Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@09:53:02 GMT

مسئولیت‌پذیری در تراز جامعه دینی

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۰۷۱۷۷

مسئولیت‌پذیری در تراز جامعه دینی

در آیه ۷۲ سوره احزاب به امانتی اشاره شده که به آسمان‌ها، کوه‌ها و زمین عرضه شد اما نپذیرفتند و انسان آن به دوش کشید و میان موجودات دیگر، انسان را لایق پذیرش امانت الهی معرفی می‌کند؛ امانتی که از آن به مسئولیت‌پذیری تعبیر شده است؛ حسی که در موجودات دیگر وجود ندارد و فقط انسان به علت امکانات وجودی‌اش دارای آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مریم احمدی شیروان/

در آیه ۷۲ سوره احزاب به امانتی اشاره شده که به آسمان‌ها، کوه‌ها و زمین عرضه شد اما نپذیرفتند و انسان آن به دوش کشید و میان موجودات دیگر، انسان را لایق پذیرش امانت الهی معرفی می‌کند؛ امانتی که از آن به مسئولیت‌پذیری تعبیر شده است؛ حسی که در موجودات دیگر وجود ندارد و فقط انسان به علت امکانات وجودی‌اش دارای آن است. همزمان با روزهای نام‌نویسی از داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی بر آن شدیم تا به شرایط مسئولیت‌پذیری در اسلام بپردازیم. علی جان‌سکندری، پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در این خصوص توضیحاتی دارد.

تخصص و تعهد از شاخص‌های احراز مسئولیت است

علی جان سکندری در ابتدا و در بیان ساختار و نظام سیاسی اسلام می‌گوید: طبق آیات و روایاتی که از ائمه معصومین(ع) به‌خصوص حضرت علی(ع) به ما رسیده، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های احراز مسئولیت از نگاه قرآن کریم، تخصص و تعهد است. او اضافه می‌کند: باید هر مدیری تعهد و تخصص را یکجا داشته باشد و هر کدام بدون دیگری مشکلاتی را به وجود می‌آورد. در این چهار دهه که از انقلاب اسلامی ایران گذشته است، روی کار آمدن افراد متعهد بدون تخصص یا متخصص بدون تعهد در سطوح مختلف مدیریتی آسیب‌های جبران‌ناپذیری بر پیکره نظام وارد کرده است که نیاز به آسیب‌شناسی و بررسی دقیقی دارد.

پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی به سخنان چند روز گذشته رهبری در خصوص شرایط مسئولیت‌پذیری نیز اشاره کرده و توضیح می‌دهد: پیامبر(ص) به جناب ابوذر فرمود: من جناب‌عالی را در مدیریت، ضعیف می‌بینم. خیلی آدم خوبی هستی، مجاهد فی‌سبیل‌اللّه، رُک‌گو، و آسمان بر راستگوتر از تو سایه نیفکنده، زمین راست‌گوتر از تو را بر خود حمل نکرده؛ این‌ها همه به جای خود محفوظ، اما شما آدم ضعیفی هستی. پس حالا که آدم ضعیفی هستی، مواظب باش بر دو نفر هم ریاست نکنی. یعنی پیداست آن ضعفی هم که حضرت فرمودند، ضعف در مدیریت است. یعنی تو آدمی هستی که مدیریت نداری. اگر چنانچه بر دو نفر یا بیشتر ریاست پیدا کردی، نمی‌توانی کار آن‌ها را به سامان برسانی؛ این درس بزرگی است.

بی‌مسئولیتی تبلیغ منفی برای اسلام است

جان سکندری در ادامه بیان می‌کند: وقتی مدیری ناتوان و ضعیف سر کار بیاید حتی اگر تعهد داشته و نماز شب هم بخواند اما نتواند جامعه را به‌خوبی اداره کرده و مردم را در آرامش اقتصادی، روحی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی قرار دهد، تبعات سنگینی برای مدیریت اسلامی به همراه می‌آورد؛ در آن صورت به خارج از مرزهای کشور اسلامی این پیام صادر می‌شود که اسلام به درد مدیریت نمی‌خورد. امری که خود نوعی اسلام‌ستیزی، دین‌گریزی و تبلیغ منفی برای اسلام است.

او در ادامه با اشاره به نامه ۶۲ حضرت امیرالمؤمنین(ع) نیز می‌گوید: حضرت در این نامه آورده است که اندوه و تأسف من از این است که حکومت این امت به دست بی‌خردان و تبهکاران بیفتد و مال خدا را در بین خود دست به دست کنند و عباد حق را به بردگی گیرند و با شایستگان به جنگ خیزند و فاسقان را همدست خود نمایند. حضرت می‌گوید در مدیریت باید انسان دانشمند، توانمند و متخصص عهده‌دار مسئولیت شود. این امر به معنای نداشتن تعهد نیست بلکه این تعهد باید همراه با تخصص باشد.

