Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه ــ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن اعلام اجرایی شدن هزار و 790 مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مبهم و انشایی بودن مصوبات، فقدان نگاه نهادی و تقسیم کار ملی، فقدان پیوست‌های اجرایی، فقدان شاخص‌های ارزیابی و سنجش و ... را از دلایل اجرایی نشدن برخی از مصوبات این شورا اعلام کرد.

به گزارش ایکنا؛ سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، امروز 19 آذرماه، به مناسبت سی و پنجمین سالروز تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی طی نشستی خبری به تشریح مباحث مرتبط با این شورا پرداخت و با اشاره به اینکه 35 سال از تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌گذرد و این شورا در تحولات انقلاب مشارکت داشته و پایه‌گذار تحولات متعددی بوده است، گفت: همیشه این موضوع در جوامع مطرح بوده که کدامیک از مباحث اقتصاد، سیاست و یا فرهنگ در جامعه اصل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گذشته زمانی اقتصاد و زمانی سیاست به عنوان اصل اولیه در جوامع مطرح شد اما اکنون تأکید می‌شود که فرهنگ باید اصل اساسی جوامع باشد و فرهنگ به متن و اصل اساسی زندگی مردم کشیده شده است.

وی با تأکید بر اینکه پایه اقتصاد و مصرف و الگوی سیاسی جوامع فرهنگ است، گفت: هزار و 200 میلیارد ریال یارانه در کشور هزینه می‌شود؛ این مقدار دو برابر و نیم بودجه امسال کشور است. در کشور ما به جای مصرف یک واحد انرژی، شش واحد انرژی مصرف می‌شود یعنی شش برابر نیاز انرژی مصرف می‌کنیم و این مسئله نشئت گرفته از فرهنگ مصرف ما است.

شاید جایگاه فرهنگ برای اهالی اقتصاد مشخص نیست

عاملی با مطرح کردن این مسئله که شاید جایگاه فرهنگ برای اهالی اقتصاد مشخص نیست و به همین دلیل توجه چندانی به آن ندارند، گفت: با تغییر بنیادین در نظام زندگی مواجه شده‌ایم که من از آن به دو فضایی شدن جهان تعبیر می‌کنم. یک فضای فیزیکی به عنوان جمهوری اسلامی ایران داریم که تحت مدیریت ماست و بر آن اشراف داریم؛ فضای دوم به عنوان فضای جهانی اینترنت که وقتی وارد آن می‌شویم با یک فضای باز مواجه می‌شویم.

وی ادامه داد: دهه‌های اول ظهور اینترنت دهه خیرگی آدم‌هایی بود که وارد فضای جدید شده بودند، به نحوی که این افراد به قالب و نظام حکمرانی توجه نمی‌کردند و به اینکه اینترنت اکنون تحت حاکمیت «ای کن»ها است و تمام «ای پی»هایی که ما مصرف می‌کنیم تحت حاکمیت آمریکا است. اما اکنون دولت‌ها هشیار شده‌اند و در حال طراحی شبکه‌های ملی اینترنت برای خود هستند.

اطلاعات شخصی کاربران در شبکه ملی اطلاعات وجود ندارد

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از تلاش موفق ایران از قرار دادن اطلاعات مهم کشور از جمله ثبت احوال، انرژی و ... در شبکه ملی اطلاعات سخن گفت و افزود: شبکه ملی اطلاعات برای حفاظت از داده‌های ملی کشور تأسیس شد و چیزی که در آن وجود ندارد اطلاعات شخصی کاربران است.

وی از تغییر مدام فرهنگ همه جوامع تحت تأثیر تغییرات مداوم فناوری سخن گفت و افزود: اکنون همه در معرض تکثر اطلاعات و فرهنگ‌ها قرار داریم و برای اینکه از فرهنگ جامعه صیانت کنیم باید به سیستم مدیریت اجتماعی کشور اشراف داشته باشیم. یکی از آرمان‌های انقلاب، استقرار سیستم عدالت اجتماعی در کشور بود که یکی از راه‌های قوی آن ایجاد سیستم است. عدالت اجتماعی یک نظام واره می‌خواهد و فضای دوم امکان ایجاد این نظام‌واره را فراهم کرده است. درست است که با ورود به فضای مجازی با چالش‌های استعمار سوم آمریکا مواجه هستیم اما این فضا قابلیت‌هایی دارد که می‌توانیم با بهره‌گیری از آن، آرمان‌های انقلاب را محقق کنیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به ارائه گزارشی از عملکرد شورا در 35 سال اخیر پرداخت و گفت: در دو حوزه علم و فناوری و فرهنگ تاکنون دو هزار و 300 مصوبه داشته‌ایم که 66 درصد آنها مصوبات مربوط به علم و فناوری، 27 درصد فرهنگ و هشت درصد مصوبات مشترک بوده است. مصوبات در 28 قالب تهیه شده‌اند که این نقص است و باید تلاش کنیم قالب‌های کمتر و استاندارد به مصوبات دهیم.

