Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@07:16:21 GMT

صندوق پستی خاورمیانه کجاست؟

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۲۷۹۷۸

صندوق پستی خاورمیانه کجاست؟

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، نگاهی به سمت و سوی سیاست خارجی عمان و تکاپوهای دیپلماتیک این کشور نشان می‌دهد که مسقط طی سالیان دراز به دنبال کسب نقش میانجی در منازعات و اختلافات منطقه‌ای بوده و کوشیده از رهگذر بی‌طرفی فعال و نیز رایزنی‌ و وساطت‌های دیپلماتیک بین بازیگران منطقه‌ای، به نوعی منزلت و مزیت در منطقه دست یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 نگاهی به پرونده‌های میانجیگری‌ عمان

تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات در گزارشی پیرامون سیاست خارجی مسقط آورده است: عمان در بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نقش واسطه را بازی کرده است که برجسته‌ترین آن خارج کردن دیپلمات‌های آمریکایی، فرانسوی و آلمانی از برخی کشورها از جمله یمن و انتقال آنان به مسقط بود. همچنین عمان برای تبادل اسرای جنگی میان ایران و عراق تلاش کرده است و برای آزادسازی زندانیان مصری که در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران گرفتار شده بودند، اقداماتی را به انجام رساند. این کشور در آزادسازی ملوانان انگلیسی و آمریکایی در ایران هم تلاش کرده است.

به نوشته تارنمای الخلیج اونلاین، «عبدالله الغیلانی» کارشناس مسائل راهبردی معتقد است که دیپلماسی عمان این روزها برای حل بحران یمن و بررسی روابط کشورهای عربی و ایران فعال شده‌است. مسقط برای از بین بردن موانع در حال نقش آفرینی‌است. جایگاه عمان در نقشه روابط با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس سبب شده است که مسقط در پرونده‌های منطقه‌ای نقش کارامدی را بازی کند. این کشور هنوز هم به انتقال پیام‌های سیاسی و تسهیل دیدارها تمایل دارد. در اصل، ایران و عربستان اختلافاتی دارند. کویت، قطر و عمان با ایران درگیری سیاسی ندارند و امارات هم اگرچه در موضع رسمی خود سمت و سوی دیگری را طی می‌کند، اما دارای روابط مستحکم تجاری با ایران است. این روزنامه به نقل از «دیوید اغناتیوس» تحلیلگر روزنامه «واشنگتن پست»  نوشت: کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای آغاز گفت‌وگو با ایران و همپیمانانش تمایل دارند. زیرا آنها اعتماد خود به آمریکا به عنوان یک پشتیبان نظامی را از دست داده‌اند.

به نوشته تارنمای شبکه «الجزیره» اکنون مهندسی تحولات یمن در مسقط صورت می‌گیرد و عمان در جایگاهی قرار گرفته‌است که می‌تواند نقش سازنده‌ای در مدیریت پرونده یمن داشته باشد و به مقصد همه کنشگران مربوط به جنگ یمن تبدیل شود.

تارنمای اندیشکده «کارنگی» در گزارشی به قلم «فارغ المسلمی» نوشت: عمان در محیط بی‌ثبات نقش بی‌طرفی خود را حفظ کرده و با همه طرف‌ها روابط خود را پیش برده است. از زمان حمله ائتلاف کشورهای عربی به سردمداری عربستان به یمن، عمان تنها کشور عربی حاشیه خلیج فارس بود که وارد ائتلاف سعودی‌ها نشد. این کشور همچنین برای حل بحران یمن و بحران در روابط کشورهای عربی با قطر تلاش کرد و با این اقدام خود توانست قطر را به عنوان یک همپیمان به سوی خود جلب کند. پیش از این نیز عمانی‌ها زمینه مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای غربی را فراهم کرده بودند که نتیجه آن توافق هسته‌ای بود. مسقط همچنین در جنگ عراق علیه ایران با کشورهای عربی همکاری نکرد. عمان روابط با ثبات، دایمی و استواری را با کشورهای همسایه پایه‌ریزی کرده است.

