Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-25@22:22:34 GMT

«مدرسه» کَلاونگاه آموزش و پرورش

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۲۵۰۱۴

«مدرسه» کَلاونگاه آموزش و پرورش

حجم سنگین انتظارات از کارکرد مدرسه در افق چشم‌انداز 1404 از یک سو و تحقق 23 هدف عملیاتی و 132 راهکار سند تحول در قالب6 زیرنظام از سویی دیگر، تکالیف شاق و توانفرسایی را بر عهده مدرسه نهاده است.

خبرگزاری فارس ـ گروه آموزش و پرورش: حیدر تورانی عضو هیأت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، یادداشتی را در اختیار این خبرگزاری قرار داده است: 

حجم سنگین انتظارات از کارکرد مدرسه در افق چشم‌انداز 1404 از یک سو و تحقق  23 هدف
عملیاتی و 132 راهکار این سند در قالب شش زیرنظام از سویی دیگر، تکالیف شاق و توانفرسا و نفس‌گیری را بر عهده مدرسه نهاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در تمثیلی عامیانه و قابل فهم؛ نه یک نوع غذا، بلکه 6 نوع غذای متفاوت وارد سفره و ظرف مدرسه شده و در آنجا به تعداد 6 زیر نظام، درهم آمیخته و در معده و هاضمه نحیف مدرسه تزریق می‌شود.

مدرسه‌ای که هنوز در شرایط و مقتضیات قبل از تدوین سند تحول بنیادین به سر برده و از حداقل‌ها نیز در بسیاری از موارد محروم است. در حالی که برنامه‌های تحولی باید به مثابه بذرهایی اصلاح شده و بوجار کرده نه در هم ریخته و معجون وار، در کشتزار مدرسه افشانده شده و مدرسه نیز می‌بایست آمادگی و قابلیت رویش این بذرها را داشته باشد.

چرا که در غیر این صورت، مدرسه تبدیل به انباری از انباشته‌ها و نه کشتزار و بستر حاصلخیز و رویاننده بذرها تبدیل شده و زیرخروارها انباشته بی رمق و پژمرده می‌گردد لذا بایسته است یک برنامه جامع و منعطفِ برآمده از برنامه‌های تحولی سهم مدرسه، تدوین شود به نحوی که به جای مجموعه‌ای از اجزای شش زیرنظام، ملهم و ترکیبی از آنها باشد.

بر این اساس، این سؤالات مطرح است :

1. آیا باید همه برنامه‌های شش زیرنظام، در حکم و قاعده شش نوع محتوای متفاوت و تفکیک شده، به معده و هاضمه ظریف و نحیف مدرسه تزریق شود یا اینکه این شش زیرنظام در هم‌آمیخته و در قالب یک محتوا و بسته درهم تنیده و یکپارچه وارد مدرسه شود؟

2. مدرسه امروز باید چه شاکله و نظامی داشته و از چه قابلیت‌ها و از چه سیستم عامل هوشمندی برخوردار باشد تا بتواند برنامه‌های تحولی که برگرفته و ملهم از شش زیرنظام است را محقق سازد؟

3. آیا سیستم عامل موجود مدرسه قادر است این حجم از برنامه‌های تحولی «لود شده» را «آپلود» کند؟

4. ملاک‌ها، نشانگرها و شواهد کمی و کیفی یک مدرسه تراز سند تحول چیست؟

5. چگونه می‌شود به کمک ملاک‌ها، نشانگرها و شواهد کمی و کیفی مدرسه تراز سند، سیستم عامل آن را به روزآوری مستمر کرده و ارتقا داد؟

مع‌الوصف، مدرسه تراز سند تحول بنیادین «نظام و سیستمی است هوشمند ، که قابلیت و ظرفیت اجرا و اکران برنامه‌های تحولی یکپارچه و درهم تنیده را دارد» بر مبنای این تعریف، مدرسه تراز سند تحول، مدرسه‌ای است که باید ابتدا احیا شود تا مهیا، بیدار شود تا تیمار، تغییر یابد تا تعمیر، تشنه شود تا سیراب، کاسته شود تا انباشته ، قابل شود تا قادر، یادگیرنده شود تا یاددهنده، ارگانیک شود تا مکانیک، آشوبناک شود تا تابناک. تا بدینسان بشکنیم یک کم ، سکوت مرگبارش را.

و اما چند پیشنهاد :

1 مدرسه باید به سان یک نظام اجتماعی، (دارای ذهن و سیستم عامل هوشمند با قابلیت‌های گوناگون)، احیا شده تا قادر باشد مقتضیانه در قالب یک برنامه یکپارچه و درهم تنیده، تحت عنوان «برنامه‌های تحولی مدرسه‌ای» انتظارات را برآورده سازد. تعریف و تدوین «برنامه‌های تحولی مدرسه‌ای» یعنی نگاه یکپارچه، درهم تنیده و برخاسته از کلیت برنامه های زیرنظام‌های ششگانه ؛ نه در قالب های تفکیک شده در شش زیرنظام با رویکرد مکانیکال و خطی و از بالا به پایین؛

2. طراحی ساختار و شاکله جدیدی از مدرسه با نگاه و تأکید بر ارتقای سیستم عامل مدرسه و به روزآوری مستمر آن (در باب رویه‌ها، روش‌ها، فرایندها، اندازه، فناوری، نیروی انسانی، رهبری و مدیریت، قدرت تصمیم‌گیری، مشارکت‌جویی، ارتباط با جامعه محلی و ...)؛

3 . تجهیز و تمهید مدیران و رهبران مدارس به مثابه صاحبان فرایندهای مدرسه، در گسترش و ایجاد این باور که نتیجه و بازده، محصول فرایند و مرهون ورودی است و لذا باید در دستیابی به نتایج و بازده مفید و موثر، فرایندها را اصلاح و بهبود بخشیده و در اندیشه و عمل، به «تفریق موانع»(موانع ساختاری، قانونی، نگرشی، حقوقی)، به جای  «تزریق منابع» اهتمام ورزیده و باور کنند که همه چیز پول نیست.
ورزیده و باور کنن د که همه چیز پول نیست .

4 . تدوین ملاک‌ها، نشانگرها و شواهد کمی و کیفی اثرگذار در مدرسه تراز سند تحول و ارزیابی آن بر همین اساس.

***

در اصطلاح مازنی، «کل» به بزکوهی زیبا با شاخ‌های بلند و قامت رشید میگویند که پیشاهنگ و پیشتاز بقیه بزهای کوهی است. «ورنگاه» نیز دره و میدان‌گاهی است که در آن صدای دلنشین و آشنای کَل همان بز کوهی شنیده میشود. بنابراین، کلاونگاه یعنی محل طنین و شنیده شدن آواز خوش و دلنشین کَل.

کلاونگاه هم‌اکنون نام روستایی است زیبا و خوش آب و هوا، که در ییلاقات بخش بلده از شهرستان نور مازندران واقع است و اکنون استعاره ای برای این یادداشت شده است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مدرسه آموزش و پرورش انتظارات تحول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۵۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۸ مدرسه شهرستان بیرجند دو نوبته است/نیاز به ۱۰۹ کلاس درس

به گزارش خبرنگار مهر، مجید بهدانی صبح پنج شنبه در نشست خبری اظهار کرد: رشد، توسعه و پیشرفت کشور در گرو ارتقا آموزش و پرورش در بخش‌های مختلف است.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند بیان کرد: در سال گذشته پویش «به احترام معلم برپا» را در بیرجند در راستای ارتقا جایگاه معلم را برگزار کردیم که امسال نیز این پویش برگزار خواهد شد.

اشاره به برنامه‌های هفته معلم

بهدانی گفت: غبارروبی مزار شهدای فرهنگی، برگزاری مراسم سپاس معلم در دبیرستان ۱۵ خرداد با حضور مسئولین، دیدار با خانواده شهدای فرهنگی، برگزاری مراسم یادبود فرهنگیان فرهنگی، تجلیل از ۴۰ نفر از فرهنگیان پیشکسوت و … از جمله برنامه‌های است که در هفته معلم برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: در سال جاری پویش «این خنده را فراموش نخواهیم کرد» را برگزار می‌کنیم که در این پویش رسانه وارد کار خواهد شد و فضای پر نشاط مدارس و رابطه صمیمی بین دانش آموزان را انعکاس دهند.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند گفت: در جلسه استانی تجلیل از معلمان نمونه در ۱۶ اردیبهشت ماه از ۲۴ معلم، مدیر و معاون نمونه شهرستان بیرجند تجلیل خواهد شد.

بهدانی افزود: با بیان اینکه تأکید ما بر این است که از نیروهای باسابقه و نیروهای جوان در کنار یکدیگر استفاده کنیم.

