Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@12:41:26 GMT

دعوای انرژی ترکیه با اروپا بیخ پیدا می‌کند

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۵۶۵۶۴

دعوای انرژی ترکیه با اروپا بیخ پیدا می‌کند

ماه‌هاست که ترکیه با حفاری گاز در سواحل جزیره قبرس در دریای مدیترانه برای اتحادیه اروپا مشکل ایجاد کرده است.

به گزارش ایسنا، موقعیت ترکیه همواره به این کشور برتری ژئواستراتژیک کلیدی بخشیده است. نزدیکی این کشور به خاورمیانه و دریای خزر و هم‌چنین موقعیت در دریای سیاه، ترکیه را عضو ضروری ناتو کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال در سال‌های اخیر روابط دیپلماتیک آنکارا با متحدان غربی‌اش به سردی گراییده است. اکنون کشف ذخایر بزرگ انرژی در مدیترانه شرقی به این تنش‌ها افزوده است.

قبرس یکی از کشورهایی است که می‌تواند از ثروت گاز طبیعی تازه کشف شده بهره قابل توجهی ببرد. این کشور جزیره‌ای در حال حاضر تمام انرژی مورد نیازش را وارد می‌کند اما کشف ذخایر گاز می‌تواند امنیت انرژی قبرس را بهبود ببخشد و همزمان این کشور را به یک صادرکننده انرژی تبدیل کند. با این حال روابط تیره نیکوزیا با همسایه شمالی بزرگش ممکن است مانع از توسعه بخش انرژی این کشور شود.

تهاجم ترکیه در سال ۱۹۷۴ قبرس را به دو بخش تقسیم کرد که یک بخش از سوی جامعه بین‌المللی و یک بخش دیگر تنها از سوی ترکیه به رسمیت شناخته شده است. موضوع دیگری که اوضاع را پیچیده‌تر کرده است، عضویت قبرس در اتحادیه اروپاست در حالی که درخواست عضویت آنکارا هنوز معلق مانده است.

ترکیه خواهان آن است که سهمی از ثروت انرژی که به تازگی کشف شده است به ساکنان ترکیه قبرس برسد. بعلاوه آنکارا کشتی‌های اکتشافی را به منطقه اقتصادی انحصاری قبرس اعزام کرده و باعث خشم شدید اتحادیه اروپا شده است.

بروکسل موضع خود را کاملا شفاف بیان و تاکید کرده که قبرس یک کشور مستقل است که از سوی جامعه بین المللی به رسمیت شناخته شده و ترکیه مکررا از زور برای ممانعت از اکتشاف منطقه اقتصادی انحصاری این جزیره توسط شرکت‌های انرژی استفاده کرده است.

وزیران خارجه اتحادیه اروپا هفته گذشته با تحریم‌های اقتصادی بر سر اقدامات ترکیه در آب‌های قبرس موافقت کردند. این تحریم‌ها شامل بلوکه شدن دارایی‌ها و ممنوعیت سفر است. همچنین حمایت فنی و مادی از فعالیت‌های حفاری ترکیه ممنوع شده است. تصمیم اخیر پس از دور قبلی تحریم‌ها انجام گرفت که تحت آن فروش سلاح به ترکیه پس از عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه ممنوع شد.

اما برای تاثیرگذاری روی تصمیم‌گیری آنکارا، اتحادیه اروپا تنها می‌تواند اقدامات محدودی انجام دهد. ترکیه حدود ۳.۵ میلیون آواره پناه داده است. اتحادیه اروپا از آنکارا در قبال ممنوعیت از ادامه سیر ورود پناهندگان به اروپا حمایت مالی فراهم می‌کند. رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه پیش از این تهدید کرده بود که اروپا را پر از آوارگانی خواهد کرد که سال‌هاست ترکیه خانه آن‌ها بوده است. به گفته مقامات یونانی، ترکیه می‌تواند فورا ۵۰۰ هزار پناهنده را به اروپا بفرستد.

مهم‌تر از همه هزاران نفر از اعضای گروه داعش اکنون در زندان‌های ترکیه یا تحت نظر گروه‌های تحت حمایت ترکیه در سوریه قرار دارند. آنکارا از کشورهای اروپایی خواسته است اجازه دهنده شهروندان رادیکال آن‌ها به کشورشان برگردند و در آنجا تحت محاکمه قرار گیرند. با این حال تحولات سیاسی داخلی در چندین کشور اروپایی مانع از رسیدگی به وضعیت این تروریست‌ها شده است.

ترکیه از این برتری خود در برابر اتحادیه اروپا آگاه است و برای بهره برداری از آن تردید نمی‌کند. رییس جمهور ترکیه در سفر رسمی اخیری که به آمریکا داشت، به اتحادیه اروپا هشدار داد که ترکیه می‌تواند سیل پناهندگان و تروریست‌هایی که در مرزهایش دستگیر کرده است را به این منطقه روانه کند.

اردوغان گفته بود ترکیه یکی از کشورهایی نیست که تازه شناخته باشید. ما کشوری هستیم که با شما پشت میز مذاکره نشستیم. مذاکرات الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا سال‌هاست که در بن بست مانده و اکنون عضویت این کشور مثل رویا به نظر می‌رسد.

