Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، جلسه هم‌اندیشی نقش سیاست‌گذاری‌های پولی در تحقق عدالت اقتصادی با حضور حسین عیوضلو  استاد دانشگاه امام صادق علیه السلام، مجید رضایی استاد دانشگاه مفید، محمد نعمتی استاد دانشگاه امام صادق علیه السلام و محمد اسماعیل توسلی استاد دانشگاه علامه طباطبایی با دبیری علمی مهدی کریمی در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه گزارشی کلی از سخنان اساتید ارائه می شود:

در این جلسه بر اهمیت بحث پول و سیاست‌گذاری‌های پولی بر تحقق عدالت اقتصادی و کاهش نابرابری تأکید شد. اهمیت پول به مثابه یکی از مؤلفه‌های با اهمیت در ایجاد تعادل و توازن اقتصادی، در روایات و آیات متعدد بیان شده است. قرآن کریم می‌فرماید: وَ زِنُواْ بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِیمِ(۱۸۲ شعراء)؛ و با ترازوی درست وزن کنید. در صورتی می‌توان در جامعه‌ای تحقق نظام عادلانه را انتظار داشت که پول که میزان و معیار سنجش است از ثبات و درستی برخوردار باشد. در روایات نیز آمده است: در روایتی از امیرالمؤنین علی علیه السلام به نقل از رسول خدا آمده است: إِنَّ الدِّینَارَ وَ الدِّرْهَمَ أَهْلَکَا مَنْ کَانَ قَبْلَکُمْ وَ هُمَا مُهْلِکَاکُم؛ دینار و درهم جوامع پیش از شما را نابود ساخت و این دو هلاک کننده شما نیز هست.(کافی ج۲، ص۳۱۶) که این روایت نیز بر نقش سیاست‌های نادرست پولی بر بی‌عدالتی و نابودی سیستم اقتصادی دلالت دارد.

این مهم اهمیت بررسی نقش سیاست‌گذاری‌های پولی را در تحقق عدالت اقتصادی نشان می‌دهد. به طور کلی می‌توان برای پول سه نقش را در نظر گرفت، نقش واسطه‌گری در مبادلات، نقش ذخیره ارزش بودن و نقش معیار ارزشگذاری اقتصادی بودن. یکی از سیاست‌های پولی که در این جلسه به آن پرداخته شد، مسأله ربا است به طور ساده می‌توان گفت ربا عبارت است از تضمین اصل سرمایه بعلاوه نرخ بهره ثابت. علامه در المیزان حرمت ربا را از جهت توزیع نابرابر ثروت در جامعه دانسته است. در گذشته ربا به وسیله افراد متموّل صورت می‌گرفت که امروزه در غالب بانکداری ترویج یافته است و باعث تراکم ثروت در بخش اندکی از جامعه و خالی بودن بقیه عرصه‌های اجتماعی از گردش پول و سرمایه است. به گونه‌ای که ۲و نیم درصد جامعه ایران، ۸۵ درصد سپرده‌ها را در اختیار دارند. مسأله دیگر خلق پول به صورت گسترده است.

خلق پول به وسیله دولت‌ها در صورت کسری بودجه یکی از مسائلی است که باعث پایین آمدن ارزش پول و قدرت خرید ذخیره‌های پولی مردم و تحقق مالیات تورمی می‌شود. قیمت‌های ناهمگون در عرصه اقتصاد و توزیع نابرابر ثروت، توانایی افراد ثروتمند برای تبدیل سرمایه‌های نقدی خود به سرمایه‌های غیر نقدی و حفظ سرمایه از این طریق و عدم این توانایی در قشر ضعیف سبب توزیع نابرابر ثروت و حتی درآمد در کلّ شبکه توزیعی می‌گردد.

بانک‌ها در این میان با نقش‌آفرینی در دو حوزه ربا و خلق پول به گسترش نابرابری و بی‌عدالتی در توزیع منابع دامن می‌زنند. و در کلّ از آنجا که نظام پولی، واسطه‌ای میان بخش واقعی اقتصاد و سرمایه است، فاسد بودن نظام پولی به گسترش فساد به کلّ سیستم اقتصادی و ناعدالتی منتهی می‌گردد. از این‌رو باید دید وضع بایسته در حوزه سیاست‌های پولی چیست؟ یکی از تعریف‌های عدالت رعایت قواعد لازم الرعایة است. حال باید دید این قواعد لازم الرعایة در مورد پول چیست؟ شهید مطهری جمله‌ای دارد که می‌فرماید: ارزش پول در سلسله معلولات مبادله است برخلاف ارزش کالاها که در سلسله علل مبادله است. و از سوی دیگر در جای دیگری دارد: ایجاد شرایط برای همه به طور یکسان و رفع موانع برای همه به طوریکسان.

