Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-16@06:32:13 GMT

مخاطرات دوران سالمندی و زندگی در تنهایی

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۲۴۰۵۴

مخاطرات دوران سالمندی و زندگی در تنهایی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، شرایط زندگی در جامعه کنونی به‌گونه‌ای پیش می‌رود که سالمندان ناگزیر به زندگی در تنهایی و مواجهه با مشکلات و خطرات آن هستند. به اعتقاد متخصصان طب سالمندی، انزوا، افسردگی، بی‌انگیزگی و حس سربار بودن همگی مشکلاتی هستند که سلامت جسمی و روحی افراد را در دوران سالمندی به مخاطره می‌اندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است که بیش از یک سال پیش معاون سابق توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران، راه‌اندازی کافه سالمندی را راه حلی برای رفع افسردگی سالمندان تنها عنوان کرد  و وعده تأسیس چنین کافه‌هایی را داد.

حمید آقا یکی از همین سالمندان است که بعد از مرگ همسرش حدود یک سال به تنهایی زندگی می‌کرد. معلمی بازنشسته که هریک از فرزندانش به موقعیت مناسبی در جامعه دست یافته‌اند. حالا اما روی تخت مراقبت‌های ویژه بیمارستان خوابیده و پزشکان و پرستاران برای بازگرداندن او به زندگی تلاش می‌کنند. دخترش درحالی که بشدت نگران است و اشک می‌ریزد می‌گوید حال بابا خوب بود. هفته پیش که با او تلفنی صحبت کردم گفت مشکلی ندارد نمی‌دانم چرا اینطور شد؟

او از طریق همسایه پدرش متوجه بد حالی او شده و هنگامی به بیمارستان رسیده، که پدر هوشیاری خود را از دست داده است. مشغله زیادش را دلیل حضور کمرنگش در کنار پدر عنوان می‌کند مانند دیگر برادرانش.

جمال آقا مردی حدود 65 ساله است که حمید آقا را به بیمارستان رسانده، می‌گوید: تا وقتی حاج خانم زنده بود حمید آقا هم روی پا و سرحال بود. اما از وقتی حاج خانم به رحمت خدا رفت حمید آقا شکست، او دیگر آدم سابق نبود. انگار پیرمرد، همه انگیزه‌اش برای زندگی را از دست داده بود دیگر به پارک هم نمی‌آمد بیشتر وقت‌ها خانه بود، تک و تنها. چند روز پیش اتفاقی در راهرو دیدمش خوب نفس نمی‌کشید می‌گفت انگار سرماخورده‌ام. از او خواستم به دکتر برود گفت می‌ترسم به خیابان بروم و زمین بخورم و یک مشکل دیگر به مشکلاتم اضافه شود. از او خواستم بیاید همراه هم برویم اما گفت پسرانم قرار است بیایند با آنها می‌روم.

سیستم حمایتی برای سالمندان تعریف نشده است

دکتر علیرضا سپیانی، متخصص طب سالمندی مهم‌ترین دلایل تنهایی سالمندان را چنین عنوان می‌کند: مهاجرت فرزندان در صدر عوامل تنهایی والدین در دوران سالمندی قرار دارد. مهاجرت هم ترک کشور را در بر می‌گیرد و هم می‌تواند شامل مهاجرت داخلی باشد یعنی فرزندان از شهری به شهر دیگر می‌روند و والدین سالمند به زندگی در تنهایی مجبور می‌شوند. علت بعدی مشغله‌های کاری و شغلی فرزندان و همچنین برخی مسائل خانوادگی مانند تمایل نداشتن وابستگان مانند عروس و داماد به معاشرت بیشتر با خانواده همسر است. اما دلیل سوم بیشتر در خانواده‌های دارای تک فرزند دیده می‌شود. خانواده‌های دارای یک فرزند اگر به هر دلیلی فرزند خود را از دست بدهند یا اینکه فرزند آنها به زندان برود ناگزیر به تنهایی، زندگی خود را می‌گذرانند. وی با اشاره به مشکلات این دسته از سالمندان می‌گوید: مشکلات سالمند از دو جنبه حمایت‌های اجتماعی و روانی و همچنین حمایت‌های فیزیکی ایجاد خواهد شد. در حمایت‌های فیزیکی بحث عملکرد روزمره سالمندان مطرح می‌شود. بسیاری از افراد در دوران سالمندی در برخی از عملکردهای روزمره خود دچار وابستگی می‌شوند. هنگامی که چنین فردی مجبور به زندگی در تنهایی است و نمی‌تواند کمک‌های لازم را دریافت کند در سایر امور هم دچار مشکل خواهد شد و به‌سمت یک وابستگی کامل و از کار افتادگی کامل پیش خواهد رفت. از نظر حمایت‌های اجتماعی و روانی نیز وابستگی والدین به فرزندان مطرح می‌شود چرا که چنین والدینی از فرزندان خود آرامش روانی می‌گیرند. همچنین فرزندان همواره باعث ایجاد انگیزه و روحیه در والدین خود می‌شوند. اما با تنها شدن سالمند همه این موارد مختل می‌شود و او درگیر مشکلاتی می‌شود که شاید از حل آن عاجز شود. این متخصص طب سالمندی تأکید می‌کند: در کشور ما متأسفانه سیستم حمایتی برای سالمندان تعریف نشده است و بودجه‌ای برای آنها در نظر نگرفته‌اند. به‌گونه‌ای که می‌توان گفت سالمندان عضو مصرف‌کننده صرف با هزینه‌های بسیار به شمار می‌آید. در حالی که همین سالمندان روزگاری باعث شکوفایی این کشور بوده‌اند.