وی با تأکید بر برگزاری نماز جماعت در مدارس بیان کرد: در قریب به اتفاق مدارس شهرستان نماز جماعت برگزار می‌شود.

۱۷ مدرسه شهرستان بیرجند نمازخانه ندارند

مدیر آموزش و پرورش بیرجند با بیان اینکه از ۳۸۰ آموزشگاه شهرستان تعداد ۱۷ مدرسه نمازخانه ندارد، ادامه داد: تلاش ما بر این است که مشکل این مدارس را نیز مرتفع کنیم.

بهدانی گفت: طلبه‌های طرح امین که وارد مدارس می‌شوند دوره‌های تخصصی ارتباط با کودک و نوجوان را می‌گذرانند و بر اساس بررسی‌ها ۹۰ درصد آنان نیروهای موفقی هستند.

وی ادامه داد: در حوزه انس با قرآن و موضوعات فرهنگی تأکید ما بر این است که از کارهای نمایشی پرهیز کرده و زمینه رشد نوجوان فراهم شود.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند افزود: در ۶ ماه گذشته ۳۶۰ محفل کوچک قرآنی و دو کرسی تلاوت قرآن با حضور قاریان برجسته با حضور دانش آموزان بیرجندی برگزار شد.

بهدانی با تأکید بر اینکه در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی پویش «موج خواندن» را اجرایی کردیم، گفت: در این راستا از نویسندگان برجسته‌ای که در حوزه نوجوان کتاب تألیف کردند دعوت کردیم.

وی یادآور شد: در مسابقات کتابخوانی با عنوان «کتاب نوش» سه هزار دانش آموز شهرستان بیرجند شرکت کردند.

یک گام شیرین در راستای عدالت آموزشی

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند گفت: در راستای عدالت آموزشی هزینه ایاب و ذهاب ۲۵۰ دانش‌آموز روستایی که در محل زندگی شأن امکان تحصیل نبود، توسط آموزش و پرورش تقبل کردیم.

بهدانی با بیان اینکه در شهرستان بیرجند ۴۰ نفر در دوره آموزش ابتدایی و ۳۰ نفر در دوره متوسطه که ترک تحصیل کرده بودند، شناسایی و مجدد جذب شدند، گفت: امکان جذب ۱۵۰ نفر نیز به واسطه فوت، معلولیت و… میسر نشد.

چالش کمبود کلاس درس در بیرجند

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند ادامه داد: در بیرجند ۸۴ مدرسه ابتدایی و چهار مدرسه متوسطه دو نوبته است.

بهدانی با بیان اینکه رشد دانش آموزان را در مهر سال جاری را خواهیم داشت، گفت: در مهر سال جاری نیاز به ۷۱ کلاس درس در مقطع ابتدایی خواهیم داشت.

وی اظهار کرد: در مجموع در مهر سال جاری نیاز به ۱۰۹ کلاس درس در شهرستان بیرجند خواهیم داشت.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند یادآور شد: برای مهر ۱۴۰۳ در آزمون‌های استخدامی ۱۵۰ آموزگار ابتدایی، ۷۹ نفر در بخش دبیری و هنرآموزی و ۸۶ نفر معلم پرورشی جذب خواهیم کرد و همچنین ۲۹ فارغ‌التحصیل دانشگاه فرهنگیان را خواهیم داشت.

کد خبر 6088307

دیگر خبرها

  • ۸۸ مدرسه شهرستان بیرجند دو نوبته است/نیاز به ۱۰۹ کلاس درس
  • کانون حل بسیاری از آسیب‌ها و مشکلات جامعه، آموزش و پرورش است
  • هیچ منعی برای ثبت‌نام دانشجومعلمان در طرح مسکن فرهنگیان وجود ندارد
  • هیچ منع قانونی برای ثبت‌ نام دانشجومعلمان در طرح مسکن فرهنگیان وجود ندارد
  • تمامی مدارس بهشهر تک نوبته هستند
  • آئین نامه مدرسه تراز سند تحول نهایی شد
  • اجرای ۴۰۰ برنامه در آموزش و پرورش کهگیلویه و بویر احمد به مناسبت هفته معلم
  • ساخت و افتتاح ۲۷ مدرسه طی ۶ ماه در منطقه تبادکان مشهد
  • براي تقويت و ارتقا جايگاه مدرسه بايد برخي از محدوديت ها را برداشت
  • افتتاح مدرسه خیرساز به همت خیر شیرازی