Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@09:51:13 GMT

علامه جعفری ناشناخته‌ترین متفکر معاصر است

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۴۰۴۸۸

علامه جعفری ناشناخته‌ترین متفکر معاصر است

گروه فعالیت‌های قرآنی ــ آیت‌الله فاطمی‌نیا با بیان اینکه شرح نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین(ع) گل سرسبد کارهای علامه جعفری است، اظهار کرد: باید اشاره کرد که نمک کار علامه جعفری را امیرالمؤمنین(ع) عطا کرده و تمام توفیقات ایشان از آنجا بوده است.

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست معرفی ابعاد شخصیتی علامه محمدتقی جعفری و رونمایی از ویراست جدید ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه اثر علامه جعفری شامگاه دوشنبه، 18 آذرماه با حضور آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا، استاد برجسته اخلاق، عبدالله نصری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی میرلوحی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در سالن آیت‌الله مهدوی کنی(ره) دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای این نشست و پس از تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید از سوی کثیرلو، دانشجوی الهیات دانشگاه امام صادق(ع)، حجت‌الاسلام والمسلمین میرلوحی طی سخنانی ضمن عرض خیرمقدم به حضار در برنامه، با بیان اینکه مرحوم علامه جعفری حق بزرگی بر گردن ما دارند، اظهار کرد: ایشان به عنوان استاد ما درس‌های علمی و تفسیری زیادی به ما ارائه می‌دادند و همیشه در کلاس درس ایشان بحث‌های علمی و فلسفی وجود داشت.

حجت‌الاسلام میرلوحی با اشاره به اینکه تمامی لحظات دیدار مرحوم علامه جعفری و مشاهده ایشان، صدا، شعر و مجلس ایشان لذت‌بخش بود، گفت: علامه جعفری فیلسوف، فقیه و مجتهدی واقعی بود که بنده و شاگردان ایشان خاطرات بسیار زیاد و شیرینی از علامه در ذهن داریم که بسیار جذاب و آموزنده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به دیدارهای مختلف علامه جعفری با علما و فلاسفه داخلی و خارجی، ادامه داد: یک از میهمانانی که به ایران هر از گاهی می‌آمد و حتی با مسئولان کشور همچون مقام معظم رهبری دیدار می‌کرد و اتفاقاً با علامه جعفری نیز آشنای نزدیک و دوست بود، علامه فضل‌الله از لبنان بود که بنده نیز این افتخار داشتم که هر گاه ایشان به ایران می‌آمد به عنوان مترجم در خدمت ایشان بودم و در دیدارهای وی با علامه جعفری نیز حضور داشتم.

وی تصریح کرد: بهترین خاطره‌ای که از علامه جعفری در ذهن به یادگار دارم مربوط تقریبا سه دهه گذشته است. در آن زمان فضایی در دانشگاه امام صادق(ع) به وجود آمد و بحث‌های مختلفی در رابطه با علوم انسانی اسلامی همچون اقتصاد اسلامی، مدیریت اسلامی و ... مطرح شد. البته شاید امروز به ویژه با پشتیبانی و نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی چنین بحث‌هایی مطرح شده و با قوت جریان دارد، ولی در آن روزگار هنگامی که چنین مسائلی مطرح می‌شد، با واکنش دیگر دانشگاه‌ها و نهاد‌های علمی مواجه بودیم که اصلا بکارگیری و طرح عناوینی همچون علوم انسانی اسلامی پایه و اساسی نداشته و غلط است.