به‌گفته دکتر سپیانی، در حال حاضر مراکز محدودی در کشور وجوددارد که به‌صورت روزانه به سالمندانی که از وضعیت مالی خوبی برخوردارند خدمات اقامتی و مراقبتی ارائه می‌دهند. در این مراکز سعی می‌شود روند از کار افتادگی سالمندان را با مشغول کردن آنها به فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و تفریحی به تعویق بیندازند. وی بیان می‌کند: البته مراکزی هم مانند کهریزک وجود دارند که با هزینه بسیار اندکی خدمات نگهداری ارائه می‌دهند اما جمعیتی که تحت پوشش قرار می‌دهد و همچنین مکان‌های محدودی که در اختیار دارد باعث می‌شود که بسیاری از سالمندان از امکان استفاده از خدمات این مراکز بی‌بهره باشند. دکتر سپیانی عنوان می‌کند: نبود امکانات حمل‌ونقل مناسب، ناایمن بودن خانه و محل زندگی، نداشتن امکانات تهیه غذا که منجر به افزایش سوء تغذیه در این گروه می‌شود و به‌طورکلی ناتوانی در انجام امور ساده روزمره و وجود نداشتن سیستم حمایتی باعث از بین رفتن انگیزه زندگی و ابتلا به افسردگی در این دسته از سالمندان می‌شود. این درحالی است که حتی در بسیاری از کشورهای ضعیف‌تر از ایران نیز به این نکات توجه می‌شود و این امکانات برای سالمندان فراهم می‌شود.

ضرورت تأسیس مراکز روزانه نگهداری از سالمند

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه باید مجوز‌ها را از سمت تأسیس خانه‌های سالمندان به‌سمت تأسیس مراکز روزانه نگهداری از سالمند هدایت کنیم می‌گوید: حقیقت این است که دوران سالمندی دوران پایان زندگی و انتظار برای مرگ نیست و می‌توان با برنامه‌ریزی درست، به افزایش کیفیت زندگی در این دوران کمک کرد. از این‌رو می‌توان گفت ما به مجریان کارآمدی از بهزیستی، شهرداری، وزارت بهداشت و بنیاد‌های خیریه و مردم نهاد نیاز داریم. تا آنها ضمن تهیه آمار درست از سالمندان تنها، برای کیفیت زندگی آنها برنامه‌ریزی و نیازسنجی انجام دهند. در مرحله بعد ارگان‌های مسئول بر اساس برنامه‌ریزی و نیازسنجی امکانات لازم را فراهم کنند.

دکتر محمد نفریه با اشاره به اینکه در حال حاضر قریب به 10 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند  می‌گوید: از آنجایی که نرخ رشد جمعیت سالمند سه برابر رشد جمعیت کشور است پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده با رشد بالای جمعیت سالمند در کشور مواجه باشیم. از این‌رو رسیدگی به وضعیت این گروه از جامعه از اولویت‌های سازمان بهزیستی به شمار می‌آید. هر چند حدود 80 درصد سالمندان کشور از زندگی مستقل برخوردار هستند اما حدود 15 درصد از سالمندان نیازمند کمک و حدود 5 درصد نیازمند خدمات ویژه هستند به‌گونه‌ای که بدون دریافت خدمات ویژه نمی‌توانند به زندگی خود ادامه دهند.

‌وی می‌افزاید: یکی از این اقدامات راه‌اندازی مراکز روزانه سالمندان است. به این شکل که سالمندان از صبح تا بعداز ظهر می‌توانند در این مراکز حضور داشته باشند و ضمن مصاحبت با همسالان خود از خدمات آموزشی و تفریحی و حتی خدمات پرستاری و درمانی هم استفاده کنند.

