Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@15:06:29 GMT

اعتراضات لبنان خودجوش یا سیاسی؟

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۰۱۰۳۶

اعتراضات لبنان خودجوش یا سیاسی؟

سیگنال‌های زیادی در خصوص برنامه‌ریزی شده بودن اعتراضات لبنان وجود دارد که مهم‌ترین آنها را می‌توان در سه مورد ارزیابی کرد. ۲۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۷ بین الملل آسیای غربی نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، روز 17 اکتبر گذشته عرصه سیاسی لبنان شاهد تحولات گسترده‌ای بوده و تعدادی از مردم این کشور تظاهرات اعتراض‌آمیز و مسدود کردن مسیرهای مواصلاتی را در اعتراض به سیاست‌های مالی و اقتصادی موجود در این کشور آغاز کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه تظاهرات مذکور به صورت تقریباً خود جوش و در اعتراض به اعمال مالیات بر مکالمات تلفنی انجام شده از طریق پیام رسان واتس آپ آغاز شد، اما این تحرکات در ادامه گسترش پیدا کرده و به طرح برخی مطالبات در خصوص ساقط کردن دولت و تمامی موسسات قانون اساسی تسری یافت.

گرچه تحرکات مردمی لبنان در روزهای اولیه خودجوش بود، اما اقدام مشکوک برخی رسانه‌ها، علامت‌های سوال زیادی در خصوص استمرار خودجوش بودن و شفافیت این اعتراضات مطرح کرد و مشخص شد برخی پروژه‌های سیاسی و امنیتی و اقتصادی وابسته به طرف‌های خارجی در پشت پرده این اعتراضات وجود دارد. بلافاصله مشخص شد که برخی احزاب و گروه‌های سیاسی لبنان نیز به صورت مستقیم وارد خط اعتراضات شده‌اند تا بتوانند برای خود بهره‌برداری‌های سیاسی انجام دهند.

لبنان|احتمال انصراف حریری از تشکیل دولت/ تاکید بری بر همبستگی برای نجات لبنانلبنان| مانور حریری برای بازگشت به دولت

 

در این مقاله تلاش شده است برخی مستندات مربوط به مداخله‌های خارجی و مصادره و مدیریت اعتراضات و خشونت‌های اخیر لبنان مورد بررسی قرار گیرد که بر پایه برخی برنامه های خارجی از سوی کشورهای آمریکا عربستان و امارات دنبال می‌شود.

اول: تحرکات رسانه های خبری

شبکه‌های تلویزیونی لبنان در ابتدا توجه غیرعادی به تحرکات مردمی از خود نشان دادند و به صورت برنامه‌ریزی شده این اعتراضات را پیگیری کرده و تحت پوشش قرار داده بودند، اما بلافاصله مشخص شد که پوشش گسترده این تحرکات خود جوش نبود و با برنامه ریزی از پیش تعیین شده دنبال می‌شد.

انتشار برخی مطالب در شبکه‌های تلویزیونی و توهین‌های مطرح شده ضد شخصیت‌های مشخص با دو هدف اساسی دنبال می‌شد. آنها در درجه اول تاکید داشتند تحرکات مردم لبنان را خودجوش نشان دهند و از سوی دیگر تلاش می‌کردند روش ترور شخصیتی خاصی را ضد افراد مشخص دنبال کنند تا قداست و اعتبار مردمی آنها را در افکار عمومی از بین ببرند.

دوم: شکل شعارهای اعتراضات

یکی دیگر از ادله برنامه‌ریزی خارجی در خصوص اعتراضات و تظاهرات مردم لبنان می‌توان به روند شکل‌گیری شعارهای استفاده شده از سوی مردم در این تظاهرات اشاره کرد. نگاهی به روند تدوین شعارهای اصلی نشان می‌دهد که شکل‌گیری این شعارها نیازمند مهارت‌های خاصی است که معمولاً در میان شخصیت‌های میدانی مربوط به تظاهرات کنندگان یافت نمی‌شود.

