Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@11:57:47 GMT

فرصت ارزی اصلاح بنزین

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۲۴۵۱۳

فرصت ارزی اصلاح بنزین

در گزیده ای از گزارش روزنامه دنیای اقتصاد،‌می خوانیم: جمعه ۲۴ آبان سال‌جاری نخستین روز از اجرای سهمیه‌بندی بنزین در ایران بود. آمارهای شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نشان می‌دهد که میزان مصرف بنزین در این روز در مقایسه با جمعه قبل از آن (۱۷ آبان)، کاهشی ۲۰ درصدی داشته است. اگرچه مقایسه تنها این دو روز با یکدیگر، به‌خصوص با توجه به تعطیلات دو روز منتهی به جمعه ۱۷ آبان که قطعا میزان تقاضا برای سوخت را افزایش داده، نمی‌تواند مبنایی صحیح برای ارزیابی باشد اما آنطور که امیر وکیل‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران انتظار دارد «با اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت در بازه زمانی سه تا چهار ماهه، شاهد کاهش ۸ تا ۱۰ درصدی مصرف سوخت در کشور خواهیم بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» این میزان کاهش مصرف بنزین درحالی می‌تواند به صادرات این فرآورده نفتی اختصاص پیدا کند که به گفته وکیل‌زاده، هنوز برای نتیجه‌گیری درباره رفتار مصرف‌کنندگان زود است و باید حداقل در یک بازه زمانی ۱۵ روزه، میزان مصرف سوخت کشور با مدت مشابه سال گذشته مقایسه شود. با وجود حدس و گمان‌های مختلفی که در رابطه با میزان اثرگذاری اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین بر کنترل مصرف سوخت وجود دارد، به‌نظر می‌رسد حتی اگر کاهش مصرف حداکثر ۱۰ درصدی مصرف در پی اجرای سهمیه‌بندی بنزین رخ ندهد، این طرح دست‌کم می‌تواند جلوی رشد مصرف را گرفته و بنزین مازادی که از این سمت باقی می‌ماند را به بازارهای صادراتی اختصاص دهد. پیش از این میزان رشد مصرف بنزین در سال‌جاری بیش از ۱۰ درصد عنوان شده بود. طبعا چنانچه پیش‌بینی‌های بدبینانه از میزان اثرگذاری سهمیه‌بندی بنزین محقق نشود و در کنار جلوگیری از رشد مصرف، کاهش مصرف ۱۰ درصدی نیز رقم بخورد، مازادی که می‌تواند به صادرات بنزین اختصاص پیدا کند، بیشتر نیز خواهد بود.

 به این ترتیب برای محاسبه درآمدی که از صادرات بنزین در پی اجرای طرح سهمیه‌بندی می‌تواند برای کشور به‌دست آید، دو سناریو وجود دارد. در سناریوی نخست می‌توان انتظار داشت با جلوگیری از رشد مصرف بنزین در کشور، ۱۵ میلیون لیتر در روز از این فرآورده‌ صرفه‌جویی شده و به صادرات اختصاص یابد. طبق آنچه پیش از این وزیر نفت ایران اعلام کرده بود، روزانه بیش از ۱۵ میلیون لیتر اضافه تولید بنزین در کشور وجود دارد. در سناریوی دوم نیز با در نظر گرفتن کاهش ۱۰ درصدی در میزان مصرف فعلی که حدود ۹۴ میلیون لیتر در روز اعلام شده، می‌توان انتظار داشت حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به ۱۵ میلیون لیتر مازاد تولید یاد شده، افزوده شود. بنابراین چنانچه پیش‌بینی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی محقق شود، با توجه به تولید حدود ۱۱۰ میلیون لیتری بنزین در کشور می‌توان انتظار داشت مجموعا روزانه ۲۵ میلیون لیتر مازاد مصرف بنزین در کشور ایجاد شود که فرصتی طلایی برای صادرات این فرآورده استراتژیک به‌شمار می‌رود. این میزان صادرات می‌تواند چیزی بین ۱.۵تا ۳.۵میلیارد دلار در سال برای کشور درآمد به همراه داشته باشد.

