Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس شواری اسلامی شهر تهران در نامه‌ای به محمد جواد حق‌شناس - رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای شهر - و محمد سالاری - رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا- با موضوع «ارجاع طرح الزام شهرداری تهران به تهیه رمزینه پاسخ سریع برای آثار معماری ارزشمند معاصر، بافت‌ها و بناهای تاریخی و گردشگری و مکان رویدادهای شهر تهران» نوشت و نسبت به الزام شهرداری برای تهیه رمزینه تاکید کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، بر اساس این پیشنهاد «معرفی آثار ارزشمند معاصر، بافت‌ها و بناهای تاریخی و مکان رویدادهای شهر تهران یکی از راهکارها برای دستیابی به اجرایی کردن این طرح عنوان شده است، طرحی که براساس آن می‌توان با استفاده از بستر اینترنت و ظرفیت تلفن‌های همراه هوشمند معرفی دقیق و کاملی از این فضاهای شهری – بافت و بناهای تاریخی و گردشگری و مکان رویدادهای شهر - (به چند زبان) ارائه کرد.»

از سوی دیگر در اجرای بند ۲۲ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها مصوب یازدهم تیر ۱۳۴۴ و اصلاحات بعدی و بند سوم ماده چهل و ششم برنامه پنج ساله توسعه شهر تهران، ابلاغی دوم بهمن ۱۳۹۷ و به منظور معرفی هویت تاریخی فرهنگی شهر تهران به شهروندان و گردشگران، شهرداری تهران مکلف است در ۶ ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه نسبت به تهیه رمزینه پاسخ سریع برای کلیه آثار و میراث ملموس و ناملموس شهر تهران اقدام کرده و به شکل لوحی در مکان‌های مورد نظر نصب کند.

این مصوبه شامل کلیه بناها و مکان‌های ثبت شده در فهرست آثار ملی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی میراث ملموس و ناملموس و همچنین مکان‌رویدادهای شهر تهران می‌شود.

استفاده از این طرح پیش از آن‌که در جلسات دولتی برای بافت‌ها و بناهای تاریخی مطرح باشد، در تعداد انگشت‌شماری از نمایشگاه‌های بین‌المللی موزه‌ای در موزه ملی ایران مانند نمایشگاه لوور اجرایی شد، اما این که طرح الزام انجام این کار به صورت رسمی در دستور کار قرار بگیرد، به نظر می‌رسد شهرداری پیشروتر از میراث فرهنگی در این زمینه وارد عمل شده است.

هر چند محمدرضا کارگر - مدیر اداره کل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی - در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: هنوز کاری برای اجرایی کردن استفاده از این کد در بناهای تاریخی و موزه‌های زیر نظر وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام نشده اما برنامه‌ریزی این پروژه در دستور کار است.

وی با این وجود استفاده از "رمزینه پاسخ سریع" را در دو بحث "معرفی" و "حفاظت" قابل عملیاتی شدن می‌داند و ادامه می‌دهد: این پروژه در بحث معرفی، این امکان را فراهم می‌کند تا مخاطبان و علاقمندان بتوانند با برنامه‌ای که روی تلفن همراه خود نصب می‌کنند، بدون حضور راهنما در بناهای تاریخی همه اطلاعات مربوط به اثر را از طریق گوشی دریافت کنند و حتی با ذخیره‌ی عکس‌هایی که به عنوان داده به آن‌ها داده می‌شود، آن تصاویر را همیشه همراه خود داشته باشند. بنابراین با اجرایی شدن این پروژه، آگاهی‌های مراجعه کنندگان به یک اثر بالا می‌رود، حتی زمانی که امکان ورود به یک اثر نباشد، هم می‌توان از این نرم‌افزار استفاده کرد.

او با بیان این‌که از "رمزینه پاسخ سریع" «کد QR» نیز می‌توان برای حفاظت از اشیا استفاده کرد، اظهار می‌کند: در چند موزه و بنای تاریخی اندک این پروژه در مرحله‌ی اجرایی شدن است، اما برای تکمیل این پروژه در همه‌ی بناها و موزه‌های تاریخی زیر نظر وزارتخانه، باید دید شرایط کنونی چطور پیش می‌رود.

هادی احمدی - مدیر کل دفتر بناها و محوطه‌های تاریخی – نیز در گفت‌وگو با ایسنا به اجرایی شدن طرحِ «راه‌اندازی سامانه اطلاعات بافت و بناهای تاریخی تهران» که مدتی پیش توسط ابوالفتح شادمهری - مدیر بناها و بافت‌های تاریخی شهرداری تهران - مطرح شده بود، اشاره می‌کند.

