Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

همزمان با سالگرد رحلت علامه طباطبایی نشست «علامه طباطبایی و مسئله آزادی» روز پنج‌شنبه، ۲۳ آبان، در کانون توحید برگزار شد.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ در این نشست حجت‌الاسلام محمدجواد حجتی کرمانی با موضوع روابط اجتماعی در اسلام، حجت‌الاسلام سروش محلاتی با موضوع علامه طباطبایی و نقد حاکمیت کلیسا و محسن آرمین با موضوع آزادی تفکر از نگاه علامه به ایراد سخن پرداختند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سروش محلاتی در این نشست اظهار کرد: مرحوم علامه طباطبایی به عنوان یک مفسر و فیلسوف شناخته می‌شود؛ اما ایشان صاحب فکر و اندیشه اجتماعی و سیاسی نیز هست و از این جهت با علما و فقهای ما تفاوتهایی دارد، مثلا در مساله حکومت، نظر علامه با علمای دیگر تفاوتهایی دارد، یکی از دلایل این تفاوتها این است که علامه مطالعاتی در تاریخ ادیان و مذاهب دارد که چنین مطالعاتی در حوزه رایج نیست؛ علامه هم در ادیان ابراهیمی مثل مسیحیت و هم ادیان شرقی مثل آیین هندو، مطالعات گسترده ای دارد و نتایج این مطالعات را در آثار خود مثل المیزان به تناسب منعکس کرده است.

وی ادامه داد: علامه در این مطالعات به نتیجه می رسد که تجربه عالم مسیحیت با حاکمیت کلیسا، تجربه مهم و قابل بررسی است؛ بیست قرن حاکمیت کلیسا به اشکال مختلف، گاهی گسترده و گاهی در حاشیه تداوم داشته و ایشان بررسی می کند که ریشه قضیه و آثار آن چیست؟

استاد حوزه علمیه قم اولین اثر قدرت پیدا کردن کلیسا را این دانست که مسئولان کلیسا فهم و استنباط خود را از مسیحیت، قرائت معیار قرار دادند و هر تفسیر دیگر را حذف کردند. مثلا کلیسا برای چهار انجیل اعتبار قائل است در حالیکه ۱۲۰ انجیل بوده و وقتی کلیساها قدرت گرفتند، چهار انجیل را با فکر و عقیده خود سازگار دیدند و حفظ کردند و دستور نابودی ۱۱۶ انجیل دیگر را دادند تا کسی حق نداشته باشد طبق آنها فکر کند چراکه انحرافیست.

وی در تشریح این روند گفت: در مرحله اول در مسائل دینی اگر کسی در چارچوب فکر کلیسا نبود، محکمه تشکیل می دادند و سعی در ارشاد داشتند و بعد تا بالاترین مراحل عذاب را برای او مقرر می کردند، تا چارچوب‌ مطرح از دین منافاتی با قدرت آنها نداشته باشد.

محلاتی با بیان این که قسمت دیگر تاثیرات این حاکمیت بر زندگی دنیایی مردم و علم و دانش است، ادامه داد: همه نظرات علمی باید به تایید کلیسا برسد. قطعا هر دانشمندی هم که نظر جدیدی مطرح می کرد اگر مورد تایید کلیسا نبود با او بشدت برخورد می شد. به این وسیله کلیسا اختناقی در جامعه بوجود آورد و جلو آزادی های فکری و سیاسی را هم گرفتند.

وی با اشاره به بحث مفصل علامه طباطبایی گفت: ایشان با توجه به این علائم و نشانه ها، می پرسد چه شد که کلیسا به این وضع دچار شد و پاسخی که میدهد این است که کلیسا معتقد بود روح الهی در کلیسا حلول کرده. اول قائل به حلول در حضرت عیسی و بعد قائل به حلول در کلیسا شدند و سپس توسعه دادند به همه علمای مسیحیت و گفتند اگر کسی می خواهد از این قاعده حلول استفاده کند با عشای ربانی می شود به او هم تاحدودی منتقل کرد.

به گفته سروش محلاتی تاثیر اعتقاد به حلول خدا در کلیساییان این بود که گفتند ما از همان قدرت مطلق و پاکی و منزه بودن برخورداریم و برای خود حکومت مطلقه را بر اساس حلول مطرح کردند. وقتی این حکومت مطلقه پذیرفته شد، نتیجه اش اختناق و استبداد و ظلم شد و اینکه ما معیار حق و باطلیم. ما معیار این هستیم که کدام اندیشه و فکر و حتی افکار مربوط به علوم تجربی درست است، تا چه رسد به رفتارهای اجتماعی مردم. همه چیز در اختیار ماست. لذا اگر کسی دچار گناهی شده باشد بجای استغفار مستقیم از درگاه خدا، باید بیاید پیش ما. قدرت مطلقه الهی در روی زمین ما هستیم. لذا توبه و پذیرش استغفار هم با ماست و کسی نمیتواند از خدا طلب آمرزش کند. پس برگه هایی به افراد می فروختند تا از این طریق آمرزیده شوند و به بهشت برسند.

وی افزود: علامه معتقد است همین بلا در اسلام هم ما را به خود گرفتار کرده و درست است قرآن اندیشه حلول را حتی نسبت به پیامبر ابطال کرده و می فرماید او هم انسان است. این اندیشه حلول مستقیما نفوذ پیدا نکرد ولی غیرمستقیم آمد و کسانی که به اتکای دین به قدرت می رسند این ادعا را دارند که ما از طرف خدا دارای همان شان و منزلت در حکومت و مطاع مطلقیم و هرچه بپسندیم، مورد خواست خداست. علامه این را توسعه داده و می گوید متاسفانه مشکل جامعه اسلامی، همان است که در مسیحیت اتفاق افتاده و همان پیامدها و عوارض در جامعه مسیحی برای ما هم بوده است.

