Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-24@23:00:55 GMT

چالش‌های همیشگی بودجه

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۵۴۷۵۲

چالش‌های همیشگی بودجه

این موضوع باعث شده تا دولت و برخی از نمایندگان از این فرصت استفاده کرده و تکالیف و مجوزهایی که به زعم خود دارای اولویت می پندارند را در لایحه بودجه پیشنهاد نمایند این موضوع باعث شده تا همواره احکام و مجوزهای متعدد غیر بودجه ای در قالب تبصره­های بودجه از تصویب قانونگذار بگذرد. وجود این قوانین غیر بودجه­ای در بودجه، هم دولت و هم مجلس و هم نهاد نظارت مالی را درگیر موضوعات غیر بودجه­ای می­کند و از تمرکز بر روی منابع و مصارف بودجه­ای باز می دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نگاهی به مشروح مذاکرات مجلس در مراحل تصویب بودجه سنوات مختلف نشان می­دهد عمده وقت پارلمان در بررسی بودجه صرف مباحثه بر روی تبصره­های بودجه شده و بحث بر روی جداول و ارقام بودجه در حاشیه قرار دارد. در نهاد ناظر مالی کشور یعنی دیوان محاسبات کشور نیز شاهدیم که هم در هیاتهای حسابرسی و هم کمیته های کارشناسی و هیات عمومی، زمان و انرژی زیادی صرف تهیه گزارش عملکرد تبصره های بودجه می شود.

اساساً بودجه ریزی دولتی  در ایران با اینکه سابقه ای بیش از یکصد سال دارد اما هنوز در جستجوی هویتی روشن و مبتنی بر آموزه های علمی است؛ با اینکه بیش از یک دهه است که قانونگذار دولت را مکلف کرده که بودجه را به سوی بودجه عملیاتی حرکت دهد ولی باید گفت نه تنها در عمل چنین موضوعی تحقق نیافته بلکه بودجه ریزی امروز با بودجه­ریزی برنامه­ای هم فاصله بسیار زیادی دارد. ردیفهای متفرقه، مجوزهای قانونی گسترده برای جابجایی اعتبارات و دست باز دولت در تغییر تخصیص اعتبارات مختلف باعث شده است بودجه فعلی تطابق چندانی با بودجه­ریزی برنامه­ای نداشته باشد.

ادعاهایی که در سالهای اخیر در خصوص عملیاتی شدن بخشهایی از بودجه مطرح می شود نیز فاقد مبنای صحیح است. بودجه ریزی عملیاتی می بایست فعالیتهای متعدد دستگاه را صرفا در جهت تعقب اهداف کمی یا کیفی تعریف نموده و با توجه به اهداف مشخص، فعالیتهای ضروری را تعیین نموده و اعتبار مورد نیاز برای تحقق اهداف را پیش بینی نماید.

علاوه بر اینها بودجه ریزی در ایران فاقد مبانی مدون و متقن علمی برای پیش بینی ارقام است؛ همه ساله بودجه دستگاههای اجرایی با یک بخشنامه کلی پیشنهاد می شود و در مراحل تصویب چه در دولت و چه در مجلس بدون استفاده از روشهای علمی و عموما با چانه زنی سنتی جرح وتعدیل می شود.

در حال حاضر تنها معیار عملیاتی برای بررسی صحت هزینه های صورت گرفته از محل اعتبارات مختلف، موافقتنامه متبادله بین دستگاه وسازمان برنامه و بودجه است؛ متاسفانه تاکنون قانونگذار حدود و ثغور مشخصی برای موافقتنامه های تنظیمی تعیین نکرده و این سند مالی به صورت داخلی در قوه مجریه تدوین و امضا می­شود و در برخی موارد موافقتنامه پس از اجرای بودجه امضا می­شود و به جای آنکه عملیات مالی با موافقتنامه منطبق شود؛ موافقتنامه بر مبنای آنچه در عمل اتفاق افتاده تنظیم می گردد.

اجرای بودجه نیز به دلیل عدم استفاده از سامانه های اطلاعاتی دقیق و مدیریت اطلاعات مالی، با نوعی بی­نظمی همراه است به گونه­ای که نه در سطح یک دستگاه و نه در سطح ملی اطلاعات دقیق و مستمری از وضعیت اجرای بودجه در دست نیست.

 و سرانجام اینکه؛ نظارت بر بودجه چه در حین اجرا و چه پس از خرج؛ چه در درون دولت و چه از سوی مجلس به دلیل آشفتگی در ثبت و ضبط اطلاعات مالی با محدودیت مواجه است.

کد خبر 1329629

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس آندره استراماچونی انتخابات مجلس یازدهم علی فتح الله زاده سهمیه بندی بنزین بازار طلا و ارز جواد زرینچه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۵۴۷۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت

با اعلام روابط عمومی و امور بین الملل دیوان محاسبات کشور، پس از ارائه گزارش دارو، این نهاد نظارتی گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت را هم نهایی و جهت بهره برداری در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار داد.

موضوعاتی مثل مجوز‌های خاص، تعارض منافع و بزرگ نمایی تحریم از مهمترین چالش‌های پیش رو در این حوزه است که در این گزارش مورد اشاره قرار گرفت.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس

دیگر خبرها

  • خداحافظی همیشگی پرسپولیس و استقلال با پدر!
  • بزرگ نمایی تحریم، چالش حوزه روابط مالی نفت و دولت
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت
  • فعال شدن صنایع راکد لرستان نیازمند نگاه ویژه دولت
  • توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری
  • قیمت نفت در بودجه چند دلار است؟
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  • چالش‌های سیاست خارجی در ۱۴۰۳؛ ایران با کدام پرونده‌های مهم روبروست؟
  • دارویار ۱۲۰ همت بودجه نیاز دارد/ ممکن است دچار چالش شویم
  • تصویب دو طرح پژوهشی در شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه