Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-03-29@04:41:09 GMT

 داستانِ غمبارِ زنده رود

تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۸۵۲۰۰

 داستانِ غمبارِ زنده رود

ایسنا/اصفهان یک پژوهشگر گفت: تا پیش از آنکه پمپ وارد کشور شود، زاینده‌رود خیلی فراتر از یک رودِ رد شونده از میانۀ شهر بود. آب، تا قبل از آمدن پمپ سربالا نمی‌رفت، راهش را با پای خودش طی می‌کرد و به مقصد خودش می‌رسید و در این میانه، به سلول‌های تک‌تک افراد و زیستگاه‌ها حیات می‌بخشید.

حشمت‌الله انتخابی، نویسنده و پژوهشگر، در هشتمین نشست پنجشنبه‌های اصفهان که شامگاه ۱۴ آذرماه با موضوع گرامیداشت زاینده‌رود در سرای قزلباش‌ها برگزار شد، گفت: بسیاری از مردم ما و بسیاری از مسئولینی که در قبال این شهر مسئولیت دارند، زاینده‌رود و نقش آن را نمی‌شناسند و چون تصور درست و دقیقی از این رود ندارند و نتوانسته‌اند به‌خوبی آن را حفظ کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان یک مثال ادامه داد: وقتی صحبت از درخت می‌شود، در ذهن همه ما هیئتی شامل تنه، ریشه، دستک، شاخه و برگ شکل می‌گیرد و اگر به پشت برگ نگاه کنیم رگبرگ‌هایی که عناصر حیات را به جزء جزء درخت می‌رسانند خواهیم دید؛ تصویر بسیاری از ما از زاینده‌رود تصویر آن تنه است که از وسط شهر رد می‌شود، درحالی‌که زاینده‌رود مثل این رگبرگ‌ها حیات شهر را تغذیه می‌کند.

انتخابی تصریح کرد: تا شصت، هفتاد و هشتاد سال پیش و تا پیش از آنکه پمپ وارد کشور شود، زاینده‌رود خیلی فراتر از یک رود رد شونده از میانه شهر بود. آب، تا قبل از پمپ سربالا نمی‌رفت و راهش را با پای خودش طی می‌کرد و به مقصد خودش می‌رسید و در این میانه به سلول‌های تک‌تک افراد و زیستگاه‌ها حیات می‌بخشید.

این پژوهشگر، با معرفی چند مادی اصفهان بر روی نقشه، اهمیت این مادی‌ها را در ایجاد اقتصاد پایدار و تداوم زیست‌بوم یادآور شد و گفت: تا هشتاد سال پیش همه خانه‌هایی که آب زاینده‌رود بر آن‌ها اشراف داشت باغچه خانه‌شان را نیز با آب زاینده‌رود آبیاری می‌کردند.

وی، تصریح کرد: مادی‌ها نمایانگر مدیریت یکپارچه آب مبتنی بر دانش بومی هستند که تمامی زیست‌بوم‌ها در آن مدنظر قرار داده‌شده بود و رودخانه، به‌صورت ارگانیک در تمام تن شهر جریان داشت به‌طوری‌که بسیاری از کوچه‌های پیچ‌درپیچ در مسیر همین آب ساخته‌شده بودند.

انتخابی، شکل‌گیری محلات کهن را نیز در مسیر مادی‌ها دانست و اظهار کرد: تمام نظام دسترسی مبتنی بر مسیر آب بوده و غیر از خیابان مستقیمی که در دوره رضاشاه و همچنین چهارباغ و عباس‌آباد که در دوره صفویه ساخته شد، بقیه شهر بافت ارگانیک خود را در مسیر آب داشته است.

 این نویسنده گفت: نظام تقسیم آب زاینده‌رود عادلانه بوده به‌طوری‌که بالادستی و پایین‌دستی به یک‌میزان از آب بهره‌برداری می‌کردند.

وی با بیان اینکه سه‌چهارم بدن هر انسانی از آب است گفت: اگر احساس کنیم که سه‌چهارم بدن ما را زاینده‌رود تشکیل داده، و این رود در تمام شریان‌های جریان دارد، بهتر می‌توانیم از آن دفاع کنیم.

به گزارش ایسنا، مهدی کیوان، مدرس دانشگاه که دیگر سخنران این نشست بود نیز در ادامه اظهار کرد: مدنیت از تمدن جداست و وقتی شروع می‌شود که تجارت رونق داشته باشد. ازآنجاکه اصفهان به پشتوانه زاینده‌رود، اقتصاد پایداری داشته، می‌توان گفت که اصفهانی‌ها مدنی‌ترین افرادند.

وی با بیان اینکه همه درگیری‌ها بر سر آب بوده است، گفت: در زمان ساسانیان تقسیم‌بندی آب زاینده‌رود با سند شکل‌گرفته و در زمان شاه‌عباس اول نیز اداره مالیه تقسیم‌بندی آب را بر عهده داشته است و این نشان می‌دهد که درگیری‌های زیادی بر سر این آب همیشه وجود داشته است.  

