Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی گفت: بر اساس بررسی اطلاعات منتشر شده از گزارش‌های فصلی تعدادی از شرکت‌های بزرگ جهانی، این شرکت‌ها با کاهش نرخ کالاهای جهانی زیان ده شده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ولید هلالات در نشست "تحلیل بورس اوراق بهادار در سال ۹۸ و چشم انداز آینده آن" که در اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: ارزش سهام حدود ۷۰ درصد از شرکت‌های موجود در بورس تهران، به طور مستقیم با قیمت کالای جهانی در ارتباط است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین شاخص کل بازار بورس و فرابورس وابستگی بسیاری با قیمت کالاهای جهانی دارد.

وی افزود: در حال حاضر بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده فولاد در جهان در زیان به سر می‌برد. بنابراین چنین شرکتی نمی‌تواند در بازار رقابتی، طرح‌های توسعه‌ای خود را اجرا یا کالاهای خود را به دیگر نقاط جهان صادر کند بنابراین این شرکت تضعیف می‌شود و مجبور است برخی از واحدهای زیان‌ده خود را تعطیل یا کم فعالیت کند. این اقدامی است که می‌تواند باعث جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت محصولات جهانی و یا حتی افزایش آن‌ها شود.

هلالات اضافه کرد: برخی شرکت‌های جهانی به طور مستقیم به قیمت کالاهای جهانی مرتبط است مانند "آرسلوربیتال" که بزرگترین شرکت تولیدکننده فولاد در جهان است و در لوکزامبورک فعالیت می‌کند. این شرکت سالانه ۹۷ میلیون تن فولاد تولید می‌کند، ۲۰۹ هزار نفر پرسنل دارد و  نسبت P/E (نسبت قیمت به درآمد) آن حدود پنج است. آرسلوربیتال مطابق آخرین گزارش فصلی خود اعلام زیان کرده است. که برای ایران خبر خوبی محسوب می‌شود زیرا این شرکت مجبور به کاهش تولیدات خود است.

این کارشناس بورس ادامه داد: گزارش یکی از بزرگ‌ترین فولادسازی‌های ژاپنی نیز خبر از زیان این شرکت در آخرین گزارش فصلی خود را دارد. همچنین شرکت "تاتا استیل" که یک شرکت فولادی هندی با نسبت P/E پنج است نیز با کاهش سودآوری نسبت به فصل قبلی خود مواجه شده است.

وی گفت: در چین نیز قیمت تمام شده فولاد حدود ۴۰۰ دلار است که در مقایسه با این مقدار در ایران (حدود ۳۶۰ دلار) ۴۰ دلار بالاتر است،  بنابراین باعث می‌شود شرکت‌های چینی نیز نتوانند به بازار جهانی ورود و عرضه‌های سنگین داشته باشند. شرکت فری پورت مک موران (Freeport-McMoRan) نیز شرکت فعالی در حوزه مس و طلا باP/E حدود پنج است. این شرکت نیز طبق آخرین گزارش فصلی خود به ۷۵ میلیون دلار زیان اشاره کرده است.

هلالات با اشاره به اینکه در ایران بیشترین ارزش گروه‌های بورسی متعلق به شرکت‌های سرمایه گذاری با ۲۲ درصد سهم بازار است که در نهایت رابطه ارزش و سود و زیان شرکت‌های بورسی را با قیمت کامودیتی‌های جهانی نشان می‌دهد. افزایش نرخ دلار آزاد یا نیمایی می‌تواند بر قیمت‌ها، شاخص کل و حتی بازده بورس کالا نیز اثر بگذارد.

وی با اشاره به مقایسه دوره‌های مختلف رکود یا رونق بورس به دنبال اندک نزول یا صعود در بازار، این مورد را اشتباه توصیف کرد و گفت: در سال جاری میلادی بیشترین میزان کاهش کامودیتی‌های جهانی را شاهد بودیم. در سال ۲۰۰۹ میلادی که  معادل با سال‌های ۸۷ و ۸۸ شمسی می‌شود یک افت سنگین در بورس را شاهد بودیم زیرا با افزایش متناسب با تغییر قیمت کالاهای جهانی شاخص کل بازار بورس ایران نیز تغییر می‌کرد.

