Web Analytics Made Easy - Statcounter

ده روزی از تصمیم دولت مبنی بر گران‌کردن قیمت بنزین می‌گذرد و در این مدت رسانه‌های داخلی و خارجی، این تصمیم و تبعاتش را به روش‌های خودشان پوشش داده‌اند. بی‌بی‌سی فارسی در این مدت چه کرده است؟

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- محمدکاظم داودی؛ حیات بی‌بی‌سی فارسی در گروی آشوب است. انگار از همان زمستان ۸۷ -یا اگر رادیویش را حساب کنیم، زمستان ۱۳۱۹- برای همین تأسیس شده است و تا امروز هم با همین زنده مانده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
بی‌بی‌سی آشوب‌ها را پیدا می‌کند؛ به آشوب دعوت می‌کند؛ آشوب‌ها را پوشش می‌دهد؛ و گاهی حتی آشوب به‌راه می‌اندازد، چون به آن نیاز دارد. حفظ تعادل بر لبه تیزی که یک طرفش پرتگاه آمدنیوز و طرف دیگرش رسانه‌های محافظه‌کارند، کار مشکلی است، مخصوصاً اگر قرار باشد هنگام راه‌رفتن روی این تیزی، مراقب کراوات و خط اتوی شلوارت هم باشی و شأن حرفه‌ای را حفظ کنی. بی‌بی‌سی مسیر سختی را انتخاب کرده است، پس اگر گاهی -یا اغلب- مجبور می‌شود یک کدام از این سه را قربانی کند، قابل درک است. گاهی مجبور می‌شود برای نگه‌داشتن مخاطب رو به اخبار عامه‌پسند بیاورد؛ گاهی خیال‌پردازی می‌کند و فانتزی می‌نویسد؛ گاهی چند منورالفکر را دورهم جمع می‌کند و درمورد چیز‌هایی که در سرشان هست حرف می‌زنند؛ و در خشن‌ترین و اصیل‌ترین راهبردش، خیابان‌ها را خون‌آلود می‌کند، تا خبر خودش را بگیرد. هیچ رسانه‌ای به‌اندازه بی‌بی‌سی فارسی از شکستن شیشه ماشین‌ها و ساختمان‌ها و آتش‌زدن بانک‌ها و سطل زباله‌ها و کشتن دختر‌های جوان -و در مواردی پایین‌کشیدن شلوار بسیجی‌ها- منفعت نمی‌برد. بی‌بی‌سی صلح را نمی‌خواهد و آرامش را دوست ندارد، چون در آرامش دیده نمی‌شود، و در صلح، می‌میرد.