یک شعار خوب معمولا دارای ویژگی‌های زیر است:

الف: یک شعار خوب با وجود ابهامی که در خود دارد، اما در عین حال تلویح مستقیمی در آن دیده می‌شود.

ب: تسهیل در تطبیق شعارها بر اشخاص مورد نظر.

ج: القای بی‌طرفی شعارها. به این ترتیب در صورت شکست تظاهرات، امکان عقب‌نشینی فوری از محتوای شعارها و شانه خالی کردن از محتوای آن وجود دارد.

سوم: کانون‌های اعتراضات

بررسی کانون‌های اعتراضات در کشورهای مختلف می‌توانند نشان دهنده ماهیت و شکل اعتراضات مردمی موجود باشد. نگاهی به شکل کانونهای اعتراضات موجود در لبنان نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از این اقدامات فراتر از رویکردهای خودجوش است.

کانون‌های متعدد: در بررسی اعتراضات گذشته در لبنان و کشورهای دیگر پدیده اساسی مربوط به انتخاب یک واحد برای تمرکز اعتراضات بوده است. در این رابطه می‌توان به میدان استقلال در کی یف پایتخت اوکراین یا میدان تحریر در قاهره پایتخت مصر اشاره کرد. در اعتراضات صورت گرفته در سال 2005 در لبنان نیز همین اتفاق افتاد. اما در تظاهرات و اعتراضات اخیر کانون‌های متعددی برای اعتراضات انتخاب شده است که نشان دهنده تعداد دست‌های پشت پرده اعتراضات است. البته بخش قابل توجهی از معترضان در دو میدان ریاض الصلح و الشهداء حضور پیدا کرده‌اند که نهایتا تعداد آنها از ده‌هزار نفر فراتر نمی‌رود.تاثیر گذاری عاطفی: عواطف انسانی و تاثیرگذاری عاطفه یکی از عناصر مهم در اعتراضات به شمار می‌رود که معمولاً از طریق استفاده از افراد ناتوان و کودکان و عناصر سالخورده و زنان دنبال می‌شود. این موضوع در پوشش رسانه‌ای تحولات لبنان توسط رسانه‌های نشان‌دار کاملا ملموس است. عموما عواطف قوی‌تر از منطق است، به ویژه که قدرت عواطف در زمان بحران‌های دارای ماهیت انسانی افزایش پیدا می‌کند و مطالبات و پروژه های سیاسی در اوج شرایط احساسی به فراموشی سپرده می‌شود.هوشیاری ساختگی: شکی نیست که میزان هوشمندی بین گروه‌های مختلف یک ملت متفاوت است، به این ترتیب هر نوع رویکرد اعتراض‌آمیز نیازمند رهبرانی است که بتوانند اهداف خود را محقق کنند. به این ترتیب در هنگام پوشش اعتراضات مختلف باید میزان هوشمندی‌های مختلف را تحت تاثیر قرار داد. در روزهای اول اعتراضات، اشخاص از طبقه‌های مختلف در اعتراضات حضور داشتند، اما در روزهای آینده بیشتر عناصری به نمایش گذاشته می‌شوند که نشانه‌های روشنفکری و فرهنگ در آنها نمود بیشتری دارد. این موضوع نقش قابل توجهی در پوشش شبکه‌های تلویزیونی دارد.

انتهای پیام/

 

R36346/P/S8,90/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۰۱۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فارین پالیسی: ۷۴ درصد اسرائیلی‌ها با واکنش به حمله موشکی ایران مخالفند

