Web Analytics Made Easy - Statcounter

در کشورهای پیشرفته کتاب دانشگاهی و درسی یک امر جمعی و جهانی به‌شمار می‌رود یعنی مولف در یک کشور است و ناشر در کشوری دیگر و تمرکز بر یک کشور وجود ندارد. انتشار کتاب‌های دانشگاهی ما امری جهانی تلقی نشده است و نیاز به این داریم که از کتاب‌های ترجمه‌ای بیشتر بهره ببریم.

گروه اندیشه:

«آینده کتاب در حوزه محتوا» یکی از نشست‌های بیست‌و‌هفتمین دوره هفته‌ کتاب جمهوری اسلامی ایران بود که دیروز27 آبان در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نشست رضا ماحوزی، عضو هیات علمی و معاون پژوهشی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و سید عبدالامیر نبوی معاون پژوهشی مرکز نشر دانشگاهی در این باره سخن گفتند.

***

نبوی: کتاب از قالب سنتی کاغذی رها شده است

 

 

 

نبوی سخنانش را این‌گونه آغاز کرد و گفت: وضعیت کتاب نه تنها در ایران که در کشورهای پیشرفته هم دچار بحران شده است. در این زمینه هم بحث کتابخوانی مطرح است و هم گذار از بحث کتاب‌‌های چاپی به عصر دیجیتال و مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد. بحران کتاب تنها به ایران اختصاص ندارد و رقابت میان کتابفروشان و ناشران در کشورهای دیگر هم هست که می‌توان به اختلاف بین انتشارات مک میلان و کتابخانه‌های بزرگ آمریکا اشاره کرد که عرضه نسخه‌های دیجیتال از سوی ناشران در اختیار کتابخانه‌های عمومی قرار می‌گیرد.

عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی افزود: این مساله در ایران به شکل جدی‌تر صورت می‌گیرد زیرا مساله کپی‌رایت در ایران مشخص نیست و زیرساختی برای کتاب‌های الکترونیک وجود ندارد. ما در ایران بیشتر با چاپ کتاب مواجه هستیم تا مبادله کتاب بین ناشران، کتابفروشان و مخاطبان.

وی ادامه داد: نشر دیجیتال در کشورهای پیشرفته بر سر این مساله است که جای کتاب‌های کاغذی را کوچک‌تر می‌کند و وارد عصر کتاب‌های دیجیتال می‌شویم. هم این‌که قیمت این دسته از کتاب‌ها کمتر و وزن سبک‌تری نسبت به کتاب‌های چاپی دارد و هم به دلیل فرم و قالب‌های جدید با استقبال بیشتر مخاطبان مواجه شده است.

معاون پژوهشی مرکز نشر دانشگاهی گفت: در این میان باید به این پرسش پاسخ داد که کتاب‌های دانشگاهی چه وضعیتی خواهد داشت. این کتاب‌ها صرفا کتا‌ب‌هایی نیستند که دانشگاه‌ها منتشر کنند و مقصود کتاب‌هایی است که ناشران غیردانشگاهی منتشر کرده‌اند اما با هدف کتاب درسی. ما در ایران دو دسته کتاب دانشگاهی داریم: ناشران دانشگاهی و ناشران غیردانشگاهی اما جامعه مصرف بیشتر اساتید و دانشجویان است. اکنون فناوری‌های جدید در عرصه نشر، نحوه کاربرد را تغییر داده است. استفاده از نظریه و نمودار در کتاب‌های دیجیتالی گسترش پیدا کرده است.

وی افزود: کتاب از قالب سنتی کاغذی رها شده و کاربرد فناوری‌های نوین باعث شده نوع ارتباط بین نویسنده و مخاطب تغییر کند. صفحات کتاب‌های درسی در اروپا کم شده و در تدوین محتوا فشرده‌نویسی آیتم موثری شده است. این مساله باعث می‌شود از توضیحات اضافی حدالامکان اجتناب شود. همچنین رعایت حقوق ناشر و مولف سبب شده نسبت به این که امتیاز چاپ اثر متعلق به آن‌هاست خیالشان از این مساله راحت شود.

نبوی به نگاه بازاری ناشران به چاپ کتاب نیز اشاره کرد و گفت: نگاه بازار برای ناشر بسیار مهم است زیرا ناشر متوجه حساسیت‌های بازار مصرف می‌شود. انتشار کتاب کاغذی براساس نیاز بازار و طبق مصرف سنجیده می‌شود. کتاب‌های درسی در یک بازه دو و نیم سال یکبار داده‌ها و مطالبش تغییر می‌کند. نگاه به بازار سبب شده برخی از ناشران بخش‌هایی از کتاب را پیش از انتشار در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد تا مطالعه کنند، یعنی داوری پیش از انتشار که به صورت وسیع و گسترده به آن پرداخته می‌شود.

معاون پژوهشی مرکز نشر دانشگاهی ادامه داد: نکته بعدی این است که در کشورهای پیشرفته ناشران می‌توانند وارد عرصه رقابت شوند زیرا تولید کتاب همپای تحولات پیش می‌رود اما در ایران این‌گونه نیست و در عرصه علوم انسانی شاهد ناشرانی مانند سمت هستیم که انحصار کتاب‌های علوم انسانی را در دست گرفته‌اند.

وی افزود: در کشورهای پیشرفته کتاب دانشگاهی، درسی، میان‌رشته‌ای و مرجع یک امر جمعی و جهانی به‌شمار می‌رود یعنی مولف در یک کشور است و ناشر در کشوری دیگر و تمرکز بر یک کشور وجود ندارد. انتشار کتاب‌های دانشگاهی ما امری جهانی تلقی نشده است و نیاز به این داریم که از کتاب‌های ترجمه‌ای بیشتر بهره ببریم.