وی ادامه داد: از تعداد کل مصوبات، هزار و 117 مصوبه مربوط به افراد بوده مانند رؤسای دانشگاه‌ها، نمایندگان شورا و ... که همگی اجرایی شده‌اند. از تعداد کل مصوبات هزار و 790 مصوبه اجرایی شده که هزار و 227 مصوبه (68 درصد) مربوط به حوزه علم و فناوری بوده است و 424 مصوبه که 23 درصد مصوبات بوده، مربوط به فرهنگ و 139 مصوبه اجرایی، مصوبات مشترک بوده است.

دلایل اجرایی نشدن برخی از مصوبات شورا

عاملی در خصوص دلایل اجرایی نشدن دیگر مصوبات شورا، گفت: مبهم و انشایی بودن مصوبات که البته هر چه به پیش رفته‌ایم از میزان ابهامات کاسته شده، فقدان نگاه نهادی و تقسیم کار ملی، فقدان پیوست‌های اجرایی، فقدان شاخص‌های ارزیابی و سنجش، فقدان ضمانت حقوقی و اجرایی و ضعف در مشارکت دستگاه‌ها در ارائه طرح به شورا از دلایل اجرایی نشدن مصوبات شورا بوده است.

وی با تأکید بر اینکه خود را مکلف به پیگیری اجرایی شدن مصوبات قبلی شورا می‌داند، گفت: باید اسناد مدام به روز شود و مصوبات ناظر بر فناوری‌های جدید باشد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش پایانی سخنان خود دو اقدام برقراری ارتباط بین شوراها و کمیسیون‌های تخصصی در حوزه اجرایی فرهنگ و تعریف ستاد علم و فناوری و فرهنگ در ساختار دبیرخانه را از اقدامات مهم شورا برشمرد.

در ادامه عاملی در پاسخ به این سؤال که چرا شورا به سیاست‌گذاری و اجرا در حوزه آموزش عالی ورود می‌کند؟ گفت: حوزه سیاست‌گذاری علم و فناوری اعم از وزارت علوم، آموزش و پرورش و ... مربوط به شورا است و شورا وظیفه سیاست‌گذاری در این حوزه را دارد، چرا که اگر قرار بود مجری خود سیاست‌گذار نیز باشد، ممکن بود سوء‌استفاده‌هایی صورت گیرد. البته وزارتخانه‌های ذی‌نفع می‌توانند لایحه ارائه دهند و ما از بررسی این لوایح استقبال می‌کنیم.

این خبر تکمیل می‌شود.

گزارش تصویری نشست خبری را اینجا ببینید!

 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا قرآن شورای عالی انقلاب فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۴۳۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرهنگ جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: با وجود آنکه مصوب شده سهم فرهنگ در بودجه هر سال ۲۵ درصد افزایش یابد اما سازمان برنامه‌ریزی با این مسئله مخالف بود چون بحث‌های فرهنگی جزو اولویت سازمان برنامه و بودجه نیست. - اخبار فرهنگی -

به‌گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم؛  امیرحسین بانکی پور گفت: «طی سال‌های اخیر، باوجودآنکه شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی مصوب کرد که سهم فرهنگ در بودجه هر سال، 25 درصد افزایش یابد اما سازمان برنامه‌ریزی با این مسئله مخالف بود؛ چون متأسفانه بحث‌های فرهنگی جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست.»

فرهنگ مایه حیات یک جامعه است. برخلاف تصور غلط سیاستمداران که فرهنگ و فعالیت‌های فرهنگی را از اساس اموری حاشیه‌ای پنداشته و هزینه‌کرد در این حوزه را غیرضروری می‌دانند، اما فرهنگ علاوه بر ارزش ذاتی، فواید اجتماعی و اقتصادی مهمی را به همراه دارد. ازاین‌رو، لازم است تا همانند سایر فعالیت‌هابرآورد مالی و بودجه کافی به این عرصه اختصاص یابد.