روزنامه «الوطن» در گزارشی به قلم «اسامه نورالدین» آورد: مواضع سیاسی عمان نشان داده است که این کشور دیدگاه روشنی درباره آینده دارد. این دیدگاه سبب شده است عمان خود را از ورود به کانون‌های تنش‌زا در منطقه دور نگه دارد. این کشور همواره برای ترمیم شکاف‌ها و اختلاف‌ها در منطقه تلاش می‌کند. بی‌طرفی این کشور درباره بسیاری از مسائل منطقه سبب شده است که پشتوانه‌هایی را به دست آورد و بتواند برای رسیدن به تفاهم میان کشورهای منطقه از آن استفاده کند. عمان تنها در سطح منطقه برای ایجاد صلح تلاش نمی‌کند، بلکه این کشور با جامعه بین‌الملل هم برای پایان دادن به تنش‌های منطقه در ارتباط و هماهنگی است. مسقط از طریق دیپلماسی صلح‌جویانه و کارامد جهت گشایش خطوط مذاکره جدید میان ایران و آمریکا به ویژه پس از عقب نشینی یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای وارد عمل شده است. نقش میاجیگرانه عمان تنها درباره روابط ایران محدود نمی‌شود بلکه این کشور برای حل پرونده یمن و نزدیک سازی دیدگاه طرف های مختلف می‌کوشد. همچنین نمی‌توان مساعی یمن برای حل بحران در روابط قطر با کشورهای عربی و پایان دادن به محاصره یمن را انکار کرد.

 مولفه‌های تاثیرگذار در میانجیگری‌های عمان

تارنمای «وطن» عمان نوشت: عمان دارای موقعیت جغرافیایی با اهمیتی برای دریانوردی و اقتصاد جهانی است. این موقعیت در موضع‌گیری‌های عمان درباره مسائل ژئوپلتیکی و حساس هم تاثیر گسترده‌ای دارد و سبب شده است که این کشور در سیاست خارجی خود مستقل از عربستان و امارات عمل کند. اولویت عمان حفظ روابط دوستانه با همه همسایگان و بازیگران اصلی سیاست جهانی است. این رویکرد سبب شده است مسقط بتواند قدرت میانجیگری برای تسهیل مذاکرات در منطقه خاورمیانه را داشته باشد. عمان برای اینکه بتواند به این نقش خود ادامه دهد در برخی از موارد سیاست‌های شورای همکاری خلیج فارس را دنبال نمی‌کند. این کشور در ائتلاف کشورهای عربی برای حمله به یمن، ائتلاف مبارزه با داعش در سوریه، محاصره قطر، اقدامات دیپلماتیک ضدایرانی، دخالت نظامی در لیبی و بحران‌های داخلی بحرین وارد نشده است. در نتیجه در پیش گرفتن چنین سیاستی عمان اعتبار کسب کرده و به عنوان واسطه قابل اعتمادی در منطقه خاورمیانه مطرح است. سیاست عمان دارای ویژگی خاص خود است. با وجود اینکه عمان عضو شورای همکاری خلیج فارس است و این شورا غالبا در برخورد با ایران خصمانه عمل می‌کند باز هم عمان در مواجهه با ایران سیاست بیطرفی را در پیش گرفته است.

به نوشته تارنمای الخلیج اونلاین، «انور القاسم» تحلیلگر مسائل سیاسی می‌گوید روابط دوجانبه متمایز عمان با ایران سبب شده است که این کشور برای ترمیم شکاف میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ایران تلاش کند.

به نوشته شبکه خبری «الجزیره» قطر، «مختار غباشی» رئیس مرکز پژوهش‌های سیاسی و راهبرد «العربی» مصر بر این باور است پادشاهی عمان به منزله «وین» یا «ژنو عرب» به شمار می‌رود. این کشور دارای روابط مستحکمی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است. عمان صندوق پستی میان آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران در توافق هسته‌ای بود. این کشور عضو مهمی در شورای همکاری خلیج فارس است اما در ائتلاف حمله به یمن وارد نشد. این کشور قدرت بالایی برای برقراری روابط برخوردار است و می‌تواند در حل بحران‌ها و مسائل منطقه به ویژه بحران در روابط کشورهای عربی با قطر، تنش در روابط ایران و آمریکا و بحران یمن نقش‌آفرینی کند.