جبران یارانه بنزینی به ۱۸ میلیون خانوار

بیژن زنگنه یک روز پس از اجرای سهمیه‌بندی بنزین، با حضور در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد «برآورد ما این است که از محل اجرای این طرح در طول یک سال آینده ۳۱ هزار میلیارد تومان درآمد کسب خواهد شد که همه این مقدار به مردم تعلق می‌گیرد.» این درآمد درحالی می‌توانست به توسعه زیرساخت‌های کشور اختصاص پیدا کند که پس از تاکید مقامات از جمله رئیس‌جمهوری بر شرایط دشوار اقتصادی برای بخش بزرگی از جمعیت کشور، نهایتا تصمیم گرفته شد درآمد حاصل از اصلاح قیمت بنزین، ماهانه در میان ۱۸ میلیون خانوار ایرانی تقسیم شود. با این حال می‌توان امیدوار بود با کنترل مصرف بنزین و اختصاص آن به بازارهای صادراتی، ۳۱ هزار میلیارد تومانی که قرار است سالانه به حدود ۷۵ درصد از خانواده‌های ایرانی پرداخت شود، یا حداقل بخشی از آن جبران شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد صادرات مازاد مصرف روزانه بنزین می‌تواند حداقل ۱.۵ میلیارد دلار و حداکثر بیش از ۳ میلیارد دلار درآمد در سال برای کشور به همراه داشته باشد. 

آثار افزایش صادرات بنزین

صادرات بنزین ایران از طریق بورس انرژی از مرداد ماه امسال آغاز شد. به این ترتیب که عرضه فرآورده‌های نفتی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به بورس انرژی ایران براساس برنامه‌ای هفتگی آغاز شد. بنزین سوپر، بنزین یورو۴ و بنزین معمولی از جمله فرآورده‌هایی بودند که در بورس انرژی عرضه شده و با موفقیت به منظور صادرات به فروش رسیده بودند. با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس که نقش مهمی در افزایش تولید بنزین کشور داشت، ایران نه‌تنها در تامین بنزین خودکفا شد بلکه فرصت‌ صادرات این فرآورده استراتژیک را نیز به‌دست آورد.

درحال‌حاضر تولید روزانه بنزین ایران از ۱۱۰ میلیون لیتر در روز عبور کرده که بالاترین رقم تاریخی تولید این فرآورده در ایران به‌شمار می‌رود. با این حال ثابت ماندن قیمت بنزین روی هزار تومان برای مدت بیش از چهار سال، این بیم را میان کارشناسان ایجاد کرده بود که خودکفایی تولید بنزین زیر سایه رشد افسارگسیخته مصرف به علت قیمت‌های غیرواقعی، در مدت‌زمانی کوتاه از بین برود. این نگرانی‌ها در نهایت اجرای سهمیه‌بندی بنزین را از تاریخ ۲۴ آبان ماه به همراه داشت. به این ترتیب حالا انتظار می‌رود با به تعادل رسیدن تقاضا و عرضه بنزین در کشور، نه‌تنها خودکفایی ایران در تولید بنزین از بین نرود، بلکه ایران نقشی جدی‌تر در بازارهای صادراتی این فرآورده داشته باشد. با وجود تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه فروش نفت ایران، فروش فرآورده‌های نفتی از جمله بنزین با محدودیت‌های کمتری انجام می‌شود.

در کنار پررنگ‌تر شدن نقش ایران در بازارهای صادراتی، کنترل مصرف بنزین و اختصاص آن به صادرات به این معناست که درآمدهای حاصل از صادرات، به‌جای رفتن به جیب قاچاقچیان و دلالان بنزین، به خزانه دولت واریز خواهد شد. این درآمد می‌تواند صرف توسعه زیرساخت‌های کشور از جمله زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی شود. در عین حال فایده بزرگ‌تر این درآمدها که به شکل ارزی وارد کشور می‌شوند، کمک به حفظ ثبات بازار ارز کشور از یکسو و کنترل تورم از سوی دیگر است. در واقع در صورت اضافه شدن درآمد حاصل از صادرات بنزین، دولت برای کسری بودجه مجبور به فروش دلارهای صادراتی با قیمتی بالا در بازار نخواهد بود. پیامد این اتفاق نخست حفظ تعادل بازار ارز است و سپس جلوگیری از استقراض دولت از بانک مرکزی که به معنای جلوگیری از ورود پول بیشتر به بازار و کنترل تورم است.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد برچسب‌ها نرخ ارز بنزین ایران مطالبات مردمی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: نرخ ارز بنزین ایران مطالبات مردمی نرخ ارز بنزین ایران مطالبات مردمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۲۴۵۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم ۱۷ درصدی تهران از صادرات کشور/ ۲۰۰ واحد راکد احیا شد

به گزارش خبرنگار مهر، محمود سیجانی مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تهران امروز در نشست خبری اظهار کرد: در حوزه صادرات سال گذشته ۱.۵ میلیارد دلار صادرات داشتیم که پیش‌بینی امسال ۲ میلیارد دلار از محل گمرکات تهران است ضمن اینکه کالاهای این استان از سایر مرزهای استان نیز صادر می‌شود. همچنین ۱۷ درصد صادرات کشور برای صادرات تهران است.