حجت‌الاسلام میرلوحی ادامه داد: در همین راستا به اتفاق جمعی از دوستان تصمیم گرفتیم تا همایشی با حضور بزرگان و صاحب‌نظران حوزه و دانشگاه برگزار کنیم تا این گفتمان به خوبی و با استدلال درست مطرح شود. البته به توفیق الهی امروز این مسئله هم مطرح شده و هم به حد قابل قبولی از پختگی نیز رسیده است. پس از بحث و مشورت با اساتید و علما بنا بر این شد تا همایشی با حضور صاحب‌نظران برگزار کنیم که علامه جعفری نیز که خود از بزرگان حوزه و دانشگاه بوده و با فلسفه اسلامی و فلسفه غربی نیز به خوبی آشنا بود به عنوان سخنران مراسم افتتاحیه این همایش در نظر گرفته شده بودند.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: علامه جعفری مدت ۱۰ دقیقه پیش از آغاز مراسم افتتاحیه همایش وارد محل برگزاری همایش شدند و بنده را طلبیده و خطاب به من اظهار کردند که دخترم صبح امروز از دنیا رفته و دقایقی دیگر نیز مراسم تشییع وی آغاز می‌شود. بنده به این دلیل که به دانشگاه امام صادق(ع) و شما قول داده بودم، در این مراسم شرکت کردم و اگر اجازه دهید برای تشییع به مراسم بازگردم.

حجت‌الاسلام میرلوحی تصریح کرد: بنده مبهوت از این بزرگواری و بزرگمنشی علامه جعفری خدمت مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی که از دوستان قدیمی مرحوم علامه بودند، رسیده و قضیه را برای ایشان تعریف کردم. آیت‌الله مهدوی کنی نزد علامه جعفری آمده و ایشان را مورد تکریم و اکرام قرار دادند. علامه جعفری تنها چند دقیقه‌ای پشت تریبون آمده و سپس، جلسه را با بدرقه اساتید و علمای حاضر در مراسم به قصد مراسم تشییع ترک کردند.

وی در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه این کرامت و بزرگواری از ویژگی‌های مرحوم علامه بود، بیان کرد: خاطره‌ای که بیان کردم در بین تمامی خاطراتی از منظره زندگی ایشان به یاد دارم، شیرین‌تر و زیباتر است که نشان از فضائل، مکارم، اخلاق حسنه، بزرگواری و کرامت اخلاقی علامه جعفری دارد.

در ادامه این نشست علمی، عبدالله نصری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) که ویراست جدید ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه علامه جعفری را نیز انجام داده است، طی سخنانی با بیان اینکه ناشناخته‌ترین متفکر معاصر ما علامه جعفری است، گفت: از نظر بنده علامه جعفری مهمترین متفکر معاصر ماست. در دوره معاصر چند شخصیت اهمیت فوق‌العاده‌ای در تاریخ تفکر ما دارند که در میان ایشان می‌توان به علامه جعفری، علامه طباطبایی(ره)، شهید آیت‌الله مطهری، شهید صدر و ... اشاره کرد که هر کدام جایگاه خاص خود را دارا هستند.

نصری ادامه داد: افرادی مانند مرحوم آشتیانی و ... شارحان صدرایی بودند، ولی شخصیت‌هایی که از ایشان یاد شد، آرایی دارند که فراتر از ملاصدرا است و اینکه فکر کنیم که ایشان نیز صرفا شارحان و تابعان ملاصدرا بودند، درست نیست. متأسفانه دانشجویان ما در رشته‌های گوناگون فلسفه که در دانشگاه‌های کشور ارائه می‌شود با آرای این بزرگان آشنا نیستند که البته بدون تعارف بخشی از این مسئله ناشی از عدم آشنایی اساتید با این آرا می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) افزود: علت اینکه علامه جعفری از جایگاه خاصی در فلسفه برخوردار می‌باشد، این است که زمینه‌ای که بسیاری از بزرگان ما در فلسفه ارائه می‌دهند، زمینه صدرایی است. البته حرف‌های زیادی دارند که ملاصدرا ندارد، اما مبانی آن‌ها ملاصدرا است. ولی علامه جعفری گسست از ملاصدرا است. اگر همه بزرگان بحث را از اصالت وجود آغاز می‌کنند، اما علامه جعفری با وجود اینکه آشنایی به آن مباحث نیز دارد، اساس فلسفه خود را بر مبنای فلسفه صدرایی قرار نمی‌دهد و لذا گسستی از ملاصدرا پیدا می‌کند. وی با بیان اینکه علامه جعفری مباحث خود را از انسان آغاز می‌کند، گفت: به همین دلیل است که علامه مباحث نو و جدیدی ارائه می‌کند. شاید بتوان گفت تنها فیلسوفی که در دوره جدید به مسائل مختلفی همچون فلسفه هدف زندگی، هنر، موسیقی و ... پرداخته، مرحوم علامه است. ایشان به مباحث انسان‌شناسی ورود کرده و نظریات خود در این رابطه را بیان می‌کند و وقتی وارد مباحث گذشته می‌شود نیز از زاویه‌ای جدید به آن نگاه می‌کند.

