Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-04-23@07:14:26 GMT

جامعه به خبر خوب نیاز دارد

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۵۲۵۹۴

جامعه به خبر خوب نیاز دارد

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، مطهر محمدخانی، فعال رسانه‌ای در این یادداشت می نویسد: مرسوم است که سردبیران و مدیران خبر در تحریریه رسانه‌ها، خبرنگاران را به جمع‌آوری خبرهایی حاوی اخبار تلخ و هیجان‌انگیز و واجد شگفتی تشویق می‌کنند؛ اما مطالعات جدید در روانشناسی، علوم جامعه‌شناسی و حتی علوم جدیدی مانند علومِ شناختی ثابت می‌کند برخلاف تلقی سنتی علوم ارتباطات اولاً مخاطب نسبت به دریافت اخبار خوب و امیدبخش علاقه‌مند است و توانایی جذب مخاطبان گسترده را دارد و ثانیاً در درجۀ اول برای بهداشت روانی فرد و در درجۀ بعد امنیت روانی جامعه نیاز است تا رسانه‌ها به خبر خوب توجه کرده و آن را کشف و برای مردم روایت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال‌های اخیر پویش (کمپین) یا جنبشی با عنوان «خبر خوب» در رسانه‌های انقلابی ایجاد شده که طبق آن بسیاری از رسانه‌ها متعهد شدند که با کمک یکدیگر بخشی از خروجی اخبار خود را به این مقوله اختصاص دهند. این تصمیم کلیدی و حیاتی از چند منظر قابل ارزیابی است؛ اولین نکته واقعیت صحنۀ کشور و فضای عمومی جامعه است که برخلاف تصوری که ناشی از عملکرد ما رسانه‌ای‌ها ایجاد شده مملو از اخبار خوب و امیدبخش و رویدادهایی است که باعث افزایش روحیۀ نشاط در مردم می‌شود. واقعیتی که متأسفانه با عملکرد ما رسانه‌ها به تصویر متناقضی از آن واقعیت تبدیل شده است.

نکتۀ دوم عملکرد رسانه‌های جریان معاند شبکه‌های تلویزیونی فارسی‌زبان و مراکز تولید محتوای اپوزسیون است. رصد دقیق، علمی و موشکافانۀ رفتار و خروجی این رسانه‌ها در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که هدف اصلی این رسانه‌ها و محور کلی همۀ تولیدات محتوایی آن‌ها در نقطۀ مقابل امید، سیاه‌نمایی و یأس‌پراکنی و ایجاد تصویری منفی از جامعۀ ایرانی تشکیل شده است.

نکتۀ سوم که بیش از اینکه صرفاً واقعیتی علمی باشد -که البته هست- تکلیفی انقلابی و ملی است که به عهدۀ همه رسانه‌های انقلابی قرار دارد. تعریف ما از رسانه‌های انقلابی همۀ رسانه‌هایی است که برای کشور، مردم و برای حکومت برآمده از رأی مردم دلسوزند و دغدغه دارند؛ این تعریف نوعی خط‌کشی سیاسی مرسوم نیست. این تکلیف هم در «گام دوم انقلاب» بیش از قبل روشن شده و به‌عنوان نمونه و شاخص گام دوم رهبر که ناظر بر چهل سال دوم انقلاب اسلامی و حرکت انقلاب است، روحی کلی دارد و آن کلمۀ امید است؛ حتی اگر نخواهیم برداشت خود را از این بیانیه اعلام کنیم که البته برداشت کاملاً بدیهی است، رهبر انقلاب در میانۀ این بیانیه و قبل از هفت بندی که به‌عنوان مسیر پیشِ رو ترسیم کردند، یک مقدمۀ ضروری را برای تحقق این هفت بند طرح می‌کنند.

رهبر فرزانۀ انقلاب در این متن می‌فرمایند که یک مقدمۀ ضروری در ابتدای این بیانیه وجود دارد که اگر آن محقق شود، همۀ هفت بند آن محقق می‌شود و اگر آن اجرا نشود، هیچ‌کدام از بندها محقق نخواهد شد و آن احساس امید در جامعه است. این تلقی وجود دارد که «ما می‌توانیم»؛ بنابراین برای همۀ رسانه‌هایی که مدّعی مردمی‌بودن و دلسوزی برای مردم و وطن هستند، ایجاد روحیۀ امید در جامعه تکلیفی انقلابی و ملی است. قطعاً این هدف بدون تلاش علمی دقیق و روشنگرانه برای کشف و تولید و توزیع خبر خوب میسر نخواهد بود.