نفریه عنوان می‌کند: این مراکز در پرکردن اوقات فراغت و القای حس ارزشمندی در سالمندان بسیار مؤثر است از این‌رو تلاش شده تا همه سالمندان حتی آن دسته که توان مالی مناسبی ندارند نیز از این خدمات استفاده کنند. در این راستا بهزیستی بخشی از هزینه این افراد در مراکز روزانه را تا سقف 550 هزار تومان به‌صورت ماهانه پرداخت می‌کند. نفریه همچنین به خدمات مراقبت در منزل اشاره می‌کند و می‌گوید: در این زمینه دو رویکرد داریم. ابتدا اینکه سالمندان به شکل مراقبت داخلی توسط اعضای خانواده خود نگهداری شوند. برای تحقق این موضوع بهزیستی تلاش می‌کند با ارائه کمک هزینه معیشت، برقراری پوشش بیمه در صورت نداشتن بیمه، پرداخت هزینه فیزیوتراپی و گفتار درمانی تا 10 جلسه و همچنین ارائه رایگان وسایل کمک درمانی خانواده این افراد را یاری کند.

نوع دیگر از مراقبت اما مراقبت خارجی است که بهزیستی سعی می‌کند خانواده سالمند را برای پرداخت کمک هزینه مراقب دوره دیده کمک کند. این مراقبین به‌طور مرتب به سالمندان نیازمند، رسیدگی می‌کنند و در صورت نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی شرایط ویزیت در منزل را مهیا می‌کند. وی تأکید می‌کند: در این میان ممکن است که درصدی هم نیازمند نگهداری در مراکز شبانه روزی باشند. این افراد که معمولاً خانواده مؤثر ندارند تحت پوشش خدمات بهزیستی قرار می‌گیرند. اما آنچه مهم است این است که در این زمینه نیازمند آموزش لازم به خانواده‌ها و سالمندان هستیم.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: زندگی تنهایی دوران سالمندی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۲۴۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستورالعمل خرید توافقی گندم اعلام شد + جزئیات

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، سعید راد مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با ارسال نامه ای به اداره های کل غله و خدمات بازرگانی استانها، دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی(خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: قیمت جدید گندم اعلام شد

در این دستور العمل آمده است استفاده از سامانه نرم افزاری معرفی شده توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران (سیفاب) در مرکز خرید توافقی برای خرید گندم توسط بخش خصوصی نیز الزامی است. متن این دستورالعمل به شرح زیر است.

بیشتر بخوانید
جداول خرید تضمینی گندم در سال ۱۴۰۳ ابلاغ شد

با عنایت به بند ۱۳ ابلاغیه شماره ۰۲۰۳۴۷۰ مورخ۱۴۰۳.۰۱.۱۴ مقام عالی وزارت و رئیس شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی تصویر (پیوست بدینوسیله دستورالعمل اجرایی خرید توافقی گندم توسط بخش غیر دولتی جهت اجرا ابلاغ می‌گردد:

(۱) در گام نخست و در فرصت زمانی مناسب لازم است اطلاع رسانی به صنوف و صنایع مرتبط با گندم و آرد از سوی تشکل ها و انجمنهای صنفی ذیربط به نحو مقتضی صورت پذیرفته تا متقاضیان از ضوابط خرید توافقی مندرج در این دستورالعمل به نحو مطلوب اطلاع حاصل نمایند.

(۲) در گام بعدی جمع بندی درخواست‌های متقاضیان توسط تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی ذی‌ربط انجام و پس از بررسی صلاحیت آنان از طرف تشکل‌های مذکور با ذکر نوع گندم، مقدار و استان مورد نظر به ادارات کل غله و خدمات بازرگانی استانها معرفی شوند.

(۳) متقاضی یا نماینده وی نسبت به اعلام مراکز خرید پیشنهادی به تفکیک شهرستان و با ذکر آدرس دقیق محل مورد نظر به اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان اقدام نماید.

(٤) اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان با در نظر گیری محل استقرار مراکز خرید تضمینی و با رعایت حد فاصل بین مراکز خرید و تسهیل در روند خرید، نسبت به تایید محل پیشنهادی متقاضی و یا اعلام محل جدید جهت ایجاد مرکز خرید اقدام و مراتب را حداکثر ظرف مدت ۳ روز کاری از زمان اخذ پیشنهاد متقاضی به وی اعلام می‌نماید.

(۵)اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان اسامی متقاضیان را به همراه مقدار و مدت زمان خرید توافقی گندم را به اداره کل هماهنگی خرید داخلی جهت صدور مجوز خرید از طریق سامانه سیفاب ارسال نماید.