در شرایطی که شرکت‌های انرژی غربی اجازه ندارند دانش فنی خود را سهیم شوند، معلوم نیست ترکیه چگونه به بهره‌برداری از اکتشافات گازی احتمالی خواهد پرداخت. آنکارا می‌تواند به شرکت‌های انرژی دولتی روسیه متوسل شود که آنها هم تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند و بنابراین تمایل خواهند داشت با آنکارا همکاری کنند. اما مسکو به دلیل داشتن مذهب یکسان، از نظر تاریخی روابط خوبی با قبرس داشته است. متعاقب آن معلوم نیست روسیه چگونه این معمای ژئوپلیتیکی را بازی خواهد کرد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، گزینه‌های ترکیه محدود هستند. این کشور با وجود روابط تیره یکی از اعضای ناتو و یکی از مهمترین شرکای اقتصادی کشورهای غربی مانده است. بنابراین آنکارا احتمالا پیش از این که اوضاع از کنترل خارج شود، کاهش تنش‌ها را انتخاب کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: حفاری گاز ترکیه در مدیترانه تحریم های اتحادیه اروپا اتحاديه اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۵۶۵۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهیه فهرستی از تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه صنایع پهپادی و موشکی ایران

وزرای خارجه اتحادیه اروپا بر سر گسترش تحریم‌ها بر صنایع پهپادی و موشکی ایران به توافق رسیدند. قرار است مسئول سیاست خارجی اتحادیه فهرستی مشخص از این تحریم‌ها آماده کند.

به گزارش عصر ایران به نقل از دویچه وله؛ جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیروز دوشنبه، سوم اردیبهشت، با تصمیم مشترک ۲۷ وزیر خارجه این اتحادیه مأموریت یافت تا پیشنهادات مشخصی را برای تشدید تحریم ایران تهیه و ارائه کند.

بما به این گزارش؛ این تحریم‌ها باید ناظر بر محدودسازی تجارت با ایران باشند، به گونه‌ای که این کشور در ساخت و توسعه پهپادها و موشک‌های خود با مشکل روبه‌رو شود. علاوه بر این باید تحریم متوجه اشخاص، نهادها و شرکت‌هایی شود که در تولید پهپادها و موشک‌ها و نیز ارسال آنها برای نیروهای شبه‌نظامی متحد جمهوری اسلامی در منطقه مشارکت دارند.

توافق اولیه بر سر تشدید تحریم‌های ایران هفته پیش در پی بالا گرفتن تنش میان ایران و اسرائیل صورت گرفت.

به گفته آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، در حاشیه اجلاس وزاری خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ: «مسئله بر سر این است که همه امکانات تحریمی برای ممانعت از حمله ایران و متحدانش به اسرائیل به کار گرفته شود.»

بورل خود نیز به خبرنگاران گفت که تحریم‌های پیشنهادی، ممانعت از انتقال قطعات مورد نیاز برای تولید پهپاد و موشک در ایران و تحویل آنها به "گروه‌های نیابتی ایران" را شامل می‌شود.

او با اشاره به توافق قبلی اتحادیه اروپا بر سر تحریم‌ پهپادی و موشکی ایران در ارتباط با همکاری این کشور با روسیه در جنگ با اوکراین، گفت که حالا حوزه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی باید بر اساس تصمیم جدید به کل منطقه خاورمیانه و دریای سرخ گسترش یابد.

بعد از حمله ایران به اسرائیل در روز ۲۵ اردیبهشت که در جریان آن بیش از ۳۰۰ پرتابه از جهت‌های مختلف به سوی اهدافی در اسرائیل شلیک شد، اتحادیه اروپا درباره رشته‌ تحریم‌هایی برای گسترش محدودیت تولید پهیادهای ایران و نیز ایجاد دشواری در ساخت موشک از سوی این کشور به توافق رسید.

بزرگترین و متنوع‌ترین زرادخانه موشکی در منطقه خاورمیانه 

برآورد می‌شود که ایران دارای بزرگترین و متنوع‌ترین زرادخانه موشکی در منطقه خاورمیانه است، با بیش از سه هزار موشک که تا ۲۰۰۰ کیلومتر برد دارند. 

گرچه بخش عمده تولید موشکی و پهپادی ایران بومی است، ولی این کشور مثل گذشته به قطعات و اجزایی از خارج نیز نیازمند است. در همین رابطه جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته شبکه‌ای پیچیده از خرید و فروش این قطعات ایجاد کرده است که از طریق آن می‌تواند به کالاهایی فنی دست یابد که دارای استفاده دوگانه، هم برای مصارف غیرنظامی و هم کاربرد در عرصه نظامی، هستند. با کمک این شبکه پیچیده ایران تحریم‌های بین‌المللی را دور می‌زند. تصمیمات جدید در اروپا و آمریکا ناظر بر دشوارساختن این دور زدن‌هاست.

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: رویترز : اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه) درباره تحریم ایران تشکیل جلسه می‌دهد توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم های بیشتر علیه ایران

دیگر خبرها

  • (تصاویر) پریناز ایزدیار همزداش را پیدا کرد؛ شباهت عجیب دو بازیگر زن ایرانی و ترکی!
  • (تصاویر) اعتراض مردم ترکیه به سفر رئیس جمهور آلمان به آنکارا
  • اولین نتایج سفر اردوغان به عراق/ تشکیل ستاد عملیات مشترک بین آنکارا و بغداد
  • اروپا درصدد اعمال تحریم علیه ۱۰ شرکت مرتبط با روسیه
  • اتحادیه اروپا : ویزای شنگن 5 ساله برای شهروندان کشورهای عربی خلیج فارس
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می کند
  • اتحادیه اروپا ال‌ان‌جی روسیه را هم تحریم می‌کند
  • تهیه فهرستی از تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه صنایع پهپادی و موشکی ایران
  • درخواست سوئد برای تحریم جدید علیه انرژی روسیه
  • خیز بغداد و آنکارا برای توسعه همه جانبه رابطه / در سفر کم سابقه اردوغان به عراق چه می گذرد؟ / نفت، آب و تروریسم مهم ترین پرونده های روز میز مذاکرات دوجانبه