نصری ادامه داد: برای مثال مرحوم علامه وقتی به مسئله‌ای مانند جبر و اختیار ورود پیدا می‌کند، آرای وی از نقطه ورود با دیگر فلاسفه تفاوت دارد و مباحث زیادی را طرح می‌کند که دیگران آن‌ها را مطرح نکرده‌اند. همچنین، ابداعات علامه جعفری در مباحث مختلف جایگاه خاص خود را دارد. معتقدم که ایشان فیلسوفی مستقل و یک سرآغاز در تاریخ تفکر ماست.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با اشاره به اینکه علامه جعفری مباحث معرفت‌شناسی مختلفی دارد که تدوین و در قالب کتابی منتشر شده است، تصریح کرد: اگر معرفت‌شناسی ایشان را با افرادی همچون علامه طباطبایی(ره) و شهید مطهری مقایسه کنیم، باید اذعان کنم که معرفت‌شناسی علامه جعفری سبک و سیاق دیگری دارد. امروز می‌توانیم در فلسفه معاصر خود بیان کنیم که مرحوم علامه هرمنوتیک فلسفی دارد که در این حوزه نیز دارای حرف‌های نو و ابتکارات فراوانی است.

وی با بیان اینکه متأسفانه توجه چندانی به متفکران بزرگ معاصر خود داریم، افزود: مرحوم علامه جعفری سال‌ها پیش از انقلاب اسلامی و در زمانی که بسیاری از علما و روحانیون دید آنچنان خوبی به دروس فلسفی نداشتند، حلقه درس فلسفه معاصر با عنوان معارف تشکیل می‌دهد که در همین جلسات درس بیش از هزار عدد منابع و مآخذ درسی مطرح می‌شود. البته مشخص شد که علما و مراجع آن زمان آنچنان به مرحوم علامه اعتماد داشتند که نگران مباحث فلسفی ایشان نبودند.

نصری با بیان اینکه علامه جعفری با این پیشینه معارفی خود توجه زیادی نیز به نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین(ع) داشت، گفت: ایشان در دهه ۴۰ مثنوی معنوی مولوی را تدریس کرده و شرح می‌کند. مرحوم علامه می‌فرمودند که «این ملای رومی می‌تواند اساسی برای علوم انسانی ما باشد». البته تعداد یکصد مورد نقد نیز بر مثنوی وارد کردند که اجازه طرح آن‌ها را نمی‌دادند. به این دلیل که بسیاری از مسائل مهم در مثنوی آمده که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت و تنها به این موارد اندک پرداخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) ادامه داد: علامه جعفری تفسیر و شرح مثنوی را در سال ۱۳۵۵ به تمام رساندند و هنگامی که بنده از ایشان سؤال کردم که بعد از این چه خواهید کرد؟، ایشان در پاسخ فرمودند که به دنبال آغاز شرحی برای نهج‌البلاغه هستم. وقتی دوباره از ایشان سؤال کردم که چرا برای قرآن برنامه‌ای ندارید؟ در پاسخ من بیان کردند که کار‌های خوبی همچون تفسیر المیزان علامه طباطبایی(ره) انجام شده، ولی بنده احساس خلأی در زمینه نهج‌البلاغه دارم که باید به آن بپردازم.

