Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش عصر جمعه وزارت نفت، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در اطلاعیه شماره ۲ خود پس از اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین کلاس خودروهای مشمول سهمیه‌بندی انواع وانت کم مصرف و وانت پر مصرف را اعلام کرد.

برپایه این اطلاعیه، وانت مزدا بنزین سوز و دوگانه سوز، وانت پیکان بنزین سوز، وانت تویوتا بنزین سوز و دوگانه سوز، در کلاس وانت های کم مصرف طبقه بندی شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین وانت نیسان بنزین سوز و دوگانه سوز و کامیونت بنزین سوز و دوگانه سوز در کلاس وانت های پرمصرف قرار گرفتند.

به گزارش ایرنا و بر اساس اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، وانت کم مصرف بنزینی در ماه ۲۰۰ لیتر و وانت کم مصرف دوگانه سوز ماهانه ۶۰ لیتر سهمیه سوخت دارند.

وانت پرمصرف بنزینی ماهانه ۳۰۰ لیتر و وانت پرمصرف دوگانه سوز ماهانه ۱۲۰ لیتر سهمیه دریافت خواهند کرد.

برچسب‌ها وزارت نفت بنزین کارت سوخت سهمیه بندی بنزین پروندهٔ خبری سهمیه‌بندی و نرخ جدید بنزین

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت نفت بنزین کارت سوخت سهمیه بندی بنزین وزارت نفت بنزین کارت سوخت سهمیه بندی بنزین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۰۳۷۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت مردم در بهینه‌سازی مصرف با اصلاح یارانه‌های انرژی مبتنی بر نفر محقق می شود

زهرا فلاحی با اشاره نمود شعار سال در جهت جلب مشارکت مردم در حوزه انرژی اظهار کرد: در مدل تخصیص سهمیه انرژی معادل مصرف بهینه برای هر نفر اگر یک خانوار انرژی را تا حد مطلوب مصرف کند، هیچ هزینه‌ای پرداخت نخواهد کرد و اگر مصرف کمتر از سهمیه باشد، به قیمت وارداتی انرژی کمتر مصرف شده، این انرژی را در بازار مبادلات انرژی به فروش خواهند رساند و مردم منفعت اقتصادی کسب خواهند کرد و در عوض اگر مصرف بیش از سهمیه باشد، باید هزینه واقعی و وارداتی انرژی را خریداری و مصرف کنند که با این سازوکار اصلاح شده یارانه انرژی افراد تشویق خواهند شد تا مصرف خود را کاهش دهند و به الگوهای استفاده بهینه پایبند باشند و همچنین هر چه بیشتر کاهش مصرف دهند، منفعت مالی بیشتری کسب خواند کرد.

وی ادامه داد: با توجه به شعار سال، هدف اصلی اصلاحات اقتصادی کشور در جهت تحقق مشارکت مردم در راستای رشد تولید و توسعه اقتصادی به عنوان محور اصلی سیاست های کشور برای سال 1403 تعیین شده است. بدون مشارکت معنادار مردم در توسعه اقتصادی، هر گونه رشد اقتصادی به دست آمده تأثیر محدودی بر زندگی شهروندان خواهد داشت. نقش مردم در کمک به رشد اقتصادی کشور به ویژه در بخش انرژی را نمی توان نادیده گرفت. با استفاده از قدرت و سرمایه افراد می توان مکانیسم های جذابی برای توسعه اقتصادی بیشتر در بخش انرژی ایجاد کرد.

فلاحی با اشاره به اهمیت به کارگیری سرمایه مردمی در جهت توسعه میادین مشترک گفت: یکی از حوزه‌های کلیدی که مردم می‌توانند در آن نقش بسزایی داشته باشند، تولید نفت و گاز است. با استفاده از سرمایه های خرد مردم می توان منابع مالی مشترک نفت و گاز را تامین کرد که منجر به افزایش تولید و منافع اقتصادی شد. علاوه بر این، هدایت نقدینگی در جامعه به سمت پروژه های انرژی می تواند منابع جدید تامین مالی را باز کند و سرمایه گذاری در این بخش را ارتقا دهد.

این کارشناس انرژی به دیگر جنبه مشارکت مردم در مصرف بهینه انرژی اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از جنبه های مهم که نیازمند توجه ویژه است، کاهش هدر رفت انرژی و ارتقای مصرف بهینه انرژی در بین مردم است. الگوهای مصرف انرژی در خانوارها، مانند گاز برای گرمایش، برق برای لوازم خانگی و بنزین برای حمل و نقل، تأثیر مستقیمی بر مصرف کلی انرژی دارند. برای ایجاد انگیزه در شیوه های مصرف بهینه، ارزیابی مجدد مکانیسم یارانه انرژی در بخش خانگی ضروری است. به جای ارائه قیمت سرکوب شده توسط دولت، یک رویکرد موثرتر تخصیص سهمیه انرژی معادل مصرف بهینه برای هر نفر خواهد بود. در مدل تخصیص سهمیه انرژی معادل مصرف بهینه برای هر نفر اگر یک خانوار انرژی را تا حد مطلوب مصرف کند، هیچ هزینه‌ای پرداخت نخواهد کرد و اگر مصرف کمتر از سهمیه باشد، به قیمت وارداتی انرژی کمتر مصرف شده، این انرژی را در بازار مبادلات انرژی به فروش خواهند رساند و مردم منفعت اقتصادی کسب خواهند کرد و در عوض اگر مصرف بیش از سهمیه باشد، باید هزینه واقعی و وارداتی انرژی را خریداری و مصرف کنند که با این سازوکار اصلاح شده یارانه انرژی افراد تشویق خواهند شد تا مصرف خود را کاهش دهند و به الگوهای استفاده بهینه پایبند باشند و همچنین هر چه بیشتر کاهش مصرف دهند، منفعت مالی بیشتری کسب خواند کرد.

وی گفت: ایجاد مکانیسم‌های جذاب برای بهینه‌سازی مصرف انرژی با اعطای سهمیه‌های انرژی منطبق بر الگوی بهینه مصرف، فرصتی منحصربه‌فرد برای مشارکت مردم در پیشبرد رشد اقتصادی و پایداری انرژی فراهم می‌کند. با ترویج مصرف مسئولانه انرژی، توانمندسازی افراد برای کنترل عادات مصرفی خود و تقویت کارایی، کشور می تواند منافع اقتصادی و زیست محیطی قابل توجهی را باز کند. از طریق اقدامات پیشگیرانه برای ایجاد انگیزه برای مصرف بهینه انرژی، کشور می تواند در جهت آینده انرژی پایدارتر و مرفه برای همه شهروندان خود تلاش کند.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • مصرف آب مشهد هفت هزار و ۱۵۰ لیتر بر ثانیه است
  • نجات 666 میلیون لیتر بنزین توسط وزارت صمت
  • آغاز دومین طرح فروش فوق‌العاده ایران خودرو | نوع خودرو، قیمت و زمان تحویل
  • حق نداریم بنزین را به قیمت جهانی اما خودروهای ۲ دهه عقب‌تر به مردم بدهیم
  • سهم ۲۵ درصدی بخش کشاورزی از مصرف نفت‌گاز استان کردستان
  • خبر مهم درباره قطع سهمیه‌ بنزین برخی خودروها
  • سهمیه بنزین این تاکسی ها در ۱۴۰۳ قطع شد
  • سهمیه بنزین این خودروها قطع شد/ جزییات تازه از حذف کارت سوخت رانندگان
  • درخواست رسیدگی به وضع نابسامان رانندگان وانت نیسان
  • مشارکت مردم در بهینه‌سازی مصرف با اصلاح یارانه‌های انرژی مبتنی بر نفر محقق می شود