Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهندس تندگویان خود را در پناه خاکریز کانال قرار داده بود و در حال فرار از منطقه بود که دشمن او را برگرداند، دو نفر از محافظان ما بدون هیچ گونه مقاومتی تسلیم دشمن شدند و اسلحه‌ها در اختیار دشمن قرار گرفت.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - کیومرث جهانگیری؛ در تاریخ ۱۳۵۹/۸/۱۳رادیو بغداد، به نقل از مقامات عراق شهید تندگویان و همراهان وی را اسرای نظامی دانسته و از اینکه عراق درصدد تبادل اسرای جنگی عراقی با وزیرنفت است، خبرمی دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شهید محمدجواد تندگویان چندین بار با وجود وضعیت خطرناک منطقه خوزستان به این استان سفر کرده بود تا شرایط آن منطقه را بررسی کند، اما درآخرین سفرخود درتاریخ ۱۳۵۹/۸/۱۲ توسط نیرو‌های مزدور عراقی ربوده شد.

آنچه در پی می‌آید مروری است بر ماجرای ربوده شدن وزیر نفت دولت شهید رجائی توسط نیرو‌های بعثی عراق با نگاهی به رسانه‌های داخلی و خارجی آبان ماه سال ۱۳۵۹ خبرگزاری پارس از ربوده شدن وزیر نفت خبر می‌دهد: «خبرگزاری پارس؛ محمدجوادتندگویان وزیرنفت و بوشهری معاون وی، یحیوی سرپرست مناطق نفتی جنوب و دوکارمند وزارتخانه که روز جمعه به منظور بازدید از تاسیسات شرکت نفت و رسیدگی به وضع کارکنان فداکار صنعت نفت به خوزستان سفر کرده بودند در نزدیکی آبادان از سوی متجاوزین مزدور عراقی ربوده شده و به خاک عراق منتقل شدند. این سومین باری بود که وزیر نفت پس از جنگ تحمیلی عراق با ایران به خوزستان سفر می‌کرد و در مناطق نفتی در بین کارکنان این صنعت حاضر می‌شد.»  
این گزارش به مقایسه مسئولین نظام جمهوری اسلامی و حکام غاصب بعثی عراق برآمده و عنوان می‌شود که در جمهوری اسلامی ایران هیچگونه تفاوتی بین مردم و مقامات مملکتی وجود ندارد چنان که شهید تندگویان و همراهان وی میدان کار و پالایشگاه را یکی می‌داند و در منطقی که زیرآتش دشمن است حاضر می‌شود؛ و در ادامه مسئولین بعث عراق را به دلیل عدم شجاعت‌شان برای خروج از کاخ‌های خود مورد خطاب قرار می‌دهد: «.. فقط ازدیدگاه طاغوتیان بغداد این آدم ربایی می‌تواند مهم تلقی شود چرا که حکام غاصبش جرات خروج از کاخ‌های خود را ندارند و از حضور در میان ملت مسلمان عراق هراس دارند...»

شهید رجایی نخست وزیر وقت جمهوری اسلامی ایران با ارسال اطلاعیه‌ای از ربوده شدن محمدجوادتندگویان، بهروز بوشهری معاون وزارتخانه، محسن یحیوی سرپرست مناطق نفتی جنوب و سه کارمند این وزارتخانه به نام‌های احمد بخشی پور، عباس روح نواز و علی اصغر اسماعیلی خبر داده و به عراق و مجامع بین المللی نسبت به حفظ سلامتی وزیرنفت و همراهانش هشدار می‌دهد، در بخشی از این اطلاعیه آمده: «.. دولت خدمتگذار افتخار دارد که مسئولیتش درکنار مردم و بخاطر پاسداری از انقلاب شکوهمندشان نتن‌ها اسیرشده بلکه جان خودش را دراین راه فداکند. ولی در عین حال فرصت مغتنم شمرده و به دولت عراق و کلیه مجامع بین‌المللی در مورد حفظ جان و سلامتی اسرای ایرانی هشدار داده و خواهان آزادی فوری کلیه اسرای غیرنظامی است»

درتاریخ ۱۳۵۹/۸/۱۳ رادیو بغداد، به نقل از مقامات عراق شهید تندگویان و همراهان وی را اسرای نظامی دانسته و از اینکه عراق درصدد تبادل اسرای جنگی عراقی با وزیرنفت است، خبرمی‌دهد.

