Web Analytics Made Easy - Statcounter

صادق زیباکلام- استاد دانشگاه تهران/ روزنامه شرق

آذر سال 74 بود. دو نفر از استادان مطرح علوم سیاسی اخراج شدند و شایعه شده بود پرونده تعدادی از دیگر استادان رشته علوم سیاسی هم از کارگزینی دانشکده به سازمان مرکزی منتقل شده است. دانشجویان هم ضمن تجمع در برابر در ورودی دانشکده، به کلاس‌ها نمی‌رفتند. بعداز‌ظهر آن روز، دانشجویان حقوق هم به دانشجویان علوم سیاسی می‌پیوندند و از دانشکده‌های دیگر هم به معترضان اضافه می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



آن روزها اینترنت و فضای مجازی نبود؛ اما شب همان روز، رادیوهای فارسی‌زبان از آن تجمع به‌عنوان نخستین تجمع دانشجویی بعد از انقلاب یاد کردند. فردای آن روز تجمع ادامه پیدا کرد و از دانشگاه‌های دیگر هم شماری از دانشجویان به معترضان اضافه شدند.

بعداز‌ظهر روز دوم دکتر محمدرضا عارف که به‌تازگی رئیس دانشگاه تهران شده بود، نمایندگان دانشجویان و شماری از استادان را می‌پذیرند و یک جلسه پرتنش دو‌ساعته میان‌شان برگزار می‌شود.

دکتر عارف به دانشجویان می‌گوید تا زمانی که رئیس دانشگاه است، هیچ استادی اخراج نمی‌شود؛ اما دانشجویان حاضر به پایان‌دادن به تجمع نبودند و بیم آن را داشتند که اگر به کلاس‌ها بازگردند، ممکن است برخی از آنها بازداشت شوند و آن حرکت نصفه بماند هیچ، استادان هم اخراج شوند. عارف هم متقابلا می‌گفت تا دانشجویان به تجمع خاتمه ندهند و به کلاس‌ها بازنگردند، ایشان هیچ گامی بر‌نمی‌دارند.

در میانه آن بن‌بست میان دانشجویان و هیئت‌رئیسه دانشگاه بود که برخی استادان دانشکده که از وجاهت و اعتبار میان دانشجویان برخوردار بودند، پا‌درمیانی کرده و به تعبیری ضامن تعهدات دکتر عارف شده و از دانشجویان خواستند به اعتراض خاتمه داده و به کلاس‌ها باز‌گردند.

با ریاست دانشگاه و رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران هم هماهنگی کردند که هیچ دانشجویی بازداشت نشود. البته دکتر عارف هم گفته بود مانع از بازداشت خواهد شد؛ اما دانشجویان به وعده‌های او به‌عنوان یک مقام دولتی اعتماد نمی‌کردند. سرمایه اجتماعی استادان نزد دانشجویان آن روز کارساز شد و توانست به یک بحران پایان دهد.

به عبارت دیگر اگر این مثال را با شرایط اعتراضات به گرانی بنزین مقایسه کرده و مسئولان دانشگاه را دولت و دانشجویان را مردم یا ملت فرض کنیم، در یک منازعه جدی میان آن دو، یک گروه سوم به نام استادان که نزد دانشجویان یا همان ملت از اعتبار برخوردار بودند، توانستند میانجیگری کرده و به بحران خاتمه دهند.

این در حالی بود که همچنان از دانشگاه‌های دیگر، دانشجویان خود را به دانشگاه تهران رسانده، به معترضان می‌پیوستند. البته بودند دانشجویانی که اعتباری برای استادان هم قائل نبوده و آنها را در نهایت وابسته به مدیریت دانشگاه می‌دانستند؛ اما اکثریت دانشجویان، استادان را به‌عنوان یک گروه مورد اطمینان مستقل از مدیریت دانشگاه قبول داشتند.