حال سخن این است که در خصوص فرصت‌های پولی آیا این موانع برای همه به طور یکسان برطرف شده و زمینه استفاده از منابع برای هم به طور یکسان فراهم است؟ در حقیقت یک قاعده کلی داریم: اگر پول ارزشش ثابت باشد یعنی اینکه وضعیت عادلانه است و اگر ارزش پول در حال نوسان آن هم شدید باشد یعنی وضعیت عادلانه نیست. از سوی دیگر کارگزاران مالی و اقتصادی در صورتی مستحق دریافت حقوق و پاداش‌اند که وظیفه خود را در قبال ثبات ارزش پول به درستی انجام دهند. در این جلسه تأکید شد که بدون سیستم عامل نمی‌توان رویکرد جامعی در مباحث پولی داشت. در چندسال اخیر حدود ۲۲۰۰هزارهزارملیارد تومن(همت) خلق پول شده است.

در بحث خلق پول با سه مسأله مواجهیم اولاً حق خلق پول از چه کسی است و چه کسی حق خلق پول دارد. ثانیاً، مدیریت خلق پول با کدام نهاد است و ثالثاً حق بهره‌مندی از پول خلق شده متعلق به چه کسی است. در حقیقت سخن این است که پول خلق شده به چه کسی باید برسد. به نظر می‌رسد مبانی عدالت توزیعی در تقسیم پول خلق شده میان آحاد جامعه رعایت نشده است. در حقیقت به طور کلی می‌توان گفت: چالش‌ها و بحران‌ها نتیجه مبادلات غیرعادلانه است. در ادامه جلسه به این مهم پرداخته شد که منشأ عدالت حق است و ابتدا باید حق شناخته شود تا بر اساس آن عدالت سنجیده شود. بانک خصوصی از ذیل اصل ۴۴ قانون اساسی که بر مجاز بودن نهادهای خصوصی در صورت عدم زیان به بخش‌های مختلف اشاره دارد، پدید آمد.

حال سخن این است که آیا بانک‌های خصوصی زیان‌آور بوده‌اند یا خیر؟ از سوی دیگر دولت نقش محوری را در خلق پول دارد و لذا تمام نقدینگی ایجاد شده در اختیار دولت است که دولت هم صرف احتیاجات خودش می‌کند، به نظر می‌رسد باید دید دولت چه وظایف و مسئولیت‌هایی دارد و منابع این هزینه‌ها را از کجا باید تأمین کند گاهی دولت برای تأمین هزینه‌های خودش ناچار از خلق پول است. علاوه بر اینکه ثروت‌های حاصل از فروش نفت نیز به خلق نقدینگی می‌انجامد.

کد خبر 4791372

منبع: مهر

کلیدواژه: عدالت اقتصادی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی شورای پول و اعتبار نشست علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی کنفرانس بین المللی فعالیت های قرآنی نقد کتاب بنزین آیت الله جوادی آملی مجمع عالی حکمت اسلامی گام دوم انقلاب جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران فلسفه اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۱۱۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق اهداف نظام اسلامی در دانشگاه‌ها با همکاری بسیج اساتید و نهاد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان بسیج اساتید کشور، نشست محمدرضا مردانی رییس بسیج اساتید کشور و اعضای شورای مرکزی سازمان بسیج اساتید کشور با حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در دفتر این نهاد برگزار شد.

رییس سازمان بسیج اساتید کشور نشست های اینچنینی را زمینه ساز ارتباطات بیشتر این دو جریان مهم در دانشگاهها ارزیابی کرد که می تواند به محقق شدن هر چه بیشتر اهداف و آرمان‌های الهی انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها کمک کند.

وی ظرفیت کم نظیر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها را فرصت بسیار ارزشمندی دانست که بعد از انقلاب اسلامی ایجاد شد و گفت: این نهاد با دستور امام راحل عظیم الشأن تشکیل شد و نهایتا تا این مقطع با نگاه بسیار ارزشمند مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) در دانشگاه‌ها تداوم یافته و ثمرات زیادی داشته است.

رییس سازمان بسیج اساتید کشور افزود: این فرصت کم نظیر و بی نظیر در دانشگاه و نیز بحث ایجاد گروه معارف و اساتید رشته معارف در دانشگاه‌های ما بسیار مغتنم است. بسیج اساتید هم به عنوان بدنه فعال و انقلابی اساتید دانشگاه‌ها فرصتی دیگر در دانشگاه است که به لطف پروردگار ایجاد شده است.