استاد حوزه علمیه قم در پایان گفت: من فکر میکنم یکی از زوایای فکر علامه که تا به حال کم و بیش مغفول بوده و جای کار زیادی دارد، تجربه ایست که علامه از دنیای مسیحیت و حاکمیت کلیسا گرفته، تحلیل و بررسی کرده و بعد علائم سرایت این فکر را در جامعه اسلامی نشان میدهد بخصوص در جلد سوم المیزان که مسیحیت و کلیسا را مفصل بیان کرده است. ایشان می گوید ما بحثمان کلامی نیست. نگاه ما اجتماعی است. می خواهیم ببینیم چه عناصری از ادیان و مذاهب و جوامع دیگر وارد اسلام شده و ما پذیرفتیم و بهمین خاطر همان پیامدها در جامعه اسلامی هم اتفاق افتاده و می افتد.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: علامه طباطبایی کلیسا اسلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۰۹۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دشمن ذلت را در عملیات «وعده صادق» تمام‌قد پذیرفت

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدحسین رنجبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در نشست شورای این دانشگاه که با حضور رؤسای واحد‌ها، مراکز دانشگاهی و اعضا شورای تخصصی این استان برگزار شد با تأکید بر پاسخگویی سپاه اسلام به رژیم اشغالگر قدس اظهار کرد: سپاه اسلام در یک نمایش اقتدارگرایانه و انقلابی، گوشه کوچکی از قدرت نظامی خود را به نمایش گذاشت و چنان هیمنه پوشالی دشمن را در هم شکست که ذلت را تمام‌قد پذیرفت و اعتراف به شکست کرد.

وی افزود: آغاز سال نو و تلاقی بهار قرآن و بهار طبیعت، نشان از قدرت لایزال الهی در انسجام بخشیدن به جهان هستی دارد و چه زیبا بود که در این سال جدید، جواب ددمنشی جنایتکاران صهیونیست مانند همیشه با قدرت و اقتدار داده شد و این نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی به‌عنوان قدرت اول منطقه می‌تواند دشمن را در همه عرصه‌ها به ذلت و خواری بکشاند.

این مقام مسئول با اشاره به جنایات صهیونیست‌ها در غزه و فلسطین اشغالی عنوان کرد: همه کشور‌های به ظاهر طرفدار حقوق بشر، چشم خود را روی این جنایت‌ها بسته‌اند و هیچ تصمیم قاطعی در این حوزه برای پایان دادن به این حمله‌های وحشیانه رژیم غاصب و کودک کش صهیونیستی توسط سازمان‌های به ظاهر مدافع حقوق بشر گرفته نمی‌شود.

رنجبر تأکید کرد: ایران اسلامی با عملیات«وعده صادق» نشان داد که اگر کشور‌های ابرقدرت پشتیبان این رژیم منحوس نباشند، این رژیم بیش از یک روز نمی‌تواند دوام بیاورد و در حمله موشکی و پهپادی نیروی‌های سپاه اسلام، آشکار شد که کشورهایی مانند انگلیس، آمریکا و فرانسه چگونه در حفظ این رژیم پلید متحدند و از جان‌ودل برای حمایت و حراست از آن مایه می‌گذارند.

وی نقش دانشگاه‌ها را در تربیت نیروی انسانی مهم خواند و گفت: دانشگاه‌ها باید نیروی ماهر، کاردان و کارآزموده تحویل اجتماع دهند تا چرخ صنعت به‌واسطه همکاری دوجانبه و ارتباط تنگاتنگ صنعت و دانشگاه سرعت بیشتری بگیرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان بیان کرد:‌ همه رؤسای دانشگاه‌ها به وظیفه رشد، توسعه و بالندگی کشور توجه ویژه داشته،‌ برنامه‌های خود را منطبق بر سند توسعه و تعالی دانشگاه به پیش ببرند در ارتقای سطح کیفی و کمی دانشگاه بیش‌ازپیش کوشا باشند و تحقق شعار سال را به‌عنوان فصل الخطاب رشد و تعالی دانشگاه‌ها مدنظر قرار دهند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»
  • علم الهدی: آیا بی حجابی به عنوان یک فسق آشکار از یک تخلف راهنمایی و رانندگی نازل تر است؟
  • ناتوانی اسراییل و غرب در مقابل عملیات «وعده صادق» سپاه پاسداران
  • آیت الله علم الهدی: تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت، هدف اصلی «طرح نور» است
  • تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت هدف اصلی «طرح نور» است
  • غیرقابل دسترس ترین مکان عبادت روی سیاره زمین! (+عکس)
  • عملیات «وعده صادق» را باید زنگ وحدت و اتحاد جهان اسلام دانست
  • اعتراف خبرنگار ایرانی بی‌بی‌سی به نفوذ پهپادی حزب الله/ این حمله پیام هشدار حزب‌الله به رژیم صهیونیستی بود
  • دشمن ذلت را در عملیات «وعده صادق» تمام‌قد پذیرفت
  • علامه صادق جعفری: ویرانی قبرستان بقیع، ضربه ای بر قلب امت اسلامی بود