Web Analytics Made Easy - Statcounter

صدای ایران- افزایش قیمت بنزین شوک بزرگی به مردم وارد کرد در حالی که سه روز قبل از این مساله، وزیر نفت در پاسخ به خبرنگاری اعلام کرد بحث افزایش قیمت شایعه است و مجلس هم اجازه این کار را به دولت نداده است.
هم زمان با انعکاس خبر افزایش قیمت بنزین در آبان ماه، برخی اتفاقات در شهرهای مختلف کشور باعث تخریب و آتش گرفتن تعدادی از ایستگاه‌ها و پمپ‌های بنزین شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در میانه این اعتراضات به مکانهایی که هیچگونه تقصیر و کوتاهی نداشتند، صدمات جدی وارد شد از جمله به جایگاههای بنزین. از سوی دیگر، فروش بنزین نیز به واسطه افزایش قیمت، با کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی مواجه شد. تا جایی که کارمزدها کفاف هزینه‌های برخی جایگاه‌داران را نمی‌دهد.
هفت جایگاه سوخت هنوز به روند فعالیت طبیعی بازنگشته اند
همایون صالحی، دبیر انجمن جایگاه داران بنزین، درباره تعداد جایگاه های سوخت آسیب ‌دیده می‌گوید: «اگر بخواهم آمار جزیی بدهم باید بگویم استان‌های فارس و خوزستان با حدود ۲۲ جایگاه سوخت آسیب دیده در صدر جدول آسیب‌های ماه آبان قرار گرفته ‌اند. همچنین تهران و البرز با حدود ۱۶ جایگاه سوخت در رده بعدی و لرستان، کرمانشاه و کردستان با حدود ۷ جایگاه بیشترین ضرر را متحمل شده‌اند.»
وی در پاسخ به این سوال که تاکنون چه تعداد از جایگاه‌های سوخت به فعالیت خود بازگشته‌اند نیز ادامه می‌دهد: «به غیر از هفت جایگاه سوخت در استان‌های کرمانشاه، کردستان، لرستان و البرز باقی جایگاه‌ها تعمیر شدند و به فعالیت خود ادامه می‌ دهند.»
ترکش هایی که نصیب جایگاه ها شد
جهانگیر ضابطی، رئیس هیات مدیره جایگاه‌داران خصوصی پترو پاک و نایب رئیس سابق کانون جایگاه‌داران بنزین درباره ورشکسته شدن برخی جایگاه‌های خصوصی در ماه آبان می‌گوید: «غیر از آسیب‌هایی که به تعداد زیادی از جایگاه‌های سوخت وارد شد، فروش جایگاه‌ها نیز تا حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرد؛ به ‌نحوی که حتی کارمزدها هم کفاف نمی‌دهد. این اتفاق باعث شده بسیاری از جایگاه‌داران به مرز ورشکستگی نزدیک شوند.»
نایب رئیس سابق کانون جایگاه‌داران بنزین با اشاره به ناآرامی های ماه گذشته ادامه می‌دهد: «در چند سال اخیر تعداد کثیری از جایگاه‌های سوخت به مرز تعطیلی رسیدند.»
سرمایه جایگاه داران از بین می‌ رود
وی با اشاره به ‌اینکه هم ‌زمان با گرانی‌ها، سود جایگاه‌داران بسیار اندک بوده است، ادامه می‌دهد: «هم زمان با گران شدن بنزین، سود جایگاه‌داران هم کاهش پیدا کرد و اکثر قریب به ‌اتفاق آن‌ها به‌ مرز ورشکستگی نزدیک شدند. واقعیت اینجاست که وقتی بنزین سه هزار تومان می‌شود، بسیاری از افراد از آن استفاده نمی‌کنند.»
ضابطی با اشاره به ‌کاهش فروش بنزین تاکید می‌کند: «فروش بنزین کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی پیدا کرده است؛ به نحوی که کارمزدها کفاف هزینه‌های جایگاه‌داران را نمی‌دهد و بعد از افزایش قیمت بنزین فروش حدود ۷۰ درصد از جایگاه‌ها به ‌شدت کاهش پیدا کرد.»
آسیب یکسان سازی کارمزدها به جایگاه های کم فروش
عضو هیات مدیره پتروپاک درباره میزان کارمزدها اضافه می‌کند: «پیش از افزایش قیمت بنزین میزان کارمزدها افزایش پیدا کرد؛ اما این میزان به قدری محدود و کم است که به زعم من با گشاده دستی تعیین نشده است. از طرف دیگر پیش تر میزان حق‌العمل ها پلکانی بود؛ به نحوی که جایگاه‌های کم فروش میزان کارمزد بیشتری دریافت می‌کردند و جایگاه‌های پرفروش میزان کارمزد کمتر.»
ضابطی ادامه می‌دهد: «به تازگی اما یکسان‌سازی صورت گرفته و تمام جایگاه‌ها به صورت یکسان کارمزد دریافت می‌کنند که این باعث تحمیل ضرر و زیان به‌ جایگاه‌های کم‌فروش شده است.»
مسئول بازگرداندن جایگاه ها به شرایط عادی کیست؟
نایب ‌رئیس سابق کانون جایگاه‌داران در پاسخ به این سوال که جایگاه‌هایی که در ماه گذشته متحمل خسارت شده‌اند، چه مقدار از شرکت بیمه خسارت دریافت کردند؟ می‌گوید: «اغلب جایگاه‌داران به‌ دلیل تجربه‌های پیشین، جایگاه سوخت خود را در شرایط آشوب و بلوا نیز بیمه کرده بودند؛ اما نکته اینجاست که شرکت‌های بیمه اعلام کرده‌اند تنها ۱۵ درصد از خسارت‌ها را به جایگاه‌داران پرداخت می‌کنند و این ۱۵ درصد نیز تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان است.»
این در حالی است که صالحی می‌گوید، برخی بیمه گران بسیار کمتر از ۱۵ درصد و آنچه موظف بوده‌اند، به ‌جایگاه‌داران پرداخت کرده‌اند. او معتقد است: «جایگاهی که حدود ۳۰۰ میلیون تومان خسارت دیده، تنها ۳۵ میلیون دریافت کرده و شرکت بیمه مربوطه خیلی کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان به جایگاه‌داران پرداخت کرده است.»
وی در پایان می‌گوید: «از بابت جبران خسارت‌ها، شرکت پالایش و پخش هم زمان با تعطیلی جایگاه‌ها و آسیب به ‌آن‌ها، حدود ۱۳۰ دیسپنسر بین جایگاه‌های آسیب دیده توزیع کرد و از این بابت هم فعلا پولی دریافت نکرده است.»
عدم هماهنگی سازمان‌ها و عدم پذیرش مسئولیت برای خرابی‌های به بار آمده در جایگاه‌های سوخت در ناآرامی های اخیر، مهم‌ترین معضلی است که اعضای سابق و فعلی کانون جایگاه‌داران به ‌آن اشاره می‌کنند. م.ع