مردانی همچنین گفت: با هم‌افزایی روزافزون و همکاری‌های مشترک می توانیم اهداف مشترک و بلند نظام اسلامی را در دانشگاه را بیش از پیش محقق نماییم.

وی در ادامه برخی فعالیت‌های سازمان بسیج اساتید کشور در سال گذشته را برشمرده و افزود: بسیج اساتید در سال گذشته حرکت‌های میدانی زیادی در سطح ستادی و نیز در استان‌ها انجام داده است که از جمله آن تشکیل قرارگاه جهاد تبیین در آموزش عالی با مسئولیت مقام محترم عالی وزارت و نیز تشکیل قرارگاه‌هایی در دانشگاه‌های سراسر کشور بوده است.

مردانی از موضوع انتخابات و دعوت به مشارکت حداکثری عموم مردم توسط اساتید دانشگاه‌ها سخن گفت و ادامه داد: در برنامه‌های مختلف و به ویژه انتشار نامه‌ای با امضای ۱۵ هزار استاد بسیجی و درخواست آنان از مردم برای حضور پرشور در پای صندوق‌های رای این مهم دنبال شد.

معرفی اساتید جهادگر تبیین، تشکیل هیات اندیشه‌ورز و کارگروه‌های انتخاباتی جهت ترغیب و تشویق مردم و ایجاد فضای مشارکت حداکثری، ایجاد فضای آموزش و توانمندسازی و شبکه‌سازی جهادگران تبیین با ۱۱۰۰ استاد جهادگر تبیین و سخنرانی در مساجد، مدارس و کارخانه‌ها و ...، برگزاری برنامه‌های روشنگری و اردوهای تبیینی حضوری و مجازی برای تبیین گفتمان انقلاب اسلامی و عملکرد نظام، برگزاری نشست‌های مجازی بسیار از جمله در روزهای گذشته با حدود ۳۰۰ دانشگاه سراسر کشور، برگزاری اردوهای پیشرفت و راهیان نور با حضور ۸۹۰۰ نفر، ارزیابی و مستندسازی اقدامات، پیگیری و تجمیع داده‌ها، تشکیل اتاق وضعیت در موضوع انتخابات، تولید محتوای تحلیلی و انتشار کتب و نشریه تحلیلی که ۶۰۰۰ نفر از اساتید دانشگاههای کشور در آن مشارکت کردند، انتشار نشریه بصائر در ایام انتخابات و ویژه نامه‌ها از مواردی بود که رییس سازمان بسیج اساتید کشور به آن پرداخت.

برگزاری ۱۴۷۸سخنرانی تبیینی در دانشگاه‌ها، ۷۹۷ سخنرانی اساتید در مدارس، ۱۳۰۴ مورد سخنرانی در مساجد، ۴۷۱ مورد در مراکز نظامی و پادگان‌های ارتش و سپاه، ارتباط تصویری با رسانه‌ها در استان‌ها و در سطح کشور با فرستادن فیلم و مصاحبه کوتاه، ۳۱۸ مورد سخنرانی در اردوهای فناوری و پیشرفت، ۴۷۰ برای بازاریان، ۸۷۰ جلسه نقد و مناظره در دانشگاه ها، تولید ۱۱۳۶۰ محتوای تحلیلی، تبیینی، خبری توسط اساتید، برگزاری تریبون آزاد در معابر، تهیه و انتشار ۶۲۶ کلیپ، ۲۶۰۷ یادداشت و بیانیه انتخاباتی، ۱۳۸۰ سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه از جمله گزارش عملکرد اتاق وضعیت انتخابات در بسیج اساتید بود که مردانی ارائه کرد.

رییس سازمان بسیج اساتید همچنین در موضوع حمایت از مردم مظلوم غزه از صدور بیانیه‌ای با ۹۰۰۰ امضای اساتید دانشگاه‌ها با همکاری با نهاد مقام معظم رهبری و برگزاری نشست جبهه علمی فرهنگی با حضور ۳۰هزار استاد بسیجی در اولین روز هفته بسیج در دانشگاه تربیت مدرس و تشکیل جلسه شورای معاونین و مشاورین ویژه غزه، برگزاری جلسات گفتگوی تصویری برای تشریح موضوع، برگزاری جلسات متعدد تبیینی در دانشگاهها، راه‌اندازی وبگاهی برای تحریم رژیم صهیونیستی در مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاهها با همکاری دانشگاه اصفهان که به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی، حمایت از عملیات وعده صادق با امضای ۱۳ هزار و ۲۴۵ استاد دانشگاه‌های سراسر کشور و درخواست برخورد جدی در صورت هر اقدام مذبوحانه دشمن و حمایت مردم غزه و تحریم رژیم صهیونیستی سخن گفت.

