Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، شاید خیلی ها این جمله را شنیده باشیم که خصوصا در دوره متوسطه دوم و در رشته های تجربی و ریاضی حتی زمان درس تاریخ نیز در برخی مدارس گاهی به زنگ دروس تخصصی این رشته ها اختصاص پیدا می کند. تاریخ درسی نیست که ضریبی در کنکور رشته های ریاضی و تجربی داشته باشد و دیر زمانی است که کنکور اهداف اهمیت درس های ما را مشخص می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتی در رشته های علوم انسانی نیز تاریخ به همراه درس جغرافیا با هم یک درس با ضریب یک محسوب می شود که شاید برای همین حتی بچه های انسانی نیز این درس را خیلی هم جدی نمی گیرند. همین می شود که شمار زیادی از دانش آموزان که در مدرسه درس می خوانند، عملا تاریخی که برایشان تدارک دیده شده است، حاصلی ندارد جز حفظیاتی که آیا به ذهن بپسرند یا نه.

از سوی دیگر در دوره متوسطه اول نیز تاریخ چندان جدی گرفته نمی شود و در دوره ابتدایی همراه با درس مطالعات اجتماعی مفاهیمی از تاریخ به بچه ها آموخته می شود اما کیست که این را تایید نکند که بسیاری از ما هنگام فارغ دالتحصیلی از دبیرستان با کمترین دانش تاریخی که دانستنش در این روزگاه یک مهارت محصوب می شود، فارغ التحصیل می شویم در حالیکه که شاید در کتاب های درسی سهم مطلوبی به این درس اختصاص داده شده باشد.

شاید شما هم دیده باشید، فیلمی که در فضای مجازی پخش شد و در آن افراد از مهمترین و شاید بدیهی ترین اطلاعات تاریخی کشورشان آگاهی نداشتند. حتی برخی نگران هستند که نوجوان و جوانان تاریخ صد سال اخیر کشورمان را نیز نمی توانند به خوبی بازگو کنند. همین امروز وارد مدارس شوویم و درباره مدرسه تاریخی دارالفنون و امیرکبیر که نقش مهمی لااقل در امر تعلیم و تربیت در کشورمان داشت، یک پرس و جوی ساده کنیم، با چه نتیجه ای خارج خواهیم شد؟

عده ای می گویند کتاب های تاریخی درسی جذاب و کاربردی نوشته نشده است و عده ای فضای مجازی و جاذبه های آن را در نپرداختن دانش آموزان به دروسی مثل تاریخ و جغرافیا و... موثر می دانند و عده ای دیگر می گویند چگونه است ما درس تفکر داریم ولی در این درس به بچه ها یاد داده نمی شود که تاریخ نیز عرصه وسیعی برای تفکر است. عده ای دیگر معلمان تاریخ و نحوره تدریسشان را مقصر می دانند و در این میان آنچه مسلم است این است که هر کس دانسته ای از تاریخ کسب می کند، به احتمال زیاد آن را در دوران تحصیل در مدرسه کسب نمی کند. 

محمدرضا روزبهانی عضو هیئت علمی واستادیار گروه تاریخ دانشگاه فرهنگیان که سابقه بیش از 20 سال معلمی را در کارنامه خود دارد، درباره وضعیت تدریس تاریخ در مدارس ما از دوران ابتدایی تا پایان متوسطه را به خبرنگار مهر گفت: در مقطع متوسطه دوم، برای رشته علوم انسانی، جزو دروس مهم است و هر سال یک کتاب تاریخ دارد اما برای شاخه های دیگر در کل سه سال فقط یک کتاب تاریخ تدریس می شود که روی هم دو واحد است و تاریخ معاصر را می خوانند.

وی ادامه داد: در مقطع متوسطه اول و ابتدایی، تاریخ بخشی از کتاب مطالعات اجتماعی بچه ها است. شخصاً معتقدم برای متوسطه دوم و بچه های غیر از شاخه انسانی، دو واحد تاریخ بسیار کم است. با توجه به وضعیت فعلی کشور و مسائلی که از گوشه و کنار به سمت جوانان ما هجوم می آورد، این کافی نیست که به خواندن تاریخ معاصر بسنده شود و باید بچه ها تاریخ ایران و جهان را به شکل مکفی بخوانند اما در مقطع متوسطه اول و ابتدایی شاید همین میزان کفایت کند.

روزبهانی بیان کرد: اگر بخواهم از زاویه دید نیاز جامعه به سوال شما نگاه کنم باید بگویم به طور کلی درس تاریخ در مدرسه، حجم و فضای کمی دارد در حالیکه تاریخ درس سرنوشت سازی است و قدرت تحلیل را در دانش آموزان بالا می برد، البته اگر ما هم رویدادها را به خوبی برای آنها تشریح کنیم و هم تاریخ تحلیلی ارائه دهیم یعنی به سمت فضایی برویم که تاریخ اقتصادی، اجتماعی و... هر روزگار را نیز به درستی برای بچه ها تبیین کنیم و از آن مهمتر بتوانیم به بچه ها این فهم را بدهیم که هر آنچه در زندگی با آن برخورد می کنند، یک گذشته ای دارد و آن گذشته یعنی تاریخ. هر چند در بسیاری از دروس مانند ادبیات، جغرافیا، زبان انگلیسی نقبی به تاریخ زده می شود. اما باز یکی از مشکلات ما این است که در رشته علوم انسانی، عموماً ضعیف ترین دانش آموزان جذب می شوند و این یک ایراد اساسی است. چرا که این رشته باید آنقدر جذابیت داشته باشد که تاپ ترین بچه ها به سمت آن بروند. نکته دیگر این است که دروس مختلف به لحاظ ارتباط و به شکل عرضی خوب کنار هم قرار گرفته اند و ما مشکلمان بیش از آن که کتاب های درسی باشد، معلمان هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اضافه کرد: دبیران به صورت جزیره ای عمل می کنند و ارتباط طولی و عرضی در مقاطع مختلف و سالهای مختلف تحصیلی در کنار هم ندارند. اگر دبیران پیوندشان را با هم بیشتر کنند، تعمیق مطالب بیشتر می شود. اگر معلمی بتواند همین مفاهیم فعلی کتابهای تاریخ را خوب درس بدهد، خروجی مطلوبی به دست می آید اما در واقعیت ما شاهد این هستیم که هر معلمی که ساعت تدریس کم دارد، درس تاریخ می دهد. در مدارس تیزهوشان ساعت درس تاریخ را به ریاضی می دهند. تاریخ درس مظلومی در مدارس ماست. بخشی از این مسئله مقصرش متولیان هستند و بخشی هم معلمانی که تلاشی نمی کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا شما در زمانی که معلم بودید، دانش آموزانی را داشتید که خیلی به تاریخ علاقه مند باشند و اساساً برای علاقه مند کردن آنها به تاریخ چه می کردید؟، گفت: بله من دانش آموزانی داشتم که بعدها فهمیدم تا مقطع دکترا درس تاریخ خوانده اند. من سعی می کردم با ابزاری مثل فیلم یا نمایشنامه بچه ها را به تاریخ علاقه مند کنم. یا بچه ها را برای دیدن آثار تاریخی شهر می بردم. موزه گردی موضوعی است که این روزها فراموش شده است. در حالی که دانش آموز اگر در فضای تاریخی قرار نگیرد، خیلی چیزها را متوجه نمی شود. من بارها پیش آمده بود که سر کلاس از بچه ها می خواستم هر اثر تاریخی که در منزل دارند، مثل صورت جهاز، سکه قدیمی، عقدنامه و ... سر کلاس بیاورند و گاهی کلاسمان شبیه موزه می شد. خیلی مواقع بچه ها را وادار می کردم کنفرانس بدهند یا مقاله بنویسند. اینها به خلاقیت معلم بستگی دارد. آن روزها من متخصص تاریخ بودم اما متخصص آموزش تاریخ نبودم. حال که در دانشگاه فرهنگیان این تخصص را یاد گرفتم، حسرت می خورم که کاش اطلاعات امروز را آن روز ها داشتم و به دانشجو معلمان نیز خاطرات غلط و درست خود را می گویم و به آنها تأکید می کنم حال که شما آموزش تاریخ را فرا می گیرید، سر کلاس که رفتید از صفر شروع نکنید.