به نوشته روزنامه «عربی ۲۱» مصر، نقش میانجیگرانه عمان دارای اهمیت بالایی است زیرا عمان به دلیل داشتن روابط تاریخی با همه طرف‌های بحران‌های در هم تنیده، برای همه طرف‌ها واسطه با اهمیت و قابل اعتمادی است. عمان اطلاع گسترده‌ای از ماهیت و جزئیات همه پرونده‌های مورد اختلاف دارد.

به نوشته تارنمای الخلیج اونلاین، «عوض بن سعید باقویر» تحلیلگر مسائل سیاسی عمانی می‌گوید عربستان دچار سرخوردگی شده است. زیرا آمریکا پس از حمله به کشتی‌های نفتکش در منطقه خلیج فارس و حمله به تاسیسات نفتی عربستان و متهم شدن ایران و همپیمانان آن در این زمینه با ایران وارد درگیری نظامی نشد. در سایه چنین تحولاتی عمان در ایجاد رویکرد سیاسی برای پایان دادن به جنگ یمن و همچنین آغاز گفت و گو میان ایران و عربستان و برقراری روابط میان عربستان و متحدان آن نقش مهمی را دارد. به نظر می‌رسد عربستان اکنون در اعتماد به واشنگتن تردید دارد. از این رو، این کشور بازگشت به ائتلاف‌های سنتی از طریق ایجاد پیوستگی میان کشورهای عربی و ضرورت به کار بستن گفت‌وگو با ایران را به دور از تنش‌های نظامی بیهوده را ضروری می‌داند.

برچسب‌ها یمن مذاكرات هسته ای عربستان سعودی خاورمیانه میانجیگری ایران مسقط

منبع: ایرنا

کلیدواژه: یمن مذاكرات هسته ای عربستان سعودی خاورمیانه میانجیگری ایران مسقط یمن مذاكرات هسته ای عربستان سعودی خاورمیانه میانجیگری ایران مسقط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۷۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و پاکستان چه گذشت؟

آفتاب‌‌نیوز :

سید ابراهیم رئیسی ظهر امروز دوشنبه به وقت محلی در جریان سفر رسمی به پاکستان، در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور، با بیان اینکه پیوند‌های تاریخی همسایگی و اشتراکات اعتقادی، روابط تهران-اسلام‌آباد را عمیق و ناگسستنی کرده است، سطح روابط دو کشور را نامتناسب با ظرفیت‌های متقابل دانست و بر تلاش برای افزایش تعاملات و مناسبات دو طرف در عرصه‌های مختلف اقتصادی، تجاری و فرهنگی تاکید کرد.

وی با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با کشور‌های مسلمان، همسایه و همسو، گسترش روابط با پاکستان را تامین‌کننده همه این اهداف دانست و اظهار داشت: باور داریم که با توجه به ظرفیت‌های موجود می‌توان روابط فیمابین را متحول کرد و لذا در گام اول برای دستیابی به حجم ۱۰ میلیارد دلار در مبادلات تجاری دو کشور توافق کردیم.

وی با تشریح برخی زمینه‌های مساعد برای گسترش همکاری‌ها و روابط ایران و پاکستان از جمله در حوزه انرژی، به اهمیت امنیت به خصوص در مرز‌های مشترک دو کشور برای رونق تبادلات مرزی اشاره کرد و گفت: دو کشور در موضوع ضرورت تامین و پایداری امنیت، لزوم مبارزه قاطع با اشکال مختلف تروریسم و حمایت بدون تبعیض از حقوق بشر به خصوص دفاع از مردم مظلوم فلسطین رویکرد و نگاهی نزدیک و مشترک دارند.

رئیس‌جمهور با بیان این‌که «روابط دو کشور در همه ابعاد دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی قابل ارتقا و تقویت است»، تصریح کرد: تحکیم و تعمیق روابط دو ملت دوست ایران و پاکستان ممکن است مخالفانی داشته باشد، اما عزم و اراده موجود نزد سران دو کشور برای گسترش روابط، بر این مخالفت‌ها غلبه کرده و این سفر می‌تواند نقطه عطفی در ایجاد تحول در روابط فیمابین باشد.