جمع‌آوری ۲ میلیارد تومان پول نقد از طریق مرکز نیکوکاری شهید شهریاری سازمان بسیج اساتید، حضور فعالانه در فضای مجازی برای روشنگری، تجمع مقابل دفتر سازمان ملل در تهران، ارسال نامه‌ای با امضای ۶۰۰۰ استاد برای دبیرکل سازمان ملل در موضوع غزه که تقدیم وزارت خارجه شد، برگزاری همایش بین‌المللی جهان عاری از استکبار، برگزاری اولین نشست زن مقاوم و شهید غزه با همکاری مجمع اساتید مسلمان دانشگاهها و با حضور همسر شیخ زکزاکی، راه‌اندازی کمپین حمایت از مردم غزه توسط اساتید با ارسال ایمیل به روسای دانشگاههای جهان، راه اندازی کانال اخبار بسیج اساتید جهت انعکاس فعالیت اساتید بسیجی سراسر کشور و بسیاری فعالیت‌های دیگر استادان بسیجی دانشگاه های کشور از دیگر مواردی بود که رئیس سازمان بسیج اساتید کشور به آن اشاره کرد.

مردانی در ادامه برخی درخواست‌ها و انتظارات بسیج اساتید استان‌ها از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها را به نمایندگی از استان به این شکل مطرح کرد: باز تعریف نقش‌ها و وظایف مسئولان نهاد در خصوص نحوه مواجهه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دانشگاهیان با رویدادهای دانشگاه به ویژه در تعامل با دانشگاه‌ها و ارزیابی عملکرد آنان به صورت دوره‌ای، استقلال منابع مالی نهاد از دانشگاه به منظور ممانعت از هرگونه استفاده نامتعارف، اعمال گردش مدیران و نخبگان، جلوگیری از اشتغالات گوناگون خارج از نهاد در کسوت امام جمعه و جماعات که فرصت حضور موثر در ایفای نقش نهاد را دچار وقفه می‌کند، حفظ شأن نظارتی، هدایت و راهنمایی در برنامه‌ها و ماموریت‌ها و پرهیز از ورود به اجرائیات، نهادینه‌سازی و عمل به تبری و تولی در مواجهه با عناصر همسو و افراد متخلف و معاند، پرهیز از تمرکز بیش از حد بر فعالیت‌های کلیشه‌ای و اکتفا به برنامه‌های حاشیه‌ای در دانشگاه از جمله این موارد بود.

همچنین وی در ادامه درخواست‌ها از پرهیز از نقدناپذیری و قانع بودن به وضعیت کنونی و دیدگاه خوشبینانه به عملکرد اساتید و برنامه‌ها در دانشگاه، لزوم دانش افزایی اساتید به صورت دوره‌ای و به روز، بازنگری در برنامه‌های درسی، نکات، متون و محتوای آموزشی و روش تدریس دروس معارف و به روز رسانی آن، تولید محتواب متناسب با وقایع روز، ایجاد شبکه اطلاع رسانی و پاسخ گویی به شبهات در سطح اساتید و دانشجویان در حوزه معارف اسلامی و استفاده از فناوری‌های آموزشی و اردوها در آموزش دروس معارف برای تاثیرگذاری بیشتر سخن گفت.

کد خبر 6085601

دیگر خبرها

  • تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است
  • حفظ ثبات و امنیت پایدار ، لازمه تحقق اهداف اقتصادی
  • سپاه، نهادی مردمی و مرتبط با مردم است
  • لزوم حفظ ثبات و امنیت پایدار به‌عنوان لازمه تحقق اهداف اقتصادی
  • انتشار اوراق سپرده خاص به کنترل انتظارات تورمی منجر شد
  • تحقق اهداف نظام اسلامی در دانشگاه‌ها با همکاری بسیج اساتید و نهاد
  • تحقق ۱۰۳ درصدی تولید در پتروشیمی ایلام
  • تداوم رشد اقتصادی و کاهش تورم در سال ۲۰۲۴ (+اینفوگرافی)
  • مردمی‌سازی واقعی تولید کلید حل مشکلات اقتصادی
  • (اینفوگرافیک) تداوم رشد اقتصادی و کاهش تورم در سال ۲۰۲۴