همچنین این رادیو با قرائت متنی، کاملا وابستگی رژیم عراق را به ابرقدرت‌های شرقی و غربی نشان می‌دهد و خطاب به مسئولان ایرانی که به عراق نسبت به تخلف ازحقوق بین‌المللی هشدارداده بودند یادآور دست گیری ۵۲جاسوس آمریکایی می‌شود و کاملاً مشخص است که به تلافی با گروگان گیری جاسوسان آمریکایی برآمده است: «.. دولت عراق تندگویان و همراهانش را اسرای جنگی می‌داند؛ و درخواست آزادی تندگویان و نیز عنوان تخلف از حقوق بین‌المللی از سوی ایران یعنی کشوری صورت می‌گیرد که به مدت یک سال است که ۵۲ آمریکایی را در کشورش به عنوان گروگان نگهداری می‌کند...»

درتاریخ ۱۳۵۹/۸/۱۷ خبرگزاری‌های بین‌المللی و روزنامه الجمهوریه عراق از وخامت حال وزیرنفت ایران خبرمی‌دهد و ادعا می‌کند که تندگویان در مناطق جنگی زخمی شده و به دلیل خونریزی شدید وضعیت جسمانی مناسبی ندارد. این ادعا در حالی است که دولت عراق پس ازچند روز از زخمی شدن شهید تندگویان به هنگام دستگیری خبر می‌دهد که قبلاً تلویزیون‌های دنیا و تلویزیون فرانسه فیلم تهیه شده بغداد را که درآن تندگویان کاملاً سالم بوده نشان داده است.

بر اساس همین خبر دولت وقت جمهوری اسلامی ایران طی اطلاعیه‌ای این سخنان را دروغ بافی‌های رژیم بعث دانسته و می‌گوید: «.. بنابراین از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران کاملاً روشن است رژیم بغداد وزیر نفت ایران را در زیر شکنجه تا سر حدی آزار داده که اینک جانش در خطر قرار گرفته است. بطوری که بعثی‌های بغداد ناگزیر به دروغ بافی دیگری شده و اعلام کرده‌اند، وی را زخمی دستگیر کرده‌اند.  
دولت جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت جان محمدجوادتندگویان و همراهان فداکارش را بر عهده دولت بغداد می‌داند و رژیم بغداد موظف است وزیرنفت ایران را فوراً آزاد کند.

مراجع ذی صلاح بین‌المللی از جمله صلیب سرخ جهانی با مراجعه به فیلم‌های تبلیغاتی بغداد بخوبی می‌توانند به پوچی این ادعا‌ی جدید بغداد پی ببرند...» با توجه به شواهد ذکر شده در آن دوره کاملاً مشخص می‌شود که دسیسه و تبانی کشور‌های غربی و دولت بعث عراق برای تحت فشار قراردادن ایران برای آزادی گروگان‌های جاسوس آمریکایی است که وزیرنفت ایران ربوه شده است. به طوری که محسن سادات معاون تندگویان در بازگشت ازکنفرانس بالی که ازطرف سازمان جهانی اوپک دراندونزی برگزارشده بود، درتاریخ ۱۳۵۹/۸/۳۰ دراین مورد می‌گوید «.. بیش از۶۰ درصد وقت این کنفرانس به وضع برادر تندگویان اختصاص پیداکرد که باسخنرانی و افشاگری هیأت ایرانی بسیاری از اعضای شرکت کننده کنفرانس ازوضع برادرتندگویان ابراز تاسف کردند و عکس وزیرنفت جمهوری اسلامی ایران در طول زمان کنفرانس روی صندلی خالی وی گذاشته شده بود.

ما می‌خواستیم حقانیت ایران را علی رغم دروغ‌های عراق درمورد برادرتندگویان که گفته بودند وی رابا لباس ارتشی دستگیرکرده‌اند به دنیا ثابت کنیم که خوشبختانه همین طور هم شد و روزنامه‌های دنیا عکس وزیر نفت ایران را روی صندلی خالی وی به چاپ رساندند. کشور‌های مرتجع و طرفدار عراق از موضوع ربوده شدن وزیرنفت ایران می‌خواستند استفاده کنند تا ایران در این کنفرانس شرکت نکند و ایران هم با شرکت خود در آن تمام نقشه هایشان را نقش بر آب کرد... د.» با تمام تلاش‌هایی که دولت ایران برای آزادی شهید محمد جوادتندگویان طی ۱۰ سال انجام داد، رژیم بعث عراق با بدترین شکنجه‌ها وی را به شهادت رساند و پیکر پاکش در چهاردهم آذر۱۳۷۰ به میهنش، ایران اسلامی بازگردانده شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: زنگنه شهید تندگویان وزیر نفت وزارت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۵۶۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق

در سفر اردوغان به بغداد، عراق و ترکیه ۲۶ موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیروز در راس یک هیات پرشمار از وزرا و مشاورین، راهی بغداد پایتخت عراق شد. پس از 13 سال، این نخستین سفر اردوغان به عراق بود و او علاوه بر بغداد پایتخت، به اربیل در اقلیم کردستان عراق رفت و با سران اقلیم نیز دیدار کرد.