وی بیان کرد: یکی از آشنایان ایشان در عالم رویا مرحوم علامه امینی(ره) را مشاهده می‌کند که پاکتی را به او داده و از وی می‌خواهد تا این پاکت را به علامه جعفری برساند. این شخص از علامه امینی(ره) سؤال می‌کند که آیا می‌تواند پاکت را باز کند؟ که علامه می‌فرمایند منعی ندارد. وقتی این شخص پاکت را باز می‌کند، نورانیت عجیبی را می‌بیند. سپس، علامه امینی می‌فرمایند که این پاکت را به علامه جعفری رسانده و به ایشان بگویید که ما آن مقدار که توانستیم خدمت کردیم. جای خالی شرحی بر نهج‌البلاغه وجود دارد که شما این جای خالی را پر کنید.

نصری اظهار کرد: علامه جعفری می‌فرمود که من در مثنوی از زاویه انسان‌شناسی به آرای مولوی نگاه کردم و با مطالعاتی که از گذشته در رابطه با نهج‌البلاغه داشتم، باید اشاره کرد که بحث ارتباط با خدا، خود، دیگران و جهان هستی در کلام امیرالمؤمنین(ع) و مولوی دارای ساحت‌های متفاوتی با یکدیگر هستند که من احساس کردم باید به آن‌ها بپردازم.

وی با بیان اینکه افق دیدی که علامه جعفری در شرح نهج‌البلاغه دارد، با افق دید دیگران کاملا متفاوت است، تصریح کرد: دلیل این امر نیز این است که مرحوم علامه در دوران طلبگی امیرالمؤمنین(ع) را شهود می‌کند که تأثیر این شهود در تمام طول زندگی ایشان دیده می‌شود. نکته مهمی که در اینجا می‌توان مطرح کرد این است که خود ایشان بیان می‌کند که من وقتی شرح نهج‌البلاغه را می‌نوشتم، احساس می‌کردم که قلم در دستم نیست و گویی افاضاتی شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با اشاره به اینکه نوع نگاه مرحوم علامه به نهج‌البلاغه با نوع نگاه مفسران دیگران تفاوت دارد، به ذکر خاطره‌ای از ایشان پرداخت و افزود: به یاد دارم روزی که با دکتر شهیدی در خدمت مرحوم علامه بودیم و بحث بر سر شرح و ترجمه یک کلمه از نهج‌البلاغه بود، علامه جعفری با حالی دگرگون بیان کردند که در بین اولاد بشر کسی مانند علی(ع) دنیا را نشناخته و بی‌وفایی دنیا را درک نکرده است؛ بنابراین کلام ایشان نشان می‌داد که از مقوله ادراکات حصولی نیست و ایشان با تمام وجود مضامین نهج‌البلاغه را درک کرده است.

نصری بیان کرد: با مرحوم علامه بحث داشتیم که در تفسیر نهج‌البلاغه مطالب زیادی را بیان کردند که گاهی احساس می‌شود علیرغم اینکه مطالب مهمی هستند، باعث می‌شوند تا افراد خطبه‌ها را خوب درک نکنند که ایشان در پاسخ اظهار کردند که من وقتی می‌نویسم مطالبی به ذهنم می‌رسد که اگر آن‌ها را یادداشت نکنم، از ذهن من فرار می‌کنند. به همین دلیل وقتی به آثار ایشان دقت می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که همانطور که در آثار مولوی تداعی زیادی مشاهده می‌کنیم، در آثار علامه نیز با این تداعی‌ها روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: بنده با اجازه‌ای که از ایشان داشتم، تصمیم بر این گرفتیم تا با دقت کامل در متن، مطالب اضافی را که در تفسیر نهج‌البلاغه وجود داشته و احیانا ارتباطی با خود نهج‌البلاغه ندارد را استخراج کرده و آن‌ها در مجموعه آثار علامه بگنجانیم. البته در عین حال تلاش فراوانی شده است تا کوچکترین آسیبی به شرح نهج‌البلاغه زده نشود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با بیان اینکه در این ویراست هیچ‌گونه مختصر شدنی برای شرح نهج‌البلاغه رخ نداده است، اظهار کرد: ابتدا سعی شد مطالبی که با نهج‌البلاغه ارتباط نداشت را استخراج کنیم. همچنین، برخی جابجایی‌ها نیز در متن انجام و اصلاح شد. افتادگی‌هایی نیز در متن این تفسیر وجود داشت که آن‌ها نیز رفع و تصحیح شد.