سیجانی در مورد احیای واحدهای راکد گفت: سال گذشته ۲۰۰ واحد راکد در استان تهران احیا شد که با احیای این تعداد واحد، به صورت میانگین ۵ تا ۲۰۰ نفر نیروی کار در هر کارخانه مشغول به کار شدند. برای امسال هم ۲۰۰ واحد دیگر پیش‌بینی شده است.

وی ادامه داد: ۴۰۰ واحد راکد دیگر در استان تهران داریم که به خاطر قدیمی بودن تجهیزات و سایر موارد است ضمن اینکه تعدادی از خود واحدهای اقتصادی و سرمایه‌گذار تمایلی به احیای واحدهای اقتصادی ندارند که وضعیت این گونه واحدها تعیین تکلیف می‌شود.

این مقام مسؤول با اشاره به افزایش واحدهای تولیدی در استان تهران، گفت: تأمین نقدینگی و حمایت‌های مالی، بازارسازی و تأمین مواد اولیه در دستور کار قرار گرفته است. همچنین برای واحدهایی که توان تولید دارند و صاحبان برند هماهنگی ایجاد می‌شود تا با استفاده از ظرفیت‌های یکدیگر تولید افزایش پیدا کند در همین زمینه مجوز گواهی تولید کارخانه صادر می‌شود.

وی در ادامه تصریح کرد: در حوزه معدن نیز احیای واحدهای معدنی در دستور کار است؛ این امر در راستای افزایش راندمان معادن است.

مدیرکل صمت استان تهران تاکید کرد: در حوزه تجارت خارجی افزایش صادرات را سیاست‌گذاری کرده‌ایم و به دنبال ایجاد بازار جدید هستیم که این امر ضمن تقویت ارزآوری و نشانگر قدرت تولید و کیفیت کشورمان در عرصه جهانی است.

وی در ادامه با اشاره به توسعه شرکت‌های دانش بنیان، گفت: یکی از هدف‌گذاری‌ها توسعه شرکت‌های دانش بنیانی و تبدیل شرکت‌های دانش بنیان کوچک به تولیدی است. ۱۰۷ کارخانه مجوز دانش بنیانی گرفتند؛ همچنین افزایش ظرفیت اسمی ۵۶۸ واحد را شاهد هستیم.

سیجانی با بیان اینکه صنعت به بخش خودتامین برق رفته است، گفت: آمادگی مشارکت با واحدهای تولیدی و صنعتی داریم دنبال منابع انرژی‌های جدید هستیم مشوق‌هایی در تولید برق و جلب سرمایه‌گذاری‌ها بخش خصوصی داریم ضمن اینکه خانواده‌های کارگران آماده هستند که توازن در مصرف انرژی ایجاد و با تولید همراهی کنند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان تهران خاطرنشان کرد: تقاضای ما این است که بخش‌های دیگر در مدیریت مصرف انرژی و بهینه‌سازی آن همراهی کنند.

سیجانی تصریح کرد: عمده مصرف انرژی کشور در بخش‌های مسکونی و تجاری است. تقاضای ما این است که این بخش‌ها هم بهینه مصرف کنند زیرا اگر تولید آسیب ببیند اشتغال و صادرات هم آسیب خواهد دید.

وی با اشاره به نام‌گذاری شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: آسیب‌ها و چالش‌ها در بخش صنعت بررسی می‌شود همچنین به پیشنهادها و نقش مشارکت‌های مردمی نیز پرداخته می‌شود.

سیجانی خاطرنشان کرد: شورای مشورتی بخش خصوصی با حضور انجمن‌ها، اتحادیه‌ها، کارآفرینان برتر و مدیران اتاق‌های بازرگانی، اصناف و تعاون تشکیل داده‌ایم تا از ظرفیت سرمایه و ایده مردم بهره ببریم.

کد خبر 6086427 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • سهم ۱۷ درصدی تهران از صادرات کشور/ ۲۰۰ واحد راکد احیا شد
  • آفریقا سرزمین فرصت‌ها برای شرکت‌های یزدی
  • گوشت قرمز وارداتی در راه بازار | سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور چقدر است؟
  • حق نداریم بنزین را به قیمت جهانی اما خودروهای ۲ دهه عقب‌تر به مردم بدهیم
  • گوشت قرمز وارداتی در راه بازار/ سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور چقدر است؟
  • مصرف نمک و شکر در ایران ۴ برابر استاندارد جهانی
  • مصرف نمک و شکر در کشور چند برابر استاندارد جهانی است
  • وضعیت قیمت شیرخشک بعد از تغییر سیاست‌های ارزی
  • وضعیت قیمت شیرخشک بعد از تغییر سیاست های ارزی
  • صادرات ۲۰ تن ماهی قزل آلای لرستان به خارج از کشور