کیوان، حسابگری اصفهانی‌ها را نیز متأثر از زاینده‌رود و حساسیت بر نحوه تقسیم آب آن دانست و گفت: ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی اصفهان با زاینده‌رود ارتباطی تنگاتنگ دارد.

این مدرس دانشگاه، اصفهان را به طاووس زیبایی تشبیه کرد که در طول تاریخ، همین زیبایی بلای جان او شده و آن را عرصه تاخت‌وتازهای بسیار و تکه‌تکه شدن قرار داده است.

وی تصریح کرد: سلسله‌های آل‌بویه، سلجوقیه و صفویه سه سلسله مهم تاریخ ایران بوده‌اند که هر سه اصفهان را به‌عنوان پایتخت خود انتخاب کرده‌اند چراکه اصفهان آب و در دنباله آن اقتصاد پایدار داشته است.

کیوان با انتقاد نام‌گذاری یکی از سراهای ساختمان بدنه شرقی چهارباغ عباسی به نام سرای قزلباش‌ها گفت: قزلباش‌ها بلایای زیادی بر سر ما آوردند و ارتش آن‌ها دشمن ما بود، به همین جهت نباید نام آن‌ها را برای این سرا انتخاب می‌کردند.

در پایان این نشست فیلم «آبی به رنگ خاک» ساخته مصطفی حاجی قاسمی به نمایش درآمد تا مروری بر تجربه زیسته کارگردان و مردم شهر در بودونبود زاینده‌رود داشته باشد و تأثیر حضور رودخانه را بر رفتار و زندگی مردم بررسی کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری زاينده رود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۸۵۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل بیشتر مشکلات اصفهان نبود جریان دائمی آب در زاینده‌رود است

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: همانطور که هیچ خستی در موضوع آب برای استان‌های شرقی نداریم و نخواهیم داشت، در بالادست نیز همین نگاه را داریم، اما اصفهان با مشکلات بی‌آبی، آلودگی هوا و شیوع بیماری‌های خاص روبه‌رو است که دلیل آن نبود جریان دائمی آب در زاینده‌رود است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مجید نادرالاصلی در برنامه تلویزیونی «بهار بهار» اظهار کرد: در قانون اساسی به شواهای شهر توجه ویژه شده و اداره شهر و روستاها بر عهده شوراها گذاشته شده است.

وی با اشاره به اینکه شوراهای اسلامی شهر ریل‌گذار مسیر مدیریت شهری است، گفت: هر چه شوراها قوی‌تر، اجرایی‌تر، پاک‌تر و کارآمدتر باشد، مدیریت شهر نیز بر اساس آن برنامه ریزی انجام می‌دهد.

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه اگر هدف و تصمیم خدمت داشته باشید و در این مسیر از تجارب و داشته‌ها استفاده کنید، کارساز است، تصریح کرد: اگر هماهنگی در ایده‌ها و برنامه‌ها هم شکل گیرد، این مسیر زیباتر می‌شود و شهرداری در بلاتکلیفی و سردرگمی قرار نمی‌گیرد.

وی تصریح کرد: شورای ششم ترکیبی از جوانی و پختگی است و بدون اغراق این مجموعه دارای ترکیب قشنگی است که باید به خوبی از آن استفاده شود.

نادرالاصلی با تاکید بر اینکه اصفهان دارای ظرفیت فوق‌العاده کشوری است، گفت: این استان در مرکز مدیریت استراتژیک کشور و در پشتیبانی و حمایت جدی از کلیت کشور قرار دارد.

ظرفیت‌های بالقوه اصفهان باید بالفعل شود

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: با آنچه توصیف شد، می‌طلبد که مجموعه کلان حاکمیتی در استان و شهر، دارای یک اندیشه و ظرفیت‌های بالایی باشد، البته این مهم به‌صورت بالقوه وجود دارد که باید آن را بالفعل کرد.

نادرالاصلی با بیان اینکه مدیریت کشور در نگاه خوبی به اصفهان ندارد، تصریح کرد: ۳۸ سال خارج از اصفهان بودم، مدیریت‌های مختلف را دیدم، در این راستا معتقدم اصفهان به لحاظ داشتن مردم، فکری که آنها دارند، فوق العاده است و داده پردازی‌های شخصیتی مردم اصفهان بسیار عجیب است.

وی با بیان اینکه دوست ندارم لفظ «اصفهان‌ستیزی» را ذکر کنم، گفت: هر نوع دستاوردی در جامعه نخبگانی می‌بینید، اصفهان نیز جایگاه اساسی در آن دارد، از گذشته اصفهان، در دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس نمی‌خواهم، بگویم که سرآمد کشور بودند.

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: اصفهان همه گونه ظرفیت‌های وجودی خود را در خدمت کشور و دین قرار داده است، به‌طوری که از یک‌سو فرزندانش را تقدیم انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران کرد و از سوی دیگر مال خود را داد؛ امروز نیز حیثیت خود را در میان گذاشته است.