قصد نگارنده از ذکر این ماجرای واقعی این بود که بگویم نقشی که استادان آن روز داشتند و به کمک آن توانستند به یک بحران جدی در دانشگاه تهران و چه‌بسا شهر تهران خاتمه دهند، در یک سطح وسیع‌تر، نهادهای جامعه مدنی می‌توانند از آن برخوردار باشند. دانشگاهیان، نویسندگان، چهره‌هاي مؤثر صنفی و اتحادیه‌های کارگری، احزاب و تشکل‌های مستقل از‌جمله نهادهایی هستند که ممکن است در یک شرایط بحرانی بتوانند به‌عنوان یک واسط میان مردم و مسئولان عمل کنند.

ممکن بود آن روز پا‌درمیانی ما را دانشجویان و مسئولان دانشگاه نپذیرند. رئیس دانشگاه وساطت استادان را به‌نوعی دخالت در اقتدار مدیریت تلقی می‌کرد و دانشجویان هم متقابلا استادان را وابسته به ریاست دانشگاه می‌پنداشتند؛ اما حسن نظر هر دو طرف دعوا به استادان، باعث حل بحران شد.

سؤال اساسی آن است که چرا از چنین ظرفیت‌هایی برای حل‌و‌فصل بحران‌های سیاسی و اجتماعی در جامعه ما استفاده نمی‌شود؟ پاسخ کوتاه آن است که اساسا چنین ظرفیتی برای گروه‌های مرجعی که می‌توانند نقش واسط را بازی کنند، باقی نمانده است. نخستین شرط احراز چنین جایگاهی، استقلال و بی‌طرفی واسط‌ها و به تعبیری اعتبار اجتماعی آنان است. متأسفانه در سال‌های گذشته روند به گونه‌ای بوده که نهادهای واسط به‌تدریج به حاشیه رانده شده و عملا بی‌اعتبار شده‌اند.

دانشگاهیان، مجلس، چهره‌ها و شخصیت‌های فرهنگی و اجتماعی، احزاب و تشکل‌های سیاسی، اتحادیه و تشکل‌های صنفی و... عملا برای هیچ یک از نهادهای اجتماعی دیگر چندان اعتبار و سرمایه اجتماعی باقی نمانده که به کمک آن بتوانند در شرایط بحرانی، نقش‌آفرینی کرده و به برون‌رفت جامعه از تنش کمک کنند.

راه دور نرویم؛ در جریان زلزله کرمانشاه دو سال پیش شاهد بودیم که مردم به برخی از چهره‌های اجتماعی اقبال نشان داده و کمک‌های درخور‌توجهی در اختیار آنان برای کمک به هم‌وطنان زلزله‌زده قرار دادند؛ اما متأسفانه بسیاری از مسئولان دولتی به جای حمایت از این پدیده و پشتیبانی از چهره‌ها که با نام سلبریتی‌ها معروف شده بودند، حتی اقدام به کارشکنی هم کردند.

در ابتدای سال جاری که سیل، استان‌های گلستان، لرستان و خوزستان را در‌نوردید، نخستین اقدام مسئولان قدغن‌کردن ورود سلبریتی‌ها به جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای سیل‌زدگان بود. در عوض تا آنجا که توانستند برای سازمان‌های دولتی در صدا‌و‌سیما تبلیغ کردند.

به بیان ساده‌تر، نگاه بسیاری از مسئولان کشور به چهره‌ها و تشکل‌های مستقل که اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی کرده بودند، به‌مثابه رقیب بود تا رفیق. این نگاه بدبینانه به برخی چهره‌ها و شخصیت‌های سیاسی، هنری، فرهنگی و اجتماعی متأسفانه در حال تشدید است.

حاصل آن شده که برخلاف جوامع دیگر که لایه‌های اجتماعی مرجع در قالب اجزای جامعه مدنی، نقش واسطه و حکم میان مردم و مسئولان پیدا کرده و جامعه را به وفاق رهنمون می‌کنند، در ایران متأسفانه امکان نقش‌آفرینی معدود واسطه‌های معتبر و مستقل هم باقی نمانده که بتواند جلوی خشونت را گرفته و جامعه را از بحران و بحران‌زدگی به سمت وفاق و تعامل سوق دهد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: زیباکلام علوم سیاسی فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۸۵۴۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران را به نمایش گذاشت

مجمع دانشجویان عدالت‌خواه دانشگاه شهید باهنر کرمان در بیانیه‌ای اعلام کرد: عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران و ایرانی را به نمایش گذاشت.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، مجمع دانشجویان عدالت‌خواه دانشگاه شهید باهنر کرمان در بیانیه‌ای اعلام کرد:عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران و ایرانی را به نمایش گذاشت.

متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:

بسم الله قاصم الجبارین

وَما رَمَیتَ إِذ رَمَیتَ وَلٰکِنَّ اللَّهَ رَمیٰ وَلِیُبلِیَ المُومِنینَ مِنهُ بَلاءً حَسَنًا ۚ إِنَّ اللَّهَ سَمیعٌ عَلیمٌ. انفال﴿۱۷﴾

(ای رسول)، چون تو تیر (یا خاک) افکندی نه تو بلکه خدا افکند (تا کافران را شکست دهد) و برای آنکه مومنان را به آزمونی نیکو از سوی خود بی‌ازماید، که خدا شنوا و داناست.

 پس از گذشت مدت‌ها انفعال نهاد‌های امنیتی و سایر نهاد‌های مرتبط، عاقبت زمان عمل به وعده انتقام که سران جمهوری اسلامی بار‌ها این وعده را داده بودند در بامداد یکشنبه ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۳ فرا رسید، که نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران و ایرانی را به نمایش گذاشت.

 این آتش باران موشکی نشان از اراده راسخ سپاه حق، جهت تمامیت ارضی کشورمان و نوعی دفاع مشروع بود. عملیات بامداد یکشنبه باعث شد، پس از ۱۹۰ روز جنایات خشونت‌آمیز و نسل‌کشی رژیم خبیث صهیونیستی، مردم و کودکان مظلوم غزه، شبی را در آرامش سپری کرده و نور امیدی را در قلب جبهه مقاومت و مجاهدان فلسطینی تاباند.

 کارکرد دستگاه‌های امنیتی و همچنین دستگاه امور خارجه جمهوری اسلامی در روز‌های اخیر، به دنیا فهماند که تهدید‌های دشمن پوشالی است و هرگونه اقدامِ عبث و تهاجم دیگر، منجر به زدن سیلی مقتدرانه‌تر و به‌مراتب سنگین‌تری به صهیونیست‌ها می‌شود.

مجمع دانشجویان عدالت‌خواه دانشگاه شهید باهنر کرمان، یاد شهیدان راه قدس از‌جمله شهید طهرانی مقدم، شهید موسوی، شهید زاهدی را گرامی می‌دارد و ضمن قدردانی از مردان با شهامت و سلحشور سپاه پاسداران و سایر نیرو‌های مسلح کشور، این عملیات غرور‌آفرین را به فرماندهی معظم کل قوا و جامعه اسلامی و ملت عزیز و صبور ایران تبریک عرض نموده
و حمایت خود را از تصمیم‌گیری‌های شورای عالی امنیت اعلام می‌داریم.

وَ السَّلامُ عَلی مَنِ اتَّبَعَ الْهُدی‌

مجمع دانشجویان عدالت‌خواه دانشگاه شهید باهنر کرمان

دیگر خبرها

  • عملیات «وعده صادق» شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است
  • عملیات«وعده صادق» شکل دهنده ساختار نظام بین‌الملل آینده است
  • زیباکلام: تهران و واشنگتن مستقیم مذاکره کنند
  • عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران را به نمایش گذاشت
  • زیباکلام : با توجه به اختلاف نظر بایدن و نتانیاهو در باره جنگ ایران و اسرائیل، باید تهران و واشنگتن مستقیم مذاکره کنند
  • بعد از عملیات وعده صادق «بی‌حجابی» را عادی سازی کنید/ زیباکلام: تنبیه رژیم صهیونیستی کار اشتباهی است!
  • آغاز به کار جنبش تحریم علمی اسرائیل در اصفهان
  • آغاز به کار جنبش تحریم علمی اسرائیل از اصفهان
  • اجتماع دانشگاهیان دانشگاه خواجه نصیر در حمایت از وعده صادق
  • مسأله حجاب و اهمیت همگرایی ملی