخت‌های جاده ای خسارت جدی دیده، اظهار کرد: در جلسه اضطراری ستاد مدیریت بحران استان، نیازمندی های شهرستان های زیرکوه و بشرویه اعلام و مقرر شد ماشین آلات سنگین از طریق راهداری و برخی شرکت‌های خصوصی به منطقه اعزام شوند لذا بیشترین مشکل در حال حاضر مربوط به شهرستان زیرکوه است که برخی آبنماها تخریب شده و راه های روستایی مسدود است.

به گفته وی، مسیرهای اصلی و روستایی توسط نیروهای راهداری در حال بازگشایی است.

تیمورپور با اشاره به هماهنگی های صورت گرفته برای آبرسانی سیار از سوی شرکت آب و فاضلاب استان گفت: از طریق بنیاد مسکن هم ماشین آلات کمرشکن برای حمل خودروهای سنگین هماهنگ شده است.

وی گفت: در سایر شهرستان‌ها بارندگی بوده اما خسارتی گزارش نشده است.

به گفته وی، علیرغم سیلاب شدید در زیرکوه و نبود دسترسی روستاها به مرکز شهرستان، طبق گفته فرماندار، کنکور سراسری طبق برنامه امروز برگزار می شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و اعضای ستاد بحران استان بعد از این جلسه راهی شهرستان زیرکوه شدند.

تمام دستگاه‌ها و ماشین‌آلات برای همکاری حضور پیدا کردند

در همین راستا مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: دیروز با پیش بینی مناسب و هشدارهای لازم روستاهای زیرکوه تخلیه ‌و ساکنان آنها در جایی اسکان داده شدند. بعد از شکستن بند خاکی مشکلی به مردم و خسارت جانی نداشتیم که در کنار این بارش الهی جای شکر دارد.

محمدعلی آخوندی‌ در گفت‌وگو با ایسنا گفت: جلسه ستاد مدیریت بحران شهرستان با تعدادی از مدیران استانی که در شهرستان حضور داشتند تشکیل‌ و نیازهای دستگاه‌ها و وضعیت مورد بررسی قرار گرفت.

وی بیان کرد: با هماهنگی دستگاه‌های استانی نسبت به تامین و اعزام ماشین آلات عمرانی اقدام شد ‌و امدادرسانی و تخلیه آب منازل و واحدهای تجاری در سطح شهر حاجی‌آباد و روستاها صورت گرفت.

آخوندی گفت: در حال حاضر باران بند آمده و شرایط برای کارهای امدادی فراهم است، اما در جاده، سیلاب وجود دارد و همکاران راهداری در این خصوص پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی ‌اظهار کرد: برنامه ریزی انجام گرفت که تمام دستگاه‌ها و ماشین‌آلات برای همکاری حضور پیدا کردند و در محل فرمانداری ستاد زده شد و شرایط به صورتی پیش آمد که بتوانیم که حداکثر استفاده را از امکانات موجود در کنار امکانات اعزامی مرکز استان داشته باشیم.

آخوندی با اشاره به اینکه بیش از ۲۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین به منطقه اعزام شده است، گفت: محورهای مواصلاتی و عشایر بیشتر خسارت دیدند و در زیرکوه بخش قنوات در دام خسارت دیده و بخشی از آبگرفتگی مناطق مسکونی شهری و روستایی را در برداشته است.

‌مسیرهای خراسان جنوبی لغزنده است

 رییس پلیس راه خراسان جنوبی نیز گفت: با توجه به بارندگی‌هایی که در خراسان جنوبی صورت گرفته جاده‌ها لغزنده است و رانندگان با احتیاط رانندگی کنند.

سرهنگ علیرضا رضایی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه مسیرهای منتهی به شهرستان زیرکوه مسدود است، گفت: در مسیرهای نهبندان چاهداشی، دهسلم تردد به کندی از یک لاین صورت می‌گیرد.

وی گفت: محورهای قاین، بیرجند، حوزه‌های روستای سیچ، دوست آباد به هیچ عنوان تردد امکان پذیر نیست و در این رابطه کمربندی حاجی آباد که یک طرفه بوده برای تردد باز ‌و دو طرفه شده لذا رانندگان با احتیاط تردد کنند.

سرهنگ رضایی بیان کرد: مسیرهای شاهرخت نیز کاملا مسدود بوده و مابقی محورهای استان فرعی و روستایی آبنماها که دیشب و امروز صبح آمده گل و لای دارد و در  بعضی نیز آب جاری شده که نیازمند دقت بوده تا حادثه‌ای پیش نیاید.

تمام نیروها در حال خدمت‌رسانی هستند

‌فرماندار شهرستان زیرکوه هم گفت: با توجه به طغیان رودخانه‌های بخش شاسکوه، تمامی نیروها در حال خدمت‌رسانی در این منطقه هستند.

محمد غیرتی، در گفت و گو با ایسنا گفت: در پی بارندگی های شدید از روز سه شنبه در شهرستان زیرکوه، بند خاکی نوده و طغیان تمامی رودخانه های بخش شاسکوه شکست.

وی افزود: تمام نیروها در حال خدمت رسانی هستند و برای ماشین آلات سنگین و لودر جهت مدیریت سیلاب فراخوان داده شده است.

فرماندار زیرکوه اظهار کرد: خسارت جدی به قنوات، بخش کشاورزی، باغات، زیرساخت‌های زیرکوه به ویژه شهر حاجی آباد و آبیز وارد شده است.