همچنین در مورد تأثیرات مخرّب اخبار بد و اثری که بر روح انسان می‌گذارد، می‌توان به تحقیقات علمی اندیشمندان علوم ارتباطات دربارۀ مخاطبان صفحات حوادث در دنیا اشاره کرد که مقالات علمی متعددی در این زمینه وجود دارد. فراتر از آن نقطۀ کلیدی که باید به آن توجه داشت، این است که اگر هدف روزنامه‌نگار اصلاح و بهبود فرایندهای جامعه و در یک کلام کمک به رسیدن به یک جامعه بهتر است، کاملاً بدیهی است که جامعۀ ناامید و جامعه‌ای که از تحقّق حداقل‌ها در اطراف خود مأیوس شده و مردمی که هر روز با بمباران اخبار بد مواجه هستند، نمی‌توانند آن جامعۀ بهتر را برای خود خلق کنند.

تحقّق رویکرد خبر خوب در رسانه به‌هیچ‌وجه به معنای ندیدن ضعف‌ها و سکوت در برابر انحرافات و سفیدنمایی اتفاقات ناگوار و مسامحه با صاحبان قدرت نیست بلکه در بسیاری از مواقع پیگیری درست و دقیق و مصداقی مطالبۀ مردمی و نقد مسئولان و به سرانجام رساندن آن مطالبه و نقد و اصلاح آن رویه و بازتاب این نتیجه به مردم خود خبری خوب و جامع است که این اتفاق با مسئولیت اجتماعی خبرنگاران و تعهد حرفه‌ای آنان در جامعه تطابق دارد.

درواقع در رویکرد خبر خوب نمی‌گوییم که خبرنگار نباید نقد کند بلکه باید نقد سازنده و مسئولانه و منطقی و دقیق طرح کند و تا انتها برای اصلاح آن رویه و برطرف شدن آن مفسده عمل کرده و نتیجۀ آن را به مخاطب برساند. آن وقت هست که به وظیفه و رسالت خود عمل کرده و بهداشت روانی فرد و امنیت روانی جامعه را در پی دارد و موجب ایجاد احساس یأس در کشور نخواهد شد.

رویکرد خبر خود در رسانه فارغ از سوابق علمی مشخصی که در نهادهای دانشگاهی دنیا دارد در ایران در ابتدای راه است و این رویکرد به جز از مسیر همراهی اساتید و صاحب‌نظران در علوم ارتباطات و چهره‌های باسابقه در عرصۀ روزنامه‌نگاری و آزمون‌وخطای روش‌های مختلف در رسانه محقق نمی‌شود. ما در ابتدای این مسیر قرار داریم؛ اما مسیر آن قدر روشن و بدیهی است که هر کسی را که با این مفهوم آشنا می‌شود، چنان نظام‌مند می‌کند که تا انتهای مسیر حرکت کند.

به نظر می‌رسد ژورنالیسم علم اگر به معنای پوشش رویدادهای علمی باشد و اگر به معنای رویکرد علمی در عرصۀ رسانه باشد، در هر دو آن‌ها خبر خوب جای دارد. پوشش اخبار علمی، اطلاع مردم از آخرین دستاوردهای علمی کشور، اخباری که دربارۀ رسیدن جوانان ایرانی به افق‌های جدید علمی است، همۀ آن‌ها از مصادیق روشن خبر خوب است و دقیقاً اخباری است که روحیۀ «ما می‌توانیم» را در جامعه تقویت می‌کند و کشور را به این باور می‌رساند که امکان تحقق پیشرفت در کشور وجود دارد. اگر ژورنالیسم علمی را به معنای رویکرد علمی حوزۀ خبر ببینیم، مطالعات جدید در حوزه‌های روان‌شناسی و علومِ شناختی و جامعه‌شناسی و مطالعات جدید در علوم ارتباطات همگی بیانگر این است که رویکرد خبر خوب مبنای علمی و دقیق دارد و اتفاقاً به علمی و منطقی‌تر شدن ژورنالیسم علم در کشور ما کمک می‌کند.

انتهای پیام/

20 / 20 مطهر محمدخانی فعال رسانه ای خبر خوب جامعه به خبر خوب نیاز دارد امنیت روانی جامعه

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: فعال رسانه ای خبر خوب امنیت روانی جامعه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۵۲۵۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت‌های علمی و اقتصادی جامعه در پرتو امنیت شکل می‌گیرد

تولیت آستان قدس رضوی ضمن تجلیل از اقدامات امنیت آفرین نیروهای مسلح کشور، گفت: پیشرفت‌های علمی و اقتصادی جامعه در پرتو امنیت شکل می‌گیرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، به نقل از آستان نیوز، حجت الاسلام‌والمسلمین احمد مروی در دیدار جمعی از فرماندهان یگان‌های ارشد نظامی ارتش جمهوری اسلامی در شمال شرق کشور که به مناسبت 29 فروردین روز ارتش در محل قرارگاه منطقه‌ای شمال‌شرق و شرق نزاجا در مشهد انجام شد؛ ضمن تبریک روز ارتش را به خانواده بزرگ ارتش جمهوری اسلامی، نسبت به تقویت امور فرهنگی و تربیتی برای نیرو‌های کادر، خانواده‌های کارکنان و سربازان وظیفه تأکید و اظهارداشت: تعداد قابل توجهی از جوانان کشور برای حدود دو سال در اختیار مراکز نیرو‌های مسلح در قالب دوره سربازی هستند، این دوران فرصتی مغتنم برای آماده‌سازی جوانان برای مقابله با انواع آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی و تقویت روحیه شجاعت، اقتدار، استقلال، وطن‎پرستی و تعهد به نظام، انقلاب و ولایت فقیه در نسل جوان است.