دیروز در بغداد و با حضور محمد شیاع السودانی، عراق و ترکیه 26 موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند.

با توجه به مشارکت قطر و امارات متحده عربی در تامین مالی پروژه «مسیر توسعه» در مراسم دیروز در بغداد، نمایندگانی از این دو کشور عربی نیز حضور داشتند. 

 اولویت اصلی ترکیه کدام است؟

نگاهی به لیست بلندبالای توافق نامه‌های ترکیه و عراق، نشان می‌دهد که بسیاری از آنها، صرفاً اهمیت دیپلماتیک دارند و نشانه‌هایی از عزم طرفین برای توسعه روابط رسمی و تعامل بین وزارتخانه هستند. بگذارید لیست توافقنامه‌ها را یک بار با هم مرور کنیم:

1. توافقنامه چارچوب همکاری استراتژیک بین جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

2. یادداشت تفاهم در مورد چارچوب هماهنگی در زمینه آب بین دولت جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

3. یادداشت تفاهم در مورد پروژه موسوم به «مسیر توسعه» بین وزارت حمل و نقل عراق و وزارت ترابری و زیرساخت ترکیه.

4. یادداشت تفاهم کمیته تجارت مشترک اقتصادی (JETCO) بین دو وزارتخانه بازرگانی عراق و ترکیه.

5. موافقتنامه ترویج، حمایت و مبادله سرمایه گذاری بین هیئت سرمایه گذاری ملی عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

6. یادداشت تفاهم بین اتحادیه اتاق‌های بازرگانی عراق و شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه.

7. یادداشت تفاهم در زمینه فنی، علمی و اقتصادی در زمینه شرکت‌های کوچک و متوسط بین وزارت صنعت عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

8. یادداشت تفاهم در زمینه آموزش نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

9. یادداشت تفاهم آموزش در زمینه پزشکی نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

10. یادداشت تفاهم برای هماهنگی استراتژیک دفاعی بین هیئت صنایع جنگ عراق و ریاست صنایع دفاعی ترکیه.

11. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی امنیتی بین دو وزارت کشور عراق و ترکیه.

12. یادداشت تفاهم بین مؤسسه خدمات خارجی و مؤسسه مطالعات استراتژیک ترکیه بین دو وزارت امور خارجه عراق و ترکیه.

13. تفاهم نامه در زمینه ورزش و جوانان بین دو وزارتخانه ورزش و جوانان عراق و ترکیه.

 14. یادداشت تفاهم در زمینه بهداشت و فناوری پزشکی بین دو وزارت بهداشت عراق و ترکیه.

 15. طرح کارگروه کشاورزی 2024-2025 بین دو وزارتخانه کشاورزی عراق و ترکیه.

 16. یادداشت تفاهم در زمینه تحقیقات علمی و فناوری بین وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق و شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه.

 17. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی در زمینه آموزش بین دو وزارتخانه آموزش ملی عراق و ترکیه.

 18. یادداشت تفاهم در مورد هماهنگی گردشگری بین وزارت فرهنگ، گردشگری و باستان‌شناسی عراق و وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه.

 19. یادداشت تفاهم در زمینه کار و رفاه اجتماعی بین دو وزارتخانه کار و امور اجتماعی عراق و ترکیه.

 20. یادداشت تفاهم در زمینه امور اجتماعی و خانواده بین وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت خانواده و خدمات ترکیه.

 21. یادداشت تفاهم در زمینه اسناد و آرشیوهای دولتی، بین وزارت فرهنگ و آرشیو دولتی ترکیه.

 22. یادداشت تفاهم در مورد استاندارد محصول و موانع فنی تجارت بین وزارت برنامه‌ریزی و وزارت بازرگانی ترکیه.

 23. یادداشت تفاهم در امور دینی و مذهبی بین اداره اوقاف اهل سنت عراق و ریاست امور مذهبی ترکیه.

 24. یادداشت تفاهم همکاری در زمینه آموزش قضایی برای دانشجویان، قضات، دادیاران و دادستان‌ها بین مؤسسه قضایی عراق و آکادمی دادگستری ترکیه.

 25. یادداشت تفاهم در زمینه برق بین وزارت برق عراق و وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه.

 26. یادداشت تفاهم در زمینه رسانه و ارتباطات.

لیست بالا نشان دهنده این است که همکاری بین ترکیه و عراق در پروژه «مسیر توسعه» با مشارکت قطر و امارات متحده عربی و توافق در زمینه‌های آبی و امنیتی، مهمترین موارد هستند. اما هنوز از روند امکان مجدد صادرات نفت به ترکیه خبری نیست و درباره احتمال صادرات گاز در آینده نیز، خبری منتشر نشده است.