در ادامه، دکتر امیرحسین بانکی پور، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و عضو شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی ضمن بررسی ریشه کاستی‌های بودجه فرهنگی، راهکارهایی را برای برون‌رفت از این معضل پیشنهاد می‌دهد.

مخالفت سازمان برنامه‌ریزی با افزایش 25 درصدی بودجه فرهنگی

عضو کمیسیون فرهنگی با اشاره به مشکلات بودجه‌ای موجود در حوزه فرهنگ گفت: «در ابتدای ورود به مجلس، کل بودجه فرهنگی نیم درصد بود؛ اما سال 1400 برای نخستین بار، بودجه فرهنگی کشور از نیم درصد به 5/2 درصد افزایش پیدا کرد.»

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مقاومت سازمان برنامه‌ریزی بودجه در خصوص افزایش بودجه فرهنگی افزود: «طی سال‌های اخیر، باوجود آنکه شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی مصوب کرد که سهم فرهنگ در بودجه هر سال، 25 درصد افزایش یابد اما سازمان برنامه‌ریزی با این مسئله مخالف بود؛ چون متأسفانه بحث‌های فرهنگی جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست.»

بانکی پور تأکید کرد: «به‌طورکلی، کم‌توجهی برنامه‌ریزان کشور بر روی مسائل فرهنگی کاملاً مشهود است  و توجه ویژه‌ای که باید به فرهنگ شود، صورت نمی‌گیرد.»

نقد «فرهنگ» در برنامه هفتم توسعه (2) |بخش فرهنگ برنامه حاکی از بی‌مسئلگی دولت در این حوزه است

تقویت بودجه فرهنگی در عرصه صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد

بانکی پور دررابطه‌با تغییر بودجه فرهنگی نسبت به سال‌های قبل گفت: «سال گذشته در برنامه هفتم توسعه کشور با همراهی دولت، اقدامات خوبی برای صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت. این دو عرصه در بحث فرهنگی  نسبتاً تقویت شد؛ اما می‌طلبد که نگاه نسبت به مسائل فرهنگ عمیق‌ترشده و سهم قابل‌توجهی برای بودجه فرهنگی در نظر گرفته شود. بر همین اساس، شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی تصویب کرد که هر سال سهم فرهنگ 25 درصد اضافه‌تر شود و امیدواریم که امسال این اقدام عملیاتی شود.»

بی‌توجهی سازمان برنامه‌وبودجه به حوزه فرهنگ

اگرچه تقریباً در تمام دولت‌ها شاهد کم‌توجهی نسبت به بودجه فرهنگی کشور بوده‌ایم، اما بانکی پور این کم‌توجهی را متوجه دولت‌هانمی‌داند. چنانچه به گفته او، دولت فعلی بر روی مسئله فرهنگ توجه ویژه‌ای دارد؛ بنابراین ریشه این کم‌توجهی بیش از دولت متوجه سازمان برنامه‌ و بودجه است.

نماینده اصفهان در مجلس ادامه داد: «متأسفانه نگاه سازمان برنامه‌وبودجه بیش از فرهنگ به هزینه است. بارها از کارشناسان سازمان برنامه شنیده‌ایم که اگر چیزی برای آنها عینیت یا درآمدزایی داشته باشد، آنها تشخیص می‌دهند که بودجه صرف آن کنند؛ اما فرهنگ از نظر آنهامشمول هزینه‌هایی است که معلوم نیست چقدر به نتیجه برسد.»

این عضو کمیسیون فرهنگی بخش دیگر از کم‌توجهی سازمان برنامه به حوزه فرهنگ را مربوط به نتیجه‌بخشیدرازمدت این حوزه دانست و افزود: «برنامه‌ریزان به دلیل غیرمشهود بودن نتیجه حوزه فرهنگ، هزینه‌کرد در آن حوزه را نه‌تنهابی‌فایده می‌بینند، بلکه با توجه به تهاجم فرهنگی و هجمه‌های شدیدی که در جامعه حاکم است، هزینه در حوزه فرهنگ را نوعی هدررفت مالی می‌دانند. درحالی‌که آنها توجه ندارند که دشمن به‌شدت بر روی مسئله فرهنگی کشور هزینه می‌کند و ما در جنگ نابرابر قرار داریم و اگر این جنگ را جدی نگیریم، نمی‌توانیم مقابله کنیم.»

بودجه‌ سینمای مستند حتی کفاف تحقیق آن را هم نمی‌دهد/ "بی‌قرار" چگونه ساخته شد؟

نگاه اقتصادی برنامه‌ریزان به حوزه فرهنگ

بانکی پور معتقد است که شالوده فکری کارشناسانمشورت دهنده در سازمان برنامه‌وبودجه، بر روی مسائل اقتصادی است.

