Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در مبحث گونه‌شناسی مجرمان، یک دسته از مجرمان، معاون یا معاونین جرم هستند. هر چند معاونت و شرکت در جرم زیر عنوان همدستی در ارتکاب جرم مطرح می‌شوند، اما در دو قالب متفاوت هستند.

شریک جرم به کسی می‌گویند که در رکن اجرایی جرم دخالت دارد؛ معیار تمایز شریک بودن یا نبودن به رکن روانی جرم نیست و قانونگذار هم در بحث جنایت می‌گوید یک شریک می‌تواند قتلش عمدی و یک شریک می‌تواند قتلش غیرعمدی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قانونگذار می‌گوید معاونت در جرم، جرم است؛ پیش از ادامه این بحث لازم به ذکر است که در دنیای جرم‌شناسی، با جرم و کژروی یا انحراف مواجه هستیم؛ کژروی چیزی است که با هنجار‌های تثبیت شده اجتماعی سازگار نیست، اما جرم هم نیست؛ در حقوق ما، مصداق بارز کژروی، خودکشی است؛ خودکشی امر مطلوبی نیست و اکثریت جامعه موافق آن نیستند، اما اقدام به خودکشی هم دست کم در حقوق ما جرم نیست؛ در کشور‌های غربی مصداق این قضیه، روسپی‌گری است؛ در حقوق ما روسپی‌گری جرم است؛ بنابراین وقتی کژروی جرم نیست، معاونت در کژروی هم نباید جرم باشد بلکه معاونت در جرم باید جرم باشد یعنی اگر کسی اقدام به خودکشی کند، اما زنده بماند، این رفتار جرم نیست، اما قانونگذار می‌گوید معاونت در خودکشی به یک شکل خاص جرم است؛ در حالی که همان‌طور که گفتیم، خودکشی کژروی است و معاونت در کژروی نباید جرم باشد، اما قانونگذار معاونت در خودکشی را تنها به یک شکل خاص جرم دانسته است.

بنابراین در قانون ما تنها در یک مصداق، معاونت در کژروی، جرم است و آن هم معاونت در خودکشی است، اما نه هر معاونتی؛ قانونگذار در ماده ۷۴۳ بخش تعزیرات قانون مجازات (ماده ۱۵ قانون جرام رایانه‌ای) می‌گوید اگر کسی از طریق سامانه‌های مخابراتی یا رایانه‌ای یا از طریق حامل‌های داده دیگری را ترغیب به خودکشی کند، او مجرم است.

منظور از سامانه‌های رایانه‌ای، گوشی‌های هوشمند، لپ تاپ یا رایانه‌های شخصی هستند که به اینترنت وصل می‌شوند و منطور از سامانه‌های مخابراتی نیز تلفن است؛ بنابراین گوشی‌های هوشمند همزمان هم سامانه رایانه‌ای و هم سامانه مخابراتی محسوب می‌شود؛ حامل‌های داده نیز لوح‌های فشرده یا فلش‌ها یا هر چیزی است که بشود داده الترونیک را ذخیره کرد؛ بنابراین هر کسی فقط از این سه طریق اقدام کند، مجرم است؛ بر اساس بند ب ماده ۷۴۳ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی تحریک، ترغیب، تهدید، دعوت یا فریب دیگران به خودکشی، معاونت در جرم است، اما به شرطی که از طریق سامانه‌های مخابراتی، سامانه‌های رایانه‌ای یا حامل‌های داده باشد!

همان‌طور که گفته شد، معاونت در جرم، جرم است و هر جرمی سه رکن مادی، قانونی و روانی دارد؛ رکن مادی معاونت در جرم، مواد ۱۲۶ و ۱۲۷ قانون مجازات اسلامی است و در رکن مادی هر جرمی نیز، مهمترین مولفه، رفتار مجرمانه است.

در ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی آمده است: اشخاص زیر معاون جرم محسوب می‌شوند:

الف- هرکس، دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت، موجب وقوع جرم شود.

ب- هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد.

پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.

در بند الف این ماده به ترغیب، تهدید، تطمیع، تحریک، فریب و سوء استفاده از قدرت اشاره شده است؛ تحریک، یک واژه عام است و مصادیق آن را می‌توان ترغیب (امتیاز غیرمالی)، تهدید (ترساندن) و تطمیع (امتیاز مالی) دانست بنابراین نخستین رفتار در معاونت در جرم، تحریک است که سه مصداق دارد.

نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که در حقوق جنایی، تهدید به عنوان مصداقی از تحریک، در سه نقش بکار رفته است؛ نخست، تهدیدی است که موجب معاونت در جرم می‌شود. دوم، تهدیدی است که موجب تحقق اکراه می‌شود و اثر خاص دارد و سوم، تهدیدی است که خود یک جرم مستقل است.

تهدیدی که موجب اکراه می‌شود از تهدید موجب تحقق معاونت در جرم، شدیدتر است؛ به عبارت دیگر اکراه، تهدید تحمل‌ناپذیر است.