نشریه فارین پالیسی درباره پاسخ موشکی ایران به تجاوزات رژیم صهیونیستی نوشت: وقایع حکایت از آن دارد که جنگ بین ایران و اسرائیل تازه شروع شده است.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: نشریه آمریکایی می‌نویسد: در پی حمله ایران، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به بنیامین نتانیاهو گفت که در این حمله شما برنده شدید و از او خواست که نسبت به واکنش احتمالی خویشتنداری کند. اما اسرائیل علاقه چندانی به پذیرش این توصیه نشان نداده و گزارش شده بسیاری از مقامات ارشد اسرائیل از جمله یوآو گالانت وزیر جنگ، هرزی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش‌، بنی گانتز عضو کابینه جنگ، و خود نتانیاهو همگی وعده دادند که در مقابل حملات ایران واکنش نشان خواهند داد. روز جمعه، اسرائیل یک حمله به یک سیستم دفاع هوائی در پایگاه هوائی اصفهان انجام داد. اگرچه به نظر می‌رسد این حمله تا حد زیادی نمادین بوده با این وجود این سؤال را ایجاد می‌کند که چرا اسرائیل دوباره به آمریکا و متحدانش ضربه می‌زند در حالی که آنها به کمک اسرائیل آمده بودند. به اعتقاد تحلیلگران این ماجرا هنوز ابتدای جنگ ایران و اسرائیل است و تنش‌ها از ماجراهای چند روز گذشته فراتر خواهد رفت. واقعیت این است که اسرائیل و ایران درگیر جنگی هستند که فراتر از امروز نیز ادامه خواهد داشت. تا زمانی که این درگیری ادامه داشته باشد، منطق عملیاتی آن درگیری به سمت تشدید پیش خواهد رفت.

نتانیاهو عمیقاً در داخل اسرائیل منفور است. او تنها ۱۵درصد محبوبیت دارد. منبع اصلی مشروعیت سیاسی او ادعای او برای تضمین امنیت اسرائیل است که در حمله ۷ اکتبر حماس به شدت آسیب دیده است. نتانیاهو ممکن است مردی ناامید باشد، اما فشار برای تلافی تنها از جانب او نیست. در واقع، برخی از صداهای بلندتر در داخل اسرائیل که خواستار ضدحمله می‌شوند، از سوی رقبای سیاسی نتانیاهو، مانند گانتز، گالانت، و دیگران که بیشترین سود را از نظر سیاسی از نابودی نتانیاهو دارند، شنیده می‌شود.

بر اساس نظرسنجی‌ها، اگر انتخابات امروز برگزار شود، احتمالاً گانتس نخست‌وزیر خواهد بود. به نظر می‌رسد پاسخ روز جمعه اسرائیل، یک حرکت سیاسی برای نتانیاهو باشد. طبق یک نظرسنجی دانشگاه عبری، حدود ۷۴ درصد از ساکنان اسرائیل با واکنش به حملات موشکی ایران مخالف هستند. همین نظرسنجی نشان داد که ۵۶ درصد از اسرائیلی‌ها گفته‌اند که اسرائیل باید به خواسته‌های سیاسی و نظامی متحدانش پاسخ مثبت دهد تا سیستم دفاعی پایدار را در طول زمان تضمین کند.

البته انگیزه اساسی‌تری باعث می‌شود که اسرائیل بخواهد به ایران ضربه بزند و آن هم قدرت‌نمایی است. ایران حدود ۶۰ تن مواد منفجره را مستقیماً به سوی اسرائیل پرتاب کرد و قوانین نانوشته جنگ در سایه اسرائیل و ایران را در هم شکست و کل ساکنان سرزمین‌های اشغالی را یک شبانه‌روز در هراس کامل نگه‌ داشت.

دیگر خبرها

  • تشخیص گرایش سیاسی افراد از روی چهره‌شان توسط هوش مصنوعی
  • واکنش ایران به اعتراضات دانشجویان آمریکا در حمایت از فلسطین
  • بازداشت بیش از ۱۰۰ دانشجوی معترض در آمریکا؛ آزادی بیان به سبک غربی
  • از خواسته‌های خود پا پس نمی‌کشیم
  • دانشگاه‌های آمریکا در تسخیر معترضان
  • حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است
  • فارین پالیسی: ۷۴ درصد اسرائیلی‌ها با واکنش به حمله موشکی ایران مخالفند
  • ابعاد بی‌سابقه اعتراضات در آمریکا علیه حملات صهیونیست‌ها به غزه
  • پیام‌های راهبردی سرنگونی پهپادهای اسرائیلی به دست حزب‌الله
  • تصاویری از تجمع و راهپیمایی خودجوش مقابله با بی‌حجابی در پایتخت