وی افزود: در حال حاضر قیمت‌های جهانی به حدی افت پیدا کرده که دیگر جایی برای کاهش بیشتر ندارد اما با این حال بدترین چیز برای بورس وجود سردرگمی و ابهام برای معامله گران است. در حال حاضر بورس ایران نسبت به اخبار و اتفاقات منفی ایزوله شده است. البته دلیل این مسئله تفکر عموم مردم ایران است؛ زمانی که دلار ثابت است شرایط را خوب و زمانی که دلار افزایش یابد اما سایر قیمت‌ها پایین باشد شرایط را نامناسب توصیف می‌کنند.

این تحلیلگر بورس اضافه کرد: دلار ۱۱ هزار تومانی امروز پیام آرامش برای مردم ایران دارد. افزایش نرخ دلار از ۱۱ به ۱۳ هزار تومان برای مردم بیشتر از حضور ۱۶ ناو در خلیج فارس نگران کننده است. در نهایت بررسی شرایط اقتصادی و سیاسی امروز و سال‌های گذشته نشان از تفاوت الگوها دارد بنابراین نباید منتظر افت‌های گذشته بود. به طور مثال میانگین P/E بازار بورس ایران همیشه حدود پنج بوده است و اکنون نیز در همین محدوده قرار دارد بنابراین در چنین شرایطی نباید انتظار روند نزولی مانند آنچه در سال‌های گذشته مشاهده شد را داشته باشیم.

۹۵ درصد فعالان  بازارها استراتژی‌های مکتوب برای معامله ندارند

هلالات با اشاره به لزوم وجود استراتژی معاملاتی اظهار کرد: در کل بازارها و نه تنها ایران، فقط پنج درصد مردم استراتژی های نوشته شده دارند. هر کدام از استراتژی‌های معاملاتی یک دوره مصرف دارند و پس از مدتی باید تغییر کند. با این وجود ۹۵ درصد مردم فعال در بازارها یا استراتژی معاملاتی ندارند و یا این استراتژی نوشته شده نیست.

این کارشناس افزود: اکنون افرادی در سراسر دنیا به دنبال این هستند که یک استراتژی معاملاتی را در قالب کدهای اجرایی نرم افزارها تهیه تا نرم افزار خود را به یک ماشین پول ساز تبدیل کنند اما این ایده همان‌قدر خام است که عده‌ای در یک دوره تصمیم گرفتند مس را به طلا تبدیل کنند؛ هیچ کیمیایی وجود ندارد، استراتژی‌ها باید پویا باشند.

وی با اشاره به تغییر رویه عملیاتی مردم در طول زمان اظهار کرد: در گذشته مردم نسبت به برخی از اخبار مانند خبر تحریم‌های جدید و یک درگیری نظامی مانند انهدام یک پهپاد به آن واکنش نشان داده و بازار بورس برای مدتی منفی می‌شد اما اکنون این رویه تقریبا وجود ندارد.

هلالات خاطرنشان کرد: یک استراتژی زمانی مفید است که قابل تکرار باشد مثلا خرید و فروش به توصیه دیگران یا شخص خاص را زمانی استراتژی تلقی می‌کنند که بتوان این فرآیند را تکرار کرد. عمل به استراتژی از نوشتن آن سخت تر است. به علاوه کارایی یک استراتژی را باید در یک دوره یکساله و مقایسه آن با دیگر بازارها سنجید.

وی افزود: اگر فرد بتواند در این دوره نمودار عملیاتی خود را بالاتر از نمودار شاخص‌ها نگه دارد می‌توان این استراتژی را موفق نامید. لازم نیست همیشه در بازار بورس سهامدار باشید اما لازم است همیشه بازار را رصد کرده و واکنش آن به انتشار اخبار مختلف را بررسی کنید. قضاوت کردن و بررسی بازار خارج از آن باعث می‌شود نسبت به آن واقع‌گراتر باشید. اگر مطابق با استراتژی خود سود کنید آن را اصطلاحا "سود خوب" می‌نامند در حالی که کسب سود بدون استراتژی و تحلیل را اصطلاحا "سود بد" می‌گویند.