همان‌طور که اشاره شد، یک تهدید هم داریم که جرم مستقل است مانند تهدید به قتل، فاش کردن سرّ یا تهدید به وارد کردن ضرر مالی. ماده ۶۶۹ قانون مجازات به این نوع از تهدید به عنوان جرم مستقل اشاره کرده است: هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر‌های نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از ۲ ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

دومین رفتار در معاونت در جرم، فریب دادن (نیرنگ و دسیسه) است؛ فریب یعنی چیزی را که واقعیت ندارد برای طرف مقابل، واقع جلوه دهی. در تحریک به عنوان یکی از رفتار‌های معاونت در جرم، تحریک شوند از نیت تحریک کننده آگاه است، اما در فریب، مرتکب از نیت معاون آگاه نیست.

سومین رفتار در معاونت در جرم، سوء استفاده از قدرت است. تا پیش از قانون مجازات اسلامی سال ۹۲، سوء استفاده از قدرت جزو رفتار‌های موجب تحقق معاونت در جرم نبود، اما در سال ۹۲ به درستی در قانون پیش‌بینی شد. در سوء استفاده از قدرت، رابطه قدرت بین مرتکب و معاون بر قرار است. البته باید توجه داشت که اگر سوء استفاده از قدرت خیلی شدید باشد، تهدید تحمل‌ناپذیر موجب اکراه به خود می‌گیرد.

آنچه در بحث معاونت در جرم باید مورد توجه قرار داد این است که معاون جرم در رکن اجرایی جرم دخالت ندارد و فقط در انجام رکن اجرایی به مرتکب کمک می‌کند.

در بند ب ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی از ۱-ساختن یا فراهم کردن وسیله‌ی ارتکاب جرم و ۲-آموزش چگونگی انجام جرم به عنوان رفتار‌های معاونت در جرم اشاره شده است. در بحث ساختن یا فراهم کردن وسیله‌ی جرم، اگر کسی که وسیله‌ی ارتکاب جرم را تهیه کرده، شغل وی باشد، باید به رکن روانی تهیه‌کننده وسیله توجه کرد. یعنی اگر کسی شغلش چاقوسازی یا فروش چاقو باشد و چاقویی بفروشد باید دید انگیزه او از فروش چاقو ارتکاب جرم بوده است یا خیر؟

در بحث آموزش چگونگی انجام جرم نیست، معاون در جرم وسیله ارتکاب جرم را فراهم نمی‌کند، اما به مرتکب می‌آموزد که چگونگه مثلاً قتل انجام دهد یا چگونه سقط جنین کند.

در بند پ ماده ۱۲۶ از دیگر مصادیق رفتار معاون جرم، تسهیل وقوع جرم عنوان شده است.

سوالی که وجود دارد این است که آیا تحریک می‌تواند بدون انجام کار باشد؟ در پاسخ باید گفت اصولاً تحریک با فعل (انجام کار) است و در موارد بسیار استثنایی و در مواقعی که فرد ملزم بوده فعلی انجام دهد، اما آگاهانه آن فعل را انجام نداده، می‌تواند موجب ترغیب به عنوان یکی از مصادیق تحریک شود بنابراین تسهیل زمانی از طریق ترک فعل است که فرد مکلف به انجام کار بوده، اما ترک فعل کرده است.

نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد که تمام‌های رفتار‌های مورد اشاره به عنوان رفتار‌های منتهی به معاونت در جرم، انجام فعل مدنظر است، اما تسهیل می‌تواند هم از طریق فعل و هم ترک فعل باشد.

در تشخیص معاون جرم از شریک جرم، باید توجه کرد که رفتار در معاونت در جرم، تابع نوع جرم نیست و به همین دلیل رفتار معاون جرم، مستقل از رفتار مرتکب است.

مولفه بعدی در بحث رکن مادی جرایم، موضوع جرم است. در معاونت در جرم، رفتار معاون نسبت به انسان یا فرد دیگر صورت می‌گیرد که آن انسان دیگر، موضوع جرم محسوب می‌شود و باید موضوع جرم، مشخص و معین باشد؛ مولفه بعدی در رکن مادی معاونت جرم نیز، نتیجه مجرمانه است.

معاونت در جرم، جرم مقید است یعنی صرف ترغیب یا تهدید، معاونت نیست بلکه این تهدید یا ترغیب زمانی موجب تحقق معاونت در جرم می‌شود که از سوی تهدید یا ترغیب شونده، رفتار مجرمانه صورت گیرد؛ بنابراین تا دیگری در عمل، جرم انجام ندهد، معاونت در جرم کامل نمی‌شود.

در مباحث آتی درباره ارکان قانونی و روانی معاونت در جرم بحث می‌شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: معاونت در جرم شریک جرم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۳۱۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشاندن بایدن پشت میز روزولت برای سخنرانی، تهران را تحریک می‌کند

به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه پولیتیکو در گزارشی به غیبت جو بایدن، رییس جمهور آمریکا از انظار پس از عملیات تنبیهی جمهوری اسلامی علیه تل‌آویو اشاره کرد و نوشت که بایدن امیدوار است تا با دوری از کانون توجهات، از منطقه تنش‌زدایی شود!

