Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@17:24:05 GMT

ناگفته‌های تلخی از زندگی مهاجران

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۷۴۲۸۴

ناگفته‌های تلخی از زندگی مهاجران

راه بازگشت مستندی است که در بخش مسابقه بین‌الملل (در گروه مستندهای نیمه بلند) در سیزدهمین دوره از جشنواره سینما حقیقت، حضور دارد. در خلاصه این فیلم آمده است: «در آگوست ۲۰۱۵، ‌«حسین رسیم» -Hussein Rassim- به بروکسل می‌رسد. او هزاران مایل سفر کرده تا به یونان برود. از بروکسل تا آتن، این فیلم جاده‌ای،‌ ما را با مسیر مهاجرتی حسین و هزاران مهاجر دیگر همراه می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در خلال حوادث و کشورهایی که سفر کرده، داستان حسین پدیدار می‌شود، فراموش‌شدگان سخن می‌گویند و دژهای اروپا همچنان پابرجا است».

راه بازگشت که توسط دو کارگردان جوان بلژیکی «ماکسیم ینس» و «دیمیتری پتروویچ» و در سال ۲۰۱۸ ساخته شده، نمایشی است از یک سفر بی‌پایان و توام با درد تلخ بی‌وطن شدن، بی‌هویت شدن و تحقیر مهاجران خاورمیانه به اروپا.

حسین شخصیت اصلی داستان است. مردی عراقی که پس از سفری طولانی توام با مشقت و درد خود را به بروکسل پایتخت بلژیک رسانده اما حالا هم که هویتش به عنوان یک مهاجر پذیرفته شده، این هویت بسیار شکننده است. او همراه با مادر فرزندش سفری را با تیم فیلمبرداری و سازندگان مستند شروع می‌کند که در خلال آن بیننده را با دردهای خودش در مسیرهایی که طی کرده و تحقیرهایی که با آنان روبرو شده، از سینه خیز از مرزها گذشتن تا خطرهایی که به جان خریده است، روبرو می‌سازد.

در خلال سفر و در گذر از بلژیک به وین، سپس به بوداپست و پس از آن آتن کمپ‌هایی را می‌بینیم که مهاجران عمدتا خاورمیانه ای از سوریه و عراق و فلسطین در آنان روزگار می‌گذرانند و آماج انواع خشونت هستند. در و دیوارهایی که خشونت نژادی و برتری طلبی بر اساس مرزهای جغرافیایی در آنان موج می زند و مردمی که حضور و وجود غربیگان را در کشور خود تهدیدی برای دستاوردها و از دست دادن چیزهایی می بینند که در طی سال‌ها زحمت و تلاش اندوخته‌اند؛ و حالا مهاجران آنجا هستند تا آنها را خراب کنند. دیوار نوشته‌های دولتی هم بر آنان دامن می زنند و زندگی مهاجران را بیش از پیش به منجلابی از غیرخودی بودن در جوامع میزبان بدل می سازند. البته در این مواجهه‌ها نماینده ای از مردمی که از این رویکردهای دولتی و مردمی متاسف هستند و لزوما مهاجران را تهدید قلمداد می کنند وجود دارد اما همان ها هم در انتها با ابهام مواجه هستند که در آینده با مهاجران چگونه برخورد خواهند کرد.

تصاویر زندگی مهاجران در کمپ های کشورهای توسعه یافته ای چون اتریش و یونان به سان زندگی آنان است در همان تصاویری که از خاورمیانه و همسایگانمان در ذهن داریم. پوشش ها، چهره‌ها، غذاها و همه چیز همان خاورمیانه است. یک خاورمیانه کوچک و تبعید شده در دل اروپا که البته خوشحال نیست، تعلق ندارد و عصبی است. چنانچه یکی از مهاجران در کمپ ها از خدشه دار شدن اعصاب آدم هایی می گوید که طاقتشان طاق شده است. یک مهاجر فلسطینی در فیلم می‌گوید «هم در کشور خودم و هم در اینجا، تحقیر می‌شوم و در این میانه برایم مهم این است که در کنار خانواده‌ام باشم؛ در کنار خانواده‌ام تحقیر شوم».

جنگ بی شک شومترین و تلخ ترین نمود رفتارهای انسانی و جوامع از همیشه تاریخ انسان است. رفتاری که نقش و رد اراده در آن برجسته است و شفاف اما در برهه هایی از تاریخ به صورتی آغاز می شود و همه چیز را در خود مدفون می سازد که گویی هرگز انسان خرد و اراده و قدرتی بر اعمال خویش نداشته است. جنگ هایی که در همه دوره های تاریخی رخ داده اند و رخ می دهند و گویی قدرت انسانی تنها در شیوه کشتار نوع همنوع خویش تغییر می کند و نه ماهیت این کشتار یا تبعیض ها و برتری جویی. جنگ ها سرآغاز آوارگی و برهم خوردن نبض نظام مند حیات اجتماعی هستند. آدم‌هایی که در لحظه‌ای همه گذشته خود را مدفون شده می‌بینند و در تقلایی پوچ برای آینده به هر جان پناهی متوسل می شوند. آنهایی که فرزند دارند هم شاید سرنوشت غم انگیزتری دارند چنانچه یکی از مهاجران می‌گوید: ترجیح می دادم فرزندی نداشته باشم چرا که حالا وقتی او متولد شود و بگوید چرا چنین انتخابی برایش کرده ام، جوابی ندارم؛ و آینده برای این مهاجران بسان حال، به جهنم بدل می گردد، جهنمی که انگار سرانجامی ندارد؛ یک جهنم بی پایان.

