Web Analytics Made Easy - Statcounter

درباره نفس پرداخت بسته معیشتی دولت انتقادها و مخالفت‌های زیادی وجود دارد زیرا هزینه‌ای که برای تامین این بسته صرف می‌شود می‌تواند صرف تجهیز ناوگان حمل و نقل و اصلاح جاده‌ها که در همان بخش توزیع و مصرف بنزین است شود اما به نظر نمی‌رسد با این روش افرادی که این بسته را دریافت کرده‌اند با افزایش قیمتی که به تدریج اتفاق خواهد افتاد سودی بکنند یا در تامین مایحتاج ماهانه به آن‌ها کمکی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر می‌رسد که با این روش افراد متضرر هم خواند شد اما اگر این مابه‌التفاوت صرف نوسازی ناوگان حمل‌ونقل و توسعه آن شود؛ آنگاه می‌بینیم که کرایه تاکسی هم افزایش پیدا نخواهد کرد. اما با این شیوه بسته مجددا به جیب مغازه‌دارانی بازخواهد گشت که خود از پرداخت مالیات فرار می‌کنند! کدام مغازه‌دار به اندازه درآمد خود مالیات می‌دهد که یک کارمند یا عضو هیات علمی باید آن را پرداخت کند؟

دولت با پرداخت این بسته به مردم انتظاری ایجاد می‌کند که این انتظار در آینده به سرنوشت یارانه‌های نقدی دچار خواهد شد و وقتی تشخیص داده شود که افرادی به اشتباه این بسته را دریافت کرده‌اند آنگاه باید این مبالغ از آن‌ها پس گرفته شود که این کار هم راحت نخواهد بود.

با وجود اینکه در نفس پرداخت این بسته معیشتی مشکلاتی وجود دارد اما حال که دولت تصمیم گرفته آن را پرداخت کند بهتر است در شیوه پرداخت و شناسایی افراد نیازمند دقت زیادی به خرج دهد.

شکی نیست که برای شناسایی دهک‌های نیازمند دریافت طرح معیشتی دولت پیش از این اقدامی صورت نگرفته است اما اگر دولت بخواهد حرکت جدی انجام دهد که عدالت صورت بگیرد نباید اجازه داده شود که انتقادهایی که در نحوه پرداخت یارانه‌های نقدی مطرح شد گریبانگیر این طرح هم بشود.

برنامه دولت برای بررسی وضعیت تملک خودرو، منزل مسکونی و یا تراکنش‌ حساب‌های افراد اتفاقی خوب است که با بررسی توان مالی افراد مشخص می‌کند چه کسانی واجد شرایط هستند و چه کسانی نباید این بسته را دریافت کنند.

دسترسی دولت به تراکنش‌های افراد امر نامتعارفی نیست زیرا وقتی کارمند بانک به حساب شما دسترسی داشته باشد چطور دولت نمی‌تواند این کار را انجام دهد؟ بانک‌ها می‌توانند این اطلاعات را در اختیار برخی منایع مربوطه قرار دهند اما باید توجه کرد که قرار نیست افشاگری صورت بگیرد پس چه اشکالی دارد که دولت برای این شناسایی به سراغ حساب بانکی افراد برود؟

همچنین ضرورت دارد که این بررسی با فواصل زمانی تکرار شود و اگر مشخص شد که کسی نیازمند دریافت این کمک است نباید تا ابد به او پرداخت شود زیرا ممکن است توانایی مالی فرد در طول زمان تغییر کند.

هرگونه مخالفت با این کار باید با دقت بررسی شود چون به نظر می‌رسد کسی که مخالفت می‌کند نفعی در این عدم شفافیت دارد که با بررسی حسابش متضرر می‌شود و ممکن است با بررسی آن فرار مالیاتی یا تخلف‌هایی مثل پولشویی برملا بشود.

با توجه به این که در سراسر دنیا این دسترسی نهادهای دولتی به تراکنش‌‌های حساب‌‌ها در جهت شناسایی افرادی که نیازمند نیستند مرسوم است دولت حتما باید برای تشخیص درست به این روش متوسل شود زیرا در غیر این صورت به نظر نمی‌رسد که این کار عادلانه صورت بگیرد.

*اقتصاددان

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: یارانه بسته معیشتی کمک معیشتی بررسی حساب بانکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۹۸۳۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟

به گفته رئیس پیشین هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران هزینه پرداخت‌شده برای فیلترشکن گاه بیشتر از هزینه‌ای است که برای استفاده از اینترنت به اپراتور‌ها پرداخته می‌شود. همچنین، گردش مالی این کسب‌وکار به اندازه گردش مالی یک اپراتور اینترنت است.

 

به گزارش ایلنا، حسین اسلامی، رئیس پیشین هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران در گفتگو با خبرنگار ایلنا شرحی از وضعیت تجارت فیلترشکن در ایران ارائه کرد و گفت: از شهریور ۱۴۰۱ تاکنون با حجم بیشتری از معامله فیلترشکن در کشور مواجه هستیم و هرچند وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دولتمردان دیگر هم تاکید داشته‌اند که فروشندگان فیلترشکن باید شناخته شوند، اما تاکنون هیچ گزارش شفافی درباره مجموعه‌هایی که این کسب‌وکار را پیش می‌برند به دست نیامده است.

وی افزود: در حال حاضر هر یک از ما ماهانه رقمی را برای خرید فیلترشکن می‌پردازیم و این خدمت در سبد خرید خانوار وارد شده و جایگاه مهمی در این سبد دارد و حتی گاه در شهری مانند تهران شاهد هستیم هزینه پرداخت‌شده برای فیلترشکن بیشتر از هزینه‌ای است که برای استفاده از اینترنت به اپراتور‌ها پرداخت می‌شود.