وی با بیان اینکه حجم بارندگی بسیار بیشتر از پیش بینی ها بوده، گفت: حجم خسارت‌ها هم بسیار بالاست و امکانات شهرستان پاسخگوی نیاز این شهرستان نیست و نیازمند کمک تمامی شهرستان های استان هستیم.

غیرتی افزود: با توجه به احتمال ادامه بارش ها امکان افزایش خسارت ها بالاست و هم‌اکنون هیچ برآوردی نمی شود کرد.

وی یادآورشد: بیشتر قنات‌ها به صورت جزیی آسیب دیده اند و به تعدادی هم آسیب کلی وارد شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: بارندگی‌ها به بخش‌هایی از راه‌های روستایی در مناطق غرب استان خسارت زد.

امدادرسانی ۱۶ تیم سیلاب هلال‌احمر خراسان‌جنوبی در سیل زیرکوه

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی هم با اشاره به اینکه امدادرسانی ۱۶ تیم سیلاب هلال‌احمر خراسان‌جنوبی در سیل زیرکوه انجام شد، گفت: پس از بارندگی‌های شدید از صبح ‌در شهرستان زیرکوه، بند خاکی روستای سالک آباد این شهرستان تحمل فشار حجم آب را نداشت و در نهایت شکسته شد.

محمدعلی کاوسی، بامداد امروز ۶ اردیبهشت در پی سیلاب و بارندگی های شدید استان، گفت: شهرستان زیرکوه از روز گذشته شاهد بارش نزولات آسمانی بود، به طوری که با شدت گرفتن بارش‌ها در ساعات پایانی روز، حجم آب در سد ۱۲ امام این شهرستان بالا گرفت. 

وی افزود: نیروهای امدادی هلال‌احمر زیرکوه در حال انتقال و اسکان ساکنین روستای نوده در شهر آبیز بودند که تیم‌های ارزیاب خبر از شکسته شدن سد ۱۲ امام دادند. 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی بیان کرد: بنابراین به دستور فرماندار زیرکوه و با کمک امدادگران هلال احمر ۲۵۰ خانوار روستای بمرود نیز توسط امدادگران به شهر حاجی‌آباد منتقل و اسکان داده شدند.

کاوسی ادامه داد: ساعاتی قبل نیز بند خاکی روستای سالک‌آباد بر اثر حجم بالای آب شکسته و آب آن در شهر حاجی‌آباد زیرکوه جاری شد. 

وی اظهار کرد: به منظور کمک‌رسانی به ساکنین شهر حاجی‌آباد، ۶ تیم کامل هلال احمر شهرستان زیرکوه در حال امدادرسانی هستند و ۱۰ تیم سیلاب نیز از تمامی شهرستان‌های استان با تجهیزات کامل برای کمک به شهرستان زیرکوه اعزام شده‌اند. 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی گفت: امدادگران هلال‌احمر هم‌اکنون در حال تخلیه آب از معابر و منازل مسکونی با لجن‌کش‌ها و موتور پمپ‌ها هستند.

امدادرسانی هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به ۴ شهرستان گرفتار در سیلاب

‌مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی هم از امدادرسانی به چهار شهرستان متاثر از سیلاب خبر داد و گفت: شهرستان‌های بشرویه، سرایان، طبس و زیرکوه دچار سیلاب هستند. 

محمدعلی کاوسی ۵ اردیبهشت در پی بارندگی های اخیز استان، اظهار کرد: به دنبال تشدید بارندگی در تمامی سطح استان، برخی از منازل در روستاهای استان دچار آبگرفتگی و خسارات سیلاب شدند. 

وی افزود: در شهرستان بشرویه روستای حجت‌آباد و غنی‌آباد، هفت نفر در سیلاب گرفتار شده بودند که با تلاش امدادگران پایگاه امدادونجات اصفاک به نقاط امن انتقال یافتند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی گفت: در روستاهای چاه خوش نری و رباط مورشک شهرستان سرایان نیز چهار نفر به مناطق امن منتقل شدند و امدادرسانی در این منطقه هنوز ادامه دارد. 

کاوسی بیان کرد: از روستای براف شهرستان طبس نیز درخواست امدادرسانی شده بود که یک تیم از شعبه طبس به این روستا اعزام شدند و عملیات امدادرسانی هنوز ادامه دارد. 

وی تصریح کرد: امدادگران هلال‌احمر همچنین در روستاهای محمدآباد، حسن‌آباد دلاکه، بغرایی و محله عشایری شهرستان زیرکوه نیز در حال امدادرسانی هستند. 

ادامه دارد...

دیگر خبرها

  • تخلیه روستاهای بحرانی زیرکوه‌
  • وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت ۶۰۰۰ میلیارد تومانی سیل سال گذشته
  • بارش‌های اخیر کمبود آب تهران را جبران کرد؟
  • بارش‌های اخیر کمبود آب تهران را جبران نکرد
  • کمبود آب تهران با بارش‌های اخیر جبران شد؟
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت /بارش برف و باران در محورهای ۱۱ استان
  • بارش‌های اخیر کبود آب تهران را جبران نکرد
  • هشدار سیل صادر شد؛ وضعیت بارش این ۲۱ استان تا پنجشنبه ۶ اردیبهشت
  • هشدار سیل صادر شد ؛ وضعیت بارش این ۲۱ استان تا پنجشنبه ۶ اردیبهشت
  • خوب و بد وضعیت بارندگی در کشور/ افزایش و کاهش۱۶ درصدی بارش ها