Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-25@23:03:49 GMT

بمبهای خطرناک یا سرمایه های رها شده؟

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۶۲۶۰۱

بمبهای خطرناک یا سرمایه های رها شده؟

سوال اصلی این است: دولت و مجلس چکار کرده اند که ۳ نفر از هر ۴ ایرانی نیازمند دریافت اعانه دولتی برای گذران معیشت هستند؟

به گزارش مشرق، «امیرابراهیم رسولی» در کانال تلگرامی خود نوشت:


۲۰ میلیون جمعیت حاشیه نشین شهرهای بزرگ کشور بمبهای خطرناکی هستند که هر لحظه احتمال انفجار دارند یا سرمایه های رهاشده ایی که سیستم مدیریتی کشور توان استفاده بهینه از این جمعیت عظیم را ندارد؟


طی وقایع ناخوشایند آبان ماه دائما به این گزاره دامن زده می شود که ۲۰ میلیون جمعیت حاشیه کشور به مثابه بمبهایی هستند که هر لحظه احتمال انفجار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به واسطه سالها ارتباط و فعالیت درحاشیه پایتخت چنین دیدگاهی را یکی از ناجوانمردانه ترین تحلیل هایی میدانم که می توان نثار این قشر بزرگ از جمعیت شریف ایران کرد. همان قشری که امام خمینی "ره" بارها تاکید فرموده اند که کوخ نشینانی هستند که انقلاب وظیفه تامین معاش و کار و زندگی آنان را عهده دار است و مقام معظم رهبری دائما به دولت و مجلس تاکید فرموده اند رهایشان نکنید.


اما چه شده است انقلابی که برای پابرهنگان بود اکنون برخی محافل خاص به آنان چنین صفاتی می دهند؟


به واقع چه شده است که به جای بکارگیری چنین نیروی انسانی شریف و آماده بخدمت برای پیشرفت کشور، کاری کرده ایم که به بمبهای سیار تعبیر شوند؟


آیا غیر از این است که سیستم از هم گسیخته مدیریتی در قوای مقننه و مجریه خسته و نشسته طی سالهای اخیر به نحوی عمل کرده اند که اکنون این قشر خود را رها شده در جامعه می بینند؟


وقایعی که طی دو سال گذشته دیده ایم، از ناارامی های دی ماه ۹۶ تا نارامی ابان ماه سال جاری و نارامی های کارگری که در حد فاصل این دو نارامی رخ داده است، جملگی ریشه در ناکارامدی دولت و مجلسی دارند که توجه چندانی به اقشار فرودست جامعه ندارند.


به آماری که خود دولت روحانی منتشر کرده است، توجه بفرمایید: ۱۸ میلیون خانوار از مجموع ۲۴ میلیون خانوار کشور که جمیعتی معادل ۶۰ میلیون نفر می شوند، برای گذران زندگی نیازمند کمک دولتی هستند.


۲۰ میلیون نفر از این جمعیت در وضعیت به مراتب بدتری قرار دارند و اغلب ناتوان از تامین حداقل معاش برای خانواده هستند.


حال سوال اصلی این است: دولت و مجلس چکار کرده اند که ۳ نفر از هر ۴ ایرانی نیازمند دریافت اعانه دولتی برای گذران معیشت هستند؟


آیا در مجلس و دولت برنامه ایی برای ممانعت  از بروز این پدیده بسیار ناپسندیده در کشور وجود نداشته است؟


البته که برنامه های توسعه کشور از جمله چشم انداز توسعه بیست ساله و سایر اسناد قانونی کشور، دولت و مجلس را ملکف به توانمندسازی اقشار ضعیف تر جامعه کرده است. اما دولت و مجلس فعلی از تکالیف خود عبور کرده و طبقات بزرگی از مردم کشور را رها کرده اند.


پس با چنین عملکردی از دولت و مجلس، آیا اگر ۳ نفر از هر ۴ ایرانی به این نتیجه برسند که نه در دولت و نه در مجلس هیچکس به فکر آنان نیست و رها شده در جامعه بحال خود هستند، بیراه فکر می کنند و حق ندارند، چنین فکر کنند؟


البته که حق با آنان است. اما اینچنین نیست که شهروندان رها شده بمبهای آماده انفجار باشند مگر اینکه عملکرد ما منشا چنین مشکلی شود.


یعنی در دولت و مجلس به گونه ایی عمل کرده ایم که خروجی آن تبدیل شهروندان آماده کار و خدمت برای عمرانی کشور به بمبهای آماده انفجار است.


راهی باقی نمانده است مگر اینکه در گام اول مجلسی نو با نگاهی نو تشکیل شده و ریل حرکت دولت را عوض کند.


از همین رو باید دست به کار شد و با انداختن طرحی نو، زمینه را برای رفع بسیاری از این مشکلات که دست ساخته نهاد دولت و مجلس است، فراهم کرد.


ایران به لحاظ دارا بودن نیروی انسانی با جمعیتی از جوانان قابل توجه که دارای دو صفت ممتاز تخصص و تعهد هستند، در کنار دارا بودن منابع مهم زمینی و زیر زمینی نبایستی با چنین مشکلاتی دست به گریبان باشد.


ایران یکی از معدود کشورهای دنیا بلحاظ تنوع اقلیمی و منابع کانی و ثروتهای خدادادی بشمار می اید که متاسفانه در حال حاضر دچار سکته مدیریتی در دو بخش تقنینی و اجرایی شده است.


می توان با تشکیل مجلسی پرانگیزه و متشکل از نمایندگان متخصص و متعهد را را برای درمان باز کرد.

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار سکه و ارز تحولات عراق سلبریتی ها سهمیه بندی بنزین مجلس مقام معظم رهبری دولت روحانی دولت امام خمینی انتخابات مجلس انتخابات انتخابات98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۲۶۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار

به گزارش خبرگزاری مهر، شایسته مراد زاده معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان در دیدار با علی‌اکبر صفای مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی بر علاقه‌مندی دولت این کشور برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در بندر چابهار تاکید کرد.

معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان در این نشست افزود: روابط دو جانبه تجاری و اقتصادی بین تهران و دوشنبه در سطح خوبی قرار دارد.

وی با اشاره به سوابق تاریخی و فرهنگی مشترک بین ایران و تاجیکستان، اظهار داشت: در ۲ سال گذشته سطح روابط اقتصادی و جابه‌جایی کالا بین دو کشور رو به رشد بوده و افزایش یافته است.

مراد زاده همچنین از علاقه تاجیکستان برای ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار خبر داد.

اهتمام دولت سیزدهم برای توسعه روابط تجاری با کشورهای فارسی زبان

در این دیدار همچنین علی‌اکبر صفایی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی نیز با اشاره اهتمام دولت سیزدهم برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی با کشورهای همسایه به ویژه با کشورهای فارسی زبان، تاکید کرد: رویکرد تهران در توسعه همکاری‌های حمل‌ونقلی و ترانزیتی با کشورهای همسایه، منافع برد- برد و اشتراکی برای همه فعالان اقتصادی است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مطابق برنامه‌ریزی انجام شده و اهتمام وزیر راه و شهرسازی ایران برای اتصال بندر چابهار به راه‌آهن سراسری کشور در یک سال آینده، تاکید کرد: با حضور دولت هند و سرمایه‌گذاری یک شرکت هندی در بندر چابهار، علاوه بر ارتقای ظرفیت‌های زیرساختی و تجهیزاتی این بندر، عملکرد تخلیه و بارگیری بندر چابهار نیز به بیش از پنج میلیون تن افزایش یافته است.

صفایی با بیان اینکه آینده تجاری و بازرگانی بسیار خوبی در انتظار بندر چابهار است، افزود: هم اکنون کشتی‌های لاینر به صورت مستقیم از هند و چین در بندر شهید بهشتی چابهار پهلوگیری می‌کنند.

وی با استقبال از سرمایه‌گذاری زیرساختی دولت و شرکت‌های خصوصی مورد تأیید تاجیکستان در بندر چابهار برای ساخت محوطه لجستیکی در این بندر تاکید کرد: مدل اقتصادی و بازرگانی مد نظر دولت تاجیکستان، میزان و مدت قرارداد سرمایه‌گذاری این کشور در بندر اقیانوسی چابهار را تعیین خواهد کرد.

به گفته صفایی، سرمایه‌گذار تاجیکی این امکان را دارد با ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار، از آن برای ترانزیت کالاهای کشورش و کالاهای سایر کشورها استفاده کند و از تسهیلات و تخفیف‌های ترانزیتی بندر چابهار بهره ببرد.

کد خبر 6087361 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • ضرورت توجه به سرمایه اجتماعی در تعامل مجلس و دولت/ وفاق و همدلی در اصفهان رو به ارتقا است
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند
  • بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم
  • بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار
  • علاقه‌مندی تاجیکستان برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار
  • زمینه مشارکت مردم برای سرمایه‌گذاری در لرستان فراهم شود
  • سرمایه‌گذاری تیم‌های آسیایی خطرناک است/ فوتسال بچه سرراهی نباشد
  • تودیع و معارفه‌ استاندار مازندران از گلایه‌ها تا مطالبات
  • کتاب اولویت‌های پیشنهادی مجلس دوازدهم منتشر شد
  • گلستان دومین استان امن برای سرمایه گذاری است