Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-25@19:54:56 GMT

دوتار ایرانی در آستانه جهانی شدن

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۶۰۳۹۲

دوتار ایرانی در آستانه جهانی شدن

در حالی چهاردهمین دوره اجلاس کمیته میراث ناملموس بشری در شهر بوگاتا پایتخت کلمبیا در حال برگزاری است، که «دوتار» ایرانی تنها پرونده‌ی ایران در این اجلاس نیز روی میز کارشناسان میراث ناملموس یونسکو قرار دارد.

به گزارش ایسنا، این اجلاس که از تاریخ ۹ دسامبر (۱۸ آذر) آغاز شده و تا ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) ادامه خواهد داشت، نخستین باری است که کمیته میراث جهانی ناملموس یونسکو در آمریکای لاتین و منطقه کارائیب تشکیل جلسه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این اجلاس که با حضور ۲۴ کشور عضو کمیته میراث جهانی ناملموس و چند کشور دیگر برگزار می‌شود، آخرین تحولات و پیشرفت‌ها در جهت پیاده‌سازی کنوانسیون ۲۰۰۳ بررسی و تصمیمات مهمی در این راستا گرفته می‌شود.

همچنین ۴۲ اثر ناملموس نیز برای ثبت در فهرست میراث جهانی ناملموس یونسکو مورد بررسی قرار خواهد گرفت و از جمهوری اسلامی ایران نیز پرونده "مهارت ساخت و نواختن ساز دوتار" بررسی می‌شود.

دوتار از قدیمی ترین سازهای سنتی ایرانی است که معمولا با مضراب نواخته نمی شود بلکه با انگشتان دست بر آن زخمه می‌زنند و در موسیقی مقامی و فولکوریک ایران نقش بسیار مهمی دارد.

همچنین کشور ترکمنستان "هنر سنتی بافتن فرش‌های ترکمن"، ترکیه "ساخت سنتی تیر و کمان ترکی" و قرقیزستان "دانش و مهارت سنتی ایجاد کلاه‌های مردانه قرقیز" را برای ثبت جهانی ارائه داده است.

ارمنستان، اتریش، بلژیک، بولیوی، برزیل، بلغارستان، یونان، جمهوری دومینیکن، اتیوپی، آلمان، هند، اندونزی، عراق، ایرلند، ایتالیا، مالزی، مکزیک، اسپانیا، مونته‌نگرو، مراکش، و نیجریه نیز از جمله دیگر کشورهایی هستند که پرونده‌هایی را برای ثبت جهانی در چهاردهمین اجلاس بین‌دولتی میراث ناملموس یونسکو ارائه داده‌اند.

لینک کوتاه: asriran.com/002wuS

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: دو تار موسیقی میراث ناملموس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۰۳۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ اردیبهشت‌ به نام گز اصفهان شیرین و جهانی شد

رییس مجمع گز و شیرینی‌های سنتی اصفهان از ثبت ۷ اردیبهشت ماه به عنوان روز جهانی گز اصفهان خبر داد. - اخبار استانها -

حسین طاهری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، از ثبت هفتم اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان خبر داد و گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته به پاس بزرگداشت مالکیت فکری مردم اصفهان بر تولید گز و چند قرن تلاش مردم این دیار برای حفظ این محصول سنتی، روز هفتم اردیبهشت ماه به نام روز جهانی گز اصفهان نام‌گذاری شد.

وی افزود: همچنین در دو سال گذشته با تلاش پیشکسوتان صنعت گز و همراهی دکتر طغیانی موفق شدیم که گز، سوهان عسلی، لوز و شیرینی کرکی را در فهرست عناصر ناملموس ملی به نام اصفهان ثبت کنیم.

رئیس جمع گز و شیرینی‌های سنتی اصفهان تصریح کرد: پیش از این پولک و نبات هم به نام اصفهان ثبت شده بود و می‌توان گفت که اصفهان تنوع بی‌نظیری از انواع شیرینی‌های سنتی دارد و در این راستا تلاش کردیم تا محصولات سنتی را به عنوان عناصر هویتی شهر اصفهان به ثبت برسانیم و در قدم بعدی به دنبال توسعه این محصولات هویتی هستیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش به معرفی قدمت گز پرداخته و گفت: گز مهم‌ترین شیرینی سنتی اصفهان است که قدمت آن به دوران صفویه بر می‌گردد و در طول 500 سال گذشته توسط مردم اصفهان حفظ و توسعه پیدا کرده است. همچنین مدارک و مستندات  بسیاری از جمله سفرنامه پولاک اتریشی و مورخان ایرانی دال بر مالکیت فکری و معنوی مردم اصفهان بر این محصول است.

طاهری اصفهان را بزرگترین تولید کننده گز در جهان دانست و گفت: در بسیاری از کشورهای جهان نام گز با اصفهان عجین شده و گز اصفهان شهرت جهانی دارد.

«شیرینی سنتی لوز » به لیست عناصر ناملموس ملی پیوست

وی در پاسخ به این پرسش که گز ابتدا چگونه تولید می‌شد، گفت: گز ابتدا به شیوه سنتی توسط قنادان اصفهانی تولید می‌شد و در آن زمان برند گز معنای خاصی نداشت. در ادامه تولید گز در شش دری‌های قدیمی اصفهان ادامه یافت و در گذر زمان برندهای گز برای صادرات این محصول شکل گرفت که ظاهرا گز شکرشکن اصفهان، قدیمی‌ترین برند گز است که به هندوستان نیز صادر می‌شد.طاهری افزود: در سالیان اخیر شاهد رشد چشم‌گیری در شکل‌گیری واحدهای تولید گز در اصفهان بوده‌ایم و امیدواریم‌ که این هنر- صنعت به رشد و پویایی خود ادامه دهد.

انتهای پیام/170

دیگر خبرها

  • ورود وزیر دفاع به آستانه پایتخت قزاقستان برای شرکت در اجلاس شانگهای
  • ورود وزیر دفاع آستانه پایتخت قزاقستان برای شرکت در اجلاس شانگهای
  • ۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • ۷ اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • ۷ اردیبهشت‌ به نام گز اصفهان شیرین و جهانی شد
  • قرآن کریم؛ در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان
  • آن‌سوی تاریخ نصف‌جهان به روایت میراث ناملموس
  • آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود
  • ثبت ۴۱ میراث در فهرست آثار ملی البرز
  • سرپرست گروه پژوهشی هنرهای ملی معرفی شد