وی با تاکید بر اینکه برای اصفهان بهترین فرصت‌ها وجود دارد، تصریح کرد: ما می‌توانیم خط سریع السیر راه آهن را از تهران به جنوب کشور احداث و خدمتی به جامعه حمل‌ونقل کشور کنیم.

به اصفهانی‌ها وعده پمپاژ ۲۰ تا ۴۰ میلیون متر مکعب آب را می‌دهند، در حالی که هم‌اکنون ۶۰ تا ۹۰ میلیون متر مکعب برای استان‌های شرقی می‌رود

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه ۲۴ سال است آب اصفهان (بهترین آب زاینده‌رود) را بردند به بهانه اینکه بعد آن را می‌آوریم، اظهار کرد: از یک‌سو در بالادست مصارف زیاد، از سوی دیگر در پایین دست به استان‌های همجوار آب دادند، به این نیت که تونل سوم را احداث خواهیم کرد و بعد آب از آن طریق داده می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر تونل سوم احداث شده است، باید سد می‌زدند که انجام نشده است، در حال حاضر نیز به اصفهانی‌ها وعده پمپاژ ۲۰ تا ۴۰ میلیون متر مکعب آب را می‌دهند، در حالی که هم‌اکنون ۶۰ تا ۹۰ میلیون متر مکعب برای استان‌های شرقی می‌رود.

نادرالاصلی با بیان اینکه آب را باید در نهایت به مناطق مرکزی کشور برسانیم گفت: همان طور که هیچ خستی برای موضوع آب برای استان‌های شرقی (یزد و کرمان) نداریم و نخواهیم داشت، همچنین در بالادست هم همین نگاه را داریم، اما باید گفت اصفهان از تشنگی دارد، می‌میرد، با مشکلاتی همچون بی‌آبی، آلودگی هوا و محیط زیست، شیوع بیماری‌های های خاص (دارا بودن رتبه اول) روبه‌رو است که عمده دلیل بیشتر این مشکلات نبود جریان دائمی آب در زاینده‌رود است.

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه دولت سیزدهم و مدیریت استان پس از ۲۴ سال در حال رقم زدن اتفاق بزرگی است، تصریح کرد: در راستای انتقال آب دریا، بیش از ۵۰۰ کیلومتر حفاری و ترانشه زدند، برای نصب لوله ۲ هزار آب برای دو مرحله سیرجان و بعد دریای عمان که باید سربسته گفت: هزینه احداث این لوله را اصفهان می‌دهد.

امیدوارم اوایل سال‌جاری بتوانیم آب دریا را به اصفهان برسانیم

نادرالاصلی با بیان اینکه آب دریا برای اصفهان، آب نمی‌شود، اما این آب، برای صنعت خواهد بود، در این راستا صنایع قول دادند که پس از آن برداشت شأن از زاینده‌رود در حد شرب باشد، گفت: امیدوارم اوایل سال‌جاری بتوانیم آب دریا را به اصفهان برسانیم، زیرا با انتقال آب دریا می‌توانیم عدد قابل توجهی آب به زاینده‌رود برگردانیم.

رئیس کمیسیون آب و مناطق کم‌برخوردار با اشاره به اینکه مدیریت استان با توان و ظرفیتی که در استان است باید به مردم شهر و شهرستان خدمات ارائه کند ادامه داد: این خدمت هم در حوزه رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و معیشتی و هم در حوزه آبرسانی باشد.

وی تصریح کرد: امیدوارم تا پایان دولت سیزدهم اتفاقات خوبی برای جاری شدن زاینده‌رود ببینیم؛ شورا و مدیریت شهر در این موضوع هم عهد هستند، مدیریت شهر نیز از ظرفیت‌های شهر اصفهان برای اینکه اتفاقی برای استان بیفتد، بهره‌مند خواهد شد.

نادرالاصلی گفت: به کشاورزان و مردم که به دنبال یک زندگی سالم هستند، نوید می‌دهم که اتفاقاتی خوبی برای جاری شدن زاینده‌رود به‌زودی می‌افتد.

کد خبر 739528

دیگر خبرها

  • تقسیم استان اصفهان به ۲۱۲ بلوک انتظامی / ارتقای امنیت حاشیه زاینده‌رود
  • نماینده اصفهان: فرونشست به مرحله خطرناکی رسیده/ اگر چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  • گلوی گاوخونی همچنان خشک است / ضرورت احیای حقابه تالاب توسط وزارت نیرو
  • نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم
  • روند افزایشیِ ورورد گردشگر به اصفهان ادامه دارد
  • دلیل بیشتر مشکلات اصفهان نبود جریان دائمی آب در زاینده‌رود است
  • اصفهان تخلیه می‌شود؛ تنها ۸ سال فرصت داریم
  • طغیانی: برای فرونشست چاره ای نشود، باید اصفهان را ترک کنیم!
  • مدت بازگشایی آب در زاینده‌رود ۱۲ روز است/ قرار نیست توسعه صنایع آب‌بر را داشته باشیم
  • «چهارباغ عباسی» رویای شیرین مهمانان نوروزی در اصفهان