نصری با بیان اینکه مقید بودم تا در این ویراست جدید سبک و سیاق مطالب مرحوم علامه آسیب نبیند، گفت: هیچ‌گونه تحریفی در متن انجام نشده و تمامی سعی ما بر این بود تا علاوه بر ساده شدن بیان و قلم این تفسیر، مطالب علامه دچار خدشه نشود. توجه زیادی نیز شد تا مجموعه آثار علامه جعفری به حالتی باشد تا خواننده بتواند به راحتی با آن ارتباط برقرار کند.

همچنین، در ادامه این نشست و پس از پخش کلیپی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با مرحوم علامه جعفری، آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا، استاد برجسته اخلاق نیز طی سخنانی با بیان اینکه با بیان اینکه مرحوم علامه جعفری جامعیت داشتند و این کار ساده‌ای نیست، اظهار کرد: مرحوم علامه هم در علم، هم در اخلاق و هم در شخصیت جامعیت تمام داشت.
وی با بیان اینکه خوش‌نفسی و نظربلندی از ویژگی‌های بارز مرحوم علامه جعفری بود، تصریح کرد: اگر نظربلندی در افراد وجود نداشته باشد، هیچ کس به هیچ جایی نمی‌رسد. بنده به شخصه در مرز عشق به مرحوم علامه ارادت داشتم. اگر کسی ریاضات شرعیه را تحمل کند، به معارف الهی دست پیدا می‌کند که این امر ویژه انسان‌های نظربلند است.
آیت‌الله فاطمی‌نیا با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) که فرمود «اگر کسی آنقدر حلم نداشته باشد که جهل جاهلان را رد کند و نیز آنقدر تقوا نداشته باشد که به دنبال حرام نرود و با مردم به مدارا رفتار نکند، ایمانش به درد نمی‌خورد»، افزود: ترقی در تمام عرصه‌ها بستگی به نظربلندی افراد دارد که مرحوم علامه از این دسته یعنی جزء افراد نظربلند بود.
این استاد برجسته اخلاق ادامه داد: اولین ویژگی مهم مرحوم علامه، اجتهاد ایشان است. اجتهاد کار آسانی نیست. مرحوم علامه از شاگردان آیت‌العظمی خویی بودند که خود از عجایب روزگار بود و ده‌ها مجتهد طراز اول از پای درس ایشان برخواسته بودند. علامه جعفری یک اصولی فقیه و مجتهد بود که کم رتبه‌ای نیست.
وی اظهار کرد: دومین ویژگی مهم علامه جعفری فیلسوف بودن ایشان است که خود فلسفه دریای عمیقی است. مرحوم علامه شرح مفصلی بر مثنوی مولوی دارد و با استناد از آن بیان می‌کند که مردم در رابطه مثنوی معنوی به سه دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول کسانی هستند که خود استاد هستند و مثنوی را به خوبی درک می‌کنند. دسته دوم افرادی هستند که مستعد هستند، ولی محتاج به استاد نیز می‌باشند. دسته سوم کسانی هستند اهلیت مثنوی را ندارند و اصلا نباید آن را بخوانند.
آیت‌الله فاطمی‌نیا تصریح کرد: البته مرحوم علامه بسیار مؤدبانه فرمودند که ۱۰۰ مورد نیز به ایشان عرض کردیم، یعنی ۱۰۰ مورد نقد به مثنوی داشتند. شرح مثنوی ایشان دریای بزرگی است که برای جامعه نوشته است. ایشان در بین شروح مختلف همچون شرح بحرالعلوم هندی و ... آنچه می‌توان به جامعه عرضه کرد را اظهار کرده است.
این استاد برجسته اخلاق با بیان اینکه یکی از هنر‌های مهم تلخیص و رقیق کردن کتب است، افزود: علامه جعفری در شرحی که بر مثنوی مولوی داشته، آن را تلخیص و رقیق کرده است که البته سختی و رنج زیادی نیز در این راه متحمل شده است.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه شرح نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین(ع) گل سرسبد کار‌های علامه است، ادامه داد: البته باید اشاره کرد که نمک کار علامه جعفری را امیرالمؤمنین(ع) عطا کرده و تمام توفیقات ایشان از آنجا بوده است.
آیت‌الله فاطمی‌نیا با بیان اینکه اخلاق جمیله علامه جعفری نیز بحق خاصی است که باید به آن پرداخته شود، اظهار کرد: اخلاق حسنه مرحوم علامه تنها در این ظواهر خلاصه نمی‌شود. پسر ایشان برای من گفت که پدرم را در حد شرح نهج‌البلاغه و کتب دیگر و علامه بودن ایشان می‌شناختم، ولی پس از فوت ایشان دانستم که مطلب چیز دیگری بوده است. عرفانی که علامه جعفری از امام‌العارفین کسب کرده، جای شرح زیادی دارد.
این استاد برجسته اخلاق سخنان خود را با سخنی از امیزالمؤمنین(ع) که فرمود «إِلَى اللَّهِ أَشْکُو مِنْ مَعْشَرٍ یَعِیشُونَ جُهَّالًا وَ یَمُوتُونَ ضُلَّالًا»، «به خدا شکوه می‏کنم از جماعتی که نادان می‎‏زیند و گمراه می‏‌میرند» و نیز دعای قنوت امام رضا(ع) به پایان برد.