اسلامی اظهار کرد: با این تفاسیر تصویری که از گردش مالی این کسب‌و‌کار حاصل می‌شود می‌تواند دربرگیرنده ارقام هنگفتی باشد، اما چون ارقام شفاف نیست، نمی‌توان رقم دقیقی را از درآمد مجموعه‌های عرضه‌کننده عنوان کرد. اما می‌توان گفت که گردش مالی این کسب‌وکار به اندازه گردش مالی یک اپراتور اینترنت است در حالی که عرضه‌کنندگان اینترنت مالیات پرداخت نمی‌کنند.

رئیس هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ادامه داد: کارایی کسب‌وکار‌های مرتبط با فیلترشکن به ناکارآمد شدن سیاست فیلترینگ در کشور انجامیده و حتی در استفاده همزمان از سرویس‌های داخلی و خارجی اختلال ایجاد کرده است؛ به طور مثال وقتی فیلترشکن فعال است امکان استفاده از پلتفرم‌های بانکی از بین می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: فارغ از چالش‌های مرتبط با کسب‌وکارها، اجبار به نصب فیلترشکن خانواده‌ها را در محدودسازی دسترسی کودکان در فضای اینترنت به چالش کشانده و همچنین احتمال نصب بدافزار‌ها را بالا برده و امنیت تلفن‌های همراه را پایین آورده است، این در حالیست که نسل جوان‌تر که به نسل «زِد» معروفند، بیشتر تقاضای دسترسی به فیلترشکن را دارند، اما عمومیت استفاده از این خدمت همه نسل‌ها و از نظر جغرافیایی همه کشور را دربرگرفته است، زیرا امروز حتی در ساده‌ترین امور مانند به‌روزرسانی برنامه‌ها در گوگل‌پلی نیاز به فیلترشکن است در حالی که وزیر ارتباطات خود به صراحت اظهار داشته‌اند که نظر کارشناسی ایشان هم بر رفع فیلتر گوگل‌پلی است.

اسلامی گفت: به هر حال این کسب‌وکار امروز به بیزنس بزرگی تبدیل شده که به نظر نمی‌رسد بتوان به راحتی آن را کنترل کرد؛ در حال حاضر بیشتر دسترسی‌ها به زمان پیش از فیلترینگ برگشته و آنچه به جا مانده نارضایتی‌های جدی، مشکلات امنیتی و تحمیل هزینه خرید فیلترشکن به خانوار است.

این کارشناس درباره عوامل تاثیرگذار بر قیمت فیلترشکن توضیح داد: قیمت این سرویس را سختی دسترسی به آن مدیریت می‌کند؛ وقتی دسترسی به فیلترشکن سخت می‌شود در شرایطی که بخشی از جامعه در فضا‌های فیلترشده از قبیل اینستاگرام، تلگرام و توییتر کسب‌وکار خود را به طور مستقیم و غیرمستقیم پیش می‌برند، ناچار به پرداخت هزینه فیلترشکن هر قدر هم بالا هستند، زیرا در غیر این صورت با از بین رفتن کسب‌وکار خود مواجه می‌شوند و اینجا دیگر عرضه و تقاضا در قالب یک رفتار اقتصادی مطرح نیست.

وی تصریح کرد: به یقین اخلاق ملی و دینی جامعه ایرانی دسترسی به سایت‌های غیراخلاقی یا ضدامنیت ملی را تحمل نمی‌کند با این حال دامنه فیلترینگ امروز به اندازه‌ای وسیع شده که حتی کسانی که درگیر این چالش‌های غیراخلاقی و غیردینی نیستند با فیلترینگ در کشمکش هستند.

اسلامی در ادامه از ناامن بودن مبادی تامین فیلترشکن گفت و اظهار کرد: مبادی امن نیستند، زیرا کسب‌وکار‌های فعال در این حوزه شناسایی نشده‌اند و ارتباطات تامین‌کنندگان داخلی با اشخاص حقیقی و حقوقی است که در خارج از کشور هستند در نتیجه ما با هیچ مجموعه پاسخگویی مواجه نیستیم و حتی در داخل حاکمیت نیز کسی نمی‌تواند شناسایی کند که چه مجموعه‌هایی فیلترشکن عرضه می‌کنند و البته که تامین‌کنندگان سعی دارند خود را در بالاترین سطح ناشناخته بودن نگاه دارند تا کسب‌وکارشان دچار مشکل نشود.

دیگر خبرها

  • رفع ابهامات حق بیمه مشاغل سخت و زیان‌آور و مفاصا حساب قراردادها
  • گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟
  • فیلترشکن گران‌تر از اینترنت؛ گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی
  • کلاهبرداری با ارسال لینک جعلی ورود به نرم‌افزار کالابرگ
  • حساب پس‌انداز برای این افراد غیرقانونی شد
  • اول خرداد آخرین مهلت استفاده از بسته حمایتی ویژه مادران
  • سقف تراکنش غیرحضوری ۲ برابر شد؛ روزانه ۲۰۰ میلیون تومان
  • فرصت خرید بسته مادران دارای فرزند زیر دو سال تا یکم خرداد
  • فرصت یک‌ماهه برای خرید بسته ۶۰۰ هزار تومانی مادران دارای فرزند زیر دو سال
  • فرصت یکماهه برای خرید بسته ۶۰۰ هزار تومانی مادران دارای فرزند زیر دو سال