ورود افراد بی‌مسئولیت مانع ورود افراد شایسته است

این پژوهشگر تأکید می‌کند: متأسفانه در ساختار نظام سیاسی ما، بعضی افراد تعهد واقعی ندارند اما ظاهر متعهدانه‌ای به خود می‌گیرند؛ برخی افراد ریاکار که تخصص هم ندارند سبب شده‌اند اوضاع نظام اجتماعی ایران به‌شدت رو به وضعیت نامطلوبی برود. به همین دلیل رهبری تأکید می‌کنند افرادی که توانایی ندارند مسئولیت نپذیرند.

جان سکندری تشریح می‌کند: در تمامی عرصه‌های مدیریتی کشور به‌خصوص مجلس شورای اسلامی باید افرادی وارد شوند که متخصص باشند، زیرا آنجا نهادی برای قانون‌گذاری است و می‌خواهد قوانین کشور را تدوین کرده و مدیریت کشور بر اساس قانون اداره شود. وقتی آن‌ها تخصص کافی نداشته باشند طرح‌ها و لوایحی به تصویب می‌رسد که به ضرر جمهوری اسلامی بوده و بر نظام اسلامی خدشه وارد می‌شود. او می‌گوید: مهم‌تر از آن این‌گونه ورود افراد بی‌مسئولیت سبب می‌شود افرادی که شایستگی دارند بر سر کار نیایند. متأسفانه در فضای ریاکاری و تظاهرنمایی و تعهدنمایی، افراد متخصص و توانمند توان اظهارنظر ندارند؛ زیرا آن‌ها می‌خواهند صادقانه حرف بزنند اما تعهدنماها جو را به گونه‌ای مسموم می‌کنند که افراد خوب و شایسته منزوی شده و نتوانند خود را معرفی کنند.

سه رکن مسئولیت‌پذیری در اسلام

این استاد حوزه و دانشگاه به احادیث ائمه معصومین(ع) نیز اشاره کرده و عنوان می‌کند: قدرت و ریاست از منظر دین و بزرگان آن امری خطرناک و خطیر است که نه تنها جای نااهلان و بی‌تقوایان نیست، بلکه برای اهل تقوا نیز با مخاطره همراه است؛ به طور نمونه امام صادق(ع) فرموده است: بپرهیز از ریاست و بپرهیز از اینکه دنبال مردم روی». او یادآور می‌شود: زمانی که جامعه به کمک نیاز دارد، واجب کفایی است و باید هر که به میزان توانایی خود جامعه را یاری کند، اما اگر این توانایی وجود ندارد، حتی حرام است که به دنبال مسئولیت بروید؛ زیرا در آن صورت جامعه به سمت پرتگاه و مرگ هدایت می‌شود.

جان‌سکندری خاطرنشان می‌کند: حضرت علی(ع) در عین حال که توانایی داشت و قدرتمند بود و جایگاه ویژه‌ای هم نزد پیامبر(ص) و یاران او داشت، تا زمانی که مردم رجوع نکردند، مسئولیت را نپذیرفت. اقبال عمومی، تعهد و تخصص سه رکن اساسی هستند که کمک می‌کنند یک مدیر توانمند باشد. یک مدیر مسئولیت‌پذیر باید بتواند به سخنان و قول‌هایی که به مردم می‌دهد عمل کند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مسئولیت جامعه دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۰۷۱۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پلیس تراز به بازار نشر آمد