یادآور می‌شود در پایان این نشست علمی نیز برنامه رونمایی از ویراست جدید ترجمه و تفسیر نهج‌البلاغه اثر علامه جعفری با حضور آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا، استاد برجسته اخلاق، عبدالله نصری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی میرلوحی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و دیگر اساتید دانشگاهی و مسئولان حاضر برگزار شد.

 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا علامه جعفری تفسیر نهج البلاغه آیت الله فاطمی نیا عبدالله نصری حجت الاسلام میرلوحی قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۴۰۴۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از بزرگ‌ترین مسئله ایران و جهان که از فقر هم وحشتناک تر است

فیلسوف معاصر کشورمان معتقد است: بی معنایی بزرگ‌ترین مسئله امروز جهان است، مسئله‌ای وحشتناک‌تر از فقر، توسعه نیافتگی، آلودگی هوا و... و تمام این‌ها ناشی از آن است که رابطه انسان با معنا گم شده است.    به گزارش عصر ایران، بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه درباره کشف معنا و مفهوم در روزگار معاصر گفت: من با حفظ کردن اشعار حافظ به حافظ نزدیک نمی‌شوم، با حفظ کردم قرآن، قرآنی نمی‌شوم، زمانی می‌توانم به یک پاسخ نزدیک شوم که بتوانم آن پاسخ را در جان خودم تجربه کرده باشم، یعنی بتوانم پا در عالمی بگذارم که متنی مثل دیوان حافظ ایجاد می‌کند.    وی افزود: ما صرف اینکه پدر یا مادرمان مسلمان است، مسلمان نیستیم، ما باید مسلمان بودن را انتخاب کنیم و در واقع من باید به آن برسم. زمانی من می‌توانم مسلمان باشم که آن پاسخ‌هایی که پیامبر(ص) و قرآن به رازهای بزرگ داده‌اند را در جانم زیسته باشم. اگر در جانم به آن نرسیده باشم، تنها شناسنامه‌ام مسلمان است، جریانی که در فرهنگ‌های دیگر نیز چنین است.    عبدالکریمی در برنامه «سپنج» و در گفتگو با علی درستکار اضافه کرد: نیروهای زیادی وجود دارند که بودن من را تهدید می‌کنند، مثلاً رسانه‌ها، رسانه‌ها بودن من را تهدید می‌کنند، آن‌ها می‌خواهند نحوه بودن من را تعیین کنند و من در برابر رسانه طغیان می‌کنم و اجازه نمی‌دهم رسانه، بودن من را شکل دهد. رسانه حقیرتر از آن است که بخواهد به بودن من شکل دهد. من با سیاست درگیر هستم، چون سیاست باید بر اساس نحوه زیست من شکل بگیرد. (در معنای اگزیستانسیال و متافیزیکی) من اجازه نمی‌دهم قدرت‌های سیاسی یا کانون‌های بزرگ قدرت چه در جهان و چه در داخل من و بودن من را شکل دهند.     