تفرقه بنداز و کلیک بگیر بیشترین بازدید‌های سایت بی‌بی‌سی فارسی در چه روز‌هایی است؟ اگر ده سالی روی گسل‌های یک جامعه زندگی کرده باشی و آنتنت را با دود و آتش و ویرانی سرِپا نگه داشته‌ای، دیگر یاد می‌گیری چگونه باید خون راه بیندازی تا رگ‌های حیاتت را تغذیه کنی. مهم نیست اوضاع چگونه باشد. بی‌بی‌سی فارسی، با همکاری دوستان بهایی و منافقش، دیگر بلد است هر جرقه کوچکی را باید به کجا برساند تا گُر بگیرد. مثلاً همین یکی دو هفته‌ای که گذشت، هر چه خیابان‌های ایران ناامن شده بود، به قول معروف، در تحریریه بی‌بی‌سی فارسی عروسی بود. هر چه رسانه‌های ما از کنارش گذشتند، بی‌بی‌سی فارسی از چند زاویه منتشر کرد، و هر چه صدای اعتراض مردم در خشونت آشوبگران گم می‌شد، بی‌بی‌سی فارسی فالوئر و کلیک بالا می‌برد. این نمودار کلیدواژه‌های مرتبط با سرچِ «bbc»، «بی بی سی»، «bbc persian» ،«bbc فارسی» و «بی بی سی فارسی» در گوگل ایرانی‌ها برای بیست روز اخیر است. نقاط مشخص‌شده، روز جمعه‌ای است که خبر گرانی بنزین اعلام شد:   نوار قلب بی‌بی‌سی فارسی بدون آشوب صاف است    این هم نمودار تجمیعی همه سرچ‌های مربوط به بی‌بی‌سی فارسی در گوگل   جمعه ۲۴ آبان همان روزی است که گران‌شدن بنزین اعلام شد. با وجود این‌که دو سه روز بعد از آن، دسترسی به اینترنت خارج از کشور بسته شد، آمار سرچ بی‌بی‌سی در گوگل بالا رفته است. البته این نکته خودش می‌تواند شروع سوالات دیگری باشد، مثلاً این‌که این افراد مگر چه کسانی هستند که در آن روز‌ها هم به اینترنت دسترسی داشته‌اند؟
در هفته اخیر و با آرام‌شدن اوضاع و پوشش بهتر رسانه‌های داخلی، رونق بازار بی‌بی‌سی فارسی هم می‌خوابد
افرادی که در گوگل سرچ می‌کنند، اغلب برای چک‌کردن به سایت بی‌بی‌سی فارسی می‌آیند و به همین خاطر با آرام‌شدن اوضاع ایران و پوشش بهتر رسانه‌ها در هفته اخیر، آمار سرچ بی‌بی‌سی هم پایین می‌آید. حالا نیاز به مخاطبی حس می‌شود که در این روز‌ها بیاید، اما به همین راحتی نرود.
به روایت استوری بی‌بی‌سی فارسی در اینستاگرام چقدر کاسب بوده است؟ «بنزین گران شده و همه معترضند»، «اینترنت قطع شده و همه معترضند». اگر می‌خواهید این روز‌ها اینستاگرام بی‌بی‌سی را چک کنید، زحمت بازکردن اپلیکیشن و پیدا کردن صفحه را نکشید. از نظر آن‌ها جز این دو مورد خبر دیگری نیست. بی‌بی‌سی فارسی در مدتی که ایران شلوغ است، دیگر هیچ اخباری از هیچ کجای دنیا برایش مهم نیست و اگر هم باشد، برای این می‌آید که یک‌جوری به شلوغی ایران ربطش بدهد.  
                                            پست‌های صفحه اینستاگرام بی‌بی‌سی فارسی در هفته اخیر. جز بنزین و آشوب در ایران، دیگر خبری نیست!
صفحه اینستاگرام بی‌بی‌سی فارسی برای پوشش نقاط آشفته ایران، هر چه از عکس و ویدئو و استوری داشت، گذاشته است. در همان یک دو روزی که خبر گرانی اعلام شد، تا دسترسی به اینستاگرام محدود شود، بی‌بی‌سی فارسی قلابش را انداخت و ماهی‌اش را گرفت:   صفحه اینستاگرام بی‌بی‌سی فارسی در همان دو روز اول صدهزار فالوئر جمع کرده است   قبل از فیلتر دوم کانال تلگرام بی‌بی‌سی فارسی در دو هفته اخیر هزار پست گذاشته است تلگرام اوضاع متفاوتی دارد. دو سالی از فیلتر کم‌رمق تلگرام می‌گذرد و حالا بازهم اکثر ایرانی‌ها به روش‌های مختلف در تلگرامند. اما این چند روز هر چه که سِروِرش خارج از کشور بود فیلتر بود و جنس این فیلتر هم با آن قبلی خیلی فرق داشت. در هفته اخیر افراد معدود و خاصی می‌توانستند به اینترنت و تلگرام دسترسی داشته باشند. نمودار و جدول زیر که از آمار آزمایشگاه شبکه‌های اجتماعی استخراج شده، اوضاع تلگرام در این یکی دوهفته است:   اوضاع تلگرام فارسی در دوهفته اخیر    بازدید روزانه مجموع مطالب تلگرام در سه هفته اخیر به‌شدت افت داشته و تا نود درصد کاهش یافته است   مجموع بازدید مطالب تلگرام یک روز پس از فیلتر به یک دهم سابق رسیده است. بقیه شاخص‌ها هم نشان می‌دهد تلگرام در آن روز‌ها بسیار خلوت بوده و وصل‌شدن به آن محدود و سخت. وضعیت همه کانال‌ها چندان خوب نبوده است؛ در روز‌های قبل که حدود ۱۵% کانال‌ها بروز می‌شدند، در این روز‌ها تنها ۳% کانال‌ها بروز می‌شدند که بخش قابل توجهی از آن‌ها هم به منظور پوشش همان اوضاع فعال بودند. تعداد مطالب هر روز هم از ۲.۵ میلیون به کمتر از نیم میلیون هم رسیده است. در این اوضاع، حال کانال بی‌بی‌سی فارسی چطور است؟   کانال تلگرام بی‌بی‌سی فارسی در دو روز اول ۲۵ هزار عضو جمع کرده است   بازدیدهای کانال تلگرام بی‌بی‌سی فارسی در دو سه روز اول، سی درصد، یعنی پنج میلیون رشد داشته است!   با این‌که کل تلگرام اوضاع خوبی نداشته، اما بی‌بی‌سی فارسی، که سی‌وپنجمین کانال پریازدید تلگرام است، در همان شب و روز اول چشم روی هم نگذاشت و قبل از فیلتر تلگرام -و بله درست در همان زمانی که شبکه خبر مشغول مستند پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان و اخبار تیراندازی در کالیفرنیا بود- هر چه خواست خبر گرفت و کانالش را پر کرد. حتی پس از فیلتر هم نوع‌به‌نوع و رنگ‌به‌رنگ انواع فیلترشکن را معرفی و در کانال آپلود می‌کرد تا مخاطبانش را از دست ندهد.     صداوسیما، مثل همیشه مگس روی زخم می‌نشیند

این حرف جدیدی نیست که دلیل رجوع مردم به رسانه‌های بیگانه از کم‌کاری رسانه‌های خودمان است. انتقادات به معاونت سیاسی صداوسیما و سیاست‌ خبرگزاری‌های دیگر هم بارها گفته شده و شاید هم بخشی از آن شنیده شده باشد. در روزهایی که دسترسی به کانال‌هایی مثل بی‌بی‌سی فارسی -که حالا در فقدان آمدنیوز عریان‌تر و صریح‌تر وارد می‌شوند- دیگر چندان سخت نیست، ایرانیان خارج‌نشین برای فهمیدن اوضاع داخل کشور، شهرستان‌های آرام برای خبردارشدن از اوضاع مناطق شلوغ، و ساکنین شهرهای شلوغ برای فهمیدن اوضاع چند قدم بیرون از درب خانه، نیاز به رسانه دارند. ما به خبر وابسته‌ایم و به خوش‌بینی شبکه خبر، اعتماد نداریم. این بخشی از جدول پخش برنامه‌های شبکه خبر در روز شنبه ۲۵ آبان است، همان روزی که همه شبکه‌های اجتماعی پُر شده بود از خاموش‌کردن ماشین‌ها و اعتراضات به ظاهر مسالمت‌آمیز و مردمی، که به جای رسمیت و هدایت، بایکوت و منحرف شد.