او توضیح می‌دهد: در طرح تهیه شده توسط این دفتر مدیریت سامانه‌ی راه‌اندازی شده همه‌ی مکان رویدادها و آثار تاریخی دوره‌های مختلف که توسط میراث فرهنگی ارزشمند اعلام شده‌اند مشخص کرده است، در این طرح حتی به نوعی گردشگران نیز می‌توانند از ان استفاده کنند و در حال حاضر، نهایی کردن آن در دستور کار است تا میراث فرهنگی نیز بعد از بررسی‌های نهایی ان را تایید کند.

وی با اشاره به آنلاین شدن این سامانه تا جایی که اطلاعات موجود ثبت شده‌اند، می‌گوید: همه‌ی اطلاعاتِ بناهای تاریخی واجد ارزش و ثبت ملی شده‌ای که در دوره‌های مختلف توسط شهرداری یا به شهرداری ابلاغ شده بود، روی نقشه‌ی تهران جایگزین شده‌اند و آن‌ها قابل دسترس هستند.

اما نامه‌ی محسن هاشمی رفسنجانی – رییس شورای شهر تهران - که نخست باید در شورای شهر تهران بررسی و بعد از تصویب اکثریت آرا، مراحل اجرایی شدن خود را بگذراند، آمده است: « طرح مزبور در دوره پنجم به صورت عادی ارائه و به شماره ۲۵۳۵۱ مورخ ۱۲ آذر ۱۳۸۹ در دبیرخانه شورای اسلامی شهر تهران ثبت و در ۱۸۰ امین  جلسه شورای اسلامی شهر تهران منعقده در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۸۹ اعلام وصول شده است. ضمن ارجاع طرح مزبور به آن کمیسیون مشترک سپاسگزار است وفق مقررات موضوعه و بندهای چهارم، پنجم، ششم ماده چهاردهم آیین نامه اجرایی تشکیلات، انتخابات داخلی و امور شوراهای اسلامی شهرها مصوب ۱۱ فروردین ۱۳۷۸ هیات وزیران و ماده یازدهم  و سیزدهم دستورالعمل نحوه اداره جلسات، رای‌گیری و بررسی پیشنهادهای واصل شده به شورا مصوب ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ شورای عالی استان‌ها، گزارش نهایی/مشترک آن کمیسیون‌ها دال بر تایید یا رد عین طرح یا انجام اصلاحات در متن آن را تا تاریخ ۱۶ دی  امسال، به دفتر هیات رییسه و مصوبات شورای اسلامی شهر تهران ارسال کنید تا متعاقبا در دستور کار صحن علنی شورا قرار گیرد.»

"رپس" (رمزینه پاسخ سریع) یا QR-Code یک رمزینه (بارکُد) دو بعدی با ساختار ماتریسی (صفر و یک) است که ظرفیت پذیرش حجم زیادی از اطلاعات متنی را دارد و به منظور رمز گشایی آسان محتویات آن با سرعت زیاد طراحی شده است. این رمزینه ها ساختار مربعی شکلی دارند، که اطلاعات در آن به صورت نقطه‌های مربعی کوچک مشکی که به آن‌ها واحد یا Module گفته می‌شود. بر اساس الگوی استاندارد (ISO/IEC ۱۸۰۰۴:۲۰۰۶) ایجاد و می‌تواند حاوی نشانی وب، پیامک، اطلاعات تماس با فرمت کارت ویزیت، شماره تلفن، قیمت و مشخصات یک کالا به صورت همزمان، یا هر نوع نوشته و داده‌ دیگری باشد.


QR-code درسال ۱۹۹۴ بوسیله یک تیم از مهندسان شرکت Denso Wave که از شرکت های اصلی کمپانی Denso و از شرکت‌های فرعی کمپانی Toyota ژاپن است ابداع شد و به منظور ردیابی قطعات در صنایع تولید خودرو مورد استفاده قرار گرفت. QR-cod این اجازه را می داد تا خواندن و تفسیر اطلاعات ۲۰ برابر سریعتر از نمونه‌های قبلی انجام شده و در کنار افزایش چشمگیر اطلاعات قابل ذخیره، نتیجه آن، فرصت جدید و نامحدودی بود برای اتصال دنیای مجازی و فیزیکی به یکدیگر است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۳۹۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزی به نام بناهای تاریخی/ از آسیب‌های میراث فرهنگی غافلیم

روز ۱۸ آوریل (۳۰ فروردین) از سوی شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس) به عنوان «روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی» گرامی داشته می‌شود. «روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌ها» فرصتی برای ارتقای آگاهی و اهتمام جامعه جهانی به شناخت و حفاظت از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی است.

شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی همه‌ساله در قالب برنامه‌های حفاظت جهانی، پیامی را به عنوان توصیه و راهبردی برای اقدام و عمل اعلام می‌کند. ایکوموس از ۲۰۲۴ میلادی برنامه جهانی سه ساله‌ای را با عنوان «میراث مقاوم در برابر بلایا و درگیری - آمادگی، واکنش و بازیابی» به عنوان نقشه راهی در جهت ظرفیت‌سازی برای «میراث مقاوم در برابر بلایا و درگیری» آغاز کرده و از کشور‌ها دعوت کرده در این برنامه مشارکت کنند.

همچنین سال ۲۰۲۴ میلادی شصتمین سال شکل‌گیری «منشور بین‌المللی حفاظت و مرمت بنا‌ها و محوطه‌ها (منشور ونیز)» به عنوان یکی اسناد پایه راهبردی برای هم‌افزایی جهانی در شناخت و حفاظت از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی و تشکیل شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس) است.

در این ارتباط ایکوموس، پیام و شعار جهانی امسال را «بحران‌ها و منازعات از دریچه منشور ونیز» نامگذاری کرده است. این شورا از کشور‌ها خواسته است که به سیر تکاملی حفاظت از محیط زیست در این ۶ دهه بپردازند،تأثیرات منشور ونیز بر روی عملکرد حفاظت از میراث فرهنگی در سراسر جهان را ارزیابی کنند و تناسب منشور ونیز را در مواجهه با چالش‌های شرایط اضطراری آب و هوایی، درگیری‌ها و بلایای طبیعی، بررسی و در مورد آن گفتگو کنند. 

روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در ایران

ایران به عنوان کشوری غنی در حوزه تاریخ، فرهنگ و هنر یکی از  مهم‌ترین مناطق دنیا در وجود آثار تاریخی شناخته می‌شود و آثار متعددی در سراسر کشور وجود دارد که نشات گرفته از تاریخ و تمدن کهن آن است و ما به عنوان امانت‌داران فعلی این گنجینه‌ها وظیفه حفظ و انتقال آن به نسل‌های آینده را بر عهده داریم که باید در این مسیر کوشا بوده و تاریخ جهان را به آیندگان منتقل کنیم. 

همگام با جامعه جهانی، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سال پیش رو با سرلوحه قرار دادن شعار «تاب‌آوری بنا‌های تاریخی در برابر بحران‌های طبیعی» نظیر سیل، زلزله، فرونشست و... به دنبال همکاری با جوامع محلی، مراکز علمی، و نهاد‌های مدیریت بحران در کشور برای «ارتقای تاب‌آوری بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در برابر بحران‌های طبیعی و تعارضات اجتماعی» و «خوانش و عرضه دانش سنتی نهفته در میراث فرهنگی برای مقابله با بحران‌های طبیعی» است.

در دهه‌های گذشته وقوع انواع سوانح طبیعی در مناطق مختلف کشور توانسته است خسارت‌های قابل توجه و غیرقابل جبرانی به بناهای تاریخی به جامانده از قرن‌های گذشته وارد آورد. در این میان برخی از حوادث مانند زلزله، فرونشست و سیل نقش بیشتری در آسیب‌پذیری این گونه آثار داشته‌اند. هر چند که عوامل انسانی هم با ثبت یادگاری بر تن بناهای تاریخی یا انداختن ترقه در چهارشنبه‌سوری و کارهای دیگر زیان‌های جبران‌ناپذیری را به بناهای تاریخی تحمیل کرده‌اند. زیان‌های که به دلیلی بی‌توجهی مسئولین، گستردگی و تعدد بناهای تاریخی در کشور و بودجه ناکافی گاهی غیرجبران است.

مدیرکل حفظ و احیای بنا‌ها محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی درباره حفاظت از بناهای تاریخی گفت: یکی از برنامه‌های جدی وزارت میراث‌فرهنگی در سال ۱۴۰۳ رسیدگی به بحث فرونشست است. در زمینه مدیریت بحران تکالیفی داریم که باید جدی ورود کنیم و اعتقاد داریم در این راه توجه به وجه دانش سنتی بسیار مهم است. 