این فعال و تحلیلگر بورس تاکید کرد: بهتر است در تهیه پرتفوی یا همان سبد سهام خود از خرید سهام‌های متعدد و بسیار پرهیز کنید زیرا تمرکز شما را از بین می‌برد؛ همچنین از تک سهم شدن در بازار نیز باید اجتناب کرد.

کد خبر 396840

منبع: ایمنا

کلیدواژه: بورس کالا بازار بورس سازمان بورس اوراق بهادار اتاق بازرگاني اصفهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۹۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورس به مدار برگشت؟

پس از کاهش ریسک‌های غیراقتصادی در اقتصاد کشور، اکنون شواهد، حاکی از بازگشت آرامش نسبی به بازار‌ها است. روز گذشته بازار سهام برای سومین روز متوالی سبزپوش شد و شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران نیز توانست با ثبت عدد ۲میلیون و ۳۱۳هزار واحد، در سقف ۱۰ماهه خود قرار بگیرد.

به گزارش دنیای اقتصاد، حقوقی‌ها نیز در دو روز بیش از هزارمیلیارد تومان پول به بازار تزریق کردند. به نظر می‌رسد که در شرایط فعلی و با کاهش جذابیت بازار‌های موازی، بورس توانسته است خود را به رالی بازار‌ها بازگرداند.

معاملات روز یکشنبه با سبزپوشی مجدد بازار سهام به انتها رسید. در این بین نماگر اصلی بورس اوراق‌بهادار با رشد ۱.۱۹‌ درصدی در سقف ۱۰ ماهه خود یعنی ۲‌ میلیون و ۳۱۳ هزار واحد قرار گرفت، کانالی که عبور از آن مانع سختی به حساب می‌آید.

شاخص‌های هموزن بورس و کل فرابورس نیز به ترتیب رشد ۱.۱۳ و ۱.۱۵‌ درصدی را به‌ثبت رساندند و با قرارگرفتن در محدوده ۷۵۳‌هزار و ۴۳۸ واحد و ۲۵‌ هزار و ۴۹۶ واحد به‌کار خود در این روز پایان دادند. به‌علاوه ورود نقدینگی ۲۶۹‌ میلیارد‌ تومانی نیز از جانب حقیقی‌ها صورت‌گرفت. در حالی‌که بیش از ۲۰ روز از شروع ناآرامی‌های اخیر منطقه می‌گذرد و اکنون ابهامات و نگرانی‌های مرتبط با این مساله کاهش یافته‌اند، به‌نظر می‌رسد رفته‌رفته مشکلات و ریسک‌هایی که از گذشته بازار سهام و سودآوری شرکت‌ها را تحت‌تاثیر قرار داده‌اند، مجددا شروع به خودنمایی کنند.

پس از رشد چشمگیر شاخص‌های بازار سهام و رکوردشکنی‌های قابل‌توجه در نخستین روز هفته جاری، ساعات معاملاتی روز یکشنبه در حالی به انتها رسید که هر چند محدودتر، اما صعود شاخص‌های اصلی ادامه‌دار شدند، به‌طوری‌که شاخص‌کل بورس اوراق‌بهادار تهران در این روز ۲۷‌ هزار و ۲۴۸ واحد معادل ۱.۱۹‌ درصد افزایش یافت و در محدوده ۲‌ میلیون و ۳۱۲‌ هزار واحد قرارگرفت که بالاترین مقدار این شاخص از تاریخ ۳ خرداد ۱۴۰۲ است. لازم به ذکر است که نماد‌های «فولاد»، «فملی» و «نوری» به‌ترتیب بیشترین تاثیر مثبت را بر این شاخص گذاشتند. شاخص هموزن نیز که از جهاتی نماگر مناسب‌تری از وضعیت بازار است و عملکرد شرکت‌های کوچک و متوسط پذیرش‌شده در بورس را به‌طور دقیق‌تر نمایش می‌دهد، با رشد ۱.۱۹‌ درصدی در سطح ۷۵۳‌ هزار و ۴۳۹ واحد قرار گرفت.