جدول پخش شبکه خبر در روز ۲۴ آبان ۹۸ مقایسه کنید با صفحه اینستاگرام بی‌بی‌سی فارسی در همان روزها

مردم ما بعد از همه این سال‌ها و تجربه‌ها، اقلاً در این یک مورد به بلوغ نسبی رسیده‌اند و از فراخوان‌ها و دعوت به راهپیمایی‌های مردمی بعد از هر آشوب می‌توان گفت مسئولین هم این نکته را می‌دانند. حالا که اصلاح ساختار صُلب و سخت صداوسیما دشوار و زمان‌بر است، شاید بهتر باشد خبرگزاری‌ها و منابع خبری چابک‌تر در سیاست‌های سوژه‌یابی و پرداخت خود تجدیدنظر کنند و در این شرایط، به مردم بگویند آن بیرون چه خبر است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: بی بی سی فارسی بی بی سی فارسی bbc فارسی گرانی بنزین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۰۷۹۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوضاع رژیم اسرائیل؛جنگ از بیرون و هرج‌ و مرج از داخل

به اعتقاد یک تحلیلگر صهیونیست، رژیم اشغالگر قدس با وضعیت بغرنج بی سابقه‌ای مواجه شده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، یاهال زامیر در یادداشتی در روزنامه زامان اسرائیل نوشت: اسرائیل با اختلافات سیاسی حادی مواجه است، تا چند صباحی پیش این تصور وجود داشت که در زمان جنگ باعث شکل گیری وحدت و هم پوشانی می‌شود، هر اسرائیلی می‌داند که ما در زمان جنگ اختلافات و بهانه‌های خود را به کناری می‌گذاشتیم و تمام توان خود را برای دفاع از خود بسیج می‌کردیم، بعد از آغاز جنگ برای ما رخدادهای پیش از جنگ هیچ اهمیتی نداشت، اما جنگ شمشیرهای آهنین (جنگ غزه) این قاعده را از بین برده است.

در اینجا باید یادآور شوم که در ماه‌های جولای و اوت رخدادهای مربوط به کودتای قضایی گسل‌‌هایی را در داخل یگان‌های ارتش اسرائیل به وجود آوردند، از آن زمان به بعد ضعف نیروهای نظامی ما برای دشمنان اسرائیل هم کاملا هویدا شد.

در آن زمان سرتیپ ایپال گلعادی رئیس سابق شعبه برنامه ریزی راهبردی ارتش اسرائیل معنی و مفهوم این مسئله را تشریح کرده و گفته بود: از دیدگاه ائتلاف حاکم نیاز به انجام این کودتای قضایی توجیه خوبی حتی درباره خطر جنگ علیه دشمن قدرتمند خارجی هم محسوب می‌شود، این کار حتی باید به بهای تضعیف قدرت ما انجام شود، این روند ما را به این نقطه هم خواهد رساند و تلفات شدیدی به ما وارد خواهد کرد.

این دقیقا همان چیزی بود که ما در ماه‌های اخیر هم شاهد آن هستیم، از آن بدتر اینکه ما فقط با حماس جنگیدیم و حزب الله وارد صحنه جنگ نشده است.

اگر رویکرد و نگاه ائتلاف این چنین باشد این سئوال در اوج جنگ مطرح می‌شود که آیا کابینه، از جنگ برای تضعیف دموکراسی استفاده می‌کند؟ این یک‌‌ ایده ترسناک است، من مطمئن هستم هر اسرائیل که این پرسش را می‌خواند ترجیح می‌دهد که از ادامه مطالعه مطلب صرف نظر کرده و بعد از این حتی به این مسئله هم فکر نکند.

با این حال من باز هم یک گام به جلو می‌روم. زمانی که حماس حمله رعب انگیز خود را انجام و طوفانی عاطفی و ذهنی شدیدی در اسرائیل به راه انداخت، هدف اصلی و محوری‌اش آن بود ـ و هست ـ که دردی ویرانگر و مستمر و احساسی شوک آور را به ما وارد کرده و این تصور را در ناخودآگاه ما بازگرداند که قادر به کنترل سرنوشت ما هست، این البته سوای خشمی است که از ما داشته و انتقامی است که می‌خواست از ما بگیرد.