او توضیح داد: «در برنامه هفتم توسعه کشور، ضمن تفاهم‌نامه صورت‌گرفته بین شورای انقلاب‌ فرهنگی و سازمان برنامه‌وبودجه پروژه‌های بزرگ و پیشنهادات بسیار خوبی گماشته شد؛ اما در نهایت پیشنهادات زمانی که به سازمان برنامه رسید، تصویب نشد.»

این عضو شورای‌عالی انقلاب‌ فرهنگی از ارائه طرحی خبر داد که عملیاتی نشد. نماینده مردم اصفهان گفت: «طرحی ارائه داده شد که در شورای نهایی برنامه، دبیر شورای انقلاب‌فرهنگی، وزیر ارشاد به‌عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی و سه تن از اعضای حقیقی شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی حضور داشته باشند تا از حوزه فرهنگ حمایت کنند؛ این طرح در شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی تصویب شد و رئیس‌جمهور آن را ابلاغ کردند، اما باتوجه‌به نگاه اقتصادی  برنامه‌ریزان سازمان برنامه‌وبودجه این طرح عملیاتی نشد و از این افراد که خود بنده نیز به‌عنوان یکی از اعضای حقیقی شورای انقلاب‌فرهنگی بودم، دعوت نشد؛ لذاباتوجه‌به نگاه اقتصادی برنامه‌ریزان نمی‌توان انتظار تحول اساسی در حوزه فرهنگ را داشت.»

اقتصاد  و فرهنگ دو بال جدا نشدنی

بانکی پور با اشاره به شم اقتصادی برنامه‌ریزان گفت: «متأسفانه برنامه‌ریزان متوجه این مسئله نیستند که بال اقتصاد بدون بال فرهنگ به نتیجه نمی رسد. شاید یکی از دلایلی که علیرغم تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر روی بحث اقتصاد ما نتوانستیم به موفقیت دست یابیم، همین بی توجهی به مسئله فرهنگ باشد، چون اقتصاد بدون فرهنگ به نتیجه نخواهد رسید.»

او تصریح کرد: «مقام معظم رهبری بارها تأکید کردند که فرهنگ اولویت ذاتی و اقتصاد اولویت رتبی دارد؛ لذا در جنگ اقتصادی فعلی، باید به اقتصاد توجه کنیم؛ اما از آنجایی‌که اولویت فرهنگی ذاتی است، در هر شرایطی باید به فرهنگ توجه شود.»

اصلاح سازمان برنامه راهی برای برون‌رفت از مشکلات جامعه

به گفته بانکی پور، مدیران سازمان برنامه باید به کارشناسان سازمان تفقه پیدا کنند.همچنین استفاده از کارشناسان حزب‌اللهی، شجاع و خلاق مسئله مهمی است که رئیس‌جمهور و دولت باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند. البته کارشناسان حتی کارشناسان مذهبی باید متوجه باشند که مرعوب ادبیات‌های تنیده شده از قبل و رویه‌های موجودی که سال‌ها ضربه آن را خورده‌ایم، نشوند؛ آنها بایدارزش‌های اصلی ما را بررسی کنند و بر اساس آن پیش روند.

او در پایان تأکید کرد: «پاشنه آشیل دولت، سازمان برنامه است؛ لذا دولت به‌منظور رفع مشکلات اقتصادی و فرهنگی جامعه باید به فکر اصلاح اساسی در سازمان برنامه‌ و بودجه باشد.»

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بانکی پور: فرهنگ جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست
  • هدف‌گذاری برای تبدیل ایران به قطب توریست درمانی
  • فرهنگ جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست
  • ساعی: انجام کار فرهنگی منجر به رفع بسیاری از مشکل‌های کشور می‌شود
  • ضرورت تشکیل اتحادیه کشور‌های اسلامی برای دفاع از منافع مسلمانان
  • خسروپناه: حکمرانی را به مشارکت حداکثری مردمی تبدیل کنیم
  • انجام کار فرهنگی منجر به رفع بسیاری از مشکل‌های کشور می‌شود
  • شعار سال فقط مربوط به تولیدات اقتصادی نیست
  • خسروپناه: ویژگی محتوایی و جاودانگی قرآن پاسخگویی به پرسش‌های زمانه
  • مدل حکمرانی سلسله مراتبی هرمی به حکمرانی مردمی تبدیل شود