 محمد جواد حیدرزاده ،مدیر انتشارات خادم‌ الرضا(ع)در گفت‌وگویی از چاپ کتاب «پلیس تراز» توسط انتشارات خادم الرضا خبر داد و گفت: این کتاب به قلم سید حسین اسحاقی با هدف تبیین الگوهای رفتاری و گفتاری پلیس تراز در مواجهه با بی‌حجابی و دیگر آسیب‌های اجتماعی در ۲۲۰ صفحه به نگارش درآمده است.   وی تصریح کرد: این کتاب مشتمل در سه فصل «مفهوم‌شناسی و پیش‌نیازها»، «انتظار رفتار حکیمانه و نه حاکمانه از پلیس تراز در مواجهه باناهنجاری‌ها» و «عرصه تعاطف و تعامل پلیس با مردم» تدوین شده است.   مدیر انتشارات خادم‌ الرضا(ع) افزود: در فصول این کتاب به تبیین موضوعاتی نظیر مهم‌ترین عوامل بدحجابی و بی‌حجابی، تأثیر الگوها در ترویج فرهنگ حجاب، نحوه تعامل رفتاری و گفتاری پلیس با دیگران از منظر قرآن و اهل‌بیت(ع)، تکریم شخصیت و پاسداشت کرامت انسانی افراد، برخورد مؤدبانه و اخلاق‌مدارانه و امر به معروف و نهی از منکر پرداخته شده است.   حیدرزاده با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «ما باید نیروی انتظامی در تراز جمهوری اسلامی و دولت اسلامی و یک جامعه اسلامی و قرآنی داشته باشیم»، گفت: این کتاب به دنبال ترسیم نقشه راهی برای برای دستیابی به مؤلفه‌های یک پلیس تراز و تحقق منویات مقام معظم رهبری و پیوند رفتار و گفتار حکیمانه پلیس با آموزه‌های قرآن و عترت است.   وی با بیان اینکه نحوه رفتار پلیس باید به عنوان مؤثرترین نماد برای تربیت اجتماعی تلقی شود و از سبک و سیاقی برگرفته از متون و آموزه‌های دینی پیروی شود، گفت: در این اثر تأکید شده که پلیس در مورد حجاب باید مشی عالمانه، قانون‌مدارانه و اخلاق‌مدارانه را پیشه خود سازد و رویکرد راهنمایی بر برخورد قهری اولویت داشته باشد.   مدیر انتشارات خادم الرضا افزود: این کتاب بر مبنای تعیین مؤلفه‌ها و شاخصه‌های گفتار و رفتار حکیمانه پلیس تراز بر اساس آموزه‌های قرآن و روایات تدوین شده است.   حیدرزاده تصریح کرد: از آنجا که طبق قانون باید استانداردی برای گفتار و رفتار پلیس تعریف و اجرا شود تا شأن و منزلت مردم در برابر مأموران به عنوان الگوی قانون‌مداری رعایت شود، تلاش شده شاخص‌های رفتاری و گفتاری پلیس تراز در این اثر تبیین شود.   وی افزود: در تدوین این کتاب و پژوهش نحوه برخورد حکیمانه پلیس با مردم در جامعه اسلامی، از روش اسنادی و کتابخانه‌ا‌ی استفاده شده است.   مدیر انتشارات خادم الرضا اضافه کرد: در شرایط کنونی که نظام اسلامی داعیه‌دار مدیریت جهانی است، مسئله الگوسازی و طراحی یک الگوی کاربردی برای برخورد حکیمانه پلیس با مردم برای جامعه امروز بسیار ضروری است تا الگو و سبکی شایسته و قابل تأسی برای مشتاقان راه و رسم انقلاب اسلامی در سراسر جهان فراهم آید.   حیدرزاده همچنین با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای نیروی انتظامی، گفت: در این اثر کوشیده شده ضمن پاسداشت خدمات و زحمات نیروهای خدوم انتظامی، توصیه‌هایی در پیشبرد اهداف و وظایف سازمانی و اخلاقی این عزیزان ارائه شود که به یقین عزت نظام جمهوری اسلامی را در پی خواهد داشت.   مدیر انتشارات خادم الرضا در پایان خاطرنشان کرد: علاقه‌مندان می‌توانند برای تهیه کتاب «پلیس تراز» و بهره‌مندی از تخفیف ۲۰ درصدی به سایت انتشارات خادم‌الرضا به نشانی https://khademolreza.com مراجعه کرده یا با شماره تلفن‌های ۰۹۱۲۷۴۶۱۲۰۵ و ۰۲۵۳۷۷۳۱۲۶۵ ارتباط بگیرند. باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • احکام متناسب با جرم در پرونده‌های مرتبط با حجاب صادر شود
  • رئیسی مسئولیت احیای گشت ارشاد را بپذیرد
  • گشت ارشاد تنها راه مقابله با بی‌حجابی عامدانه/ امر به معروف با نگاه از بالا به پایین منجر به بی‌نظمی اجتماعی می‌شود
  • طعنه روزنامه جمهوری اسلامی به پرونده چای دبش: در کشوری که یک فساد بزرگ را «فسادنمایی» می‌نامید، می‌شود دم از عدالت زد؟
  • طعنه سنگین روزنامه جمهوری اسلامی به رئیسی و پرونده چای دبش: در کشوری که یک فسادبزرگ را «فسادنمایی» می‌نامید، می‌شود دم از عدالت زد؟
  • روزنامه جمهوری اسلامی : در کشوری که یک فساد بزرگ را "فساد نمایی" می نامید، می‌شود دم از عدالت زد؟
  • پلیس تراز به بازار نشر آمد
  • تخصص زیبایی در پزشکی به عنوان یک رشته دانشگاهی ایجاد شود/ عمل زیبایی دیگر جنبه مدگرایی دارد
  • اردوی مهارتی دانش آموزان در آباده
  • تخصص زیبایی در پزشکی باید به عنوان یک رشته دانشگاهی ایجاد شود/ عمل زیبایی دیگر جنبه مدگرایی دارد