این طوفان هنوز به پایان نرسیده است، طوفان هفتم اکتبر به پایان نرسیده است، در ناخودآگاه جمعی ما هنوز در حال وزیدن است و تا به امروز هم ادامه دارد.

اما ظاهرا همه ما در این طوفان قرار نداریم.

مدت کوتاهی بعد از حمله حماس، مشخص شد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و متحدینش در ائتلاف هدف اصلی و بزرگشان یعنی تخریب دموکراسی را فراموش نکرده‌اند.

از دیدگاه نتانیاهو و ایتمار بن گویر، جنگ و شرایط شکل گرفته منجر به تفکیک مقاومت مدنی و سازمانی علیه آنها شده و فرصت نادری را برای پیشبرد کودتایشان فراهم کرده است، در اینجا حق داریم که این پرسش را مطرح کنیم که آیا نتانیاهو و بن گویر و آریه درعی فرصت تضمین شدن کابینه‌ای بدون رقیب را از دست خواهند داد؟

در بخش دیگری از این مقاله آمده است: براساس برداشتی که من پیدا کرده ام، واقعیت جدیدی در سال گذشته در اسرائیل شکل گرفت اما حوادث جنگ باعث شد تا درک این تحول برای ما دشوار شود.

هدف نتانیاهو و بن گویر همچنان همان قبلی باقی مانده است، ائتلاف به دنبال مستحکم تر کردن جایگاه خود در قدرت است و در این راستا تلاش می‌کند تا قدرت صرفا در اختیار یک جریان سیاسی واحد قرار بگیرد، در واقع تلاش برای تحقق قدرت فراگیر و قدرت مطلق است.

ائتلاف نتانیاهو و بن گویر امروز خطرناک تر از دوره پیش از جنگ است یکی به این دلیل که امروز هواداران افراطی این جریان مسلح شده‌اند و دوم پدیدار شدن استفاده وحشیانه و ویرانگر از ارتش اسرائیل و نادیده گرفتن تلفات انسانی منجر به آن است.

زامیر که سابقه حضور به عنوان یکی از افسران عالی رتبه در یگان 8200 ارتش رژیم صهیونیستی راهم  دارد، در پایان آورده است، به طور خلاصه من معتقدم که ائتلاف حاکم به هرج و مرج عمومی نزدیک می‌شود، در این رابطه از سلاح و خشونت هم استفاده می‌کند، به نحوی که دیگر امکان دموکراسی یا انتخابات آزاد در اینجا وجود نداشته باشد، ما بیشتر از آنچه تصور می‌کنیم به این سناریو نزدیک هستیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اوضاع عجیب ورزشگاه آزادی بعداز مراسم مذهبی!
  • دیدار روحانیون و ائمه جماعات با نماینده ولی فقیه در ورامین
  • دولت روسیه به تلگرام: فیلترت نمی کنیم، ولی دقت کن تروریست ها هم ازت استفاده میکنن!
  • بهبود گردشگری چهارمحال و بختیاری باعث کاهش بیکاری می‌شود
  • برخورد با خاطیان زیرمیزی بگیر در مراکز درمانی کردستان
  • اوضاع رژیم اسرائیل؛جنگ از بیرون و هرج‌ و مرج از داخل
  • سخنان حجت‌الاسلام قرائتی درمورد فریب‌خوردگان آشوب‌های سال گذشته
  • اوضاع اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳ چگونه خواهد بود؟
  • موسوی لاری: ممکن است دولت و مجلس در مقابل همدیگر قرار گیرند/ تفرقه‌افکنان تغییر مشی دهند تا فضای وحدت ملی فراهم باشد/ شورای نگهبان بپذیرد که یکی از ‎عوامل شکستن وحدت ملی نوع رفتار این شورا است
  • دردناک ترین شعر فارسی این دو بیت است ؛ هوشنگ ابتهاج می گوید (فیلم)