وضعیت در رکن دیگر بازار سهام، یعنی فرابورس ایران هم یکسان بود، به‌طوری‌که شاخص‌کل فرابورس نیز رشد ۱.۱۵‌ درصدی را به‌ثبت رساند و با قرارگرفتن در ارتفاع ۲۵‌هزار و ۴۹۶ واحد به‌کار خود در این روز پایان داد. همچنین بورس و فرابورس در این روز مجموعا شاهد ۲۶۹‌ میلیارد‌ تومان ورود پول از جانب سهامداران حقیقی بودند و ارزش معاملات خرد سهام و حق‌تقدم نیز با کاهش ۱.۷‌ درصدی نسبت به‌روز ماقبل، در سطح ۴۷۲۱‌ میلیارد‌ تومان قرار گرفت. اکنون که یک هفته از پاسخ نظامی ایران به حمله اسرائیل می‌گذرد و به‌نظر می‌رسد که شرایط منطقه کمی آرام‌تر شده و هیجانات نیز از بازار تخلیه شده‌اند، بررسی آمار ۷‌ روزه نشان می‌دهد که در این مدت به‌مرور شدت روند خروج پول از بازار کاهش‌یافته و در این روز‌ها حتی جای خود را به ورود پول نیز داده‌است. به طوری که در دو روز نخست اردیبهشت‌ماه ورود پول حقیقی ۱۰۳۲ میلیارد تومان بوده است.

روند صعودی؛ موقت یا ادامه‌دار؟

هر زمان که ریسک سیستماتیک جدیدی به‌وجود می‌آید، کلیت رفتار معامله‌گران و روند بازار با توجه به نوع این ریسک و شدت آن برای مدتی تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد. بازار سهام در روز‌های انتهایی هفته دوم فروردین ماه با حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در شهر دمشق دچار چنین وضعیتی شد. حال که بیش از ۲۰ روز از این اتفاق می‌گذرد، به‌نظر می‌رسد که ابهامات و نگرانی‌های مرتبط با تنش‌های منطقه کاهش یافته‌اند. در این شرایط کارشناسان عقیده دارند که مشکلات و ریسک‌های اساسی‌تری که مدت‌ها است در بازار وجود دارند و نقشی اساسی در عقب‌ماندگی این بازار نسبت به دیگر بازار‌های موازی ایفا می‌کنند، رفته‌رفته شروع به خودنمایی کرده و تاثیراتشان نمایان می‌شود.

از مهم‌ترین این مشکلات می‌توان به دلار چند نرخی و فاصله دلار نیما از دلار آزاد که در روز تنظیم این گزارش به بیش از ۲۳‌هزار‌ تومان رسیده‌است، اشاره کرد. به‌علاوه تصمیمات کلان اقتصادی که از سوی دولت اتخاذ می‌شوند و در بسیاری از مواقع پیش‌بینی‌پذیر نبوده و گاهی ضد بورس نیز هستند، سبب به‌وجود آمدن فضایی پر از نااطمینانی شده است که پیش‌بینی در آن نیز گاهی غیر‌ممکن می‌شود و به همین دلیل درصد قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاران بالقوه و نقدینگی را به بازار‌های موازی هدایت می‌کند، لذا به‌نظر می‌رسد که تا زمان برطرف‌نشدن مشکلاتی از این قبیل، نتوان روند مثبت این روز‌های بازار را اتفاقی ادامه‌دار دانست.

دیگر خبرها

  • صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل
  • پیش‌بینی بورس چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • ثبات قیمت نفت در بازار‌های جهانی/ برنت ۸۷.۱۱
  • انتقادها از افزایش مالیات ارزش افزوده چای بالا گرفت/ کالا گران و قاچاق زیاد می شود
  • بیت کوین به قیمت جدید رسید/ ۶۶ هزار و ۴۶۹.۳۲ دلار
  • حصه نقدی واگذاری بلوک ۸۵ درصدی سرخابی‌ها امروز پرداخت می‌شود
  • مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی، دارو و شیر خشک یک درصد شد
  • بیانیه شماره یک مالک جدید استقلال/ پتروشیمی خلیج فارس اعلام وضعیت کرد!
  • استقلال و پرسپولیس رسما فروخته شدند
  • بورس به مدار برگشت؟