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: پمپ بنزین ناآرامی صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۲۲۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور

تین نیوز

طبق آمار رسمی گفته می شود حدود ۳۵ میلیون دستگاه خودرو در حال تردد در کشور وجود دارد که از این تعداد بیش  از ۱۳ میلیون خودرو فرسوده  به شمار می آیند. مصرف بنزین در خودروهای داخلی ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی است و اگر این خودروها استاندارد بودند، کشور می توانست روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین صادر کند که درآمد حاصل از آن معادل ۴ ماه درآمد صادرات نفت کشور است.

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصادآنلاین، علی دماوندی کناری، پژوهشگر در یادداشتی نوشت: افزایش ۷ میلیون لیتری میانگین مصرف روزانه بنزین در نوروز ۱۴۰۳، این تیتر رسانه  ها در  فروردین ۱۴۰۳  به نقل وزارت نفت است. به گزارش این وزارت خانه، میانگین توزیع روزانه بنزین کشور در نوروز ۱۴۰۳ حدود ۱۲۰ میلیون لیتر بوده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به طور میانگین حدود ۷ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. این روند مصرف صعودی  بنزین چند سالی است که  خود را آمار نشان می دهد. نکته قابل توجه آنکه در سال ۱۳۹۰ میزان مصرف روزانه بنزین بین ۵۷ تا ۵۹ میلیون لیتر در روز بود،  یعنی در ۱۲ سال مصرف این سوخت بیش از ۲ برابر شده است.

اخیرا مرکز پژوهش های مجلس از کسری روزانه ۱۰ میلیون لیتری بنزین خبر داد. بر همین اساس ایران سال آینده ناچار به واردات بنزین و گازوئیل به میزان ۵ میلیارد دلار است و به گفته عضو کمیسیون انرژی مجلس در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به عنوان پیش فرض در نظر گرفته شده است که نشان از تعمیق بحران و تشدید ناترازی بنزین دارد. این ناترازی در حالی است که در سال ۱۳۹۹ ایران صادر کننده ۳ میلیارد دلار بنزین به کشور های منطقه بوده است.