در جایی از فیلم یک مهاجر عراقی از این حقیقت پرده برمی دارد که این رفتارها  (جنگ و خشونت) هرگز درست و یا تمام نمی شوند چرا که نسلی که از جنگ قبلی به جا مانده، عمری را با کینه و نفرت و ازدست دادن هایی زندگی می کند که هرآینه به دنبال گرفتن انتقام آن است. اوبه کودکان قربانیانی اشاره می کند که خود قربانیان از دست دادن هایی هستند که این غم تا آخر عمر رهایشان نمی کند و مجموعه این عوامل باعث می شود تا این درد فقدان و نفرت ورزی هرگز پایانی به خود نبیند.

یکی از عمده ترین ایرادات فیلم طولانی بودن آن و بخش‌هایی است که شاید می توان کوتاهشان کرد و زمان ۶۶ دقیقه‌ای فیلم شاید کمی از حوصله مخاطب خارج باشد. در ایران و به لطف غرابت فرهنگی و آشنایی با کشورهایی که مهاجران فیلم (سوریه، فلسطین، عراق و..) در آن حضور دارند و فهم فرهنگی از منطقه خاورمیانه، شاید این موضوع کمتر جلوه کند اما این ایراد همچنان پابرجاست.

البته استفاده از موسیقی در فیلم آن هم نوعی از موسیقی محلی خاورمیانه که با ساز حسین نواخته می‌شود و همراهی آن با ساز غربی نامزد فرانسوی زبانش، به همراهی مخاطب یاری می رساند و ضمن روان ساختن داستان و روایت در ذهن بیننده، نمادی است که تلفیق دو آدم از دو دنیای مختلف (که یکی از سرزمین ناآرام و جنگ بی ثباتی می آید و دیگری متعلق به سرزمین مقصد است و نماد ثبات و آرامی) را به تصویر می کشد که در حالی که به دنیای هم تعلق ندارند اما با یکدیگر دشمن هم نیستند و دنیای دیگری را ساخته اند؛ دنیایی که در آن رنگ پوست، مرز جغرافیایی و تفاوت زبان و فرهنگ، رنگ باخته است.

برچسب‌ها سینمای مستند مستندساز مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند سالنامه سینما حقیقت سینما جشنواره سینما حقیقت مستند

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سینمای مستند مستندساز مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند سینما جشنواره سینما حقیقت مستند سینمای مستند مستندساز مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند سینما جشنواره سینما حقیقت مستند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۷۴۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا برخی از مهاجران افغان از ایران خارج شدند؟

وزارت مهاجران و عودت‌کنندگان از بازگشت ۱۶۰۰ مهاجر افغانستانی از ایران و ۶۷۳ مهاجر دیگر از پاکستان خبر داده است.

به گزارش خبرآنلاین این وزارت در خبری در مورد برگشت مهاجرین از ایران گفته که این افراد به گونه‌ی جبری و داوطلبانه به تاریخ ۳۱ ماه فروردین و اول ماه اردیبهشت از مرز اسلام‌قلعه به کشور بازگشته‌اند.

وزارت امور مهاجرین همچنین افزوده که روز گذشته (یکشنبه ۲ اردیبهشت) ۱۲۵ خانواده افغانستانی که تعداد مجموعی آنان ۶۷۳ تن می‌شوند، به‌صورت اجباری از پاکستان اخراج و از طریق تورخم و سپین‌بولدک به کشور برگشته اند.

به گفته این وزارت، مهاجرین برگشت‌کننده برای دریافت کمک، به دفاتر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و سازمان بین‌المللی مهاجرت معرفی شده‌اند.

tags # افغانستان سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ چرا نئاندرتال‌ها محتویات معده حیوانات را می‌خوردند؟ (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور
  • تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور حس می‌شود
  • ناگفته‌های کهگیلویه و بویراحمد در گفتن نگین
  • ناگفته‌هایی از غرق شدن کشتی تایتانیک
  • ناگفته‌های دردناک زنان سیستان و بلوچستان از وضع آب شرب: خیلی بو میده! | فیلم
  • ببینید | ناگفته‌های دردناک و تلخ زنان سیستان و بلوچستان درباره آب؛ آواره‌ایم!
  • (ویدئو) حضور پرتعداد و عجیب مهاجران آفریقایی در آلمان!
  • قصه عکس تلخی که جهانی شد/ گونه محمد سالم بهترین عکس جهان را ثبت کرد؟
  • خشم بین المللی از انگلیس برای اخراج مهاجران به روآندا
  • چرا برخی از مهاجران افغان از ایران خارج شدند؟