اهم ضوابط خرید توافقی توسط بخش غیر دولتی به شرح زیر بوده و رعایت آن الزامی است:

۱) خرید صرفاً از کشاورزانی که مشخصات آنها در سامانه پهنه بندی درج گردیده مجاز است. به همین منظور استفاده از سامانه نرم افزاری معرفی شده توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران (سیفاب) در مرکز خرید توافقی الزامی است.

تبصره: از تعریف اشخاص غیر کشاورز به عنوان خدمات دهندگان در سامانه سیفاب اکیداً خودداری گردد.

۲) خرید گندم صرفاً در محل‌های تایید شده و با نظارت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان انجام می‌پذیرد.

۳)قبل از شروع عملیات خرید گندم توسط متقاضیان در مراکز اعلامی، مراتب از سوی آنان به آن اداره کل جهت اعمال نظارت‌های لازم منعکس گردد. بدیهی است به درخواست‌های واصله پس از انجام خرید توسط متقاضی ترتیب اثر داده نخواهد شد.

۴) متقاضی مکلف به ثبت و ضبط عملیات خرید در سامانه سیفاب و ارایه فهرست اسامی کشاورزان با ذکر مقدار و ارزش گندم‌های خریداری شده که به تأیید نماینده اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان رسیده است می‌باشد.

۵) برای گندم های خریداری شده باید رسید خرید در سربرگ متقاضی چاپ و به تایید متقاضی، کشاورز رسیده و یک نسخه تحویل کشاورز گردد.

۶) باسکول مورد استفاده در مراکز می‌بایست گواهی استاندارد داشته و دارای نشانگر دو طرفه بوده و در زمان خرید و خروج کالا از انبار دارای اعتبار باشد.

۷)مراکز خرید به هیچ وجه نباید نسبت به خرید تضمینی همزمان با خرید توافقی اقدام نمایند.

۸) آرد حاصل از گندم خریداری شده توسط بخش غیر دولتی الزاماً باید از طریق سامانه یکپارچه مدیریت خرید و فروش آرد به فروش برسد.

۹)زمان خرید در سطح کشور از ابتدای فروردین ماه ۱۴۰۳ لغایت پایان آذرماه می‌باشد.

۱۰)در صورت نیاز به حمل گندم خریداری شده به خارج از ،استان متقاضی می بایست مراتب را قبل از شروع عملیات حمل به اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان با ذکر مقصد یا مقاصد مورد نظر اعلام نماید و اداره کل پس از بررسی نسبت به انجام هماهنگیهای لازم با مراجع استانی و صدور مجوز اقدام می‌نماید.

۱۱) به منظور حصول اطمینان از صحت عملکرد مراکز خرید توافقی و جلوگیری از تخلفاتی نظیر ثبت صوری خرید و.....تمهیدات مناسب نظیر کنترل اسناد خرید، قبوض باسکول، پرداخت وجه و.... اتخاذ و به مورد اجرا گذارده شود.

۱۲) در مکاتبات ارسالی به اداره کل هماهنگی خرید داخلی متضمن درخواست صدور مجوز خرید توافقی، موضوع معرفی تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی ذیربط، عدم خرید تضمینی توسط مرکز خرید اعلامی، به همراه مقدار و مدت زمان مورد درخواست صراحتاً درج گردد.

۱۳) در خصوص نحوه تعریف اشخاص و شرکتها، مراکز خرید بخش غیردولتی، ثبت و ضبط عملیات خرید، نحوه گزارش گیری از خرید در سامانه سیفا و.... هماهنگی‌های لازم با دفتر فناوری اطلاعات معمول گردد.

۱۴) در جهت جلوگیری از وقوع تخلفات احتمالی، بازرسی‌های دوره ای و نظارت بر امر خرید و عملکرد مراکز خرید توسط حراست استان الزامی می‌باشد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1227060 برچسب‌ها گندم

دیگر خبرها

  • ساختار مراکز مشاوره دانشگاه‌ها تغییر کرد
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (28 فروردین)
  • ارائه خدمات بانکی به افراد بالای 65 سال بدون صف در شعب بانک ملت
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (27 فروردین)
  • شکل گیری اعتماد‌به‌نفس از دوران کودکی
  • دستورالعمل خرید توافقی گندم اعلام شد + جزئیات
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (26 فروردین)
  • استراحت در خانه و گذران وقت، خارج از منزل
  • شهید قرنی گمنام است و باید بیشتر درباره او بگوییم
  • بایدن و ترامپ هر دو مضرند