حفاظت از بناهای تاریخی برنامه‌ای مستمر است

او توضیح داد: منشور ونیز تاکید می‌کند که حفاظت برنامه‌ای مستمر است و موضوع استفاده از بنا‌های تاریخی برای مقاصد مفید اجتماعی را بازگو می‌کند و به بحث‌های جدی کاربری و بهره‌برداری که امروز درگیر آن هستیم، می‌پردازد. نکته مهم این است که این سند مربوط به سال ۱۹۶۴ است؛ یعنی وقتی این واژگان را در قامت سال ۱۹۶۴ می‌بینیم بسیار ارزشمند است. حفاظت از شرایط محیطی اثر را ضامن محافظت از اثر می‌داند. 

داوری ضمن اشاره به بخش‌های مختلف و مهم منشور ونیز گفت: این منشور ماده‌های مختلفی دارد و من ماده ۹ را بسیار دوست دارم؛ معتقدم برای زمانه خودش بسیار ارزشمند بوده است. این ماده بیان می‌کند که فرایند مرمت عملیاتی تخصصی است که هدف آن محافظت و آشکار ساختن ارزش زیباشناختی و تاریخی اثر بر پایه احترام به مصالح اصلی و اسناد اصیل است و می‌گوید مرمت باید در نقطه‌ای متوقف شود که حدس و گمان آغاز می‌شود. در این مورد هر اقدام گریزناپذیری که صورت می‌گیرد باید از ترکیب معمارانه اصلی متمایز بوده و مهر زمان را بر خود داشته باشد.

مدیرکل حفظ و احیای بنا‌ها محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی بیان کرد: ماده ۱۰ درباره موضوع مورد علاقه امروز متخصصان صحبت می‌کند که فناوری‌های نوین است و البته استفاده از این فناوری‌ها را توصیه نمی‌کند و به نوعی در ذاتش پرهیز جدی از این موضوع وجود دارد، مگر اینکه فنون سنتی پاسخگوی این ماجرا نباشد. این ماده می‌گوید باید پیشینه اثر را بدانند و اگر ندانند انگار اثر را مجدد ساخته‌اند. جایی که فنون سنتی پاسخگو نباشند، استحکام‌بخشی یک اثر از طریق فنون امروزی مشروط بر اینکه کارایی آن از طرق علمی و تجربی به اثبات رسیده باشد، می‌تواند جوابگو باشد. 

او خاطرنشان کرد: از بین بالغ بر ۳۴هزار اثر ثبتی، ۱۹هزار محوطه تاریخی داریم که شرایط و میزان آسیب‌پذیری آنها بسیار متفاوت است. محوطه‌های تاریخی با آسیب‌های بسیاری مواجهند که در موارد زیادی از آنها غافل بوده‌ایم، اما حسب دستور وزیر میراث‌فرهنگی یکی از اولویت‌های برنامه ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ محفاظت از محوطه‌ها است.

داوری اظهار کرد: مستندسازی و گزارش‌های تحلیلی و نقدگرایانه مهم است. منشور ونیز سندی مربوط به سال ۱۹۶۴ است و باید بررسی کنیم در این زمینه چقدر پیشرفت داشته‌ایم. همه در هر جایگاهی که هستیم کلید واژه‌ها را به ذهن بسپاریم، تکرار آنها به مواجهه و عملمان در این حوزه کمک می‌کند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • بازدید رایگان از بناهای تاریخی قشم
  • پیشگیری از تعرض به حریم بناهای تاریخی البرز با ثبت ملی
  • ثبت جشنواره گیلاس اشنویه در تقویم رویداد های گردشگری کشور
  • ثبت جشنواره گیلاس در رویداد گردشگری کشور
  • بازدید رایگان از محوطه‌های تاریخی و موزه‌ها
  • روزی به نام بناهای تاریخی/ از آسیب‌های میراث فرهنگی غافلیم
  • سند مالکیت تخت‌جمشید در روز جهانی بناهای تاریخی رونمایی می‌شود
  • رسیدگی به فرونشست یکی از برنامه‌های وزارت میراث فرهنگی است
  • ۱۸میلیارد تومان صرف مرمت بناهای تاریخی کردستان شد
  • ابلاغ طرح تفصیلی بافت تاریخی گرگان