مشابه این اخبار، تقریبا روزی نیست که مطلبی در خصوص ناترازی بنزین، گاز، آب و برق در کشور سخنی گفته نشود. بزرگترین چالش کشور مصرف بی رویه انرژی است، چیزی که قرار بود به عنوان یک مزیت برای رشد اقتصادی کشور باشد، هم اکنون به یک تهدید برای اقتصاد کشور تبدیل شده است و اگر هر چه زودتر در مورد آن تصمیم گیری نشود، منجر به یکسری اقدامات پرهزینه در آینده می شود.

اما برای حل مسئله ناترازی بنزین ابتدا باید مشخص کرد، ریشه های مشکل کجاست و ناظر به آنها راهکار ارائه داد. کارشناسان حوزه انرژی دلایل زیادی را برای این ناترازی برشمردند که مهمترین آن به عدم مدیریت مصرف، تولید خودروهای بی کیفیت، شمار پرتعداد خودروهای فرسوده، عدم توجه کافی به حمل ونقل عمومی و توقف روند توسعه سوخت های جایگزین مربوط می شود.

طبق آمار رسمی گفته می شود حدود ۳۵ میلیون دستگاه خودرو در حال تردد  در کشور  وجود دارد که از این تعداد بیش  از ۱۳ میلیون خودرو فرسوده  به شمار می آیند. مصرف بنزین در خودروهای داخلی ۲ تا ۳ برابر استاندارد جهانی است و اگر این خودروها استاندارد بودند، کشور می توانست روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین صادر کند که درآمد حاصل از آن معادل ۴ ماه درآمد صادرات نفت کشور است.

از سوی دیگر علاوه بر مصرف خودروهای جدید، به دلیل عدم اسقاط خودروهای فرسوده، افزایش مصرف بنزین روز به روز بیشتر می شود. مصرف بنزین و گازوئیل خودروهای فرسوده ۲ برابر خودروهای جدید است و کارشناسان میزان هدر رفت سوخت خودروهای فرسوده را سالانه ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد می کنند. انجمن اسقاط خودروهای فرسوده در گزارشی تاکید کرده با خارج شدن خودروهای فرسوده از مدار فعالیت، ۳۳ میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفه جویی می شود.

کاهش نسبی قیمت بنزین با توجه به کاهش پی در پی ارزش پول ملی، باعث توقف  روند توسعه سوخت های جایگزین شده است . طبق آمار شرکت ملی فرآورده های نفتی  از سال ۹۲ تاکنون رشد مصرف سی ان جی و رشد تعداد جایگاه های این سوخت پاک متوقف شده و سهم این سوخت جایگزین بنزین در سبد سوخت کمتر و کمتر شده است. در صورتی که سوخت مصرفی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه وسیله نقلیه از بنزین به سی ان جی تغییر یابد ، پیش بینی می شود جایگزین  حدود ۲۰ میلیون لیتر  بنزین در روز شود که صرفه سالیانه حدود ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری را به همراه دارد.

همانگونه وزیر صمت گفته کشور در تله سوخت گرفتار شده و راه حل افزایش تدریجی قیمت بنزین هم به دلایل مختلف، دیگر عملی نیست. به باور بسیاری از کارشناسان، ناترازی بنزین یک راه حل ندارد و باید مجموعه ای از راهکارها را در پیش گرفت و اگر در این زمینه برنامه و اهتمام  وجود نداشته باشد، هر سال بر شدت موضوع و میزان ارزی که برای واردات نیاز هست، افزوده می شود.

در مجموع راهکارها و رویکردهای متعدد قیمتی و غیرقیمتی برای حل ناترازی بنزین و بازگشت ایران به باشگاه صادرکنندگان بنزین وجود دارد که از جمله آنها می توان به اصلاح صنعت خودروسازی، ارتقای تکنولوژی خودروهای داخلی، جایگزینی خودروهای فرسوده و موتورسیکلت های پرمصرف، متنوع کردن سبد سوخت و توسعه سوخت های جایگزین، توسعه حمل و نقل عمومی، گسترش استفاده از خودروها و موتورسیکلت های برقی اشاره کرد.

به هر روی موضوع ناترازی بنزین در ایران نیازمند راه حل های جامع و سیاست گذاری صحیح در دو سطح عرضه و تقاضا و به صورت توامان و ترکیبی است. 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • بیش از پنج هزار خودرو در استان اردبیل دو گانه سوز شد
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور
  • ۳۴ درصد مردم از کارت جایگاه داران استفاده می‌کنند
  • در هنگام سوخت گیری از کارت سوخت شخصی استفاده کنید
  • افزایش تعداد جایگاه پمپ بنزین در کهیگلویه و بویراحمد
  • افتتاح جایگاه پمپ بنزین در جاده دهدشت به پاتاوه
  • نجات مرد ۳۸ ساله آسیب دیده از ارتفاعات لیالستان