Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران گفت: تعداد کاربران سامانه تهران من در طول یک سال از ۵۰۰ هزار نفر به ۲.۵ میلیون نفر رسیده است. به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرجود مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران صبح امروز در سومین همایش و نمایشگاه تهران هوشمند که با حضور مسؤولان شهری و معاون علمی ریاست جمهوری در برج میلاد برگزار شد گفت: امروز خلاصه‌ای از آنچه خانواده بزرگ شهرداری در حوزه هوشمند سازی انجام داده را ارایه خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فرجود ادامه داد: اولین کاری که در یک سال گذشته در دستور کار ما بود داشتن برنامه منسجم در پنج سرفصل بود که کلان پروژه‌هایی ذیل هر کدام از این‌ها اجرا شد که مهمترین سرفصل آن ارایه خدمات دیجیتال به شهروندان بود و در ادامه دومین سرفصل مهم ما بحث شفافیت بود.

وی افزود: حوزه دیگر بحث نوآوری و توجه به کسب و کار‌های نواور و راه اندازی مراکز نوآوری بود. همچنین حمل و نقل هوشمند و پاک را دنبال کردیم و به دنبال مدیریت ترافیک با استفاده از داده‌های هوشمند بودیم.

مدیرعامل فاوای شهرداری تهران گفت: وی تحول دیجیتالی شهروندی به معنای استفاده از سامانه‌های هوشمند را زیر ساخت همه سرفصل‌ها عنوان کرد و گفت: تلاش می‌کنیم تا دسترسی شهروندان راحت‌تر شود.

فرجود خاطرنشان کرد: انتخابات الکترونیک در حوزه شورایاری‌ها اولین بار در تهران برگزار شد که اثر فناوری‌های نوین را بر زندگی شهری دیدیم و اکنون سامانه هوشمند ناوگان خودرویی را راه اندازی کردیم.

وی ادامه داد: سامانه نامگذاری هوشمند اماکن و معابر راه اندازی و سامانه ۱۳۷ توسعه یافت و اکنون شهروندان می‌توانند در بستر سامانه تهران من اقدام به ارسال عکس و فیلم کنند.

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران افزود: سامانه تهران من را توسعه دادیم و اکنون تعداد کاربران این سامانه از ۵۰۰ هزار به ۲.۵ میلیون نفر رسیده است.

فرجود گفت: یکی دیگر از اقدامات تجمیع سامانه بلیت بود به گونه‌ای که امروز همه بلیت‌های مورد نیاز شهروندان در یک سامانه و یک فرآیند قابل دسترس است.

وی تصریح کرد: امروز بیش از ۵۰ API به صاحبان کسب و کار ارایه شده است و در اولین اقدام بیش از ۳۰ میلیارد تومان تراکنش در آن به ثبت رسیده است.

مدیرعامل فاوای شهرداری تهران ادامه داد: امروز نقشه آنلاین تهران توسعه بسیار زیادی پیدا کرده و حدود ۱۴۰ لایه جدید به آن اضافه شد همچنین مسیر حمل و نقل عمومی هم به آن افزوده شد.

فرجود افزود: در سال ۹۸ وارد فاز اجرایی پروژه‌ها شدیم و بیشتر پروژه‌ها مشارکتی بود و با سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرا شد، اما در دو سال آینده به یکپارچه سازی و توسعه خدمات خواهیم پرداخت و سرویس‌های جدیدی ایجاد می‌کنیم.

وی گفت: در سال آینده برنامه‌ریزی ما برای بهره گیری از تکنولوژی‌های جدید است و توسعه هوشمند خدمات و ارایه بستر یکپارچه از برنامه‌های بلند مدت است.

مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران افزود: در هفته تهران هوشمند هم مجموعه رویداد‌هایی نظیر چهارمین رویداد تهران نوآور، اولین گذر نوآور و اولین چالش هوش مصنوعی برگزار شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: تهران من فناوری اطلاعات تهران تهران هوشمند شهرداری تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۳۷۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجهیز کریدورهای حمل بار مازندران به سامانه هوشمند توزین

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مازندران با اشاره به شناسایی ۱۹ هزار تخلف اضافه تناژ بالای ۱۰ درصد مجاز در فروردین امسال، از تجهیز کریدور‌های اصلی حمل بار در استان به سامانه هوشمند توزین در حال حرکت خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، حسن جهانیان با اشاره به فعالیت سامانه‌های هوشمند توزین در حال حرکت مازندران گفت: در فروردین بیش از 179 هزار تردد وسایل نقلیه باری و بیش از 19 هزار تخلف اضافه تناژ بالای 10 درصد مجاز شناسایی شده که این میزان  تخلف معادل بیش از 10 درصد تردد وسایل نقلیه سنگین است.

وی با تاکید بر اینکه یکی از علل اصلی تخریب رویه راه‌ها و ابنیه، اضافه بار وسایل نقلیه سنگین است تصریح کرد: کنترل و شناسایی وسایل نقلیه سنگین که دارای اضافه بار غیرمجاز هستند اهمیت دارد.

جهانیان همچنین افزود: اداره مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای مازندران کریدور‌های اصلی حمل بار در استان را به سامانه هوشمند توزین در حال حرکت مجهز کرده است.

وی گفت: مهمترین شاخصه سامانه توزین در حال حرکت WIM کنترل وزن وسایل نقلیه در حال حرکت بدون نیاز به توقف آنهاست.

این مسئول بیان کرد: این سامانه با استفاده از سنسور‌های نصب شده در سطح جاده وسایل نقلیه متخلف دارای اضافه تناژ را به صورت هوشمند شناسایی می‌کند و اطلاعات  به صورت برخط به پاسگاه پلیس راه ارسال می‌شود.

جهانیان ادامه داد: در مرحله بعد باسکول‌های ثابت پلیس راه، وسیله نقلیه خاطی را که به طور دقیق وزن شده نسبت به اعمال مقررات اقدام می‌کنند. به این ترتیب به اعمال جریمه یا تخلیه بار و معرفی راننده و شرکت متخلف به کمیسیون رسیدگی به تخلفات ناوگان باری در این اداره کل اقدام می‌شود.

وی به شناسایی تخلف سرعت وسایل نقلیه سنگین و شناسایی وسایل بدون بارنامه و مجوز حمل بار اشاره کرد و یادآور شد: با تشکیل پایگاه آماری جامع حمل و نقل بار در استان  برنامه‌ریزی انجام می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است
  • مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا
  • چرا مدیریت پرسپولیس را به شهرداری تهران واگذار کردند؟
  • بازدید مدیرعامل سازمان عمرانی شهرداری تهران از سه پروژه
  • مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید
  • غافلگیرکننده؛ مدیریت پرسپولیس به شهرداری تهران رسید
  • هوشمند: پرسپولیس و استقلال کار سختی برابر نساجی دارند
  • تولید سامانه هوشمند تجهیزات ساختمانی
  • تجهیز کریدورهای حمل بار مازندران به سامانه هوشمند توزین
  • تصاویر واقعی از گوگل پیکسل ۸A منتشر شد/ پرچمدار گوگل در رنگ‌های جدید در راه است