پولیتیکو نوشت: پس از آنکه اسراییل با همکاری آمریکا عمده (!) موشک‌ها و پهپادهای شلیک‌شده از سوی ایران را رهگیری کرد، مشاوران کاخ سفید یکشنبه درباره طرح نطق ملی بایدن بحث کردند.

این در حالی است که ای‌بی‌سی پیش‌تر به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت که «پنج موشک بالستیک ایران، به پایگاه هوایی نواتیم اصابت کرد که در پی آن، یک فروند هواپیمای ترابری نظامی سی -۱۳۰، یک باند فرود و چندین انبار خسارت دیده است. همچنین چهار موشک دیگر نیز به پایگاه هوایی «نقب» اصابت کرده و خساراتی به این پایگاه نیز وارد شده است.»

به گفته ۶ مقام آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، هرچند زمان این سخنرانی قابل تغییر است اما هیچ برنامه‌ای برای سخنرانی شتابزده بایدن وجود ندارد. دو تن از این مقامات گفته‌اند که مشاوران کاخ سفید بر این باورند که برگزاری یک رویداد بزرگ همچون نطق تلویزیونی رییس جمهور درباره شرایط و تحولات خاورمیانه، احتمالاً به تشدید تنش منجر شده و احتمالاً «تهران» را تحریک خواهد کرد. یکی از این مقامات به پولیتیکو گفت: نشاندن رییس جمهور پشت «میز روزولت»، تنش را تشدید می‌کند و بهتر از آن اجتناب شود.

به نوشته پولیتیکو، چنین رویکردی با عملکرد بایدن در طول جنگ خاورمیانه که پس از عملیات حماس علیه اسراییل در هفتم اکتبر (۱۵ مهر ۱۴۰۲) آغاز شد، منطبق است؛ هرچند گاهی اوقات اینطور به نظر می‌رسد که او به‌جای استفاده از قدرت و اختیاراتش برای سروسامان دادن به اوضاع، مسحور تحولات (خاورمیانه) شده است.

مایکل مک‌کال، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا درباره روابط واشنگتن-تل‌آویو گفته است: نباید بین ما فاصله و اختلاف باشد. ناکامی بایدن در برحذر داشتن ایران از حمله، دلیل این اتفاق است.

پولیتیکو نوشت: بایدن بلافاصله پس از عملیات «طوفان‌الاقصی»، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل را در آغوش گرفت و سپس برای سخنرانی پشت میز روزولت قرار گرفت؛ نطقی که به زعم بسیاری یکی از دوآتشه‌ترین سخنرانی‌های او در حمایت از اسراییل از زمان روی کار آمدن بود. اما از آن پس، او تا حد زیادی از ورود به تنش خودداری و به‌رغم اعلام حمایت از اسراییل، در محافل خصوصی از رفتار تل‌آویو در جنگ انتقاد کرده است.

این روزنامه آمریکایی افزود: حمله اخیر ایران شرایط را بیش از پیش پیچیده کرد و بایدن به گفته مشاورانش، حالا روی پیدا کردن راه‌حلی دیپلماتیک است تا علاوه بر مهار پاسخ گسترده‌تر اسراییل، ایران را نیز برای همکاری با متحدان، زیر نظر داشته باشد.

پولیتیکو همچنین اضافه کرد یکی از مقامات ارشد دولت بایدن پیش‌تر اعلام کرده است که «اسراییلی‌ها گفته‌اند به‌دنبال تشدید چشمگیر تنش با ایران نیستند.» این مقام که به شرط حفظ هویت حاضر به گفت‌وگو با پولیتیکو شد، در پاسخ به اینکه آیا آمریکا از اسراییل خواسته تا پاسخ ندهد، گفت که تصمیم عدم تشدید تنش با ایران را خود اسراییلی‌ها گرفته‌اند.

کد خبر 6080998

دیگر خبرها

  • رفتار صحیح با کودکانی که زیاد کابوس می‌بینند | ۵ اقدامی که باید هنگام کابوس دیدن کودکتان انجام دهید
  • شعارهای تحریک‌آمیز رئالی‌ها در منچستر!‏
  • نشاندن بایدن پشت میز روزولت برای سخنرانی، تهران را تحریک می‌کند
  • تهدید جدی اسرائیل از سوی فرمانده ارشد سپاه؛ از این پس شرارتی انجام شود، از خاک ایران مقابله می‌کنیم
  • ۱۷ آوریل، روز جهانی هموفیلی
  • شهرداری ساری نیروی مازاد را از حالت تهدید به یک فرصت کسب درآمد تبدیل کند
  • ارتباط موثر با نوه‌ها/ سوالاتی که تخیل نوه شما را تحریک می‌کند!
  • لزوم بررسی فنی پل «فرجام» توسط معاونت فنی و عمران شهرداری تهران
  • تنش منطقه‌ای، عامل تحریک نرخ ارز در بازار غیر رسمی
  • اسرائیل با اقدامات تحریک کننده به اوکراین دوم تبدیل خواهد شد