تلاش برای افزایش حجم مبادلات تجاری

همین حالا هم بخش قابل توجهی از بازار صنایع غذایی، پوشاک و مبلمان عراق در دست شرکت های ترکیه است. اما دیروز اردوغان نیز اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری بیست میلیارد دلاری کافی نیست و طرفین به دنبال افزایش سطح مبادلات هستند.

دیلان غفور رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان عراق دیروز در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد: «رئیس جمهور ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک و همچنین در دیدار هیات‌ها، بر اهمیت مسائل اقتصادی بین دو کشور تاکید و تمایل کشورش را برای افزایش حجم تجارت سالانه با عراق به 24 میلیارد دلار اعلام کرد. حجم مبادلات اکنون 15 میلیارد دلار است. چند راه حل برای افزایش حجم از جمله کاهش مالیات و رفع محدودیت‌های واردات برخی کالاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. گام دیگری که مورد بحث قرار گرفت، تصویب دو معاهده بین‌المللی بود، یعنی معاهدات حمایت از سرمایه گذاران ترکیه و اجتناب از مالیات‌های متعدد».

همکاری در حوزه آب

ترکیه کنترل سخت گیرانه‌ای بر آب دجله و فرات دارد و این همان موضوعی است که بارها مورد اعتراض مقامات عراقی قرار گرفته است.

در سفر اردوغان به بغداد، برای پایان دادن به اختلافات آبی، بر این موارد تاکید شد:

- توسعه تفاهم و همکاری در زمینه آب بر اساس برابری، حسن نیت و حسن همجواری.

- ایجاد رویکرد جدید برای اجرای پروژه‌های زیربنایی و سرمایه گذاری در منابع آب در عراق.

- اتخاذ رویکرد برای تخصیص عادلانه میزان آبی که از مرزها عبور می‌کند.

- ایجاد رویکردی برای استفاده معقول از آب.

- همکاری در پروژه‌های مشترک دو طرف در استفاده بهتر از آب دجله و فرات.

- دعوت از شرکت‌های ترکیه‌ای برای همکاری در زیرساخت‌های پروژه‌های آبیاری مانند احداث سد و نصب سیستم‌های جمع آوری آب، پوشش چاه‌های آبیاری و نصب تصفیه خانه و آب شیرین کن و پروژه‌های تصفیه آب.

- اجرای پروژه‌های تبادل تجربیات و استفاده از تکنیک‌های جدید.

شواهد بالا نشان دهنده این است که ترکیه قصد دارد در سالیان آتی نیز، با نگاه از بالا به پایین، از کارت آب استفاده کند و کنترل بخش های مهمی از مدیریت آب عراق را در دست بگیرد.

انتظارات ترکیه از عراق در حوزه امنیت
همچنان که انتظار می‌رفت، بحث بر سر چند و چون مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک، یکی از مهمترین محورهای دیدارهای اردوغان با مقامات بغداد و اربیل بود.

اردوغان اعلام کرده که اگر بغداد پ.‌ک.‌ک را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کند، در آینده نزدیک حیات این گروه مسلح تروریستی در عراق پایان خواهد یافت.

رئیس جمهور ترکیه امنیت و هماهنگی در مبارزه با تروریسم را موضوعات اصلی دیدارهای خود در بغداد دانست و در عین حال پ.ک.ک را تهدیدی برای ترکیه خواند.


اردوغان در سفر به اقلیم کردستان عراق و در دیدار با رئیس و نخست وزیر اقلیم و همچنین دیدار با مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان، باز هم به موضوع مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک اشاره کرد. 

بر اساس توافق چارچوب استراتژیک، سه کمیته مشترک دائمی امنیتی، انرژی و اقتصاد بین عراق و ترکیه تشکیل خواهد شد. ترکیه انتظار دارد فعالیت بخش امنیتی، برجسته‌تر و پویاتر از دیگر حوزه‌ها باشد. اما هنوز مشخص نیست که مکانیسم همکاری بین کمیته‌های دفاعی و امنیتی دو کشور، در میدان عمل تا چه اندازه شانس موفقیت دارد. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق
  • مذاکرات بغداد و اربیل برای از سرگیری صادرات نفت شمال
  • کدهای سفر اردوغان به عراق
  • اردوغان بعد از ۱۲ سال وارد بغداد شد
  • اردوغان با استقبال نخست وزیر عراق وارد بغداد شد
  • رئیس جمهور ترکیه در سفر رسمی وارد بغداد شد
  • اردوغان پس از ۱۳ سال وارد بغداد شد
  • سفر قریب الوقوع اردوغان به عراق پس از ۱۳ سال
  • شروط بنیاد مسکن مانع تخصیص «قیر رایگان» به روستاها می‌شود
  • ملاقات سران عشایر مختلف عراق با سفیر جمهوری اسلامی ایران