وی همچنین بر اهمیت تبادل هیئت‌های تجاری و اقتصادی میان دو کشور و فعال شدن کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی برای رفع موانع توسعه مراودات و مناسبات اقتصادی و تجاری میان دو کشور تاکید کرد و گفت: تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم منطقه می‌تواند در حل مشکلات منطقه موثر باشد، در مقابل حضور بیگانگان در منطقه نه تنها کمکی به حل مشکلات نمی‌کند، بلکه خود باعث ایجاد مشکلات پیچیده‌تر خواهد شد.

وی با تاکید بر ضرورت اتحاد و انسجام کشور‌های اسلامی برای مقابله موثر با هر گونه اجحاف و تعرض به کشور‌های اسلامی، جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم و مقتدر فلسطین و به خصوص غزه را از جمله تبعات نبود چنین انسجامی میان کشور‌های اسلامی دانست و گفت: همکاری‌های ایران و پاکستان در این زمینه می‌تواند بستر مناسبی برای همراه شدن بیشتر کشور‌های اسلامی در مسیر وحدت و انسجام امت اسلامی باشد.

«شهباز شریف» نیز در این نشست با بیان اینکه این سفر به پاکستان عزت بخشید، روابط فیمابین را بسیار مستحکم و دوستانه توصیف و تصریح کرد: پیشرفت هر کدام از دو کشور ایران و پاکستان باعث پیشرفت متقابل کشور دیگر خواهد شد.

نخست وزیر پاکستان با اشاره به مرز‌های طولانی مشترک میان دو کشور، بر مبارزه قاطع با تروریسم و تلاش برای ارتقای امنیت در مناطق مرزی و همچنین ایجاد رونق اقتصادی در مناطق مرزنشین از طریق گسترش بازارچه‌های مرزی تاکید کرد.

وی با ابلاغ سلام‌های گرم دولت و ملت پاکستان به رهبر انقلاب اسلامی و ملت ایران، از درایت و تدابیر رئیسی برای تقویت روابط و تعاملات منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران به خصوص در ارتباط با کشور مطبوعش قدردانی کرد.

وی با تاکید بر هدف‌گذاری صورت گرفته برای رساندن حجم مبادلات اقتصادی فیمابین به ۱۰ میلیارد دلار در سال افزود: گسترش همکاری‌های اقتصادی ایران و پاکستان در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی می‌تواند به تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور بیانجامد.

نخست وزیر پاکستان همچنین با اشاره به حمایت پاکستان از همکاری‌های زیرساختی لجستیک چندجانبه افزود: تحقق این همکاری‌ها می‌تواند تبادلات تجاری فیمابین را به سطحی جدید ارتقا دهد.

وی در بخش دیگری از سخنانش ثبات قدم جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آرمان آزادی قدس و دفاع از مردم مظلوم فلسطین را قابل تحسین توصیف و تصریح کرد: اتحاد و انسجام کشور‌های اسلامی موثرترین اقدام در بازدارندگی جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان مظلوم است.

شهباز شریف همچنین با اشاره به گفتگو‌های مطرح شده درباره حقوق و امنیت مردم منطقه کشمیر، تقویت همکاری‌های دو کشور در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی در زمینه‌های مختلف را خواستار شد.

در این دیدار همچنین سران دو کشور بر اهمیت تقویت تجارت رسمی تاکید و علاوه بر آن توافق کردند که طرف پاکستانی در اجرای تعهدات خود در زمینه انرژی تسریع کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • کارگروه تخصصی روابط بانکی ایران و آفریقا تشکیل شد
  • خیالمان از مرزهای شرقی راحت باشد؟!
  • اظهارات جدید رئیسی درباره میز مذاکره و دیپلماسی
  • تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان در حل مشکلات منطقه موثر است
  • حجم تبادلات تجاری ایران و پاکستان به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد
  • رئیسی: تقویت همکاری‌های ایران و پاکستان به عنوان دو کشور اسلامی مهم می‌تواند در حل مشکلات منطقه موثر باشد
  • در نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه ایران و پاکستان چه گذشت؟
  • فرانسه: حضور ما در خاورمیانه باعث مهار تنش است!
  •   همۀ دوستان و دشمنانِ خاورمیانه در روایت نیویورک تایمز