کد خبر 4757789 آزاده سهرابی

منبع: مهر

کلیدواژه: تاریخ معاصر کتاب درسی زلزله شورای شهر تهران وزارت آموزش و پرورش شهرداری تهران آلودگی هوا شهر تهران قوه قضاییه کمیته امداد امام خمینی دانش آموزان سازمان تامین اجتماعی بیمه مترو محسن هاشمی نیروی انتظامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۰۷۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک ۱۰۰۰ میلیارد ریالی خیران برای مدرسه‌سازی در کردستان

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کردستان گفت: خیران در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد ریال به مدرسه‌سازی در کردستان کمک کردند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان و به نقل از روابط عمومی آموزش و پرورش کردستان، ابراهیم مرادی، امروز _پنجشنبه سی‌ام فروردین_ در نشست شورای آموزش و پرورش استان که در سالن شهدای گمنام استانداری برگزار شد، اظهار کرد: در سال گذشته از میان ۲۶۶ مدرسه در حال ساخت، ۱۰۴ مدرسه با ۴۰۶ کلاس درس و ۳۶ هزار و ۵۰۰ مترمربع با اعتبار ۶۰۰ میلیارد تومان به بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به اینکه ۴۰ درصد پروژه‌های نیمه‌تمام آموزشی در این سال تکمیل شد، افزود: سهم کردستان از اعتبارات ملی و جمعیت دانش‌آموزی کمتر از دو درصد و در مدرسه‌سازی بیشتر از سه درصد بوده که عملکرد استان در زمینه مدرسه‌سازی مطلوب بوده است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کردستان، افتتاح ۱۶ پروژه آموزشی در هفته دولت و همچنین بهره‌برداری از ۸۶ پروژه در ابتدای سال تحصیلی را از دیگر اقدامات صورت گرفته ذکر کرد و گفت: در دهه مبارک فجر، ۴۶ مدرسه با زیربنای بالغ بر ۱۴ هزار مترمربع تحویل آموزش و پرورش شده است.

مرادی با اشاره به افزایش بالغ بر شش هزار نفری دانش آموزان استان در سال گذشته، اضافه کرد: سرانه دانش‌آموزی دو سانتی‌متر مربع ارتقا یافته است.

وی کمک خیران به حوزه مدرسه‌سازی در سال گذشته را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و افزود: خیران در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۱,۰۰۰ میلیارد ریال به مدرسه‌سازی در کردستان کمک کرده‌اند که این میزان، ۱۵ درصد اعتبارات مدرسه‌سازی در کردستان را شامل می‌شود.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کردستان به تحویل ۳۵ میلیارد تومان تجهیزات هنرستانی در سال گذشته اشاره و ابراز امیدواری کرد با تخصیص‌های صورت گرفته این میزان در سال جاری به ۷۰ میلیارد تومان برسد.

کد خبر 745674

دیگر خبرها

  • تاریخی‌ترین شهرهای جهان کدامند؟
  • ضرورت توجه شاعران به ایثارگران تاریخ ایران
  • تجهیز ۱۰۵ میلیارد ریالی حوزه‌های برگزاری آزمون‌ها در کردستان
  • حق نداریم مدارس خیرساز را تغییر نام دهیم
  • کمک ۱۰۰۰ میلیارد ریالی خیران برای مدرسه‌سازی در کردستان
  • ثبت رکود تاریخی در جشنواره ‌مدرسه عشق با ارسال ۷۵ هزار اثر
  • خیز الهلال برای ثبت رکورد تاریخی در آسیا و جهان
  • مردمی سازی کارها در همه عرصه ها توفیق آمیز است
  • تجلیل از استادکار پیشکسوت حوزه میراث فرهنگی قزوین
  • امسال سال سرنوشت‌سازی برای شرکت‌های دانش‌بنیان است