این فیلسوف معاصر در بخش دیگری از صحبت‌هایش بی معنایی را بزرگ‌ترین مسئله امروز جهان دانست و افزود: این معضل، مسئله‌ای وحشتناک‌تر از فقر، توسعه نیافتگی، آلودگی هوا و... است؛ تمام این‌ها نیز ناشی از آن است که رابطه انسان با معنا گم شده است، وقتی رابطه انسان با معنا گم می‎شود، رابطه انسان با خودش هم گم می‌شود. انسانی که بی خود و بی خویشتن است، کارهای احمقانه هم زیاد می‌کند و ما در چنین جهانی زندگی می‌کنیم.    عبدالکریمی با اشاره به گستردگی بی معنایی در سراسر جهان و حتی در دنیای اسلام، اضافه کرد: متأسفانه با جهانی شدن عقلانیت جدید، این مسئله هم جهانی شده و فقط مربوط به غرب نیست. به اعتقاد من برخلاف شعار‌های سیاسی ایدئولوژیکی که داده می‌شود، جهان اسلام و از جمله ایران هم در همین زمره قرار دارد. سال 87 بود که من کتاب «ما و جهان نیچه‌ای» را نوشتم، جهانی که در آن معنا و حقیقت مرده، در چنین جهانی آنچه که امروز شاهد آن هستیم، مرگ انسان هم هست. مرگ انسان تنها مرگ فیزیکی نیست و حقیقت انسان هم امروز در خطر افتاده است. آنچه امروز روی کره زمین راه می‌رود به انسان در معانی که در معاصر گذشته می‌شناسیم، شباهت کمی دارد. در واقع با این انسان بی‌‎معنا ما وجه انسانی کم‌تری را در زمین می‌بینیم. کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • توانمندی‌های سپاه برای دشمنان ناشناخته است
  • بازخوانی تحلیلی زمینه‌های سیاسی اجتماعی در تدبرگرایی معاصر
  • رونمایی از بزرگ‌ترین مسئله ایران و جهان که از فقر هم وحشتناک تر است
  • اصفهان صاحب ظرفیت‌های ناشناخته زیادی است
  • علامه جعفری از شایستگی تفکر به صورت بالفعل برخوردار بود
  • «امروزِ دیروز» به آرتیبشن رسید/ پرسش از نقاشی یا عکاسی؟
  • شهیدی که مغز متفکر مقاومت فلسطین بود
  • برگزاری مراسم بزرگداشت شاعر معاصر زنده یاد استاد علی نظمی تبریزی
  • اوتیسم؛ بیماری ناشناخته و بدون درمان!
  • اثر زیبای احصایی در دوسالانه ونیز رونمایی شد