ماحوزی: عصر سایبر، به تحقق دیپلماسی علمی کمک می کند

 

سپس ماحوزی سخنانش را با ظرفیت‌های فضای مجازی آغاز کرد و گفت: ظرفیت‌هایی در فضای مجازی برای حوزه نشر و محتوا داریم. در این موضوع می‌توانیم محتوای کتاب‌ها را در فضای مجازی به زبان‌های مختلف بخوانیم و این امکانی است که فضای مجازی برای ما فراهم آورده است.

عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی با بیان این پرسش که آیا این امکان مثبت است یا خیر سخنانش را ادامه داد و گفت: انتشار محتوای کتاب‌ها در فضای مجازی چه ظرفیت‌هایی را می‌تواند به‌وجود بیاورد. به زعم او، ظرفیت بسیار بالای سایبری می‌تواند در یک معنا و به عنوان رقیب ایفای نقش کند. حتی کتابی که به شکل پی دی اف درآمده می‌تواند به ناشر ضربه جدی وارد کند  اما این ظرفیت باعث می‌شود کتاب همان ناشر دیده شود و باعث ارتقای محتوای کتاب می‌شود.

معاون پژوهشی پژوهشکده مطالعات فرهنگی ادامه داد: برخی از ناشران فصل‌هایی از کتاب را در فضای سایبری می‌گذارند و این مساله داوری علمی جهانی را طلب می‌کند و اجتماعات بین‌المللی مطرح می‌شود. عصر سایبر عرصه سومی است که به کمک فضای پژوهش می‌آید و فضای دیپلماسی علمی متفاوتی را مطرح می‌کند. دیپلماسی علمی از مرزها گذر می‌کند و می‌تواند فارغ از زبان و اقوام و دین با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

ماحوزی به آزادی بیان و نشر نیز پرداخت و افزود: آزادی بیان و نشر ظرفیت دیگری است که در برخی از کشورها با نام ممیزی مطرح می‌شود. به زعم او، فضای مجازی این ظرفیت را محدود می‌کند و در آن می توان شاهد نشر افکار و آرا بود. این مساله دو وجه منفی دارد. نخست قانون کپی‌رایت و تبعات آن که حقوق مولفان و ناشران را در نظر نمی‌گیرند و در ایران به شکل جدی در تمامی دانشگاه‌ها به فروش‌رسانی داده‌ها و اطلاعات می‌پردازد و دوم پوپولیسم علمی که در فضای مجازی سربرآورده است./ ایبنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۳۴۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تپسل مجری انحصاری تبلیغات در خبرآنلاین شد

به گزارش «تابناک» به نقل از روابط عمومی تپسل، آژانس تبلیغات دیجیتال تپسل اخیرا با  انحصار کل فضای تبلیغاتی خبرگزاری خبرآنلاین امکان تبلیغ در تمام فرمت‌های تبلیغاتی مانند همسان، همسان ویدئو، بنر کلیکی،بنر ثابت، پری رول ویدئویی، رپورتاژ آگهی و بک لینک را برای مشتریان خود فراهم کرده است.

مینا عابدی، مدیر تیم ناشران تپسل در رابطه با این همکاری می‌گوید: «تپسل و خبرآنلاین همکاری های خوبی در گذشته داشته‌اند و این تجربیات خوب باعث شد تا در ماه‌های پایانی ۱۴۰۲ یک همکاری جدید را با یکدیگر شروع کنیم.»

او توضیح می‌دهد: «خبرآنلاین همیشه جز رسانه‌های خبری پرترافیک و با‌کیفیت‌ بوده است پیش بینی ما این است ماهانه بیش از ۵ میلیارد ایمپرشن تبلیغات در سایت خبرآنلاین خواهیم داشت.»

همچنین عابدی ادامه می‌دهد: « با توجه به اینکه همیشه تقاضا از سمت تبلیغ دهنده برای این سایت وجود داشته است، با اضافه شدن انحصاری تبلیغات رسانه خبرآنلاین به مجموع ظرفیت های نمایش تبلیغ تپسل، بخش خوبی از نیازمندی تبلیغ‌دهندگان رفع و پکیج سایت‌های خبری تراز اول تپسل تکمیل میشود.»

مدیر تیم ناشران تپسل در پایان تاکید می‌کند که فارغ از تبلیغات، همکاری‌های بیشتری بین تپسل و مجموعه خبرآنلاین برقرار خواهد شد.

به نظر می‌رسد که در ادامه این همکاری‌های تپسل با ناشران بزرگ کشور باید منتظر اخبار بیشتری بود.

 

انتهای رپرتاژ آگهی/ 

 

دیگر خبرها

  • «شهر آفتاب» فضای مناسب برای برگزاری نمایشگاه کتاب را ندارد + فیلم
  • نمایشگاه کتاب امسال فضای بیشتری دارد
  • اعلام جزییات و ساعت بازدید نمایشگاه کتاب
  • واردات کتاب در چند قدمی ارز مبادله‌ای/ مابه‌تفاوت نمی‌دهیم
  • ضرورت پیگیری اقدامات بازدارنده برای جلوگیری از انتشار محتوای ضدفرهنگی در فضای مجازی
  • جنجال حراج کتاب‌های کتابخانه تربیت تبریز در فضای مجازی
  • نسخه شهرداری برای کاهش تنش آبی درختان تهران | پیرهادی: مخزن‌ های آب اضطراری به کمک فضای سبز آمده‌اند
  • راه اندازی بانک سفال اورامانات منوط به تامین فضای فیزیکی
  • آل سعود آیات قرآن و احادیث نبوی را از برنامه‌های درسی حذف می‌کند تا مایه خشم صهیونیست‌ها نشود
  • تپسل مجری انحصاری تبلیغات در خبرآنلاین شد