وی ابراز کرد: می‌توان با استفاده از روش‌های ارتقاء روحیه و طرح‏‌ها و برنامه‎‌های فرهنگی مطلوب به نیرو‌های کادر، خانواده کارکنان و سربازان وظیفه در برابر بسیاری از آسیب‏‌ها مصونیت بخشید و این مهم نیازمند وجود رابطه دوستی و الفت میان روحانیون عقیدتی سیاسی نیرو‌های نظامی با نیروهاست.

تولیت آستان قدس رضوی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش نیرو‌های نظامی در حفظ امنیت کشور اشاره و اظهار کرد: امنیت، بنیادی‌ترین و مهمترین نیاز و لازمه رشد، توسعه و پیشرفت هر جامعه‌ای است، به‌طوری که شکوفایی استعداد‌های فردی و پیشرفت‌های علمی، اقتصادی در پرتو امنیت شکل می‌گیرد.

وی با اشاره به اهمیت تأمین امنیت و مرزداری گفت: یکی از دعا‌های صحیفه سجادیه دعا برای مرزبانان است، امنیت و مرزبانی آنقدر مهم است که امام سجاد(ع) برای مرزداران دعا می‌کنند و این نشان دهنده اهمیت امنیت است.

حجت الاسلام والمسلمین مروی در ادامه سخنان خود به موفقیت ایران در عملیات «وعده صادق» اشاره و ابراز کرد: پیش از انجام این عملیات آمریکا برای عدم عکس العمل به ایران التماس می‌‎کرد، در طی عملیات برای نجات اسرائیل پدافند‌های 10 کشور به کمک این رژیم جعلی آمدند و پس از این عملیات آمریکا اعلام کرد که در هیچ تهاجمی علیه ایران شرکت نمی‌کند؛ این‌ها نشان دهنده قدرت و اقتدار ایران است.

وی بیان کرد: امروز به اعتراف خود غربی‎‌ها ایران به قدرت بزرگ منطقه تبدیل شده است، عملیات تاریخی و قاطع «وعده صادق» که طی آن بخش قابل توجهی از موشک‎‌های ایران هزار و صد کیلومتر را پیموده و با عبور از سامانه‌های دفاعی متعدد متحدان غربی اسرائیل و گنبد آهنین این رژیم، به عمق فلسطین اشغالی رسید؛ از توان نیروهای نظامی ایران حکایت دارد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی افزود: عملیات «وعده صادق»، عملیاتی مخفی و غافلگیرکننده نبوده، ایران از قبل این عملیات را اعلام کرده بود و اسرائیل و متحدان غربی آن علی‌رغم آگاهی و هوشیاری، متحمل این ضربات سنگین شدند.

تولیت آستان قدس رضوی گفت: این عملیات غرور آفرین و عزت بخش که با هماهنگی نیرو‌های مسلح ایران انجام شد، معادلات را به نفع ایران تغییر و ایران را به لحاظ نظامی و اقتدار و شجاعت در تصمیم‌گیری در جایگاه ممتازی قرار داد؛ ‌ای کاش همین شجاعت، صلابت و مردانگی را حکومت‌های صفویه، قاجار و پهلوی داشتند که اگر اینگونه بود بسیاری از قسمت‌های ایران را از دست نمی‌‎دادیم.

پیش از سخنان تولیت آستان قدس رضوی، امیر سرتیپ رضا آذریان فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال شرق نزاجا گزارشی در خصوص آخرین دستاورد‌های ارتش در منطقه شمال شرق و اقدامات و آمادگی نیروهای تحت امر خود ارائه کرد.

انتهای پیام/282

دیگر خبرها

  • طهرانچی: نسل جوان به دنبال توانایی است، نه دانایی
  • برگزاری یادواره شهدا نیاز امروز جامعه ما است
  • نخستین نشست هم‌اندیشی اعضای هیئت علمی گروه‌های آموزشی هنر، ارتباطات و رسانه
  • تهدیدی به نام سندروم «ددی ایشو»!
  • نشست هم‌اندیشی اعضای هیئت علمی گروه‌های آموزشی هنر، ارتباطات و رسانه
  • هوش مصنوعی فرصتی مهم در توسعه و پیشرفت است
  • ترویج فرهنگ کتابخوانی نیاز امروز جامعه است
  • امتیاز پژوهشی تألیف کتب درسی بدست اعضای هیئت علمی افزایش می‌یابد
  • نمایشگاه کتاب تهران در حوزه گردشگری ادبی نیاز به استراتژی دارد
  • پیشرفت‌های علمی و اقتصادی جامعه در پرتو امنیت شکل می‌گیرد